Αρχή ΜΟΥΣΙΚΗ Στην Αρχή του Τραγουδιού Δημήτρης Παπαδημητρίου - Ελευθερία Αρβανιτάκη: ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Δημήτρης Παπαδημητρίου - Ελευθερία Αρβανιτάκη: ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Share
Ένας από τους ελάχιστους δίσκους της τελευταίας δεκαετίας που μελοποιούν ποίηση και καταφέρνουν να συνδυάσουν ένα άρτιο μουσικό αποτέλεσμα με μια ευρεία απήχηση στο κοινό ήταν ο δίσκος "Τραγούδια για τους μήνες". Δημιουργός του ο Δ. Παπαδημητρίου’ ήταν ο δεύτερος δίσκος του -εκτός από τα σάουντρακ κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών- με τραγούδια. Όπως και ο πρώτος, ο "Βίος Ελληνικός", αποτελεί μελοποίηση ποιημάτων - είναι γνωστή η πεποίθηση του συνθέτη σχετικά με τη δυναμική της ποίησης όταν συνδέεται σωστά με τη μουσική.
Τα τραγούδια - ποιήματα του δίσκου είναι δώδεκα -συν 3 οργανικά’ ίσως γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτός ο τίτλος. Δώδεκα τραγούδια όσοι και οι μήνες του χρόνου! Η σχέση, πάντως, που συνδέει τα συγκεκριμένα τραγούδια με εικόνες που άμεσα ή έμμεσα ανακαλούν οι μήνες είναι μάλλον βαθύτερη. Ενδιαφέροντα είναι τα όσα γράφει ο ίδιος ο συνθέτης στο σημείωμά του στο δίσκο: "Πάντα προτιμούσα τους Μήνες από τα Χρόνια...Τα χρόνια τα ξεφορτωνόμαστε ονομάζοντάς τα με ψυχρούς αριθμούς. Και έτσι, το μόνο που μπορείς να κάνεις με αυτά, αν επιμένεις να ασχολείσαι, είναι να τα μετράς. Στους μήνες όμως νοιώθει κανείς την οικειότητα των αληθινών φίλων".
Δώδεκα εκλεκτά ποιήματα που υπογράφονται από σπουδαίους ποιητές. Από τη Σαπφώ ως τη Μαρία Πολυδούρη και από τον Κώστα Καρυωτάκη ως τον Οδυσσέα Ελύτη και το Μιχάλη Γκανά. Στον επίλογο του δίσκου μελοποιείται μια σειρά από δημοτικά δίστιχα, άριστο δείγμα και αυτοί του ζωντανού λαϊκού ποιητικού λόγου. ’λλωστε, όπως σημειώνει ο Δ. Παπαδημητρίου, "η Σαπφώ και ο Γκανάς απέχουν μόλις ένα μήνα - το πολύ. Και ο Κώστας Καρυωτάκης, μόλις παρά ένα μήνα, δεν πρόλαβε να βρει στο σπίτι του τον παλαιό συμφοιτητή του, τον Οδυσσέα Ελύτη".
Οι μουσικές φόρμες που ακολουθεί ο συνθέτης είναι οικείες και ως επί το πλείστον λαϊκές. Έτσι, ανάμεσα στα χαμηλόφωνα και μελωδικά τραγούδια, συναντάμε και ένα τσιφτετέλι στο πιο γνωστό, ίσως, τραγούδι του δίσκου "Του πόθου το αγρίμι", ένα χασάπικο μινόρε στο ποήμα του Κ. Καρυωτάκη "Σε παλαιό συμφοιτητή", ένα ζειμπέκικο στα "Μαύρα Πιόνια" και έναν επτάσημο καλαματιανό στο ποιήμα του Ελύτη "Σου το ’πα για τα σύννεφα". Πάντως δεν έλειψαν οι επικρίσεις για τις μελοποιήσεις του Παπαδημητρίου, ειδικά για τα παραπάνω ποιήματα στα όποια ακολουθεί λαϊκότερους δρόμους. Πχ. σημειώνει ο Γ. Ε. Παπαδάκης στο περιοδικό "Δίφωνο", τχ.18: "Δεν αναφερόμαστε στην ηχοχρωματική διευθέτηση, την επιλογή και τον ρόλο των οργάνων (εκεί ομολογουμένως υπάρχει σπουδή και επιμέλεια) αλλά στην προσαρμογή των φθόγγων επί του ποιητικού κειμένου. Ως προς αυτό η συγκεκριμένη εργασία θέτει ακόμη μία φορά επί τάπητος το ζήτημα: πόσο και πώς η μουσική ενεργεί επί της πληρότητας, της αυθυπαρξίας, της αυτοτέλειας και εν τέλει της αξίας των έργων της ποίησης".
Ανεξάρτητα από τις όποιες ενστάσεις μπορούν να διατυπωθούν, τα "Τραγούδια για τους Μήνες" κατάφεραν μετά από πολλά χρόνια να ξαναφέρουν τον ποιητικό λόγο στα χείλη ενός πολύ μεγάλου σε αριθμό ακροατηρίου. Σε αυτό ασφαλώς συνετέλεσε η ερμηνεία των τραγουδιών από τη δημοφιλή Ελευθερία Αρβανιτάκη, η οποία, χωρίς να πρωτοτυπεί ως προς τον τρόπο που τραγουδά, σίγουρα δίνει μια σειρά από άρτιες, πειστικές και ολόφρεσκιες ερμηνείες. Το αποτέλεσμα ήταν ο δίσκος να πουλήσει 80.000 αντίτυπα σε μια περίοδο που η κρίση στη δισκογραφία ήταν ορατή, αν δεν είχε ήδη αρχίσει. Και το ακόμα σημαντικότερο είναι ότι ο δίσκος αγαπήθηκε στο σύνολό του και ξέφυγε εντελώς από τη λογική των 2-3 σουξέ που χαρακτηρίζει (ας είμαστε ειλικρινείς) και την "από ’δω" πλευρά του ελληνικού τραγουδιού. Ακούστηκαν -και μάλιστα πολύ- όλα (!) τα τραγούδια του δίσκου και πολύ συχνά ακούγονται και σήμερα.
Τα ποιήματα του δίσκου προέρχονται από:
-- Οδυσσέα Ελύτη, "Τα Ρω του Έρωτα".
-- Κώστα Καρυωτάκη, "Νηπενθή".
-- Μαρία Πολυδούρη, "Τριλλιες που σβήνουν".
-- Μιχάλη Γκανά, "Ανθοδέσμη".
-- Σαπφώ, από τα "Μικρά Λυρικά" του Σωτήρη Κακίση.
-- "Τα δημοτικά μας τραγούδια" του Γιώργου Ιωάννου.

