12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Από τα Μουσεία...

Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

NMK-W
NM-W
PA224333
PB294444
SYMBOLA - W

To   Ναυτικό Μουσείο Κρήτης  από το 1973 που ιδρύθηκε αποτελεί πόλο ανάδειξης αλλά και δημιουργίας στον τομέα της ναυτιλίας.

Μέσα από μια μακρά ιστορική διαδρομή του και έχοντας το υλικό εκείνο που του χρειάζεται λειτουργεί με σκοπό να στεγάζει και να διαφυλαχτεί τις ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης, την προβολή της ναυτικής μας ιστορίας, καθώς και την καλλιέργεια της αγάπης προς το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.

Για το Μουσείο, τις δράσεις αλλά και την προοπτική του μιλάμε με τον Μανώλη Πετράκη  Αρχιπλοίαρχο (M) Π.Ν. ε.α. πρόεδρο του Μουσείου.

Ματθαίος Φραντζεσκάκης

 

Το Μουσείο ίσως είναι μια έννοια που στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι κάπως βαρετή. Για ποιο λόγο θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό;

 

Είναι αλήθεια ότι κυρίως σε παλαιότερα χρόνια, τα Μουσεία δεν ήταν τόσο προσφιλή σε αρκετούς ανθρώπους. Τα εκθέματα, πολλές φορές δεν είχαν τις κατάλληλες επεξηγήσεις με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να δυσκολεύονται να κατανοήσουν την ακριβή σημασία τους, αλλά και την ιστορική αξία του εκθέματος που βλέπουν. επίσης, Είχε επικρατήσει μια άποψη, λανθασμένη κατά την άποψή μου, ότι σε μουσειακούς χώρους πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι και πολύ περιοριστικοί κανόνες, οι οποίοι δίνουν την εντύπωση στους επισκέπτες ότι πρόκειται για έναν χώρο τόσο αυστηρό, όσο και απρόσιτο. Σίγουρα, πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου αλλά όχι με τον απόλυτο τρόπο που αυτοί διέπονταν. Ωστόσο, στις μέρες μας, θεωρώ, και συγκεκριμένα στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, εφαρμόζονται πιο σύγχρονες μέθοδοι ως προς τον τρόπο που παρουσιάζονται τα εκθέματα, όπως επίσης και οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό φροντίζουν να υπάρχει ένα περιβάλλον πιο οικείο για τον επισκέπτη. Επίσης, προσπαθούμε για μια επικοινωνία μεταξύ του Μουσείου και των επισκεπτών, είτε μέσω του διαδικτύου, κάτι το οποίο δεν υπήρχε παλαιότερα, είτε μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι αρέσει περισσότερο σε κάποιον όταν έρχεται  στο χώρο σας;

 

Διαβάζοντας το βιβλίο επισκεπτών στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, θα διαπιστώσει κανείς ότι κάθε επισκέπτης βρίσκει και κάτι διαφορετικό το οποίο του κεντρίζει το ενδιαφέρον του, για τους δικούς του λόγους. Αναμφισβήτητα όμως, το Μινωικό πλοίο, το οποίο μετά από 3,500 χρόνια καταφέραμε να το ζωντανέψουμε δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες μας να το θαυμάσουν από κοντά , αποτελεί πόλο έλξης. Επίσης, η έκθεση «Μάχη της Κρήτης» με το πλούσιο εποπτικό υλικό, ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα στους παλαιότερους και μαθαίνει στους νεότερους τη νεότερη ιστορία της Ελλάδος.

 

Τα ελληνικά μουσεία και γενικότερα οι χώροι τέχνης δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια διάθεση, για να δεχτούν μικρούς επισκέπτες. Υπάρχουν πολλά προγράμματα που αφορούν παιδιά και οικογένειες. Ισχύει κάτι τέτοιο και σε σας;

 

Είναι πολύ σημαντικό, ένα Μουσείο να βρίσκει τον σωστό τρόπο (π.χ κατάλληλα προγράμματα) για να μπορεί να προσελκύει και να αποκτάει μικρούς φίλους. Έτσι και το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, σύμφωνα με τα σύγχρονα παιδαγωγικά πρότυπα και τη θεωρία της μουσειακής εκπαίδευσης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και στις δυνατότητες της παιδικής ηλικίας.

 

Φεύγοντας από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, τι είναι αυτό που μένει στο παιδί; Για την ακρίβεια τι είναι αυτό που θα θέλατε  να μένει στο παιδί

 

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν πολλά εκθέματα και συνεπώς πολλές πληροφορίες που αφορούν τη ναυτική ιστορία της Ελλάδος  και όχι μόνο.  Οπότε, είναι κατανοητό ότι ένα μικρό παιδί πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αφομοιώσει όλες αυτές τις πληροφορίες σε μια επίσκεψη. Αυτό λοιπόν, που μας ενδιαφέρει είναι να έρθουν τα παιδιά σε μια πρώτη επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο, τη  ναυτική μας ιστορία, αλλά κυρίως να εξοικειωθούν με το χώρο του Μουσείου και να τον αγαπήσουν.

 

Οι δράσεις  που διοργανώνει το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης προσελκύουν την τοπική κοινωνία ή υπερισχύει το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών;

 

Κάθε χρόνο το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, προσπαθεί και διοργανώνει δράσεις και εκδηλώσεις, οι οποίες μπορούμε να πούμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση, κεντρίζουν το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας, κάτι που φαίνεται κάθε φορά από τη προσέλευση του κόσμου. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες, οι επισκέπτες είναι ως επί τω πλείστων ξένοι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι συντοπίτες μας δεν είναι παρόντες.

