12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

"Δεν είναι εύκολο να σταθείς δίπλα τους"

Έτσι μας λέει μια διαφήμιση για τα σύμβολα της Ολυμπιάδας. Και το δικαιολογεί εξηγώντας ότι για να σταθούμε δίπλα τους απαιτείται "Όραμα, Σεβασμός, Ρομαντισμός, Ήθος και Γενναιοδωρία". Εμείς οι κοινοί θνητοί φυσικά στερούμαστε αυτών των ποιοτήτων. Οι μόνοι που τα διαθέτουν, άρα μπορούν να σταθούν δίπλα στα σύμβολα, μπορούν να πάρουν αυτό το "Χρίσμα", είναι μόνο οι χορηγοί.
Εγώ δέχομαι ότι δεν έχω όραμα, είμαι ασεβής, πεζός, ανήθικος και τσιγγούνης. Παραδειγματίζομαι όμως από τους χορηγούς και ελπίζω να γίνω καλύτερος. Ορίστε λοιπόν ένα παράδειγμα χορηγού (Coca-Cola), με  "Όραμα, Σεβασμό, Ρομαντισμό, Ήθος και Γενναιοδωρία" προς μίμηση:
Ο συνεταιρισμός "Park Slope Food Coop" (ένας συνεταιρισμός με 10.800 μέλη που κάνει κάθε χρόνο πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια τζίρο στις ΗΠΑ) και εδρεύει στην Νέα Υόρκη αποφάσισε να σταματήσει να πουλά τα προϊόντα της Coca-Cola, επικαλούμενος την υπευθυνότητα της Coca-Cola για τη βία ενάντια στους εργαζόμενους της στην Κολομβία.


Νοέμβριος 2005 - φ40

Όλα τριγύρω αλλάζουνε
Κι’ όλα τα ίδια μένουν…
Το στιχάκι αυτό μου ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας μια πρόταση από τους Κρητικούς Γάμους του Σ. Ζαμπέλιου. Λόγω επικαιρότητας την αντιγράφω: "Υπάρχει, άλλωστε, αηδιαστικότερο πράγμα από τα τετριμμένα των κυβερνητικών εορτών;" Αν η πρόταση αυτή είναι επίκαιρη τόσο το 1871(που γράφτηκε) όσο και σήμερα, κάτι στην κοινωνία μας δεν πάει καλά.
Οι γραμμές αυτές γράφονται πριν από την 28η Οκτωβρίου. Θα μας ξαναζεστάνουν το σήριαλ "αριστούχοι αλλοδαποί σημαιοφόροι" και "αγανακτισμένοι ανθρωποειδείς εθνικόφρονες". Ο Χρυσόδουλος θα μας ξαναπεί για τα (προφανώς θεάρεστα) εθνικά ιδεώδη του περιούσιου λαού και ελάχιστοι θα ξαναψελλίσουν για την παράνοια των μαθητικών παρελάσεων (οι πιο τολμηροί θα αναφέρουν και τις στρατιωτικές). Και όλα αυτά σαν ζέσταμα για την επερχόμενη εθνική επέτειο της 17 Νοέμβρη, αν και το περίτεχνο ξεφτίλισμα της δύναμης που αυτή εκπέμπει δεν έχει ολοκληρωθεί όπως με τις περιπτώσεις των άλλων εθνικών μας επετείων.
Η επικαιρότητα του κυρ Ζαμπέλιου γίνεται ακόμη πιο προφανής αν σκεφτούμε το εξής: Κάθε εθνική επέτειος αναφέρεται σε μια νίκη του Λαού ενάντια στην Εξουσία. Είναι δυνατό η Εξουσία να γιορτάζει τις ήττες της;

Δεκέμβριος 20074 - φ.63

Φαγούρα
Το ισχυρότερο μέχρι σήμερα επιχείρημα των πολυεθνικών που παράγουν προϊόντα που σχετίζονται με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) είναι ότι θα χορτάσουν την πείνα στον τρίτο κόσμο. Δεν θα ξανανοίξω τη συζήτηση, έχω αναφερθεί πολλές φορές. Θα αναφέρω μόνον το βασικό αντεπιχείρημα ότι δηλαδή σήμερα παράγεται φαγητό ικανό να θρέψει τουλάχιστον 9 δις ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι η κατανομή αυτής της παραγωγής.

