12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Η Σύριγγα Του Πάνα / Οκτώβριος 2007 - φ.61

Δυο αντιγραφές και ένα κείμενο με αφορμή τις φωτιές

 
Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης (Κ Ελευθεροτυπία 09/09/2007)
 
ΥΓ Στη ζωή επικρατεί σχεδόν πάντα ένας φυσικός νόμος: Εχεις ό,τι υπερασπίζεσαι. Κι αυτό ισχύει από τον μικρόκοσμο στις ρίζες των φυτών μέχρι τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Ας μη γελιόμαστε. Ο ανθρώπινος τρόπος ζωής, που έχει επιλεγεί, δεν θέλει τα δάση. Θέλει σπίτια. Δεν θέλει την άναρχη βλάστηση. Θέλει την υποταγμένη στις στενές ανάγκες της ιδιοκτησίας γλάστρες. Θέλει παρκάκια στρατιωτάκια στα όρια της ασφάλτου.

Η Σύριγγα Του Πάνα/ Σεπτέμβριος 2007 - φ.60

    
Πετρώνιος – Friedman: Να σταντάρουμε τον άσσο
 
 
Οι σχέσεις της οικονομίας με την οικολογία δεν είναι ένα θέμα που διεκπεραιώνεται. Κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι ένα θέμα που οι εκφάνσεις του ανακατεύονται με πολύ μεγάλο φάσμα της ζωής μας από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μέχρι τις σχέσεις μας με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Ιούλιος-Αύγουστος 2006-φ.48

    
Κατάληψη
 
Σχεδόν για δύο μήνες τα ΑΕΙ της χώρας τελούσαν υπό κατάληψη. Το ελάχιστο που πέτυχε αυτή η κατάληψη ήταν το άνοιγμα εκ νέου μιας συζήτησης για την ανώτατη παιδεία που όλοι, λόγω των "τετελεσμένων" της λειτουργίας των διαφόρων ιδιωτικών σχολών του τύπου Mitsos College, θεωρούσαν ληγμένη. Φυσικά σε αυτό βοήθησε και η δοκιμασμένη συνταγή τύπου Ολυμπιακής: απαξιώνω κάτι συστηματικά και σε βάθος και στη συνέχεια το ξεπουλάω σε ιδιώτες.

Η Σύριγγα Του Πάνα/Ιούλιος-Αύγουστος 2007-φ.59

        
Οικονομία – Οικολογία και άδεια οδήγησης
 
Η σχέση Οικονομίας  - Οικολογίας όπως έχω αναφέρει σε πολλά κείμενα μπορεί να ειδωθεί σε πολλά επίπεδα. Ένα άμεσα ορατό επίπεδο είναι η χρήση οικονομικών όρων για να περιγράψουμε οικολογικές σχέσεις ή το ανάποδο. Έτσι λέμε ότι π.χ. οι σκίουροι "αποταμιεύουν" σπόρους για το χειμώνα ή ότι το έδαφος είναι "πλούσιο" στο τάδε στοιχείο ή ακόμη και η παρομοίωση των πλούσιων με μεγαλοκαρχαρίες, είδος δηλαδή που είναι στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας.

Η Σύριγγα Του Πάνα / ιούνιος 2006 - φ.47

    
Οι εκλογές και τα χταπόδια
 
Ξανά δημοτικές εκλογές σε λίγο, ξανά μεγάλα λόγια, ξανά υποσχέσεις για μεγάλα έργα, ξανά διαφήμιση των έργων (συνήθως βιτρίνας) που έγιναν. Ξανά θα διαμαρτυρηθούμε μιλώντας μεταξύ μας και ξανά θα βγάλομε την κομματική μας ταυτότητα μπροστά στην κάλπη, για να μας βγει μεγαλύτερο το νούμερο των "φίλιων" δήμων στη βραδυνή καταμέτρηση. Τα αποτελέσματα τα βλέπομε στην πόλη που ζούμε όταν διαμαρτυρόμαστε για το ότι δεν γίνονται τα αυτονόητα.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Ιούνιος 2007 - φ.58

Οι Λενινιστές του 21ου αιώνα.
 
Κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, νυν και πρώην υπουργοί, τοπικοί παράγοντες και παραγοντίσκοι έχουν προφανώς επηρεαστεί από τα λενινιστικά διδάγματα και λιβανίζουν τη ΔΕΗ για τον αναπτυξιακό της ρόλο. Ο εξηλεκτρισμός που επαγγελόταν ο Λένιν έχει μεταλλαχθεί σε "πιο πολύ ρεύμα με οποιοδήποτε κόστος".