 

 

Σε μια «ιντερνετική» εποχή, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στοχεύει στο θυμικό και το συναίσθημα ή θα μπορούσε να ενεργοποιήσει και το όραμα;

 

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, μέσα από τις πολλές συλλογές που διαθέτει, έχει ως πρωταρχικό του στόχο να ενεργοποιεί το όραμα των επισκεπτών για τον αγώνα για την ελευθερία, τις ηθικές αξίες, τη πατρίδα και τα ιδανικά. Όμως, προσπαθεί παράλληλα να δημιουργήσει – να φέρει στην επιφάνεια διάφορα συναισθήματα του επισκέπτη μέσα από τη κατάλληλη παρουσίαση των εκθεμάτων τα οποία θα τον οδηγήσουν τελικά στο όραμα. Άρα στόχος μας είναι να επιδράσει θετικά και εποικοδομητικά στον επισκέπτη συνδυάζοντας γνώση- συναίσθημα και όραμα.

 

Τελικά ποιος είναι ο σκοπός του Ναυτικού  Μουσείου  Κρήτης;

 

Από το 1997 το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ξεκίνησε τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας και παιδιά Δημοτικού. Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν μοναδικό στόχο να δώσουν στα παιδιά ιστορικές πληροφορίες αλλά μας ενδιαφέρει να ενθαρρύνεται η φαντασία, η ευαισθησία και ο προβληματισμός των παιδιών, τόσο με την ατομική συμμετοχή όσο και με την ομαδική συνεργασία. Έτσι, τα παιδιά γνωρίζουν τη ναυτική ιστορία- κληρονομιά του τόπου μας αλλά και το θαλάσσιο στοιχείο με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύσσεται ταυτόχρονα η παρατηρητικότητα, η κριτική τους σκέψη και η αισθητική καλλιέργεια.

 

Επόμενος στόχος του Ναυτικού  Μουσείου  Κρήτης;

 

Μέχρι σήμερα το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, έχει θέσει και έχει πετύχει τελικά πολλούς και δύσκολους στόχους, όπως είναι για παράδειγμα η ανακατασκευή του Μινωικού Πλοίου. Όσον αφορά το παρόν και το κοντινό μέλλον είναι βέβαιο πως το Ναυτικό Μουσείο έχει ως στόχο να είναι ακόμα πιο κοντά στον επισκέπτη, να προσφέρει ακόμη περισσότερη γνώση, να εμπλουτίζει και να εξελίσσει συνεχώς τις συλλογές του και να συμβάλλει ενεργά στη πολιτιστική συνέχεια του τόπου μας.

Info

Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται στην είσοδο του Ιστορικού Φρουρίου Φιρκά. Ιδρύθηκε το 1973, με σκοπό να στεγάσει και να διαφυλάξει τις ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης, την προβολή της ναυτικής μας ιστορίας, καθώς και την καλλιέργεια της αγάπης προς το θαλάσσιο στοιχείο ως πηγή ζωής και εθνικού μεγαλείου.

Το Ν.Μ.Κ. έχει θέσει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη επαφής με άλλα Ναυτικά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι το 2ο Ναυτικό Μουσείο στην Ελλάδα τόσο από πλευράς παλαιότητας όσο και δυναμικού. Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει 2.500 εκθέματα όπως κειμήλια, αντικείμενα που ανασύρθηκαν από το βυθό, ζωγραφικούς πίνακες, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, μακέτες πλοίων, διάφορα ναυτικά όργανα κ.λπ. Κατανεμημένα σε ενότητες, καλύπτουν χρονολογικά τις περιόδους από την εποχή του χαλκού μέχρι την σημερινή. Πέραν αυτών υπάρχει έκθεση του θαλάσσιου περιβάλλοντος με μια πλούσια συλλογή οστράκων από διάφορα μέρη του κόσμου.

Ένα μεγάλο όραμα του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης πραγματοποιήθηκε με την κατασκευή ομοιώματος Μινωικού πλοίου, με βάση ερευνητικό πρόγραμμα πειραματικής αρχαιολογίας, με την χρήση αυθεντικών υλικών, εργαλείων και διαδικασιών της εποχής που αφορά (15ος αι. π.Χ.). Για το δύσκολο αυτό εγχείρημα, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Έρευνας Αρχαίας Ναυπηγικής και Τεχνολογίας «ΝΑΥΔΟΜΟΣ», το οποίο ανέλαβε την έρευνα και την διεύθυνση του προγράμματος. Αποτελεί το κυριότερο έκθεμα του Μουσείου ως μέσο προβολής του Κρητικού πολιτισμού.

Σημαντικό βήμα ανάπτυξης του Ναυτικού Μουσείου, αποτελεί η πρόσφατη παραχώρηση από το ΥΠ.ΠΟ., ενός από τα Ενετικά Νεώρια στο μυχό του ενετικού λιμένα των Χανίων, για τη δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και δυνατότητες κάθε ηλικίας, απευθύνονται σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και νηπιακής ηλικίας καθώς και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Σκοπός τους είναι να διδάξουν, ενθαρρύνοντας την φαντασία, την ευαισθησία και τον προβληματισμό των παιδιών με έμφαση τόσο στην ατομική συμμετοχή, όσο και στην ομαδική εργασία.

 

Διεύθυνση: Ακτή Κουντουριώτη, τηλ. 0030 28210 91875

Ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.mar-mus-crete.gr/

e-mail επικοινωνίας:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.