12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Η Σύριγγα του Πάνα / Νοέμβριος 2009 - φ.84

Η Νέα Τάξη και η τρίτη ομοιότητα
 
To 1940 o Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωσε ότι είχε καθιερωθεί πια το πολιτικό του σύστημα. Ήταν το σύστημα για το οποίο αγωνίστηκε την προηγούμενη δεκαετία ο ίδιος και το Ναζιστικό κόμμα. Το όνομα του συστήματος στα Γερμανικά, Neuordnung, μεταφράζεται Νέα Τάξη. Εναλλακτικό όνομα των ναζιστών ήταν νεοταξίτες.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Οκτώβριος 2009 - φ.83

Αλλήθωροι
 
Ο εφευρέτης της πυρίτιδας και της στρατιωτικής της εφαρμογής καθιέρωση την απονομή βραβείων ειρήνης. Αντιφατικό; Το βραβείο Νόμπελ ειρήνης απονεμήθηκε το 1973 στον αρχιχασάπη Κισσιγκερ. Αντιφατικό;

Στήλη Άλατος / Δεκέμβριος 2008 φ.74

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
Όταν ξυπνήσαμε το πρωί των Χριστουγέννων τα δώρα μας περίμεναν κάτω από το δέντρο. Για ένα παιδί που είχε μάθει να μην περιμένει και πολλά αυτό ήταν όσο να πει κανείς, μια έκπληξη, έστω και αν το ακαθόριστο σχήμα τους και το εντελώς άτεχνο αμπαλάρισμά τους με φαρδιά κολλητική ταινία σε κάθε πιθανή και απίθανη γωνία αφαιρούσε ένα διόλου αμελητέο μέρος από την εορταστική μαγεία τους. Ήταν σαν ένας Αι Βασίλης τρίτης κατηγορίας να είχε ασχοληθεί μαζί τους σ’ ένα σύντομο διάλειμμα ανάμεσα σε δύο θάλασσες αλκοόλ.

Η Σύριγγα του Πάνα / φύλλο 82 - Σεπτέμβριος 2009

Είναι η Κρήτη νησί;
 
Βουνά είναι που τυχαίνει να βρέχονται γύρω γύρω από θάλασσα. Το ότι δεν είναι νησί φαίνεται καθαρά στις παραδόσεις του τόπου που καμία δεν έχει να κάνει με θάλασσα. Παρά τις νησιώτικες βράκες, μέχρι πριν λίγα χρόνια που γίναμε νεόπλουτοι, τη θάλασσα τη βλέπαμε με φόβο.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Νοέμβριος 2008 - φ.73

Κι απάνω τούρλα
 
Έχομε ένα ενδιαφέρον πρόβλημα στον κόλπο της Σούδας. Οι πιο πρόσφατες αναπτυξιακές προτάσεις αφορούν σε δυο θέματα: η πρώτη έχει να κάνει με την εγκατάσταση δεξαμενών καυσίμων. Η δεύτερη αφορά στην ανάπτυξη υποδομών για τουρισμό που θα εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα του κόλπου της Σούδας με τη δημιουργία μαρίνας και των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - φ.81

 Αυτοί τη δουλειά τους Κι εμείς τη δική μας

Δεν θυμάμαι ποιος είχε πει το καταπληκτικό: "Αν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί σου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα". Μια χαρακτηριστική τέτοια κατάσταση είναι αυτή που έχομε δει κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Οκτώβριος 2008 - φ.72

Αλλαγές
 
Μου έχει τύχει αρκετές φορές να απογοητευτώ ή να θυμώσω αν θρονιαστώ για να παρακολουθήσω μια αγαπημένη εκπομπή και αυτή είτε να έχει αλλάξει ώρα είτε να έχει αναβληθεί. Αντίστοιχη έκπληξη και απογοήτευση αν βρω το συνηθισμένο μου περίπτερο να έχει κλείσει ή το τάδε προϊόν που χρησιμοποιώ για χρόνια να έχει καταργηθεί. Ας μην αναφερθώ στην κατάργηση της μάρκας που χρόνια κάπνιζα...

