12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Η Συνέντευξη του Μήνα

Θωμάς Κινδύνης, σκηνοθέτης

2yjzpmx

Η φύση είναι ένα σημαντικό δυναμικό για την επιβίωσή μας

Θωμάς Κινδύνης, σκηνοθέτης

Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας, μπορεί να σας αποδώσει τους τίτλους του ηθοποιού, σκηνοθέτη, μουσικοπαιδαγωγού, κινησιολόγου κτλ. Ποιος είναι ο επαγγελματικός τίτλος που υπερτερεί για εσάς απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και γιατί;

 

Ο επαγγελματικός τίτλος που για χρόνια λειτουργώ είναι παιδαγωγός και σκοπό έχω να αναμορφώσω τις συνειδήσεις των ανθρώπων για να μπορούν πλέον να έχουν ελπίδα, αισθητική και να οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο.

 

Το 1993 ιδρύσατε τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Μορφές Έκφρασης», όπου και διοργανώνονται θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους και μη, σεμινάρια κινησιολογίας, θεάτρου, χορού κτλ. Πείτε δύο λόγια γι αυτό. Πώς πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε έναν τέτοιο οργανισμό και ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Ο στόχος μου ήταν να μεταλαμπαδεύσω τις αρχές, τις αξίες και το ήθος καθώς και την τεχνική του μεγάλου θεατρανθρώπου Δημήτρη Ροντήρη. Επιπλέον ήθελα να δημιουργήσω στελέχη τέλεια εκπαιδευμένα πάνω στο θέατρο στη μουσική και στην κίνηση, καθώς και ανθρώπους που να αναγνωρίζουν ότι είναι πνευματικές οντότητες και να έχουν την ανάλογη πνευματική εκπαίδευση.

 

Μαθητεύσατε, ας μου επιτραπεί ο όρος, και υπήρξατε συνεργάτης με κάποια μεγάλα ονόματα του ελληνικού Καλλιτεχνικού στερεώματος , όπως ο Δημήτρης Ροντήρης, η Άννα Βαγενά και όχι μόνο. Θα ξεχωρίζατε κάποια από αυτές και γιατί;

Τη μόνη μορφή που μπορώ να αναγνωρίσω ως άξια για αναφορά, γιατί αναμόρφωσε συνειδήσεις δεκάδων καλλιτεχνών είναι του Δημήτρη Ροντήρη. Τώρα όλες οι άλλες καλλιτεχνικές μορφές που συνεργάστηκα ήταν απλώς καλλιτέχνες που κάνανε τη δουλειά τους.

 

Μετράτε πολλές συμμετοχές τόσο σε θεατρικές όσο και τηλεοπτικές παραγωγές. Θεωρείτε τον εαυτό σας τηλεοπτικό ή θεατρικό ηθοποιό;

Θεωρώ τον εαυτό μου Καλλιτέχνη  και καλλιτέχνης σημαίνει το πνευματικό άτομο που έχει υψηλό καθήκον να αναμορφώσει το κοινό σε βαθμό που να μπορεί να χαίρεται  και να ελπίζει για ένα καλύτερο αύριο.

 

Το παραμύθι που σκηνοθετήσατε με τον Πουλτσινέλα είναι οικολογικό ως προς τον χαρακτήρα του. Μέσα από ποιες διαδρομές καταλήξατε στην οικολογία; Γιατί θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη φύση;

Η φύση είναι ένα σημαντικό δυναμικό για την επιβίωσή μας. Οπότε λόγω της σημαντικότητας του πρέπει να δώσουμε ως καλλιτέχνες το βάρος μας και σ’ αυτή την εκδοχή και να μυήσουμε τους νεαρούς μας φίλους προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ο Πουλτσινέλα είναι μια κούκλα που θέλει να σπάσει τα δεσμά του, τα σκοινιά του και να ζήσει ελεύθερος… Ο άνθρωπος του 21ου μήπως πρέπει να θέλει το ίδιο;

Είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να έχει μια αξιοπρεπή επιβίωση είναι να πάρει τη ζωή στα χέρια του, και  να μην περιμένει από τις ορέξεις τρίτων να επιβιώσει.

 

Παιδική παράσταση, πίστη άρα στην παιδευτική αξία του θεάτρου. Τόσο χρόνια το ίδιο λέμε αλλά η παιδεία στην Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ελλείμματα και η μόρφωση να παραμένει ουτοπία… Ελπίζετε σε κάτι στο μέλλον σε καιρούς οικονομικής κρίσης ιδιαίτερα…

