04292017Σαβ
ΕνημέρωσηΤετ, 12 Απρ 2017 9am

Φύλλο 127 Απρίλιος - Μάιος 2015

Πέρασε το Πάσχα με αρκετή κατανάλωση κρέατος πράγμα το οποίο σίγουρα επηρέασε την επιλογή της συνταγής για αυτό το μήνα. Μύρισε άνοιξη και ο καιρός έφτιαξε μετά απο αρκετα σκαμπανεβάσματα και καψόνια, η αλήθεια είναι οτι και οι διατροφικές μας συνήθειες αλλάζουν.


Φύλλο 126 Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Καμιά φορά μου αρέσει η πρόκληση να μαγειρεύω με ότι έχει το ψυγείο. Βασικός  παράγοντας  φυσικά είναι η ψυχολογία τη δεδομένη στιγμή όπως και με κάθε τι δημιουργικό στη ζωή μας.

Φύλλο 112 Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2012

Καλησπέρα και καλό φθινόπωρο να έχουμε. Σιγά σιγά μπαίνουμε στη μεταβατική αυτή περίοδο με αρκετές δυσκολίες θα έλεγα σαν χώρα, ίσως και με μια ανησυχία για το πώς θα είναι αυτός ο χειμώνας.

Σουβλάκι ψητών λαχανικών

13052012169Όμορφο καλοκαίρι και το φετινό στο νησί. Κόσμος πολύς ήρθε από όλα τα σημεία της γης για να απολαύσει τον ήλιο, τη θάλασσα και να γνωρίσει τους τόπους μας. Άλλωστε εκτός από τον τουρισμό έχουμε και τους αγαπημένους φίλους και συγγενείς που κάθε χρόνο με χαρά τους υποδεχόμαστε και προσφέρουμε όλα ταδιατροφικά καλούδια μας.  Όσο λοιπόν απολαμβάνουμε το καλοκαίρι μας  όλο και κάποια «μάζωξη» θα οργανώνουμε σε κάποιο σπίτι, κλασικά ανάβοντας ψησταριά που θα φιλοξενήσει ότι τραβάει η όρεξη μας. Κι επειδή για το κρέας σίγουρα θα φροντίσουν οι περισσότεροι, σας έχω μια ιδέα για κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο που πρωταγωνιστούν τα λαχανικά. Ατομικά σουβλάκια λαχανικών (έτσι για να τρώνε όλοι απ΄όλα!) με μια σάλτσα από ελαιόλαδο, ξύδι και θυμαρίσιο μέλι. Ένα γευστικό συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα σας που κάθε μπουκιά είναι κάτι το διαφορετικό.

Σουβλάκι ψητών λαχανικών

Υλικά

2 κρεμμύδια μέτρια

3 μανιτάρια Πολωνίας μέτρια ή 2 πλευρώτους

Τοματίνια λίγο μεγάλα σε μέγεθος

2 κόκκινες πιπεριές

2 πράσινες  πιπεριές

Αλάτι, πιπέρι

 Ξυλάκια για σουβλάκι  (τα οποία έχουμε  βρέξει για να μην καούν)

Για το ντρέσινγκ

3 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές ξύδι βαλσάμικο

1 κοφτή κουταλιά μέλι

 

Κόβουμε τα λαχανικά μας, αλατοπιπερώνουμε και τα περνάμε στα ξυλάκια εναλλάξ. Τα ψήνουμε στη σχάρα σε χαμηλή φωτιά για να μην αρπάξουν. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ χτυπώντας καλά το λάδι με το ξύδι και το μέλι. Μόλις τα λαχανικά μας μαλακώσουν αλλα θέλουμε να είναι και λίγο τραγανά μη το ξεχνάτε αυτό, τα βάζουμε σε ένα πιάτο, ρίχνουμε το ντρέσινγκ από πάνω, φροντίζουμε να τα καλύψει όλα και σερβίρουμε! Κάθε κομμάτι που θα δοκιμάζετε θα είναι και μια διαφορετική γεύση δεμένη με το ελαιόλαδο, το ξύδι και το μέλι. Μπορείτε να τα σερβίρετε σε ατομικά πιτάκια επίσης ψημένα στη σχάρα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

 

Φύλλο 111 - Ιούνιος - Ιούλιος 2012

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι κάτι το μοναδικό. Στην πόλη μας το ζούμε καθημερινά ακόμη και με μια γρήγορη βόλτα στα στενά της παλιάς πόλης.

Φύλλο 121 - Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2014

 

Καλώς βρεθήκαμε και σε αυτό το φύλλο της αγαπημένης Πυξίδας. Αυτή την εποχή τα πορτοκάλια έχουν τη τιμητική τους και σκέφτηκα να τα παντρέψουμε περίτεχνα με χοιρινό κρέας και θυμαρίσιο μέλι.

Φύλλο 110 - Απρίλιος - Μαίος 2012

Η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή και την καρδιά μας οπότε σκέφτηκα να τη βάλουμε και στην κουζίνα μας με ένα αρκετά ιδιαίτερο, παραδοσιακό πιάτο. Έχω πολλά να σας πω για τα χόρτα τα τσιγαριαστά.