Tα "Τραγούδια για τους μήνες" κυκλοφόρησαν το 1996. Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερα φροντισμένη και καλαίσθητη έκδοση. Το cd έχει το σχήμα μικρού ημερολογίου και η κάθε σελίδα του διανθίζεται από ωραίες ζωγραφιές και τους στίχους των ποιημάτων, ενώ στις τελευταίες σελίδες βρίσκουμε ενδιαφέρουσες φωτογραφίες των ποιητών. Πρόκειται για μια έκδοση με στυλ και άποψη χωρίς υπερβολές και ακρότητες.

Τέλος να επισημάνουμε ότι με το τεύχος 52 του περιοδικού "Δίφωνο" (Ιανουάριος 2000) προσφέρθηκε ένα συλλεκτικό mini album με πέντε από τα τραγούδια του δίσκου από μια ιδιωτική ηχογράφηση των δύο καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε έξι μήνες πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος, με το Δ.Παπαδημητρίου στο πιάνο και την Ελ. Αρβανιτάκη στο μικρόφωνο.
  Payday Loans In North Carolina.
Διαφήμιση
Ακίνητα Κρήτης. Ενοικιάσεις Κατοικιών - Σπίτια και Διαμερίσματα Κρήτης.
η Πυξίδα Προτείνει Ποιοτική Μουσική - Radio art

Τελευταίο Εξώφυλλο

isuue
Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης
Χωριά με τα Φώτα Ανοιχτά

cine-mathimata-web

agrotour-web

Ο Μίκης Θεοδωράκης και οι φίλοι του στην Κρήτη
ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ Μουσικό Περιοδικό
Find us on Facebook

Στα Αγαπημένα...

 
 
 
 

Διαφήμιση

Διαφήμιση

ανάπτυξη και φιλοξενία από Multimedia Systems Center AE - για τις παρατηρήσεις σας επικοινωνείστε με webmaster@pyxida.gr