12132017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Τα ασήμαντα

Οι κερδοσκόποι της δραχμής

skitso 4-1

Μπορεί να έγιναν-και για πολλούς έγιναν – λάθη στην πολιτική της Ελλάδας ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια της κρίσης. Μπορεί να έγιναν – και για μερικούς έγιναν- ακόμα και σκόπιμα «λάθη». Όμως τώρα δεν είναι η ώρα γι αυτόν τον λογαριασμό. Θα έλθει και αυτή η ώρα.

Τώρα έχομε την κυβέρνηση Παπαδήμου στηριζόμενη από 3 κόμματα της Βουλής και με τα δυο κόμματα της αριστεράς  να την σφυροκοπούν. Απ’ τα 3 κόμματα της Βουλής όμως μόνον το ΠΑΣΟΚ στηρίζει- ίσως από ενοχές-και τα δυο κόμματα της δεξιάς στηρίζουν και δεν στηρίζουν. Οι υπουργοί τους πότε θυμούνται τις υποχρεώσεις της χώρας και πότε θυμούνται τις επόμενες εκλογές… Πότε λειτουργούν θεσμικά και πότε προεκλογικά !


Η δε Αριστερά εντελώς κοντόφθαλμα – και στις δυο εκφράσεις της με σημαντικές διαφορές-λειτουργεί καταγγελτικά σκεπτόμενη εκλογικά οφέλη. Όμως ποιο θα είναι το όφελος σε μια χρεωκοπημένη Ελλάδα με νόμισμα την δραχμή;


Αν η κυβέρνηση Παπαδήμου υπονομευτεί, αν η Ελλάδα δεν λάβει το νέο δάνειο, αν δεν τα βγάλει πέρα στο επόμενο τρίμηνο με τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές-ανεξάρτητα από το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, τις ίντριγκες , τα συμφέροντα-τότε ότι έγινε τα τελευταία 20 χρόνια θα ξαναγίνει σε υπερθετικό βαθμό.

Με χιλιάδες ανθρώπους της εργασίας, της τέχνης, της διανόησης στα συσσίτια και στα επιδόματα ανεργίας, με τη μεσαία τάξη αποδεκατισμένη και εξαφανισμένη, με τη δημόσια διοίκηση παραλυμένη, με την παραγωγική μηχανή της χώρας σε ανακοπή. Οι «κερδοσκόποι της δραχμής» που έχουν βγάλει τα κλεμμένα στο εξωτερικό θα επιστρέψουν να αγοράσουν πάμφθηνα σε εξευτελιστικές τιμές ότι θα’ χει απομείνει απ’ τη χώρα.
Είναι αυτοί οι ίδιοι που πλούτισαν εις βάρος του λαού-πάντα σε άμεση διαπλοκή και με τις πλάτες της πολιτικής-(πώς αλλιώς θα τα κατάφερναν;) που στην παρούσα φάση διαδίδουν, οργανώνουν και μεταδίδουν μια εικόνα διάλυσης, μια εκδοχή βεβαίας χρεωκοπίας. Ε! λοιπόν αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψομε να γίνει. Δεν είμαστε δα και Κολομβία.

Η Ελλάδα έχει δυνάμεις, αξιοσύνη, ευφυΐα, ιστορικό βάρος και πολιτισμικό διαμέτρημα αλλά και  ονομα και πρόσωπο και ειδικό βάρος.
Καθήκον του προοδευτικού αριστερού κινήματος είναι να βγει η Ελλάδα από τη μέγγενη της επαπειλούμενης  χρεωκοπίας και μετά να οργανώσει το δημόσιο βίο σε εντελώς νέα βάση. Καθήκον της αριστεράς είναι να δείχνει με ενάργεια και επιμονή στους πολίτες ότι η σημερινή κατάσταση είναι απότοκος ενός συγκεκριμένου πολιτικού συστήματος.

Να δείχνει με σαφήνεια πως το έλλειμμα από 9% μέσα σε δυο μήνες έγινε 14% και πως απ’ την αυτονομία της ελληνικής πολιτικής σκηνής μπήκαμε στην  κανοναρχία  του ΔΝΤ και στην διεθνή  περιπέτεια.  Ότι σήμερα πια δεν αρκούν οι δηλώσεις περί αγαθών προθέσεων από τους ίδιους ανθρώπους που επί χρόνια συμμετείχαν σ’ αυτό το άθλιο παίγνιο που έφερε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου.

Αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια γιατί θα το κάνουν τώρα; Η κατάσταση θα ξεπεραστεί μόνον αν οι πολίτες αποφασίσουν για ένα νέο συλλογικό πολιτικό υποκείμενο με διαφορετικές πολιτικές-όχι πολιτικές της κουμπαριάς-με νέα πρόσωπα, με νέο στυλ διακυβέρνησης, με τους πολίτες ενεργούς, συμμετέχοντες και ελέγχοντες, αλλιώς το ίδιο σκοτεινό πολιτικό νέφος θα σκεπάζει τη χώρα και θα βυθίσει τους πολίτες ακόμα περισσότερο στην ανέχεια και στην απελπισία!

Ο άνθρωπος δημιουργεί την ιστορία του και επομένως ο άνθρωπος έχει την ευθύνη της ελευθερία σαν κάνει τις δικές του επιλογές. Όλα τα άλλα είναι αλλοτριωτικά, κίβδηλα, ιδεολογικές εκλογικεύσεις, ανάγκες επίκλησης άλλοθι και προσκόλληση σε θαυματοποιούς και μάγους.


Αλλά τέτοιοι στην πολιτική δεν υπάρχουν.