Αρχή ΜΟΥΣΙΚΗ Μουσικά Νέα Μουσικά Νέα / Σεπτέμβριος 2005 - φ. 38

Μουσικά Νέα / Σεπτέμβριος 2005 - φ. 38

Share
Θερμό ήταν -όπως αναμενόταν άλλωστε- το φετινό καλοκαίρι από μουσικές εκδηλώσεις πάσης φύσεως σε τοπικό αλλά και σε παγκρήτιο και πανελλήνιο επίπεδο.
Θερμό ήταν βέβαια και στην κυριολεξία μια και όπως λένε και οι ειδικοί ήταν κλιματολογικά από τα πιο θερμά καλοκαίρια γεγονός που επιτείνεται με το γνωστό φαινόμενο της καταστροφής του όζοντος της ατμόσφαιρας γνωστό και σαν φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όπως εύστοχα έγραψαν και οι τοπικές εφημερίδες "βούλιαξε" η Κρήτη φέτος από τους τουρίστες που έφτασαν τους 650.000 κατά μ.ο. την ημέρα σε όλο το νησί και σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση έως τώρα αυτή η προσέλευση έχει σπάσει το ρεκόρ της δεκαετίας!! Λογικό είναι λοιπόν η διασκέδαση και η μουσική απαίτηση όλου αυτού του κοινού να είναι συνακόλουθη και να μετατραπεί η συνηθισμένη μουσική σκηνή της πόλης αλλά και όλων των περιοχών του Νομού, σε μια καλοκουρντισμένη μουσική "βιομηχανία" - ούτως ειπείν-  που όλο το καλοκαίρι δουλεύει αδιάκοπα
και που τολμώ να πω δίνει χρώμα στις  έτσι και αλλιώς προγραμματισμένες διακοπές.
  • Η παραδοσιακή μουσική στο φόρτε της με πολυάριθμες εμφανίσεις κρητικών καλλιτεχνών σε συναυλιακούς χώρους, νυχτερινά μαγαζιά, ταβέρνες, πανηγύρια και εκδηλώσεις. Όλο και περισσότερα είναι οι καλοκαιρινοί
      χώροι που προσφέρουν εκτός από φαγητό ή ποτό και βραδιές με ζωντανή    
      κρητική μουσική και σε αυτήν την προσφορά ανταποκρίνονται ντόπιοι και   
      επισκέπτες ακόμα και τις καθημερινές διασκεδάζοντας όσο το δυνατόν
      παραδοσιακά που σημαίνει συνειδητοποιημένη επιστροφή στο γνήσιο και
      αυθεντικό!!
Από τις βραδιές που μπορώ να σταχυολογήσω είναι τον δεκαπενταύγουστο η γιορτή
του καλιτσουνιού στην όμορφη παραλιακή ταβέρνα "Δειλινό" στον Ταυρωνίτη με το
Γιώργο Καλορμάκη, το πανηγύρι στο Λουτράκι την παραμονή με το Νίκο Ζωιδάκη και τον Γιώργο Καραγιώργη όπου έγινε το αδιαχώρητο και ανήμερα με το Γεράσιμο Μαρινάκη και την παραμονή επίσης το πανηγύρι στη Σπηλιά στα "Πλατάνια" με το Βασίλη Καρεφυλλάκη.
Ακόμα το πανηγύρι του Αγ.Παντελεήμονα στα Νοπήγεια Κισάμου όπου πολλές ζυγιές έπαιξαν στο όμορφο ξωκκλήσι αλλά και στις κοντινές ταβέρνες μεταξύ δε αυτών ο νέος και ταλαντούχος Κισαμίτης βιολάτορας Γιώργος Μυλωνάκης που
έπαιξε με τους συνεργάτες του στην παραθαλάσσια ταβέρνα "Σαργός" παρόντος
 του 90χρονου παππού του,  μεγάλου  βιολάτορα Γιώργη Φοβάκη (Φοβογιώργη).
Επίσης τον 15Αυγουστο όσοι τυχεροί ήταν στα Ακούμια στο νότιο Ρέθυμνο
απόλαυσαν τον Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), τον Αχιλλέα Περσίδη στα λαούτα, τον πολύ καλό Ρεθεμνιώτη λυράρη Γιώργο Δρουδάκη και το Γιάννη Μελαμπιανάκη στο ούτι.
Επιλεγμένες εμφανίσεις έκανε και φέτος ο Μιχάλης Τζουγανάκης και ξεχωριστή
ήταν αυτή στην Κάντανο στις 20 Αυγούστου στη γιορτή καλιτσουνιού όπου είχε
πολύ μεγάλη προσέλευση και επιτυχία.
 
