12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Προαιρετικά

Να αγαπήσουμε ξανά την πόλη μας

 «ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

Τον τελευταίο καιρό η πόλη μας έχει αναστατωθεί από φάρσες, όπως γράφουν οι εφημερίδες και υποστηρίζει η Αστυνομία, όμως οι φάρσες αυτές είναι επαναστατικές πράξεις που στοχεύουν να πλήξουν τον τουριστικό εκφασισμό και εκβαρβαρισμό. […]

ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΛΥΝΣΗ (Π.Ε.ΤΟΥ.Μ.)»

 (Λεωνίδας Κακάρογλου, «Η ζωή και τίποτ’ άλλο»)*

  Κάθε χρόνο παραμονές ενάρξεως της τουριστικής σεζόν οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με περηφάνια αναγγέλλουν ότι τα Χανιά είναι πανέτοιμα να υποδεχτούν τους τουρίστες και να τους προσφέρουν υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. (Αν τώρα πληρώνουν τον καφέ 5 ευρώ στο Παλιό Λιμάνι, επειδή έχουν θέα τον Φάρο και την μπύρα 8 ευρώ γιατί το μπαρ είναι must, θα πρέπει να περιμένουμε την κα Κεφαλογιάννη να λύσει το πρόβλημα απευθύνοντας έκκληση για συγκράτηση των τιμών!!!)

Και άντε για όλα τα παραπάνω φταίει ο καταραμένος ο καπιταλισμός που αντιμετωπίζει στυγνά τον τουρίστα μόνο ως πηγή κέρδους. Για την υποβάθμιση όμως του αστικού τοπίου και τα προβλήματα των κατοίκων της Παλιάς Πόλης ευθύνεται η έλλειψη σεβασμού απέναντι στην πόλη μας και τους ανθρώπους της, θέμα ευρύτερης παιδείας. Γιατί τουριστική αγωγή δεν είναι μόνο η φιλόξενη συμπεριφορά, η ευγένεια, η εξυπηρέτηση, τα άπταιστα ρωσικά, οι «καλές» τιμές, το κέρασμα, η καθαριότητα και η αισθητική ενός συγκεκριμένου χώρου που προσφέρει τουριστικές υπηρεσίες. Είναι η ευαισθητοποίηση όλων-και πρωτίστως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- αναφορικά με την ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων που διαβιούν σε περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος είτε αστικές είτε περιαστικές.

Μπορεί να πανηγυρίζουμε για τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο λιμάνι της Σούδας, αλλά δυστυχώς η εικόνα του κέντρου της πόλης μας είναι επιεικώς απαράδεκτη. Σε όλους τους κεντρικούς δρόμους παντού πάνω στα πεζοδρόμια τραπεζοκαθίσματα και παρκαρισμένες μηχανές!!!(Οι αρμόδιοι «θιγμένοι» ισχυρίζονται πως επιβάλλονται πρόστιμα, ενώ μπροστά στα μάτια τους τα τραπεζοκαθίσματα έχουν καταλάβει στα πεζοδρόμια πάνω τις γραμμές με τα ειδικά κίτρινα πλακίδια που προορίζονται για τους τυφλούς.)  Διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από καταστήματα μεγάλης εμπορικής κίνησης!!! (Δε βλέπω τον Εμπορικό Σύλλογο να ενοχλείται και να απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές να μην προκαλούν κυκλοφοριακό κομφούζιο όταν κάνουν τις αγορές τους. Προφανώς μια τέτοια οδηγία δεν αποτελεί παράμετρο της καταναλωτικής παιδείας και συνείδησης.)

Οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης στενάζουν!!! Δρόμοι χωρίς τη σήμανση ότι οδηγούν σε αδιέξοδο μετατρέπονται την καλοκαιρινή περίοδο σε χώρους στάθμευσης, εγκλωβίζοντας κυριολεκτικά τους κατοίκους μέσα στα σπίτια τους!! Ο σεβασμός που επιδεικνύουμε απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά είναι ολοφάνερος στην οδό Καλλεργών, της οποίας το ένα πεζοδρόμιο είναι κατειλημμένο από τους θαμώνες των μπαρ και των μεζεδοπωλείων και το απέναντι ακριβώς από τα μηχανάκια και τις μηχανές μεγάλου κυβισμού των θαμώνων!!!(Κρίμα, γιατί πρόκειται για νέους ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα.) Αλλά και ο σεβασμός απέναντι στους κατοίκους της Παλιάς Πόλης, οι οποίοι πλήττονται από τα εκκωφαντικά ντεσιμπέλ και ξέχασαν να αποσπερίζουν. Αλλά δε βαριέσαι είναι μεγάλοι σε ηλικία, τόπος στα νιάτα!!!

Κάποιοι ξεχάσαμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτής της πόλης, άρα και την ίδια την πόλη, και όλοι οι υπόλοιποι χάσαμε τον αυτοσεβασμό μας, γιατί τίποτε πια δε μας ενοχλεί ή αν μας ενοχλεί, φοβόμαστε να αντιδράσουμε. Πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, γενικότερα οι δημόσιοι χώροι απειλούνται. Η επόμενη κίνηση θα είναι να συρρικνωθούν οι παραλίες μας; Να καταλαμβάνονται χρόνο με το χρόνο από περισσότερες ομπρέλες και ξαπλώστρες; Να γίνουν ιδιωτικές;

Αρχές Ιούλη οι «Ποδηλάτρεις» προέβησαν σε μια χιουμοριστική ακτιβιστική διαμαρτυρία για την κατάληψη των δημόσιων χώρων έξω από το Δημαρχείο και πρότειναν να μποϊκοτάρουμε τις επιχειρήσεις που υποβαθμίζουν το αστικό τοπίο. Ας είναι αυτή τους η κίνηση η αρχή για ένα πιο μαζικό κίνημα προάσπισης της πόλης μας και των ανθρώπων της από ενοχλητικές συμπεριφορές, ενέργειες και πράξεις. Με λίγα λόγια, ας αγαπήσουμε ξανά την πόλη μας!!!

 

 

*Όταν διάβασα το μυθιστόρημα, αναφώνησα σιωπηλά: «Μη μας βάζετε ιδέες, αγαπητέ κ.Κακάρογλου! Μη μας βάζετε ιδέες!»