12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Από Μήνα σε Μήνα

Φύλλο 117 Ιούνιος - Ιούλιος 2013

 ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

 Το περιφερειακό Θέατρο της Κρήτης τα τελευταία χρόνια με την επιμονή του Μιχάλη Αεράκη έχει κατορθώσει να γίνει πραγματικά ένα μεγάλο θέατρο. Σταθερά καλές παραγωγές. Σταθερά παραγωγές με πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών σε όλη την χώρα. Εμφανίσεις στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας.

Σταθερά δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τους Χανιώτες ( ερασιτεχνική σκηνή, παιδικό ομάδα, ξεναγήσεις, μετακλήσεις εναλλακτικών παραστάσεων, αφιερώματα σε δημιουργούς, κτλ). Αφήσαμε τελευταίο ένα στοιχείο που κάνει ακόμα ποιο σπουδαία αυτή τη δουλειά. Το ΔΗΠΕΘΕΚ Κρήτης δεν είναι διαχειριστικά και οικονομικά «βυθισμένο καράβι». Πιθανά το μοναδικό θέατρο αυτού του θεσμού που έχει κατορθώσει να έχει συνέπεια και δράσης αλλά και διαχείρισης. Και όλα αυτά παρά τα όσα κατά καιρούς, σαφώς κακόπιστα, έχουν εκτοξευθεί προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ. Δουλειά πέρα και πάνω από τους Μαυρογιαλούρους.

Μ.Φ.

 

Δυο – τρία πράγματα για τον τουρισμό

 Η ποσότητα

Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τους ποσοτικούς στόχους στο χώρο του τουρισμού. Συνεχείς είναι οι αναφορές στην αύξηση του πλήθους των τουριστών που έρχονται στην χώρα, στην Κρήτη. Οι ενδείξεις μπορούν να τεκμηριώσουν αύξηση της κίνησης, πιθανά όχι τόση όσο λένε οι διάφοροι «αναλυτές», αλλά την ίδια στιγμή οι εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό μιλούν με σαφήνεια για τουρισμό που «καταναλώνει λιγότερα». Μιλούν για υπο-πολλαπλάσιους τζίρους στα μικρομεσαία μαγαζιά της τουριστικής αγοράς. Το δεύτερο και ουσιαστικότερο αυτό  στοιχείο σε σχέση τελικά με την ουσία της τουριστικής αγοράς είναι που πρέπει να μας προβληματίσει για το προς τα πού συνεχίζουμε να προσανατολίζουμε το τουριστικό προϊόν μας. Μαζικός τουρισμός, all inclusive μοντέλα, απόλυτες εξαρτήσεις στις τουριστικές ορέξεις μεγάλων τουριστικών πρακτόρων και φορέων. Προσανατολισμός ο οποίος  εκτός από την καταγεγραμμένη πλέον συρρίκνωση των πόρων δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από  μοντέλα που αν για οποιοδήποτε λογο αποφασίσουν οι συνεργάτες- τουριστικοί πράκτορες να μας εγκαταλείψουν θα οδηγηθούμε στην καταστροφή.

Μ.Φ.

 Έλληνας τουρίστας…

 Το 73% των Ελλήνων δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΚΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι είχε διαμορφωθεί στο 69%.

Ειδικότερα, σε τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε από 1ης έως 8 Ιουλίου και συμμετείχαν 545 άτομα, περισσότεροι από 73 στους 100 καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2013.

Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 70%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 20%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Το 80% όσων θα κάνουν διακοπές, θα λείψει το πολύ για πέντε ημέρες.

Μ.Φ.

 Για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν αποτελεί απλά μια ακόμα πράξη στο μνημονιακό ξεπούλημα. Το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αποτελεί οργανωμένο σχέδιο να παραδωθεί η ενημέρωση κατά απόλυτο τρόπο στα πλοκάμια της μνημονιακής προπαγάνδας.

Μία ακόμα πραξικοπιματικού τύπου ενέργεια έρχεται να προστεθεί σ΄ένα μακρύ κατάλογο!!! Οι μάσκες πέφτουν και οι ανέξοδες κινήσεις συμπαράσης δεν χωρούν. Όλοι οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις.

Είτε αντιστεκόμαστε και καταδικάζουμε τις φασίζουσες ενέργειες και την ίδια της τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) είτε συνεχίζουμε εμπαίζοντας και ουσιαστικά νομιμοποιόντας αυτές τις ενέργειες με ανέξοδα ψηφίσματα και δηλώσεις "συμπαράστασης".

Όλοι στους δρόμους και στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ για να μην κλείσει ούτε λεπτό το δημόσιο ραδιόφωνο, η δημόσια τηλεόραση.

Μ.Φ.