Η Σύριγγα Του Πάνα / Μάιος 2006 - φ.46

    
Ιστορίες με βράχια  ή βράχια με ιστορία
 
Ορίζοντας. Μετά μια θολή σκιά. Το περίγραμμα γίνεται πιο καθαρό. Ξεχωρίζουν γυμνές συστάδες βράχων και σκούρες κηλίδες από σκίνους. Ανάμεσά τους, σε όλους τους συνδυασμούς, το καφε-πράσινο των φρυγάνων. Να πούμε σε παρένθεση ότι φρύγανα είναι η ονομασία που δίνουμε σε ένα τυπικό Μεσογειακό οικοσύστημα με μικρούς μαξιλαρόμορφους, αγκαθωτούς θάμνους όπως την αστοιβίδα, το θυμάρι, τη θρούμπη, το φλόμο, τον αγκάραθο και πολλά άλλα σε διάφορους μεταξύ τους συνδυασμούς.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Μάιος 2007-φ.57

Πίσω... γορίλες
 
Γράφοντας την προηγούμενη φορά για την καταλήστευση του Τρίτου κόσμου χοροπηδούσε στο μυαλό μου ένα θέμα που όποτε το σκέφτομαι με κάνει να νιώθω περίεργα.
Το ανάφερα κιόλας, ακροθιγώς σαρκάζοντας τους τηλεμαραθώνιους. Ο σαρκασμός και η αρνητική μου στάση περιλαμβάνουν εκτός από τους τηλεμαραθώνιους και κάθε "Ομάδα Χωρίς Σύνορα" ή
"... του κόσμου" ή οποιονδήποτε μηχανισμό εκπορευόμενο από μία πλούσια χορτασμένη δυτική χώρα για να σώσει τον οποιονδήποτε τριτοκοσμικό από τα βάσανά του. Για τη θέση μου αυτή έχω παρεξηγηθεί πολλές φορές και έχω στεναχωρήσει ανθρώπους για τους οποίους τρέφω σεβασμό και θαυμάζω.    

Η Σύριγγα Του Πάνα / Απρίλιος 2006 - φ45

Πτώματα
 
Είχανε δεν είχανε οι άγιοι πατέρες έκαναν πάλι το θαύμα τους: Και το όνομα αυτού Βησσαρίων! Άντε να μας ζήσει. Τα ‘πε κι ο Καραμανλής. Η Ελλάδα θα θριαμβεύσει εξάγοντας πνεύμα και πολιτισμό. Μόνο οι δύσπιστοι δεν καταλαβαίνουν το φοβερό σχέδιο. Πρέπει να περάσομε από έναν νέο μεσαίωνα για να φτάσομε ξανά στην Αναγέννηση. Καλά οι υπόλοιποι αλλά και ο πάτερ Μεταλληνός να μιλά για την ξεφτίλα της εμπορευματοποίησης ενός πτώματος; Δεν το περίμενα. Ο Χριστόδουλας; Άσε, κάνει τα μαθήματά του. Ρασοφόροι βρυκόλακες.

Η Σύριγγα Του Πάνα/Μάρτιος 2007-φ.55

Παράνοιες
 
Προς επίρρωση του προηγούμενου κειμένου (όπου κατέληγα ότι η παράνοια του Κράτους ερμηνεύεται εύκολα αν το θεωρήσομε ως μηχανισμό εξυπηρέτησης των πλουσίων) αντιγράφω από τον "καιρό της Κ.Ε. της 18/2.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Φεβρουάριος 2006 - φ43

Το χρονικό μιας (μη) προαναγγελθείσης τρύπας (στο νερό)
 
Μια ωραία πρωία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας (ή και λίγο πριν δεν είμαι βέβαιος), βαριά χωματουργικά μηχανήματα εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Στομίου των Εννιά Χωριών. Ο κόσμος και οι αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες έμαθαν ότι το Υπ. Γεωργίας είχε αποφασίσει τη δημιουργία εκεί δυο λιμνοδεξαμενών. Όλοι οι ιθαγενείς και κυρίως ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. που τότε είχε μπει για τα καλά στα θέματα διαχείρισης νερού, αισθάνονταν ως απατημένοι σύζυγοι, ξέρετε, αυτοί που το μαθαίνουν πάντα τελευταίοι.

Η Σύριγγα Του Πάνα / Φεβρουάριος 2007 - φ.54

    
Επανίδρυση της λογικής
 
Η δεξιά ξανάρθε στην εξουσία με δύο βασικά συνθήματα: σεμνότητα και ταπεινότητα και επανίδρυση του κράτους. Και τα δύο συνθήματα προέκυψαν από την, κυρίαρχη στην καθημερινότητα, αίσθηση της απουσίας της κοινής λογικής.
 
