12132017Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Camera Obscura

H Χαρά Κουτράκη στην camera Obsura

XARA KOUTRAKH
2
1
3
6

Η Χαρά Κουτράκη γεννήθηκε  το 1982 στη Μεθώνη Μεσσηνίας όπου και έζησε τα σχολικά της χρόνια. Σπούδασε Μηχανικός Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων στο Α.Τ.Ε.Ι. Ηρακλείου. Μετά τις σπουδές μετακόμισε στα Χανιά. Το 2011 παρακολούθησε τη σειρά σεμιναρίων από τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων, όπου είναι και μέλος της.

•Πως ξεκίνησε η εμπλοκή σου με τη φωτογραφία;

Πάντα μου άρεσαν οι φωτογραφίες απλά δεν είχα σκεφτεί να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα. Πριν ένα χρόνο νεόφερτη στα Χανιά  έμαθα για τη Λε.Φ.Κι. και πήγα χωρίς δεύτερη σκέψη. Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στη φωτογραφία…

Επιβάλλεται μια φωτογραφία να αφηγείται πράγματα και καταστάσεις ή όχι;

Όπως σε όλες τις τέχνες έτσι και στη φωτογραφία πιστεύω δεν επιβάλλονται πράγματα. Για εμένα αρκεί μια φωτογραφία να δίνει ερεθίσματα στο θεατή και να φτιάχνει αυτός τη δική του ιστορία.

 

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις…

Δεν είναι τυχαίο που η φράση αυτή χρησιμοποιείτε συχνά. Μια εικόνα μπορεί να περιγράψει τα πάντα χωρίς να χρειαστούν εξηγήσεις . Η εικόνα μιλάει από μόνη της.

 

Από την καλλιτεχνική στην δημοσιογραφική φωτογραφία είναι μεγάλος ο δρόμος;

Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ναι ή όχι. Η φωτογραφία έχει την ίδια έννοια σε όποιο είδος και αν αναφερόμαστε. Σημαντικό είναι να γράφετε καλά το φως ασχέτως με το είδος που ασχολείται ο καθένας μας.

 

Υπάρχει κάτι που θέλεις αλλά δεν έχεις καταφέρει να φωτογραφήσεις;

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θέλω να φωτογραφήσω. Μιλώντας με ανθρώπους που ασχολούνται πολύ περισσότερα χρόνια από εμένα με τη φωτογραφία, δεν έχω ακούσει κάποιον να νοιώθει πως έχει φωτογραφήσει τα πάντα. Συνέχεια κάτι θα υπάρχει που θα εξάπτει το ενδιαφέρον και τη φαντασία. Είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ…