12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

συνέντευξη Δημήτρης Παπαχρήστος

ΤΙΤΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Χρειάζεται να γίνουμε ρεαλιστές να επιδιώξουμε το αδύνατο για να μην βρεθούμε μπροστά στο αδιανόητο...


ΣΕ ΠΛΑΙΣΙΑ

Όταν υπάρχουν ανοιχτές πληγές πονούν τα μάτια κι αυτονών που τις θωρούνε, δεν γίνεται να αποστρέψουμε το πρόσωπο, δεν γίνεται να κλείσουμε τα μάτια, δεν μπορεί να αλλοτριωθούμε τόσο που να χάσουμε τις ανθρώπινες ιδιότητές μας.


Τα βιβλία μου αποτελούν προέκταση του εαυτού μου, είναι τα χέρια μου για να αγκαλιάζω ότι αγαπάω και να γίνονται γροθιές και να βαράω ότι γίνεται εμπόδιο για να καλυτερεύσει η ζωή μας.

Πιστεύω πως ο διανοούμενος αν δεν μάχεται και δεν καθίσταται επικίνδυνος είναι αναλώσιμος και εκ των πραγμάτων λειτουργεί ως δεκανίκι και άλλοθι της εξουσίας, γι’ αυτό και πρωτίστως θα πρέπει να είναι ενάντια σε κάθε εξουσία ακόμα και σ’ αυτήν που αποκτάει ο ίδιος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Όταν βρεθείς μια ιστορική στιγμή εκεί που είναι η καρδιά τον γεγονότων στη συνέχεια έχεις εκ των πραγμάτων ένα φορτίο να σε ακολουθεί. Το στοίχημα είναι όταν αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι ότι από ενοχλητικός αρχίζεις και γίνεσαι "φίλος", από "αναρχικό στοιχείο" ιστορική πραγματικότητα. Εκεί αρχίζεις και δοκιμάζεις τις προθέσεις και τις διαθέσεις σου. Το φορτίο σου γίνεται αγαθό προς διευκόλυνση ή παραμένει αιχμή των πραγμάτων. Γίνεσαι ένα ακόμα μουσειακό είδος ή παλεύεις για να μεταφέρεις την δύναμη και τη δυναμική της ιστορικής στιγμής στο σήμερα …
Με αυτά και μ΄αυτά τα τελευταία χρόνια μιλάμε με το Δημήτρη Παπαχρήστο ο οποίος μαζί με τη Μαρια Δαμανάκη ήταν οι "φωνές" σε εκείνη τη νύχτα του Πολυτεχνείου.
Με αυτά και με αυτά κάναμε την κουβέντα που ακολουθεί. Με γνώμονα ότι ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ!ΠοδηΛάτρεις,

για μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μια καλύτερη πόλη.
Τι είναι οι ΠοδηΛάτρεις;
- Οι ΠοδηΛάτρεις, ως πρωτοβουλία ενεργών πολιτών, γεννηθήκαμε στις 22 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, την κατ’ ευφημισμό "μέρα χωρίς αυτοκίνητο" με σκοπό να βγάλουμε τους ποδηλάτες στους δρόμους.
- Δεν είμαστε αντίπαλοι του αυτοκινήτου· τα χρησιμοποιούμε κι εμείς. Πιστεύουμε ότι όλα τα μέσα μετακίνησης πρέπει να έχουν ισότιμα τον χώρο τους σε μια σύγχρονη πόλη. Γι’ αυτό διεκδικούμε το χώρο που μας ανήκει ως ποδηλάτες και ως πεζοί.
- Προσπαθούμε να κάνουμε συνείδηση την ανάγκη για πολλές ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, για ημέρες ποδηλάτου και για ημέρες πεζών.

Θέμα: Πανελλήνιο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων

Θέμα: Πανελλήνιο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων
Πρόσωπο: Ντίνα Πετροπούλου, Διευθύντρια Σύνταξης περιοδικού highlights
Ένας από τους θεσμούς, στο χώρο του πολιτισμού, που εδώ και 6 χρόνια έχουν καταχωρηθεί στις συνειδήσεις πολλών από εμάς είναι το  Πανελλήνιο Συνέδριο Φορέων Πολιτιστικών Εντύπων που διοργανώνει το περιοδικό highlights. Γεγονός γνωριμίας, προβληματισμού, αναμόχλευσης πολιτιστικών δεδομένων αλλά κυρίως τόπος συνάντησης και δημιουργίας δημιουργικών γνωριμιών.
Για αυτά αλλά και για τα μέλλοντα που σχεδιάζει η ομάδα του highlights μιλάμε με την Ντίνα Πετροπούλου, Διευθύντρια Σύνταξης περιοδικού highlights.
Μ.Φ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ
ΑΛΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Γράφει ο Μανόλης Ντουντουλάκης*
Με  το τραγούδι του γλάρου πριν βουτήξει στο κύμα, και με ανοιχτά πανιά, το 2000 αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στα μυστικά της θάλασσας και  να περιπλανηθούμε στις μικρές και της μεγάλες ιστορίες των ψαράδων μας, που συνθέτουν την ιστορία του τόπου μας.
Πυξίδα η αγάπη και το μεράκι μας για δημιουργία. Το 2001 οι εργασίες  μας ολοκληρώνονται και τον Αύγουστο του 2005 το ταξίδι μας ξεκινά οριστικά.  Το "Μουσείο Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης" Κολυμβαρίου ανοίγει τις πόρτες του και φιλοξενεί με μεγάλη χαρά όλους, όσους αγαπούν την θάλασσα και την αλιεία και επιθυμούν να συνταξιδέψουν  μαζί μας για  να γνωρίσουν μέσα από τα εκθέματα  και τις συλλογές μας ένα ξεχωριστό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης.

O Δημήτρης Παπαχρήστος για το νέο του βιβλίο "Γιουχανάν"

σε μία συζήτηση με την Μαργαρίτα Σύρκου


Γιουχανάν... το νέο σας βιβλίο...τι σημαίνει "Γιουχανάν";
"Είναι ένα όνομα που το έφτιαξα εγώ, ένα βιβλίο που ξεκινάει από την Κεφαλονιά, με αληθινά γεγονότα, την περίοδο που καίγεται η Πελοπόννησος και η Πάρνηθα.