12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εξάντας

Κίνηση. Ποίηση και Θέατρο

 
 
"ναι, στη ζωή μου, αφού πρέπει να την λέω έτσι,
υπήρχαν τρία πράγματα,
η ανικανότητα να μιλήσω, η ανικανότητα να σωπάσω,
και η μοναξιά, μ’ αυτά έπρεπε να τα βγάλω πέρα"-
Samuel Beckett
 
Επιχειρεί κάποιος να μιλήσει για τα θεατρικά δρώμενα της πόλης και ένας κόμπος από το παρελθόν κάθεται στο μυαλό του. Επιχειρεί κάποιος να μιλήσει για την θεατρική κίνηση του Ηρακλείου και σαν άγαλμα βλέπει εικόνες από ένα μακρινό μέλλον να περνούν. Επιχειρεί _ ο ίδιος _  να θυμηθεί και σταματάει στο  "ΚΑΦΕ-ΘΕΑΤΡ0", που ήδη χρόνια τώρα είναι έρημο και στις εξακολουθητικές προσπάθειες του Γιώργου Αντωνάκη, περιπλανώμενες ή και ανέστιες πολύ καιρό τώρα.
 
Υπερβολές; Σε καμιά περίπτωση. Η απουσία θεατρικών δράσεων είναι χρόνιο σύμπτωμα της πόλης. Η έλλειψη θεατρικής παιδείας ανίατο σύμπτωμα όλων μας…
Ανίατο; Η γέννηση και η ύπαρξη μιας "ομάδας νέων ηθοποιών που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο για το θέατρο"(1) είναι ο σπόρος σε ένα παρθένο- ακαλλιέργητο έδαφος. Τη στιγμή μάλιστα που αυτό το σχήμα _ "πειραματικό και δημιουργικό"(2) _ στεγάζεται σε ένα νέο Θεατρικό χώρο, τότε χρόνιες ασκήμιες μπορεί να επουλωθούν, ασθένειες να γιάνουν.
 
Ο λόγος για το θεατρικό σχήμα ΟΜΜΑ studio, που σε μια "όπως λένε, "υποβαθμισμένη" συνοικία του Ηρακλείου"(3), εκεί στο Γιόφυρο, έχει ήδη ξεκινήσει τη δράση του. Η αρχή έγινε με το έργο του Φ.Γ.ΛΟΡΚΑ "ο έρωτας του δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα στον κήπος τους". Η επιλογή του έργου φανερώνει την ευαισθησία και την πίστη που διαθέτει αυτή η ομάδα νέων ηθοποιών: τοποθετεί το έργο στα ερείπια του Ισπανικού Εμφυλίου, αναμετράται ο άνθρωπος με τον άνθρωπο, ο άνθρωπος με τον Έρωτα, η Ποίηση με τον Πόλεμο, το Εγώ με το οικουμενικό…
Η καλλιτεχνική δραστηριότητα για την τρέχουσα περίοδο (Οκτώβριος- Δεκέμβριος 2004) παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το θέατρο, εκεί στο Γιόφυρο, γίνεται τόπος φιλοξενίας ντόπιων και σχημάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα, να εκφραστούν μέσα από τη δική τους αίσθηση και πράξη θεάτρου.
 
Αφήσαμε ήδη πίσω, δυό εξαιρετικές παραστάσεις από την ομάδα ΤΣΙΡΙΤΣΑΝΤΣΟΥΛΕΣ, από την Αθήνα, το έργο "ΣΑΤΥΡΟΙ-ΙΧΝΕΥΤΕΣ" μια σύνθεση βασισμένη στο σατυρικό δράμα  και μια σύνθεση των έργων του Ρουτζάντε (Angelo Beolco), "Ο απόμαχος" και "Μπιλόρα: Η ανάλυση ενός εγκλήματος".
 
