12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Πρόσωπα και Θέματα

Θεατρική Ομάδα των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ

theater2

Πρόσωπο : Στέλιος Ζερβάκης

Θέμα:  Θεατρική Ομάδα  των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ

Πως προέκυψε η Θεατρική Ομάδα  των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ;

Υπήρχε ένας αρχικός πυρήνας που είχε κάποιες καλλιτεχνικές ανησυχίες και κάπου έπρεπε να τις εκφράσει.

Οι θεατρικές παραστάσεις των μαθητών μας και η ενεργός συμμετοχή αυτού του πυρήνα στην πραγματοποίηση τους υπήρξε η αρχή.

Όταν έπεσε η ιδέα να δημιουργηθεί θεατρική ομάδα από τους ίδιους τους καθηγητές, στην αρχή με επιφυλάξεις αλλά αμέσως μετά με ένα απρόβλεπτο ενθουσιασμό, στήθηκε όλη αυτή η ομάδα που οφείλω να πω ότι χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζεται και με καινούργιους συναδέλφους που με μεγάλη τους ευχαρίστηση συμμετέχουν.

Οφείλω να πω όμως ότι όλη αυτή η προσπάθεια δεν θα είχε το σημερινό αποτέλεσμα αν δεν υπήρχαν δυο καθοριστικούς παράγοντες. 1ον η παρουσία στο σχολείο της συναδέλφου της Άννας Σαράντου η οποία κατάφερε να μας εμπνεύσει, να μας καθοδηγήσει και βέβαια και να σκηνοθετήσει τις παραστάσεις μας. 2ον το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο μας και ανάμεσα στα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι άριστες σχέσεις συνεργασίας, οι καλές προθέσεις όλων μας και η αντίληψη ότι πρώτα και κύρια μπαίνει το «εμείς» και κατόπιν το «εγώ», έχουν συμβάλλει στο να  υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες αλλά και οι προϋποθέσεις για να στηθεί όλο αυτό το εγχείρημα που θέλω να με πιστέψετε ότι είναι πολύ δύσκολο και απαιτητικό.

 

Αποτελεί εργαλείο μια τέτοια δραστηριότητα και για την  καλύτερη λειτουργία  του σχολείου ;

Το σχολείο δεν είναι μόνο η πιστή τήρηση του ωρολογίου και του αναλυτικού προγράμματος. Κατά τη γνώμη μου ένα σχολείο θα πρέπει να είναι ανοικτό στην κοινωνία, θα πρέπει να παράγει πολιτισμό και να καλλιεργεί αξίες που δυστυχώς τείνουν να χαθούν. Όταν πραγματοποιούνται τέτοιες προσπάθειες που σκοπό έχουν τη συνεργασία, τη σύσφιξη των σχέσεων, το «άνοιγμα» του σχολείου στο εξωτερικό περιβάλλον, τη δυνατότητα να βοηθηθούν κοινωνικές ομάδες, τότε τι καλύτερο θα μπορούσε να υπάρξει ούτως ώστε να λειτουργήσει ένα σχολείο καλύτερα; Όλα αυτά θεωρώ ότι είναι ένα από τα καλύτερα μαθήματα που μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές μας. Και ξέρετε όλα αυτά οι μαθητές τα αντιλαμβάνονται. Τα εισπράττουν και αυτό φαίνεται και στη εκπαιδευτική διαδικασία. Με αυτή την έννοια και βέβαια αυτή μας η δραστηριότητα  αποτελεί εργαλείο από τη στιγμή που έχουμε απτά αποτελέσματα.

 

Γενικά ποια είναι η αντιμετώπιση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της Χανιώτικης κοινωνίας στην προσπάθεια σας;

Αν κρίνουμε από τη μαζική στήριξη τους τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τα μηνύματα που παίρνουμε και αφορούν τη φετινή μας παράσταση, νομίζω ότι όταν ξεκινούσαμε στην αρχή, ούτε ο πιο αισιόδοξος από μας θα μπορούσε να φανταστεί πως θα είχαμε τέτοιας μορφής στήριξη. Τους ευχαριστούμε όλους μέσα από την καρδιά μας. Θα θέλαμε όμως αυτή μας η προσπάθεια να βρει και άλλους μιμητές. Εννοώ από τα σχολεία. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να δούμε κι άλλα σχολεία κι άλλους συναδέλφους να δημιουργούν και να εκφράζονται. Ξέρετε οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κρύβουν μεγάλη δύναμη μέσα τους, απλά πρέπει να βρουν τρόπους να τη διοχετεύσουν δημιουργικά. Να είναι σίγουροι ότι θα κερδίσουν πολλά και σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο.

 

Για δεύτερη χρονιά με κλασική κωμωδία. Γιατί άραγε;

Είναι πολύ απλό. Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε έχουμε ανάγκη το γέλιο. Το γέλιο που εκφράζει τα ανθρώπινα συναισθήματα, που σε κάνει να νιώθεις ευχαρίστηση, που σε αποσυμπιέζει από την καθημερινότητα. Οι κλασικές ελληνικές κωμωδίες αυτό το γέλιο το προσφέρουν αβίαστα. Ελπίζουμε κι εμείς με τη σειρά μας να το μεταφέρουμε στις παραστάσεις μας. Να ξέρετε πάντως ότι όλοι εμείς στη διάρκεια της προετοιμασίας, στις πρόβες, γελάσαμε πολύ. Μα πάρα πολύ.

 

Δεύτερη χρονιά διαθέτετε τα έσοδα της παράστασης στον ΟΡΙΖΟΝΤΑ…

Είναι η τρίτη χρονιά. Τα έσοδα πράγματι διατίθενται στον ΟΡΙΖΟΝΤΑ. Ένας Σύλλογος εθελοντικής προσφοράς, με πλούσια κοινωνική δράση στα Χανιά, που στηρίζει παιδιά και ενήλικες με νεοπλασματικές παθήσεις.  Η διαφάνεια που τον χαρακτηρίζει στις συναλλαγές του είναι ένα κριτήριο. Η δράση του και η αποτελεσματική στήριξη του κυρίως σε παιδιά που στη ζωή τους στάθηκαν λιγότερο τυχερά από άλλα παιδιά είναι άλλο ένα κριτήριο. Από τη στιγμή που αυτά τα κριτήρια τηρούνται και συνυπάρχουν στο ακέραιο δε βλέπουμε το λόγο να μη συνεργαστούμε.

 

 

Τα σχεδία σας;

Δε σταματάμε. Έχουμε αυτές τις έξι παραστάσεις στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων από 25 έως 30 Μαΐου, έχουμε και κάποιες άλλες προτάσεις για μετά, αποφασίζουμε όλοι μαζί σαν ομάδα και βλέπουμε. Από το επόμενο σχολικό έτος ξεκινάμε το στήσιμο κάτι άλλου. Δεν το έχουμε βέβαια αποφασίσει ακόμα αλλά να είστε σίγουροι πως δε θα δυσκολευτούμε και πολύ να το αποφασίσουμε.

 

Πληροφορίες για την παράσταση …

«Ο Θάνατος σου η ζωή μου» Κλασική κωμωδία ηθών του εξαιρετικού Αλέκου Σακελλάριου που πραγματεύεται ένα αιώνιο ερώτημα: Αξίζει κανείς να πατήσει επί πτωμάτων προκειμένου να πλουτίσει;

Πρωτοπαίχθηκε το 1956 με τον αξέχαστο Βασίλη Λογοθετίδη και ήταν από τις λίγες θεατρικές παραστάσεις της εποχής που δεν γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία.

Η συνέχεια όμως επί της σκηνής…………