Η Σύριγγα Του Πάνα / Ιούνιος 2009 - φ.80

Είπε κανείς βαρβαρότητα;
 
Ένας καθηγητής Οικολογίας στο πανεπιστήμιο σε μια από τις παραδόσεις του έχει πει μια φράση που τότε με ξένισε και γι’ αυτό μου καρφώθηκε στο μυαλό: "Ένας καλός τεχνοκράτης μπορεί να έχει πιο καλά αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος από έναν οικολόγο".

Η Σύριγγα Του Πάνα / Σεπτέμβριος 2008 - φ.71

Απόκριες
 
Σεπτεμβριάτικα; Μα όχι! Ολοχρονίς.
 
Διαρκώς μας ψέλνουν οι αναπτυγμένες χώρες  για το περιβάλλον. Πως κινδυνεύει, πως πρέπει να το προσέχομε, την ανάγκη όλο και πιο εξειδικευμένης νομοθεσίας. Μαλώνουν και τις αναπτυσσόμενες χώρες για την αδιαφορίας τους.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Μάιος 2009 - φ.79

Ο σαμιάμιθας, το λιακόνι και άλλοι ναύτες της Μεσογείου
 
3. Το DNA ως μάρτυρας οικονομικής καταστροφής
 
Μετά από την, ας την πούμε, τεράστια παρένθεση για το πως σκαλίζομε το DNA για να μας πει τα μυστικά του, ήρθε η ώρα να γυρίσομε στο λιακόνι.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Ιούλιος-Αύγουστος 2008 - φ.70

Αναδιανομή
 
Αμέσως μετά την 11 Σεπτέμβρη βγήκαν ειδικοί, ντόπιοι και ξένοι, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, για να αναλύσουν τα αίτια και τις επιπτώσεις.
 
Ακούστηκαν δεκάδες απόψεις. Σε ότι αφορούσε τα αίτια υπήρχε μεγάλη ποικιλότητα. Σχεδόν το ίδιο ίσχυε και για το τι πρέπει να γίνει. Λέω όμως σχεδόν γιατί υπήρξε ένα εντυπωσιακό στοιχείο ομοφωνίας. Η ομοφωνία αφορούσε σε μια λέξη: Αναδιανομή.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Απρίλιος 2009 - φ.78

Ο σαμιάμιθας, το λιακόνι και άλλοι ναύτες της Μεσογείου
 
2. Είναι το DNA στ’ αλήθεια μαγικό;
 
(Σημείωση για βοήθεια: στο κείμενο που ακολουθεί υπάρχουν πολλοί και μεγάλοι αριθμοί. Ένας εύκολος (σχεδόν χυδαίος) τρόπος για να αντιληφθούμε τις διαφορές στα χρονικά μεγέθη δισεκατομμυρίων, εκατομμυρίων και χιλιάδων χρόνων είναι να τα φανταζόμαστε σε ευρώ...)

Η Σύριγγα Του Πάνα / Απρίλιος 2008 - φ.67

 
Όσο θυμάμαι να παρακολουθώ τα πολιτικά, πάντα οι κυβερνήσεις ζητούσαν λιτότητα ενόψει ενός ευημερούντος και άνετου μέλλοντος που ήταν πίσω από τη γωνία. Το επιχείρημα ήταν ότι πρέπει να μεγαλώσει η πίτα για να πάρουν όλοι μεγαλύτερο κομμάτι.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Μάρτιος 2007 - φ.77

Ο σαμιάμιθας, το λιακόνι και άλλοι ναύτες της Μεσογείου
 
1. Ο Σαμιάμιθας
 
Επειδή καλέ μου αναγνώστη θα έχεις κουραστεί από το θυμό που συχνά βγάζουν τα γραφτά μου για την κατάντια του ανθρώπου να ζει για να βγάζει παράδες, θα σου πω μια αλλιώτικη ιστορία. Μια ιστορία σχεδόν παραμυθένια, για κάποια ταπεινά ζωάκια που ταξίδεψαν τη Μεσόγειο.

