12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Η Σύριγγα του Πάνα

Φύλλο 118 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2013

Picture1

Πόσο απέχει η Αφρική;

 Έχω καταφερθεί αρκετές φορές, έμμεσα ή άμεσα κατά της έννοιας της φιλανθρωπίας. Σε  αντίθεση με αυτήν της αλληλεγγύης, προϋποθέτει σχέση ανώτερου – κατώτερου.

Ευεργετούμενου και ευεργέτη. Ο δρόμος μας είναι αυτός της αλληλεγγύης όπου ο καθένας, όπως το λέει η λέξη, εγγυάται για τον άλλον. Είναι δίπλα του, σε βάση ισοτιμίας, στηρίζοντας και στηριζόμενος. Δίνοντας και παίρνοντας αξίες, μη μετρήσιμες με εμπορικούς όρους.

 Από την άλλη, όμως, στις σημερινές συνθήκες της παγκόσμιας και σε όλα τα επίπεδα βάρβαρης επίθεσης των πλουσίων κατά των φτωχών, δεν μπορούμε να απορρίψομε συλλήβδην δράσεις ανθρώπων και οργανώσεων που προσφέρουν την όποια ανακούφιση στους τελευταίους. Ιδίως όταν οι όροι της προσφοράς κινούνται σε όλη την γκάμα μεταξύ φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης με δυσδιάκριτα πολλές φορές όρια. Τόσο η ανακούφιση από άμεσα προβλήματα όσο και η κινητοποίηση των συμμετεχόντων πολιτών, εμπεριέχουν στοιχεία που δημιουργούν δυναμική αφύπνισης συνειδήσεων.

 

Παράλληλα πολλές φορές έχω γράψει για τη ληστεία των πόρων του φτωχού νότου από τον πλούσιο βορρά.

 

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια είδηση που για τους δύσπιστους παρουσιάζει γλαφυρά πως γίνεται με μοντέρνους όρους η ληστεία του φτωχού νότου αλλά και μια περίπτωση της δυναμικής των φιλανθρωπικών οργανώσεων την οποία προσπάθησα να περιγράψω παραπάνω (το πλήρες κείμενο εδώ: http://tvxs.gr/news/diatrofi/bretaniko-programma-biokaysimon-afinei-tin-afriki-peinasmeni )

 

Εν συντομία
Η ActionAid κατηγορεί την ελβετική εταιρία Addax Bioenergy ότι απειλεί τις ζωές των τοπικών κοινωνιών της Σιέρα Λεόνε, όπου λειτουργεί μια τεράστια φάρμα (57.000 εκτάρια γης για 50 χρόνια) ζαχαρότευτλων για βιοκαύσιμα έχοντας λάβει 150 εκατομμύρια δολάρια από πρόγραμμα του βρετανικού Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης.


Αλλά κατόπιν των επισκέψεών της στο σημείο, η ActionAid εκτιμά ότι η εταιρία βιοκαυσίμων απειλεί το βιοτικό επίπεδο 13.000 κατοίκων σε 60 χωριά. (σσ απλά οι ιθαγενείς της περιοχής δεν έχουν να φάνε γιατί στις εκτάσεις της εταιρείας δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ή να βοσκήσουν ζώα...)


«Είναι πολύ ανησυχητικό ότι το Υπουργείο, που στοχεύει στην μείωση της φτώχειας παγκοσμίως, χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα σε μια από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής εξωθώντας τον λαό στην πείνα», δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ο Τιμ Ράις, υπεύθυνος για θέματα βιοκαυσίμων της ActionAid.


Η Addax σχολίασε ότι το πρόγραμμα «προωθήθηκε και από τις αρχές τις Σιέρα Λεόνε ως υποδειγματικό». Την ίδια γνώμη εξέφρασαν και διεθνείς οργανώσεις όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και η Αφρικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

 

Με λίγα λόγια οι ιθαγενείς «και κερατάδες και δαρμένοι» αφού και τους στερούν τη γη τους οδηγώντας τους στην πείνα και εμφανίζονται να αντιδρούν σε μια «αναπτυξιακή» επένδυση και χάνουν από χρήματα τα οποία θεωρητικώς προορίζονταν για να τους βοηθήσουν.

 

Αυτό άραγε ονομάζεται κλοπή του φτωχού νότου από τον πλούσιο βορρά;

 

Προφανώς η περίπτωση δεν είναι η μόνη. Το μοντέλο έχει λειτουργήσει με αυτόν τον τρόπο για χρόνια (κατά κανόνα μη κρατώντας ούτε τα προσχήματα που προσπαθεί να ενδυθεί η Addax).

 

Αυτό που με ενοχλεί ακόμη περισσότερο είναι ότι η ιστορία αυτή μου ακούγεται πολύ οικεία. Είναι άραγε τυχαίες οι ομοιότητες με ειδήσεις που ακούμε τελευταία για την Ελλάδα: πρόγραμμα Ήλιος, ΤΑΡ, ενεργειακοί κόμβοι, ξεπούλημα της γης,  του νερού, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ για την «ανάπτυξη»;

 

 

 

Ασφάλισέ με αγά μου ν' αγιάσω

 

Πολλά από τα δεινά των μνημονίων δικαιολογούνται ως απαραίτητα για την ασφάλειά μας: «χωρίς τα δάνεια θα πεινάσουμε, δεν θα έχουμε φάρμακα, πετρέλαιο»...

 

Πολύ γρήγορα αντιληφθήκαμε τι ήταν αυτό που «εβρόντα και κατέβαινε». Να κάνουμε την τελευταία μεγάλη αρπαχτή τώρα που μπορούμε. Τα χρέη των τραπεζών γίνανε χρέη δικά μας και στην πορεία ξεπουλάμε και ότι απόμεινε από τη δημόσια περιουσία.

 

Στην κατεύθυνση αυτή, προφανώς ως εξόφληση γραμματίων, ήρθε και το δωράκι στις μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες: Υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας, κερασάκι πάνω στο χαράτσι και τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων.

 

Τι και αν πολλές ασφαλιστικές βαρέσανε κανόνι τρώγοντας τα λεφτά των ασφαλισμένων. Τι και αν σε περίπτωση σεισμού (που προβάλουν ως δικαιολογία) οι περισσότερες θα βαρέσουν κανόνι επικαλούμενες αδυναμία να καλύψουν το μέγεθος των ζημιών και τη νύφη θα κληθούμε πάλι να πληρώσομε εμείς. Είναι αποφασισμένοι μας ασφαλίσουν με το στανιό για το (κατά Μηλιώκα) καλό μας.

 

Όσο για το τι ακόμη θα βρουν, μην ανησυχείτε. Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Το επόμενο δώρο που θα λάβουν οι ασφαλιστικές είναι η ασφάλιση υγείας και οι συντάξεις. Το πρόσχημα είναι έτοιμο: το κράτος φαλίρισε και πρέπει να απευθυνθούμε στην καλή ιδιωτική πρωτοβουλία αν θέλομε να σωθούμε.

 

Κάτι λέγαμε πριν για κερατάδες και δαρμένους.