01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Λυράρηδες της επαρχίας Σελίνου Χανίων

    

Συνεργασία με www.cretan-music.gr
Γράφει ο  Κώστας Βασιλάκης
 
 Η επαρχία Σελίνου έχει προσφέρει πολλά στην μουσική παράδοση της Κρήτης. Περιοχή στην οποία άκμασε το ριζίτικο τραγούδι, ο αυθεντικός τρόπος χορού και η μακραίωνη παράδοση των καλλιτεχνών. Στην περιοχή αυτή κυριάρχησε το βιολί. Όμως εξίσου σημαντικοί ήταν και οι λυράρηδες οι οποίοι άκμασαν τον περασμένο αιώνα. Αναφέρουμε λοιπόν τους παρακάτω μουσικούς.
    

Τσαγκαρούλης Μανώλης ή Κουρούπης

     
Συνεργασία με www.cretan-music.gr
Γράφει ο  Κώστας Βασιλάκης
  
 
Ο Μανώλης Τσαγκαρούλης ή Κουρούπης είναι ένας από τους μεγάλους λυράρηδες της Κρήτης και ανήκει στην κατηγορία των τοπικών μουσικών που δεν καταγράφηκαν ποτέ δισκογραφικά, με αποτέλεσμα να μη μνημονεύονται όπως οι συνομήλικοι του λεγόμενοι "πρωτομάστορες", όπως καθιερώθηκε να αποκαλούνται.

Χαρίλαος Πιπεράκης

 
 Συνεργασία με   http://www.cretan-music.com/
 
Ο Χαρίλαος Πιπεράκης – ίσως ο πρώτος κρητικός καλλιτέχνης που ηχογράφησε στην Αμερική. Με αυτή την πρόσφορα του ήταν ο σημαντικότερος λυράρης που βοήθησε όσο κανείς άλλος στην διατήρηση της κρητικής μουσικής παράδοσης.
 

Κρητική Μουσική / Ιούνιος 2006 - φ.47

    
Παπαδάκης Μιχάλης (Πλακιανός)
Κρητική Μουσική

  

 Γράγει ο   Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης
Συνεργασία με το Cretan Music
 
 
  
 
Ο Μιχάλης Παπαδακης ή Πλακιανός (1903-1978) είναι ένας από τους σπουδαιότερους μουσικούς της δυτικής Κρήτης, όχι μόνο για τη δεξιοτεχνία του στο παίξιμο της λύρας, αλλά και για τις συνθέσεις του (συρτά), οι οποίες καθιερώθηκαν στη συνείδηση των Κρητικών μερακλήδων παρόλο που ο ίδιος δεν είχε ηχογραφήσει ποτέ δίσκο (υπάρχουν ηχογραφήσεις του στο αρχείο της Ε.Ρ.Α. Χανίων και περιμένουμε εναγωνίως την έκδοσή τους σε  CD).

Μαριάνος Γιώργος

Γιώργος Μαριανάκης ( Μαριάνος)
 
Συνεργασία με www.cretan-music.gr 
επιμέλεια κειμένου:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
 
Ο μεγάλος αυτός δεξιοτέχνης του βιολιού γεννήθηκε στον Δραπανιά Κισσάμου του νομού Χανίων το 1891. Ήταν γιoς του παλιού πρωτομάστορα βιολιστή Ανδρέα Μαριανάκη. Η αγάπη του για την μουσική δεν τον άφησε  να μάθει γράμματα. Το βιολί ήταν μέσα στην ψυχή του. 

Κρητική Μουσική / Μάιος 2006 - φ.46

    Μανώλης Σταγάκης

 
Του Κώστα Βασιλάκη
Συνεργασία με το Cretan Music
 
 
O Μανώλης Σταγάκης γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1913 στην Αρχοντική Ρεθύμνου από γονείς αγρότες και είχε 10 αδέλφια. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο και μετά ασχολήθηκε με τη γεωργία. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη μουσική μαθαίνοντας λύρα.

"Το χωριό μας"

"Το χωριό μας" - και ένα βίντεο με ξεχασμένους κρητικούς χορούς.
ΛΕΥΚΩΜΑ – CD-ROM ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΚΙΑ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ.
 
Δεν είναι μόνο ένα λεύκωμα με σπάνιες φωτογραφίες, από τις οποίες περνάει όλη η καθημερινότητα, αλλά και οι εξαιρετικές στιγμές (εορτές, παρέες, κ.τ.λ.) των κατοίκων του χωριού Χάρκια Ρεθύμνης, στο σταυροδρόμι που ενώνει το Αρκάδι, την επαρχία Ρεθύμνης, την κοιλάδα των Ποταμών και την πλούσια σε μουσική παράδοση επαρχία Αμαρίου. Είναι και τα επιλεγμένα κείμενα, τα γεμάτα θρύλους, παραδόσεις, λαογραφική γνώση και ιστορία του χωριού, από τη μεγάλη ιστορική του διάσταση (Αρκάδι, πόλεμοι, επαναστάσεις, ο χιλίαρχος Βενιανάκης, κ.λ.π.) ως τη μικροϊστορία της καθημερινής ζωής των απλών και φαινομενικά ασήμαντων, αλλά τόσο σημαντικών μες την ανωνυμία τους, κατοίκων ενός απόλυτα χαρακτηριστικού κρητικού χωριού.

Ο Πεντοζάλης

Του Κώστα Βασιλάκη
Συνεργασία με το Cretan Music


Ο πιο δημοφιλής χορός της Κρήτης, ο πεντοζάλης αποτελεί επίκεντρο αρκετών συζητήσεων τελευταία. Διάφορες θεωρίες που διατυπώνονται χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση μας αναγκάζουν να κάνουμε την παρακάτω αναφορά. Δε μπορούμε στο παρόν κείμενο να ασχοληθούμε με τους διάφορους ισχυρισμούς περί κατασκευής του χορού σε μία συγκεκριμένη ιστορική στιγμή (βλέπε επανάσταση του Δασκαλογιάννη, 1770) καθώς και την προέλευση του ονόματος του κατά την επιθυμία των δημιουργών της θεωρίας, καθώς ακόμα ψάχνουμε τα υπόλοιπα τέσσερα …ζάλα! Ας μην επεκταθούμε όμως παραπάνω, όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ας απευθυνθεί στην βιβλιογραφία των εν λόγω "πηγών"…

Η παπαδιώ τση Σκεπαστής και Το μαντιναδοπούλι

 
Συνεργασία με το cretan music
Γράφει ο Κώστας Βασιλάκης και ο Θοδωρής Ρηγινιώτης
 
Η παπαδιώ τση Σκεπαστής και  Το μαντιναδοπούλι
Κωστή Βενιανάκη Ρέθυμνο 2005,
εκδόσεις Όμορφος Κόσμος, τηλ. 2831026880
 Ο Κωστής Βενιανάκης, καταξιωμένος λαϊκός ποιητής (μαντιναδολόγος) στη ρεθεμνιώτικη κοινωνία και γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης κρητικής λαϊκής ποίησης, είναι μέλος του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών "Μιχάλης Καυκαλάς" και Το Μαντιναδοπούλι – Η παπαδιώ τση Σκεπαστής είναι το τρίτο βιβλίο του.
Την επιμέλεια της έκδοσης έχει κάνει ο συνεργάτης μας Θεόδωρος Ρηγινιώτης, θεολόγος και συγγραφέας, ερευνητής της κρητικής μουσικής και ποιητικής παράδοσης και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών "Μιχάλης Καυκαλάς", ενώ τα γραφικά ο γραφίστας Στέλιος Καλογεράκης.