  • Οι καλοκαιρινές live εμφανίσεις γνωστών λαϊκών καλλιτεχνών αρκετές κυρίως στα "Άστρα", στο "Βαρελάδικο", στο "Πορτοκάλι", στο "Αλκυών" αλλά και στην "Πρεμιέρα" στη Μαλάξα. Μεταξύ των άλλων εμφανίστηκαν στα Χανιά ο Σπύρος Ζαγοραίος, η Ειρήνη Μερκούρη, ο Σαρμπέλ, ο Πάνος Κιάμος, ο Γιώργος Τσαλίκης, ο Κώστας Καραφώτης, η Μαριάντα Πιερίδη κ.α.
 
  • Οι συναυλίες στους μεγάλους συναυλιακούς χώρους φέτος ήταν μειωμένοι
αισθητά. Οι λόγοι πολλοί, μπορούμε να φανταστούμε τα μεγάλα κόστη, τα μεγάλα νοίκια των κατά τ’ άλλα μέτριων έως κακών συναυλιακών χώρων, τις επιδρομές της εφορίας, αλλά και τον κορεσμό του κοινού από τις πυκνές εμφανίσεις των καλλιτεχνών στα κανάλια αλλά και το βασικότερο την ακριβή είσοδο που
 ήδη έχει φτάσει και ξεπεράσει τα 20 ευρώ!! Παρ’όλα αυτά ο Γιάννης Κότσιρας γέμισε την αυλή του Α’ Γυμνασίου και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης το Δημοτικό στάδιο ενώ μικρότερες συναυλίες που έγιναν στην Ανατολική Τάφρο δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία. Όπως αυτή του πολύ καλού Βέλγου συνθέτη και πιανίστα
Wim Mertens όπου μάγεψε με το πιάνο του και τις μίνιμαλ μελωδίες τους λιγοστούς
μόνο θεατές του. Αντίθετα οι Calexico πήγαν πολύ καλά και γέμισαν το θέατρο της Τάφρου στις αρχές του Αυγούστου. Επίσης το "Τρίφωνο" εμφανίστηκε στο Πέτρινο θέατρο στα Νοπήγεια.
 