 Και μετά από την κυβέρνηση; Τι;

 Τα σημάδια είναι πια πάρα πολλά. Αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στα τελευταία της. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει καμία λογική ακολουθία στις επιλογές της, είναι το γεγονός ότι κυριαρχεί ο απόλυτος παραλογισμός, ένας σουρεαλισμός που δεν προκαλεί ούτε το γέλιο ούτε τον εφησυχασμό. Η συνεχιζόμενη διαπίστωση "τώρα πέφτουν, σε λίγο θα πέσουν..." μόνο την ηρεμία δεν μπορεί να έχει ως συνέχειά της αφού η πτώση αυτή μοιάζει να κρύβει πίσω της επικίνδυνα επακόλουθα. Το κλείσιμο της ΕΡΤ, το άνοιγμα ενός νέου κρατικού καναλιού που έγινε με καραγκιοζιλίκια δικτατορίας της μπανανίας, η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο, η πλήρης καταστρατήγηση των δικαιωμάτων και των μισθών των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το φλερτάρισμα της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή, όλα αυτά είναι στοιχεία που μυρίζουν "ανώμαλες λύσεις". Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γινόμαστε Κασσάνδρες αλλά η ιστορία δείχνει πως και σε άλλες χώρες που εγκαταστάθηκαν επίσημα δικτατορικά καθεστώτα με όλα τα εχέγγυα προς επιβολή ενός νέου νόμου και μιας νέας τάξης, προηγήθηκαν της εγκατάστασης τους κάποιες ανώμαλες σουρεαλιστικές ενέργειες από πλευράς των προηγούμενων κυβερνώντων. Πιστεύουμε ότι η κατάσταση είναι πια εξαιρετικά σοβαρή και πως ο λαός μας, που το μεγαλύτερο μέρος του πια ζει οριακά, θα υποστεί πολύ σοβαρές ήττες ακόμα. Και μάλιστα θα τις υποστεί με ένα ακόμη πιο βίαιο πολιτικά και ηθικά τρόπο. Ο χρόνος για να αποτραπεί κάτι τέτοιο ίσως και να μην είναι επαρκής. Φαίνεται πως η επιβολή μιας αποτρόπαιης αντιδημοκρατικής λύσης είναι πολύ κοντά. Μόνο ένα πραγματικά μαζικό κίνημα αντίστασης ενάντια στο υπάρχον πολιτικό σύστημα ένα κίνημα υπεράσπισης της πολιτικής αξιοπρέπειας μπορεί να ανακόψει την πορεία του τόπου προς τον εκφασισμό της καθημερινής πολιτικής ζωής. Ιδού η Ρόδος...

Α.Π.

 Το παράδειγμα του Σακκά

 Είναι γνωστή σε όλους η υπόθεση του αναρχικού Κ. Σακκά που κρατήθηκε προφυλακισμένος καθώς η ελληνική δικαιοσύνη παραβίασε κάθε συνταγματική νομιμότητα παρατείνοντας την προφυλάκισή του χωρίς να έχει αποδειχθεί τίποτα για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Οδήγησε τον Κώστα Σακκά σε βέβαιο θάνατο καθώς η απεργία πείνας που κήρυξε ο ίδιος κράτησε τόσο πολύ που τα ζωτικά του όργανα άρχισαν να τον προδίδουν ενώ ο ίδιος βρέθηκε πολύ κοντά στο μοιραίο. Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης ξεκίνησε και φούντωσε μέσω του Διαδικτύου και πήρε σάρκα και οστά στους δρόμους. Το κίνημα συμπαράστασης καθώς και ο αγώνας του ήταν νικηφόρος. Το κράτος αποδείχθηκε για πολλοστή φορά ένας μηχανισμός που συστήνεται διοικητικά από ανθρωπόμορφα πλάσματα που στόχο έχουν να ρίξουν την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών κάτω του μηδενός.

Το μήνυμα που εισπράττουμε είναι πως για να κρατήσουμε ζωντανή την αξιοπρέπειά μας πρέπει να οδηγηθούμε προς το θάνατο. Ο Κώστας Σακκάς είναι ένας άνθρωπος που δεν λύγισε και με αυτήν έννοια αποτελεί ένα ακόμη πρότυπο υπεράσπισης της ανθρώπινης περηφάνιας. Ο Σακκάς δεν ενήργησε πολιτικά. Έκανε αυτό που κάθε περήφανος άνθρωπος θα έπρεπε να κάνει: υπερασπίστηκε την αξιοπρέπειά του. Ο Σακκάς είναι ελεύθερος αλλά όλοι εμείς οι υπόλοιποι είμαστε ακόμα φυλακισμένοι. Προφανώς δεν χρειάζεται να μην είσαι φυλακή για να είσαι φυλακισμένος. Αν αναλογιστεί κανείς την απώλεια των στοιχειωδών ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων που έχουμε υποστεί όλοι μας σαν πολίτες θα καταλάβουμε ότι μόνο ελεύθεροι δεν είμαστε. Οι μικρές ελευθερίες που έχουμε ακόμα υπάρχουν για να μας κάνουν να ξεχνάμε τις βασικές ελευθερίες που έχουμε απωλέσει: την ελευθερία να ρυθμίσουμε την καθημερινή μας ζωή, να επιλέξουμε τους ηγέτες μας, να ζήσουμε πιο ανθρώπινα χωρίς δηλητηριασμένο αέρα, νερό και τροφή, ελευθερία να επιλέξουμε να ζήσουμε με όποιον θέλουμε, ελευθερία να κάνουμε παιδιά, να μιλήσουμε και να διαμαρτυρηθούμε χωρίς συνέπειες ακόμα και για τα προφανή, όπως το να μιλήσεις για το δικαίωμα ενός ανθρώπου να δικαστεί ελεύθερα και δίκαια χωρίς να χρειαστεί να σαπίζει προφυλακισμένος χωρίς αποδείξεις. Ας είναι φωτεινός οδηγός το παράδειγμά του όπως και το παράδειγμα του κινήματος υπεράσπισής του...

Α.Π.