Η κρίση υπάρχει γιατί κάποιοι για τους δικούς τους λόγους θέλουν να την επιβάλουν, φτιάχνοντας έτσι το δικό τους σύμπαν. Εμείς οφείλουμε να φτιάξουμε το δικό μας σύμπαν απαλλαγμένο απ’ αυτούς τους φόβους, έχοντας το δικό μας όραμα κι έτσι όλα στο τέλος θα πάνε καλά. Το να γκρινιάζουμε συνεχώς ότι δεν υπάρχει παιδεία, ότι οι άλλοι μόνο φταίνε δε θα βρούμε ποτέ άκρη. Είναι γεγονός ότι η παιδεία μας δε θέλει διόρθωση θέλει εξάρθρωση, κι αυτό γιατί συνεχώς, παρά τις αέναες μεταρρυθμίσεις γεννά τερατουργήματα. Όσο συμβουλεύεται και καθοδηγείται από τους ψυχολόγους και τους ψυχιάτρους όχι μόνο άκρη δε θα βρίσκει, αλλά πολύ γρήγορα θα μας οδηγήσει στην απόλυτη απελπισία.  Υπάρχει λύση. Εμείς αποτελούμε μια τέτοια. Έχουμε εντρυφήσει  πάνω στο θέμα και παρέχουμε στα εργαστήρια μας σημαντικές γνώσεις για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Όπως: μεθοδολογία μελέτης για να μπορούν τα παιδιά να αγαπήσουν τα γράμματα και το σχολείο, μαθήματα επικοινωνίας, μαθήματα ηθικής και λογικής καθώς κι ένα δρόμο που οδηγεί κατευθείαν στο δρόμο προς την ευτυχία.

 

Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Μορφές Έκφρασης» παρουσιάζει:
Μια πρότυπη παιδική οικολογική παράσταση με ζωντανή μουσική εκτέλεση και βιωματική συμμετοχή των παιδιών.

«Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος»
Της Άννας Σεβαστής Τζίμα και Σύλβια Κουτσουφλάκη
Σκηνοθεσία: Θωμάς Κινδύνης

Ο Πουλτσινέλα είναι μια μικρή ξύλινη κούκλα που ονειρεύεται να κόψει τα σκοινιά της για να ζήσει ελεύθερη. Ένα μαγικό βράδυ κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και ξεκινάει όλο χαρά για την καινούργια του ζωή. Όταν όμως φτάνει στο δάσος, μια δυσάρεστη έκπληξη τον περιμένει. Το δάσος είναι γκρίζο και έρημο, τα ζώα τρομαγμένα ζουν κρυμμένα μέσα στις φωλιές τους και τα πουλιά δεν κελαηδούν ποτέ. Ο κακός ήρωας του παραμυθιού, ο Πάποκ έχει σκορπίσει το φόβο και τον τρόμο σε κάθε ζωντανό πλάσμα και ονειρεύεται να κάψει και να εξαφανίσει το δάσος για πάντα. Έτσι ξεκινάει η μεγάλη περιπέτεια του Πουλτσινέλα, που καλείται να ξανακάνει αυτό το θλιμμένο δάσος ν’ ανθίσει και να ξαναγεμίσει με γέλια και χαρά.
Τα μηνύματα του παραμυθιού:

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς τα παιδιά καλούνται να προετοιμαστούν για έντονες περιβαλλοντικές αλλαγές και να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προστασία και τη διατήρηση του οικοσυστήματος. Έτσι το παραμύθι του Πουλτσινέλα αποτελεί ένα πρότυπο οικολογικό παραμύθι που κατευθύνει τα παιδιά σε δράση, τους δίνει κουράγιο και ελπίδα για την καμένη γη που θα παραλάβουν στα χέρια τους και τα παροτρύνει να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία και τόλμη το παιχνίδι της ζωής. Διδάσκει στα παιδιά την έννοια της ελευθερίας αλλά και της υπευθυνότητας που συνεπάγεται αυτή, τονίζει ιδιαίτερα την έννοια της φιλίας και της αγάπης για τη ζωή, ως αξίες αλλά και ιδέες που αναπτύσσουν την προσωπικότητα του παιδιού και το ωθούν σε εποικοδομητικές για το σύνολο πράξεις.

Η παράσταση:


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζεται μια πρότυπη παιδική οικολογική παράσταση με ζωντανή μουσική εκτέλεση, και βιωματική συμμετοχή των παιδιών. Ο τρόπος που επιλέξαμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά είναι το Θέατρο, η Μουσική και η Κίνηση. Ο συνδυασμός των τριών τεχνών καθώς και η πρωτότυπη σκηνοθεσία κάνουν το παιδί να βιώνει το παραμύθι με όλες του τις αισθήσεις. Οι τέσσερις ηθοποιοί που δίνουν ζωή στο παραμύθι, αναζητούν συνεχώς τη συμμετοχή των παιδιών στη δράση μετατρέποντας τους μικρούς θεατές σε συμπρωταγωνιστές του έργου. Το πρωτοποριακό αυτό στοιχείο αλλά και η ζωντανή μουσική της παράστασης, δίνουν στην παράσταση μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα που αποτυπώνεται με βιωματικό τρόπο στις ψυχές των παιδιών!

Διάρκεια : η παράσταση διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά

Ο Πουλτσινέλα και το γελαστό δάσος

Θα παρουσιαστούν στα Χανιά στο τέλος Ιανουαρίου από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης σε ειδικές παραστάσεις για σχολεία  πληροφορίες κρατήσεις 6974739122 και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.