  • Η συναυλία  που πραγματικά ήταν το κορύφωμα όλων των εκδηλώσεων στο νομό μας για αυτό το καλοκαίρι ήταν αυτή για τα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη που έγινε στο Στάδιο της πόλης μας στις 1 Αυγούστου. Η ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" και οι Γ.Νταλάρας, Δημ.Μπάσης, Μαρία Δημητριάδη, Νένα Βενετσάνου, Σόνια Θεοδωρίδου και η Σουηδή Arja Saijonmaa απέδωσαν πολλά από τα μεγάλα τραγούδια του Μίκη σε ένα κατάμεστο Εθνικό Στάδιο και με θύμισες από τις ανάλογες συναυλίες στον ίδιο χώρο τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Γύρω στους 10.000 θεατές σε κερκίδες και αγωνιστικό χώρο, παρακολούθησαν τη μεγάλη συναυλία, που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ήταν το φινάλε του 3ημέρου που περιλάμβανε πολλές άλλες εκδηλώσεις και όλα αυτά βέβαια για να γιορταστούν τα 80 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας συνθέτη.
Την Παρασκευή 30 Ιούλη έγινε η τελετή υποδοχής και  ταυτόχρονα λαϊκή γιορτή στο Γαλατά που ήταν μια μεγάλη προσφορά στο Μίκη Θεοδωράκη και αντίδωρο τιμής στη δόξα που έχει προσφέρει στο ούτως ή άλλως ένδοξο χωριό του που  είναι τόπος καταγωγής του και έμεινε αρκετό διάστημα μια και όπως ξέρουμε η οικογένεια του και ο ίδιος έζησαν σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας. Στην κεντρική πλατεία του Γαλατά ήταν στρωμένα τραπέζια με πλούσια εδέσματα και οι παράγοντες του συνεδρίου και συνεργάτες του Μίκη, κρατικοί και τοπικοί παράγοντες, δημοσιογράφοι αλλά και εκατοντάδες κόσμος έδωσαν το παρόν στην τιμητική αυτή βραδιά. Ο Σύλλογος μουσικών "Χάρχαλης" ανέλαβε το μουσικό μέρος και συγκροτήματα πολλών συλλόγων χόρεψαν πάνω στη διαμορφωμένη εξέδρα. Ο Στέλιος Λαϊνάκης επιμελήθηκε το μουσικό πρόγραμμα και έπαιξε λαούτο μαζί με τους Πέτρο Καρμπαδάκη (λαούτο, τραγούδι), Θοδωρή Πολυχρονάκη (βιολί, τραγούδι), Δημήτρη Χαρτζουλάκη (λαούτο),  Βασίλη Καρεφυλλάκη (λύρα, τραγούδι), Γιώργο Βαβουλέ (κιθάρα), Λεωνίδα Λαϊνάκη (μπουλγαρί) και τον υπέροχο παραδοσιακό υψίφωνο τραγουδιστή Γρηγόρη Μαθιουδάκη από την Πολυρρήνια. Χόρεψαν ο σύλλογος Νέας Κυδωνίας "Το ρόδο", η Λουσακιανή παρέα, και οι Ρουματιανοί χορευτές.
 