Μπροστά μας έχουμε τη δουλειά της ομάδας ΚΥΚΛΟΣ ΓΡΑΦΗΣ, από το Ηράκλειο. Μια παράσταση-πρώτο εγχείρημα,  πάνω στην τριλογία των Luca di Castri και Samuel Beckett με γενικό τίτλο "ΤΙΠΟΤΑ", από τις 12 έως 28 Νοεμβρίου. Γράφει η σκηνοθέτρια Μαρίνα Σπανάκη, στο ιδιαίτερα φροντισμένο πρόγραμμα, που έχω ήδη στα χέρια μου:
"Κύκλος γραφής
ως τρόπος ’θελά μας γράφοντας
αποκρύπτουμε
τις διαστάσεις Ζωή Των γεγονότων
συναισθημάτων
προθέσεων σκέψεων έκφρασης
Τούτο από μόνο του παρουσιάζει
Ενδιαφέρον μεταφέροντάς το στη σκηνή
Ως πείραμα
Ηθικό φιλοσοφικό αισθητικό στιλιστικό
Σε μια
Προσπάθεια συνεύρεσης των τεχνών
Δείχνει
Το Ποιόν Σαν καθρέπτης όπου
Το είδωλο παραμορφώνεται στην ελάχιστη κίνηση
Επικοινωνίας μέσα στο χώρο και το
Χρόνο Αγωνιωδώς να είμαστε…
Το ουσιώδες δεν μπορεί να ειπωθεί".
Πρώτο εγχείρημα. Μια επίσης νέα θεατρική ομάδα. Θα δω την παράσταση_ πέρα από όλους τους άλλους λόγους_ γιατί πιστεύω πως αληθινοί άνθρωποι, δεν μπορούν να με προδώσουν!
 
Η χρονιά συνεχίζεται με την ίδια την ομάδα θέατρο ΟΜΜΑ studio, να παρουσιάζει τις παραστάσεις του έργου "ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ". Πόσο ελπιδοφόρο είναι να αποχαιρετούμε μια φορά ακόμα τον χρόνο… με αναφορά στον καραγκιόζη. Μα για την παράσταση αυτή, θα επανέλθω.
 
"Εκπέμπουμε μέσα από την ποίηση του Λόρκα, σήματα ευαισθησίας. Είθε να σαγηνεύσουν πολλούς, να γίνουν δυνατά και να ξεκουφάνουν τον κόσμο ολόκληρο". Με τα λόγια αυτά κατέληγε σε σημείωμα του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θέατρο ΟΜΜΑ studio, κος Αντώνης Διαμαντής (ηθοποιός-σκηνοθέτης).
Κλείνω αυτήν την παρουσίαση θεατρικών δρώμενων, παραφράζοντας την αφιέρωση, που διατυπώνει ο ίδιος, στο σημείωμα του, για την περυσινή παράσταση, είθε αυτοί που πιστεύουν στην ουτοπία, να αποδειχθούν υπεράριθμοι των θέσεων του ΟΜΜΑ studio, στην οδό Ευαγγελίας Φραγκάκη 13, εκεί στο Γιόφυρο, εδώ στο Ηράκλειο.
 
 
Σε φιλώ
Α.ΣΤΕΓΟΣ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κυριακή,07.11.04
Ηράκλειο
 
Υ.Γ. Η υπερκείμενη παρουσίαση δεν φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο της δουλειάς ΘΕΑΤΡΟΥ, που γίνεται στην πόλη. Κατέγραψε ότι γνωρίζει. Η στήλη είναι ανοικτή.
 Υ.Γ. Χαιρετίσματα στέλνω στην παλιά μου συντρόφισσα Εβίτα.  
 
   Ο ίδιος
Σημείωση:
(1),(2) &(3): φράσεις από το σημείωμα του κου Αντώνη Διαμαντή, για την παράσταση "ο έρωτας του δον Περλιμπλίν και της Μπελίσα στον κήπος τους".