Μάρτιος 2006 - φ44

Λίγα ακόμη οικονομικά
Οι πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις του τελευταίου διαστήματος ήταν νομίζω οι οικονομικές. Ορίστε μερικά παραδείγματα:
Η Φόλξβαγκεν, με κέρδη 1,12 δισ. ευρώ (+60%) ανακοίνωσε 20.000 απολύσεις.
Ο μέσος όρος των κερδών των τραπεζών (για το 2005) ΑΥΞΗΘΗΚΕ κατά 100%. Κατά τα άλλα κλαίγονται για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Βάζουν και τον κ. Γκαργκάνα (γλυκύτατος…) να μας μαλώσει γιατί καταναλώνομε πάρα πολύ και δεν το αντέχει η οικονομία μας.
Ειρήσθω εν παρόδω μου αρέσει πολύ το νέο όνομα της τοκογλυφίας. Οι τράπεζες θα μας προσφέρουν λέει νέα προϊόντα (από πότε το να δανείζεις λεφτά με υπέρογκος τόκους είναι προϊόν;

Η Σύριγγα Του Πάνα / Μάιος 2008-φ.68

Υπουργείο περιβάλλοντος και περιβάλλον του Υπουργού
Μετά τις περσινές πυρκαγιές βγήκε στην επιφάνεια η υποβόσκουσα συζήτηση για την ανάγκη σύστασης υπουργείου περιβάλλοντος. Γιατί όμως φάνταξε ως η δέουσα λύση μετά από μια τέτοια καταστροφή; Γιατί πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις και υιοθετήθηκε από τόσο πολύ κόσμο (πλην φυσικά του υπουργού ΙπεχωΔΕ (Ιδιωτικοποίησης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων);

Δεκέμβριος 2006-φ.52

Ο Γκαραγκαν(του)ας...
Διάβασα το παρακάτω κειμενάκι στην Ελευθεροτυπία:
"Ανεξέλεγκτες οι τράπεζες, καθώς δεν λειτουργούν οι μηχανισμοί εποπτείας. Με όρους-παγίδες που κρύβονται στα λεγόμενα "ψιλά γράμματα" και ανεβάζουν σημαντικά το κόστος των δανείων συνοδεύουν αρκετές τράπεζες τις νέες προσφορές τους. Επιχειρούν, έτσι, να διατηρήσουν τα υψηλά τους έσοδα (τα κέρδη τους θα ξεπεράσουν συνολικά τα 3 δισ. ευρώ το 2006). Οι φορείς που είναι επιφορτισμένοι με την εποπτεία της αγοράς (Τράπεζα Ελλάδος, υπουργείο Ανάπτυξης, Επιτροπή Ανταγωνισμού) αδρανούν, επικαλούμενοι έλλειψη αρμοδιοτήτων."

Ιούνιος 2008 - φ.69

Μωρέ λες;
Μου έχει τύχει μερικές φορές (με μεγάλη έκπληξη) να αναγνωρίζω στην πραγματικότητα ένα σενάριο που είχα κάνει ή είχα δει στο παρελθόν. Συνήθως βέβαια δεν είναι έτσι. Η πραγματικότητα είναι απίστευτα απρόβλεπτη και σπάνια μπορούμε να προβάλλουμε μια εικόνα του μέλλοντος η οποία να πραγματοποιηθεί ακριβώς έτσι.

Απρίλιος 2007-φ.56

Αχαριστία
Οι φράσεις "καταλήστευση του Τρίτου κόσμου"  ή "ανάπτυξη του Βορρά σε βάρος του Νότου" είναι συχνή επωδός όταν η συζήτηση αφορά σε περιβαλλοντικά (αλλά και οικονομικά – πολιτικά) προβλήματα.
Όταν ειπωθούν, ακολουθεί συνήθως μια μηχανική συγκατάβαση αν και συχνά η αντίδραση είναι φανερή ειρωνεία. Η επιθετική απάντηση περιλαμβάνει την κατακεραύνωση του ομιλητή ως παρωχημένου μαρξιστή.
Το τελευταίο διάστημα ήρθαν στο φως τρεις ειδήσεις από αυτές που περνάνε στα ψιλά. Θα ήθελα να τις αναφέρω στην υποθετική συζήτηση που κάνω παραπάνω όχι γιατί περιμένω απάντηση (αν και πολύ θα ήθελα να την ακούσω) αλλά για να γίνει φανερό και στους πιο δύσπιστους η σημασία και το βάθος του προβλήματος, ιδιαίτερα σήμερα.