Φύλλο 120 - Δεκέμβριος 2013

Εκτιμώ ότι θα είμαστε ήδη στο 2014 όταν εσείς θα διαβάσετε αυτό το άρθρο οπότε ας ξεκινήσουμε με τις καλύτερες ευχές για το νέο έτος με σημαντικότερη κατά τη γνώμη μου την αγάπη και την αλληλεγγύη.

Φύλλο 109 - Μάρτιος 2012

Είναι το κρύο τσουχτερό και το πετρέλαιο απλησίαστο! Με αρκετή δυσκολία θα έλεγα ότι βιώνουμε τους πρώτους μήνες του νέου έτους  λίγο παγωμένοι, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Γράφει η Ευφροσύνη Κάτσουνα

Φύλλο 119 Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013

Γράφει η Φρύνη Κάτσουνα

Καλησπέρα σε όλους και καλό χειμώνα! Φυσικά ο καιρός μόνο χειμωνιάτικος δεν είναι (τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω τη συνταγή για την αγαπημένη Πυξίδα) πράγμα που με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Φύλλο 108 - Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2012

Λίγες ημέρες μετά την άφιξη του νέου έτους θα ήθελα να ξεκινήσω  το κείμενο που διαβάζετε αυτή τη στιγμή με μία ευχή: Χρόνια καλά σε όλους  με υγεία, αγάπη και επιτέλους επικοινωνία…

Σαλάτα καλοκαιρινή με λευκά φασόλια και σύγκλινο

Το καλοκαίρι έφτασε και σίγουρα διατροφικά οι συνήθειές μας αλλάζουν. Τα γεύματα μας είναι πιο ελαφριά και σίγουρα καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, χυμούς και νερό για να μπορέσουμε να αντέξουμε τη ζέστη.

Φύλλο 107 - Δεκέμβριος 2011

Η πόλη στολίστηκε στο πνεύμα των Χριστουγέννων με τον καιρό, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που σας γράφω, να μην συμβαδίζει και πολύ με το όλο σκηνικό.

Μπριάμ Λαχανικών με Χανιώτικη Μυζήθρα και φρυγανισμένο Απάκι

   Το καλοκαίρι έφτασε εμπρός βήμα ταχύ. Μετά το Πάσχα η αίσθηση είναι όλο και πιο έντονη ειδικά φέτος που ο καιρός είναι με το μέρος μας και απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα από νωρίς.

Φύλλο 106 - Νοέμβριος 2011

Η συνταγή για αυτό το μήνα έρχεται από την Κύπρο επειδή βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το χρονικό διάστημα που πρέπει να παραδώσω το κείμενό μου οπότε σκέφτηκα να σας δώσω μια γευστική πρόταση από τις παραδοσιακές γαστρονομικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού.

Φύλλο 115 Φεβρουάριος - Μάρτιος 2013

    Μπορεί εσύ που διαβάζεις τη στήλη μου αυτή τη στιγμή (και σε ευχαριστώ γι αυτό) να μην ενθουσιάστηκες και πολύ με τη σημερινή συνταγή. Η αλήθεια είναι ότι το κουνουπίδι δεν είναι και από τα αγαπημένα μου λαχανικά.

Φύλλο 106 - Νοέμβριος 2011

Η συνταγή για αυτό το μήνα έρχεται από την Κύπρο επειδή βρίσκομαι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το χρονικό διάστημα που πρέπει να παραδώσω το κείμενό μου οπότε σκέφτηκα να σας δώσω μια γευστική πρόταση από τις παραδοσιακές γαστρονομικές συνήθειες των κατοίκων του νησιού.

Φύλλο 114 Δεκέμβριος 2012 - Ιανουάριος 2013

   Η σημερινή στήλη είναι αφιερωμένη στην κολοκύθα. Ένα λαχανικό που μπορεί να προσφέρει μια ιδιαίτερη γλυκιά και αλμυρή πινελιά στον κόσμο της κουζίνας μας, είτε ως σκέτη, τηγανισμένη σε ελαιόλαδο με λίγο αλεύρι και αλατοπίπερο, είτε σαν μορφή γλυκιάς και αλμυρής πίτας.

Φύλλο 105 - Οκτώβριος 2011

Έφτασε το φθινόπωρο. Οι πρώτες βροχές έκαναν την πρεμιέρα τους και εμείς προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για τον ερχομό του χειμώνα. Κάθε τέτοια εποχή, μετά τα πρωτοβρόχια μου αρέσει να περπατάω και να μυρίζω το βρεγμένο χώμα.

Φύλλο 113 / Οκτώβριος - Νοέμβριος 2012

Το καλοκαίρι πέρασε τουλάχιστον στη θεωρία εφόσον ο καιρός βρίσκεται ακόμη στα καλοκαιρινά σχεδόν επίπεδα. Ίσως φέτος είναι η πρώτη φορά που πήγα για μπάνιο στις 30 του Σεπτέμβρη όμως ας μην παραπονιόμαστε επειδή ο φετινός χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος για πολλούς από τους συνανθρώπους μας. Εγώ πάλι θέλω να πιστεύω ότι στο χέρι μας είναι να τον κάνουμε πιο ανθρώπινο, πιο συντροφικότητα, πιο αλληλέγγυοι.

Φύλλο 104 - Σεπτέμβριος 2011

Ο Σεπτέμβρης έφτασε μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο όμορφες στιγμές που θα γίνουν υπέροχες αναμνήσεις για να μας συντροφεύουν τις δύσκολες στιγμές του χειμώνα!