12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Προαιρετικά

Οι αξίες που καταλύει το Μνημόνιο

Η Ειρήνη, η Ελευθερία και η Δημοκρατία για τις γενιές που γεννήθηκαν από τη μεταπολίτευση και μετά υπήρξαν αξίες αυτονόητες, δεδομένες, παγιωμένες και ακλόνητες.

Η ένταξη της χώρας μας σε μια Ευρώπη με κυρίαρχο όραμα να είναι ενωμένη, ισότιμη και αλληλέγγυα και με κύριο διακύβευμα την πολιτική και οικονομική σύγκλιση-ασχέτως αν οι δομικές στρεβλώσεις της την κατέστησαν αναποτελεσματική στο να πετύχει τα παραπάνω- ενίσχυσε την πίστη ότι οι εν λόγω αξίες είναι απυρόβλητες. Έρχεται σήμερα όμως ένας οικονομικός πόλεμος με ευρωπαϊκά και διεθνή χαρακτηριστικά, για να καταρρίψει τον μύθο των αδιασάλευτων ιδανικών. Οι παραπάνω γενιές θα βιώσουν τους ισχυρούς κραδασμούς της Ιστορίας μέσω του Μνημονίου, μέσω της εφαρμογής του οποίου αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο, καθώς αυτό υπονομεύει και καταλύει ένα σύνολο αξιών χάρη στις οποίες μια κοινωνία κι ένας λαός μπορεί να αναπτύσσεται και να ευημερεί.

Το Μνημόνιο καταργεί τη Δημοκρατία, αφού για την επιβολή του παρακάμπτεται το Κοινοβούλιο, το ανώτατο συλλογικό πολιτικό όργανο από εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, το οποίο ασκεί τη νομοθετική εξουσία και ελέγχει την εκτελεστική. Το πρωταρχικό κείμενο δεν εισήχθη ποτέ στη Βουλή για να λάβει τα 3|5 των ψήφων της, όπως απαιτούνταν. Γνωστοί καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους ή τον έντονο προβληματισμό τους για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. (Κασιμάτης, Αλιβιζάτος κ.ά.). Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου υπογράφεται από τον υπουργό των Οικονομικών κείμενο με αυστηρότερες δεσμεύσεις, το οποίο δεν έχει καν μεταφραστεί στα ελληνικά και δεν έχει διαβαστεί ούτε καν από τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 04|07 και 05|07). Ο κοινοβουλευτισμός παροπλίζεται απροκάλυπτα.

Το Μνημόνιο καταλύει την Ελευθερία, την εθνική ελευθερία, καθώς εκχωρεί στους ξένους κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Ο ίδιος ο Γιούνκερ φέρεται ότι δήλωσε: «Η κυριαρχία των Ελλήνων θα μειωθεί δραστικά». Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ξενόδουλη και μετατρέπει τους Έλληνες σε ραγιάδες του 21ου αιώνα. Δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε, γιατί ζήσαμε για δεκαετίες περιχαρακωμένοι στον ιδιωτικό μας χώρο περιφρουρώντας τον δυναμικά, αδιαφορώντας πλήρως για τον δημόσιο χώρο ή την εθνική περιουσία. Γι’ αυτό ας ανακαλέσουμε από την ιστορική μας μνήμη τους πανηγυρισμούς, την περηφάνια και τη συγκίνηση των Ελλήνων του 19ου και 20ου αιώνα για κάθε κομμάτι ελληνικής γης που ελευθερωνόταν και ενσωματωνόταν στο καχεκτικό νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Υποσκάπτει όμως και την προσωπική ελευθερία, καθώς η καλπάζουσα ανεργία, οι απολύσεις, τα υποκατάστατα της προσωρινής απασχόλησης που φέρνουν στο προσκήνιο καινούργιες μορφές stage αντί της μόνιμης και σταθερής εργασίας, οι απανωτές περικοπές εισοδημάτων και φοροεπιδρομές που επιβαρύνουν κυρίως τους μικρομεσαίους μισθωτούς και συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα είναι όροι αποτρεπτικοί και απαγορευτικοί για την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των ατόμων. Για την επιβολή των Μνημονίων εξάλλου παραβιάζεται η ελευθερία της σκέψης των πολιτών μέσω του βομβαρδισμού τους από εκβιαστικά διλήμματα(το φάσμα της χρεοκοπίας).

Το Μνημόνιο υπορύσσει την Ειρήνη, την κοινωνική ειρήνη, καθώς διασπά την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη μέσω της συνθηματολογίας «όλοι φταίμε για όλα», επιρρίπτοντας έτσι σχεδόν εξολοκλήρου τις ευθύνες για τη σημερινή άθλια κατάσταση της χώρας στους πολίτες, διότι υποδαυλίζει την έχθρα μεταξύ διαφόρων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων(φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί, οι αγρότες κ.τ.λ.) και γιατί καλλιεργεί την τακτική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Καταλύει την κοινωνική ειρήνη, γιατί η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η συνεχώς αναιρούμενη κοινωνική δικαιοσύνη(πόσες φορές κυβερνητικά στελέχη δεν παραδέχτηκαν ότι τα μέτρα είναι άδικα;)συμβάλλουν στην εκδήλωση αμυντικής βίας εκ μέρους των πολιτών με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια. Η κρατική βία, ωμή και ανελέητη, έρχεται με τη σειρά της να καταστείλει την παραπάνω μορφή βίας.(Κρατική καταστολή στο Σύνταγμα,28 & 29 Ιουνίου). Καταλύει την κοινωνική ειρήνη, γιατί μεγιστοποιεί και δεν αμβλύνει την οικονομική κρίση, και κατ’ επέκταση την κοινωνική, συντελώντας στη μετάλλαξη της ήπιας παραβατικότητας σε κοινό έγκλημα. Τέλος, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη κρίση δίνεται η ευκαιρία σε αυτόκλητους σωτήρες και τιμωρούς να στοχοποιούν κοινωνικές ομάδες και άτομα και να επιβάλλουν τους δικούς τους «νόμους» και τη δική τους «δικαιοσύνη».Το Μνημόνιο υπονομεύει επίσης την ατομική και εθνική αξιοπρέπεια, την προσωπική και εθνική ασφάλεια, τον σεβασμό, την ανθρωπιά, την προσωπική ανέλιξη και τη συλλογική ευημερία.

Παρόλ’ αυτά μένει πάντοτε μια αξία που ανθίσταται σθεναρά στους ανελέητους εχθρούς με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο ελληνικός λαός στην ιστορική διαδρομή του. Ο σπόρος της ουτοπίας που ευδοκιμεί και καρπίζει στο μυαλό και στην ψυχή των ανθρώπων που αγαπούν τον τόπο τους ανιδιοτελώς. Και η «σπορά» έρχεται τη στιγμή ακριβώς κατά την οποία οι υπέρμαχοι του «εφικτού» έχουν γι’ ακόμη μια φορά διαψευστεί από τα πράγματα.