12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εδώ στο Νότο

Ο Σήφης κατάπιε τα χημικά της Συρίας

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές στην Κρήτη δυο θέματα έχουν την τιμητική τους. Η τοξική απειλή από την υδρόλυση των χημικών της Συρίας και ο Σήφης.

Ο Σήφης, ένας συμπαθής κροκόδειλος, ο οποίος βρέθηκε από το πουθενά στην καρδιά της Κρήτης αποτελεί το επίκεντρο κάθε ΜΜΕ που σέβεται τον εαυτό του και κυρίως αυτών που μάθαμε να λέμε «μεγάλα». Ζωντανές συνδέσεις, αφηγήσεις, αναλύσεις, γενικώς οτιδήποτε μπορεί να «πουλήσει» τον Σήφη. Μείζων θέμα δηλαδή.

Από την άλλη, η καταστροφή των χημικών της Συρίας, ένα θέμα που αναδείχθηκε από τα «Χανιώτικα Νέα» στις αρχές του χρόνου  και αφορά  την εναντίωση στην επιχειρουμένη υδρόλυση των χημικών με τις καταστροφικές συνέπειες που θα προκύψουν για όλη την Μεσόγειο από την όποια αστοχία μιας αμφισβητουμένης μεθόδου. Θέμα το οποίο έχει λάβει από τις πρώτες μέρες ανάδειξης του διεθνείς διαστάσεις. Φορείς, κόμματα, κινήματα, χιλιάδες πολίτες στην Μεσόγειο αντιτάσσονται, διαδηλώνουν, αντιστέκονται! Η κυβέρνηση από την άλλη από την πρώτη μέρα επέλεξε την μέθοδο της σιωπής  ή στην καλύτερη περίπτωση ενός  γενικόλογου και ύποπτα τυπικού εφησυχασμού.

Εκεί πάντως που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ είναι στην πρωτοφανή αποσιώπηση του θέματος από τα λεγόμενα μεγάλα ΜΜΕ ( αλλά και από κάποια τοπικά επίσης!!!). Μεγάλες συγκεντρώσεις, συλλογικές αντιδράσεις, ενεργοποίηση δεκάδων φορέων, επιστημονικές παρεμβάσεις και ως εκ θαύματος το θέμα δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά. Ελάχιστα ΜΜΕ φαίνεται να έχουν «αντιληφθεί» της μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που έχουν γίνει στην Κρήτη για το θέμα. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι μηχανισμοί προπαγάνδας λειτούργησαν αυτή τη φορά όχι διαλαλώντας και διαδίδοντας τις καθ΄ υποδείξει ειδήσεις αλλά απλά «αγνοώντας» ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα. Φιμώνοντας κάθε φωνή αντίδρασης και μη αναδεικνύοντας στο ελάχιστο τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για μια μέθοδο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα για όλη την Μεσόγειο σε περίπτωση ατυχήματος  απλά κάνουν την δουλειά τους. «Ενημέρωση» απλά κατ΄ εντολή! Όπως καθημερινά άλλωστε!