Όσο η βραδιά περνούσε το κέφι άναβε και σε κάποια στιγμή αυθόρμητα ο 18χρονος εγγονός του Μίκη, Άγγελος πήδηξε στην εξέδρα και έσυρε το χορό  ενώ χόρευαν οι νέοι από τα Παλιά Ρούματα. Από κει και πέρα όλοι οι φίλοι και συγγενείς του Μίκη με την κόρη του Μαργαρίτα, το γιο του Γιώργο, τα εγγόνια, τα ανίψια και φίλους ανέβηκαν στην εξέδρα και πότε τραγουδώντας και πότε χορεύοντας έδωσαν τη δική τους συνέχεια στη βραδιά που πραγματικά ήταν μια ζεστή και ανθρώπινη γιορτή για το Μίκη που χαρούμενος και ικανοποιημένος φανερά, χαμογελούσε ενώ διαρκώς χαιρετούσε δια χειραψίας τον κόσμο που τον πλησίαζε να του μιλήσει και να του πει δυο λόγια μεταξύ δε αυτών και πολλοί παλιοί γνωστοί και φίλοι.Η  Σουηδή τραγουδίστρια Arja Saijonmaa πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε τον "Καϋμό" στα Σουηδικά, ο γιος του Μίκη, Γιώργος και όλοι μαζί χορωδιακά τραγούδησαν τα "Χάθηκα", "Όμορφη πόλη", "Πόλη μαγική" και λίγα ακόμα από τα πρώτα τραγούδια του Μίκη ενώ η υπέροχη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου τραγούδησε το "Που πέταξε το αγόρι μου" και τη μικρή αυτή συναυλία έκλεισε η Μαρία Δημητριάδη με ένα ριζίτικο! Ο Μίκης ήδη είχε καθίσει πέραν του πρωτοκόλλου και η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι αργά με χορό και τραγούδια.
  • Στα "Γλεντοξημερώματα" στις 8 Αυγούστου έγινε η γιορτή του ραδιοσταθμού "Φάρος της παράδοσης" που εκπέμπει στα fm τώρα και 2 χρόνια και ιδρυτής και ιδιοκτήτης του είναι ο Μανώλης Κατσαρός γνώστης, και λάτρης της κρητικής μουσικής όσο λίγοι. Πραγματικά ελάχιστοι μουσικοί έλειπαν από τη "μάζωξη" αυτή που τα είχε όλα και προπάντων το αντάμωμα μέσα σε ένα κλίμα φιλίας και σύμπνοιας των κρητικών καλλιτεχνών και όλου του κόσμου, πολύ μουσική, πολύ χορό και όλα αυτά σε ένα όμορφο εξωτερικό χώρο στα "Γλεντοξημερώματα" με παραδοσιακή κουζίνα και καλό κρασί ενώ δεν έλειψαν και τα σφηνάκια  πάσης φύσεως στο μπαρ αλλά και οι γνωστές κούπες που έδωσαν και πήραν. Εκτός από τους καλλιτέχνες πάρα πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αλλά και γνωστοί παράγοντες της κρητικής τηλεόρασης  ήταν εκεί όπως ο Γιώργος Βιτώρος, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Λεφάκης και άλλοι.
      Ο Κατσαρός και οι εξαιρετικές συνεργάτιδες του Δαμασκηνή Χαμουρίκου   
            και Ασημίνα  Μανούσακα υποδεχόταν τον κόσμο και δημιούργησαν ένα 
            πολύ φιλικό κλίμα. Οι μουσικοί ανέβαιναν στο πάλκο κατόπιν κλήρωσης –
            πολύ πρωτότυπη ιδέα συμφώνησαν όλοι- και για να μην αδικήσω κάποιον θα   
            αναφέρω αυτούς που θυμάμαι και ήταν ο Ηλίας Χορευτάκης, ο Ανδρέας   
            Λιλικάκης, ο Μανώλης Αγγελάκης, ο Γιώργος και ο Μιχάλης Φράρος, ο
            Γιώργος Καλορμάκης, ο Μανώλης Κονταρός και ο Γιώργος
            Τσουρουπάκης, ο Αρτέμης Πεντάρης και ο Μανώλης Φαντάκης, ο   
            Μανούσος Πολλάκης, ο Γιώργος Μαγγελάκης και ο Ανδρέας Μανουσέλης
            και πολλοί άλλοι μέχρι νωρίς το πρωί …για όσους άντεξαν βέβαια …
Και σ’αλλα Μανώλη με την παρέα σου και πιο συχνά!!
Με μουσικούς χαιρετισμούς.
 
  • Στις 16 Αυγούστου η μεγάλη τραγουδίστρια του λαϊκού μας τραγουδιού Βίκυ
Μοσχολιού έφυγε από κοντά μας μετά από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο που πάλεψε με σθένος ως το τέλος. Στην επόμενη "Πυξίδα" θα κάνουμε ένα αφιέρωμα τιμής στη μεγάλη κυρία του λαϊκού μας τραγουδιού.
  Online lending company provides a wide range of ways to get money by means of Tennessee Loans Online.
Διαφήμιση
Ακίνητα Κρήτης. Ενοικιάσεις Κατοικιών - Σπίτια και Διαμερίσματα Κρήτης.
η Πυξίδα Προτείνει Ποιοτική Μουσική - Radio art

Τελευταίο Εξώφυλλο

isuue
Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Χωριά με τα Φώτα Ανοιχτά

cine-mathimata-web

agrotour-web

Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη
ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ Μουσικό Περιοδικό
Find us on Facebook

Στα Αγαπημένα...

 
 
 
 

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ανάπτυξη και φιλοξενία από Multimedia Systems Center AE - για τις παρατηρήσεις σας επικοινωνείστε με webmaster@pyxida.gr