Σύριγγα Του Πάνα / Μάρτιος 2008 - φ.66

    
Καταναλωτής είσαι και φαίνεσαι
 
Ως αγαπημένο παιδί, ο καταναλωτής τρώει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτα  του χρόνου και του χώρου των Μέσων Μαζικής Εξημέρωσης. Τον κολακεύουν, τον κανακεύουν, θρηνούν την απουσία προστασίας του, την αναποτελεσματικότητα σχετικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καμιά φορά τον μαλώνουν επειδή δεν επιλέγει έτσι ώστε να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Φεβρουάριος 2009 - φ.76

Ιατρικά θέματα 1 - Μυωπία
 
Σπάω το κεφάλι μου για να βρω ένα θέμα, μία διαδικασία στη ζωή μας με προοπτική πέρα από το χρόνο ζωής ενός ανθρώπου. ‘Ισως το μοναδικό στο βάθος χρόνου στο οποίο στοχεύει, είναι η φροντίδα για τα παιδιά.

Σύριγγα Του Πάνα / Φεβρουάριος 2008 - φ.65

        
Μεταφυσική
 
Παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις μου στον ορθολογισμό δεν αντέχω στον πειρασμό να επιχειρήσω μια μεταφυσική ερμηνεία των τελευταίων γεγονότων. Στη χώρα που γεννήθηκε η φιλοσοφική σκέψη και λατρεύτηκε η ομορφιά έπρεπε για την τήρηση της κοσμικής τάξης και ισορροπίας να πληρώσομε με την ασχήμια και τον παραλογισμό που ζούμε σήμερα. 

Η Σύριγγα Του Πάνα / Ιανουάριος 2009 - φ.75

Το νόμιμον και το ηθικόν
 
Πολλή ξυνίλα έβγαλε η σχετική ρήση του Βουλγαράκη. Για την ακρίβεια ξυνίλα ανακατεμένη με αμηχανία. Τόση μάλιστα, που εμένα μου έκανε περισσότερη εντύπωση η αντίδραση παρά η ίδια η δήλωση.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Ιανουάριος 2008-φ.64

    
Πολιτισμός
 
Η ετυμολογία της λέξης πολιτισμός είναι συνδεδεμένη με την πόλη. Μαζευτήκαμε σε πόλεις και εκπολιτιστήκαμε. Η διαδικασία αυτή δεν έγινε με σκοπό δηλαδή τον πολιτισμό και δεν ήταν ευθύγραμμη. Ακολουθήθηκε γιατί εξυπηρετούσε άλλες ανάγκες. Μάλιστα στην αρχική της μορφή δεν είχε και ξεκάθαρη κατεύθυνση. Γι’ αυτό στις πρώτες πόλεις μπήκαν τα θεμέλια αρκετών διαφορετικών πολιτισμών.

Η Σύριγγα του Πάνα / Δεκέμβριος 2008 - φ.74

Μετεωρολογία
 
Όταν το κράτος και η κοινωνία επιβραβεύουν τις αρπαχτές των "ξύπνιων" και θεωρούν αυτούς που δεν έχουν τα λεφτά ως προτεραιότητα στη ζωή τους ως κορόιδα
 
Όταν θάβομε τα πρεζονάκια και οι έμποροι των τόνων κόκας και πρέζας που ετησίως διακινούνται είναι έξω με τις ευλογίες του κράτους

Η Σύριγγα Του Πάνα / Νοέμβριος 2007-φ.62

    
Δολώματα
 
Γιατί πιάνονται τα ποντίκια στη φάκα; Κάποιος θα πει μα γιατί πάνε να φάνε το δόλωμα. Ναι αλλά και πριν βάλομε τη φάκα τα ποντίκια ζούσαν εκεί και έβρισκαν φαΐ να φάνε. Εξάλλου γι’ αυτό βάζομε τη φάκα. Η σωστή απάντηση λοιπόν δεν είναι γιατί πάνε να φάνε το δόλωμα, αλλά διότι δελεάζονται από την προοπτική του εύκολου κέρδους. Το δόλωμα είναι ένα φαΐ που θα αποκτήσουν άκοπα.