Στην πρώτη περίπτωση η έλλειψη αυτή αντανακλάται στη στήριξη κάθε προεκλογικής καμπάνιας στο ήθος του υποψηφίου, λες και δεν θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι κάθε υποψήφιος για τα κοινά θα έπρεπε να είναι φορέας ήθους.

Σύριγγα Του Πάνα/ Ιανουάριος 2005 - φ42

… Κι ο κολιός τον Αύγουστο.
(ή αλλιώς, υγιεινή διαστροφή)
 
Πολλές φορές έχω αντιδράσει στην θεώρηση της οικολογίας ως κίνημα πολιτικής ορθότητας που θα ασχολείται με τα καημένα τα ζωάκια, με τη δεντροφύτευση ή με την υγιεινή διατροφή. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα θέματα αυτά είναι έξω από το αντικείμενό της. Απλώς, δεν περιορίζεται όπως πολλοί θα ήθελαν σε αυτά, ούτε τα βλέπει από την αποστειρωμένη, ανούσια και εν πολλοίς φασιστική σκοπιά της πολιτικής ορθότητας.
 

Η Σύριγγα του Πάνα / Ιανουάριος 2007 - φ.53

    
Ανοιχτά Στρατόπεδα – Κλειστά Μυαλά
 
Το όλο θέμα είναι αστείο και δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε. Όμως η επιστροφή στο μεσαίωνα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την αμφισβήτηση των αυτονόητων κεκτημένων.
Ας δούμε όμως το ζήτημα. Ένα άχρηστο στρατόπεδο στο κέντρο σχεδόν του πολεοδομικού ιστού παραδίδεται προς χρήση στην πόλη. Κανένας ελεύθερος χώρος σε ακτίνα εκατοντάδων (χιλιάδων με εξαίρεση τον Κήπο) μέτρων γύρω. Το αυτονόητο: δημιουργούμε έναν ανοιχτό ελεύθερο χώρο για τους πολίτες. Η λύση που προδιαγράφεται; Πολεοδόμηση!

Σύριγγα του Πάνα / Δεκέμβριος 2005 - φ 41

Ενημέρωση - Εξημέρωση

Δεν νομίζω να εκπλαγεί κανείς αν αναφέρω ξανά την κεντρική θέση που έχει η έννοια της ποικιλότητας σε αυτά που σβουρίζουν στο κεφάλι μου.  Όπως φαίνεται και από τον τίτλο με απασχολεί η ποικιλότητα και η σχέση της με την ενημέρωση. Θεωρώ ότι μια δημοσκόπηση με την ερώτηση "υπάρχει πολυφωνία στα ελληνικά ΜΜΕ σήμερα;" θα έπαιρνε αναμφισβήτητα πολύ μεγάλο ποσοστό θετικών απαντήσεων. Είναι όμως στ’ αλήθεια έτσι τα πράγματα; Και αν δεν είναι έτσι, γιατί καρφωνόμαστε στο κουτί ή αγοράζομε εφημερίδες με τη συνέπεια και τη λαχτάρα που ένα πρεζόνι ψάχνει τη δόση του;

Η Σύριγγα Του Πάνα / Νοέμβριος 2006-φ.51

    
Probo Koala... και άλλα τινά
 
Θυμάστε εκείνη την ιστορία του Ελληνικού πετρελαιοφόρου που ρύπανε με πετρέλαιο χιλιόμετρα ακτών στην Ισπανία. Μετά από την αποκάλυψη ότι το Prestige ήταν ελληνικών συμφερόντων πέρασαν πολλές μέρες μέχρι να δημοσιευτεί ποιών ακριβώς ελληνικών συμφερόντων... Θα μου πείτε και πως αποκαλύφθηκε, τι έγινε; Άλλαξε πολιτική η εταιρεία; Ή έγιναν πιο ασφαλή τα πλοία;

Σύριγγα Του Πάνα / Οκτώβριος 2005 - φ.39

 
Δαίμονες
 
 
 
 
 
 
Ήταν θέμα χρόνου. Ο δαίμονας του τυπογραφείου χτύπησε και την Πυξίδα.
 
Θεωρητικώς το προηγούμενό μου κειμανάκι συνοδευόταν από ένα επεξηγηματικό σχήμα.
 
Το παραθέτουμε τώρα αν κάποιος θελήσει να βγάλει λίγο παραπάνω νόημα από το στρυφνό συνοθύλευμα χρονολογιών που παρέθεσα.
 
