01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Άρθρα

Νίκος Πλατής : «Γατικό Λεξικό»

11_PORTAIT_PLATIS4b
11_GATIKOLEJIKO

Μόλις πριν από μερικές μέρες στήθηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων το καινούριο βιβλίο του Νίκου Πλατή με τον (εύγλωττο) τίτλο «Γατικό Λεξικό». Ο Νίκος Πλατής είναι όχι μόνο ένας φίλος και τακτικός επισκέπτης των Χανίων αλλά συνάμα ένας από τους εραστές της.

Ο Πλατής δεν είναι μόνο ένας συγγραφέας – ερευνητής αλλά έχει πολιτογραφηθεί τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια σαν ένας συγγραφέας – λεξικογράφος. «Κάμα Τσούχτρα», «Μαύρο Λεξικό», «Αθωνικό Λεξικό», «Μπαχαρικό Λεξικό», «Ουαλικό Λεξικό του σεξ» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των βιβλίων του. Πολυγραφότατος, ακάματος ερευνητής που με κάθε του γραπτή παράγραφο απεκδύεται της σοβαροφάνειας οποιουδήποτε θέματος χωρίς να του στερεί την όποια σοβαρότητα. Αυτό είναι λογοτεχνίζουσα έρευνα και δημοσιογραφία τέχνης.

 

«Γατικό Λεξικό» είναι η καινούρια ογκώδης για το θέμα του δουλειά του Νίκου Πλατή. Στις εκατοντάδες σελίδες του ταξινομούνται και ξεδιπλώνονται επίσης εκατοντάδες λήμματα που σχετίζονται με άμεσο ή έμμεσο ή και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο με τις γάτες. Ο συγγραφέας δεν έχει ούτε μια γάτα στο σπίτι του, αντιθέτως έχει τον θεωρητικό εχθρό της, ήτοι έναν σκύλο. Όμως ο Πλατής είναι από τη φύση του ένας ευγενής προβοκάτορας. Προτίμησε να μας κοινοποιήσει αυτά που ξέρει ο ίδιος ή έμαθε από άλλους μετά από 5ετή έρευνα για το νιαουρίζον τετράποδο. Ο εκδοτικό οίκος Κέδρος ανέλαβε την έκδοση ενώ το στήσιμο, η εικονογράφηση και η σκηνοθεσία του όλου λεξικογραφικού εφευρήματος – πονήματος οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον συγγραφέα.

Το Γατικό σύμπαν του Νίκου Πλατή δεν ξεδιπλώνεται αλλά ξεφυλλίζεται και συνεπώς διαστέλλεται στο ανθρώπινό μας συνειδητό. Ξεφυλλίστε το κι εσείς σε ένα βιβλιοπωλείο και πιστεύουμε πως δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να του φτιάξετε ένα ζεστό σπιτάκι στη βιβλιοθήκη σας κι αυτό θα σας προσφέρει καθημερινά τα ευανάγνωστα και πονηρά νιαουρίσματά του. Δεν θέλει πότισμα ή τάισμα είναι από μόνο του food for thought. Ένα βιβλίο για ψαγμένους γάτους και για ψαγμένες γατούλες.

 

Ιδού και μία μίνι συνέντευξη με τον συγγραφέα Νίκο Πλατή με αφορμή το νέο του βιβλίο.


Τι σε έκανε να γράψεις ένα λεξικό για γάτες, το  «ΓΑΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ» δηλαδή;

-Είδα ένα όνειρο, όραμα μάλλον, με την Παναγία την Γατοκρατούσα. «Τέκνον μου», μου λέει, «σου αναθέτω να πράξεις τα δέοντα ως συγγραφέας άποψης, διότι έτσι που πάμε η μόνη μας επιλογή, σε κάποια χρόνια, θα είναι οι γάτες των εργαστηρίων και της ανέραστης αναπαραγωγής». –«- Παναγιά μου Δέσποινα!», της κάνω εγώ, «Τι είναι αυτά που λέτε; Αφού, τώρα πια, έχουμε… δύο φιλοζωικές οργανώσεις ανά γειτονιά και τόσες γατοακτιβίστριες..»! «-Μωρέ κάνε ότι σου λέω και άσε τα «τι» και τα «πως», διότι μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και μόνο που τις ακούω…»! Τι να κάνω, υπάκουσα στις θείες εντολές της Παναγιάς της Γατοκρατούσας και σκάρωσα, χρόνο στο χρόνο, το «ΓΑΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ», μεγάλη η χάρη της ! ..

Ποια η σχέση του συγγραφέα με τις γάτες;

Αρμονική, φιλική και στο… βάθος συντροφική! Μ’ αρέσει να τις βλέπω, να τις ακούω, να τις αισθάνομαι δίπλα μου (το ίδιο, όπως και τις γυναίκες, θα έλεγα). Είναι εξαιρετικά πλάσματα οι γάτες και οι γάτοι, για χάρη τους έγραψα ολόκληρο λεξικό και ανέβασα στο διαδίκτυο το: www.gatalexiko.gr . Δεν είναι φανερό πως τους έχω ιδιαίτερη αδυναμία; Νομίζω πως ναι!

Σε ποιους απευθύνεται το «Γατικό Λεξικό»;

Πρωτίστως σ’ εκείνους που θέλγονται από την μικροϊστορία. Σε όσους, επίσης,  αρέσουν τα λεξικά μου, σ’ αυτούς που έχουν κάποιο χιούμορ. Και προφανώς, σε εκείνους που θεωρούν πως η γάτα είναι ένα πλάσμα αυτόνομο, μια οντότητα και ουχί, βεβαίως, ένα υποκατάστατο παιδιού, φίλου, ερωτικού συντρόφου ή παιχνιδιού. Το «Γατικό Λεξικό» απευθύνεται εκεί που, εν γένει, απευθύνονται και τα άλλα βιβλία μου: στους νοήμονες και εκλεκτούς.

Παρακαλώ στη λεζάντα της φωτό να γραφτεί πως είναι σκιτσογραφική σύνθεση του Γιάννη Στύλου.