Εκ μέρους του δαίμονος ζητάμε συγγνώμη…

Η Σύριγγα του Πάνα / Οκτώβριος 2006 -φ.50

    Κυνήγια

Έχω πολλούς φίλους κυνηγούς. Άλλωστε και εγώ υπήρξα κυνηγός και κατά κάποια έννοια ακόμη κυνηγώ. Το διαρκές παράπονο των φίλων μου είναι η μείωση των θηραμάτων.
Ενώ η λύση είναι απλή και με όποιον και να το έχω συζητήσει έχομε συμφωνήσει, δεν ξέρω πως, λύση δεν δίνεται. Με λίγα λόγια η λύση είναι να τηρηθεί ο νόμος: όχι στο λαθραίο κυνήγι. Όχι δηλαδή κυνήγι το βράδυ, όχι κυνήγι στα χιόνια, όχι κυνήγι με παράνομα όπλα (δηλ. καραμπίνες με πάνω από 3 φυσίγγια ή μη λειόκαννα όπλα) και προπαντός όχι κυνήγι στις απαγορευμένες περιοχές.

Παιχνίδια με δις ή μαθήματα για την αλαζονεία

Η Γη εμφανίστηκε στο στερέωμα πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, πιθανώς από τα απομεινάρια της έκρηξης ενός άστρου.
Ανοίγω παρένθεση: Επειδή έχομε εθιστεί στους αριθμούς που ακολουθούνται από "δις" να σας πω ότι ένας άνθρωπος χωρίς να κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του παρά να μετρά, δεν μπορεί να φτάσει ως το 1 δισεκατομμύριο. Ο αριθμός είναι ασυλλήπτως μεγάλος, ιδίως όταν μιλάμε για χρόνια. Κλείνει η παρένθεση.
Εκτιμάμε σήμερα ότι για 1 δις χρόνια η γη ήταν διάπυρη. Όπως όταν κρυώνει το λιωμένο βούτυρο και φτιάχνει στην επιφάνειά του μια τσίπα, έτσι ψύχθηκε και στη γη και η αντίστοιχη τσίπα εμφανίστηκε πριν από 3,5 δις χρόνια. Η "τσίπα" αυτή διαμορφώθηκε σε στεριές και θάλασσες. Το συνολικό της πάχος δεν ξεπερνά τα 60 χιλιόμετρα ενώ η ακτίνα της γης φτάνει τα 6000 χιλιόμετρα. Αν κάνομε την αναλογία με ένα αυγό, το στερεό κομμάτι της γης είναι συγκριτικά πολύ λεπτότερο από το τσόφλι του αυγού.

Η Σύριγγα του Πάνα/ Σεπτέμβριος 2006-φ.46

    Το όμορφο Ηράκλειο

 
Ο τίτλος αυτός θα ήταν οξύμωρος μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Δεν είναι της ώρας να τις απαριθμήσομε, αλλά λόγω σειράς συγκυριών, κατά κοινή ομολογία, το Ηράκλειο ήταν μια άσχημη πόλη. Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Όμως τελευταία έχουν γίνει παρεμβάσεις τέτοιες που τουλάχιστον το κέντρο του έχει μεταμορφωθεί. Πιο εντυπωσιακό απ’ όλα στην αίσθηση που αφήνει είναι οι πεζοδρομήσεις. Από ένα κέντρο στενό και πνιγηρό, τώρα χαίρεται κανείς να το περιδιαβαίνει.

Σύριγγα Του Πάνα / Ιούλιος-Αύγουστος 2005 - φ.37

Σφάξε με αγά μου

Έγραφα στο προηγούμενο τεύχος ότι η μόνη αποδεκτή λύση για την καταστροφή που έχει προκαλέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είναι η αυτοδιάλυσή του. Όμως οι άνθρωποι είναι πραγματικά μπροστά από την εποχή τους. Σκέφτηκαν και (με την ομόθυμη συγκατάθεση όλων των εμπλεκόμενων, θα επανέλθω σε αυτό παρακάτω) αποφάσισαν μια λύση πολύ πιο ριζική την οποία, ταπεινά ομολογώ, δεν είχα σκεφτεί: Αντί να αυτοδιαλυθούν, αποφάσισαν να διαλύσουν την αγροτική παραγωγή! Ωραία και απλά. Μη έχοντας πια αντικείμενο, ποιος θα τους κατηγορήσει για την εγκληματική (πολύ ελαφρύς μου φαίνεται ο όρος) αδιαφορία δεκάδων χρόνων και το διαβόητο καρεκλοκενταυρισμό του συγκεκριμένου υπουργείου;