12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στήλη Άλατος / Ιούλιος - Αύγουστος 2009 - φ.81

 Νόστος

Όταν ξεκίνησα να ταξιδεύω στη χώρα με οτοστόπ είχα στις τσέπες μου λίγα χρήματα αλλά η αισιοδοξία ξεχύλιζε από τα μπατζάκια μου σε τέτοια ποσότητα που και η μισή μόνο θα ήταν αρκετή για να εμπνεύσει τους μεγάλους ηγέτες της γης να λύσουν για αρκετές δεκαετίες το πρόβλημα της παγκόσμιας ειρήνης και του αφοπλισμού και στο διάλειμμα να ξεπετάξουν και δύο-τρία ακόμα προβλήματα παγκόσμιας σημασίας.


Στήλη Άλατος / Ιούνιος 2009 - φ.80

Παγίδα
 
   Η τηλεόραση άνοιξε μόνη της στη μία και τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα. Ήταν κάπως τρομακτικό, για όποιον δεν ήξερε πολλά από τεχνολογία, σαν εκδήλωση παραφυσικού φαινομένου, του τύπου τα μηχανήματα στο σπίτι μου απέκτησαν νοημοσύνη και μου λένε τι να κάνω.

Στήλη Άλατος / Ιούνιος 2008 - φ.69

Το μήνυμα
 
Κάθομαι στα σκοτεινά και κοιτάω το ταβάνι. Σκέψου αν την ώρα που κοιμάμαι άρχιζε σιγά – σιγά να κατεβαίνει. Αθόρυβα, αργά και ύπουλα. Δεν θα προλάβαινα ούτε κιχ να βγάλω με τόσο βάρος πάνω στο στήθος μου. Οι σειρήνες των περιπολικών θα ούρλιαζαν μες στη νύχτα, ο θόρυβος απ’ τα αεροπλάνα που πετούν χαμηλά, το γκρίζο πρωινό καθώς έρχεται, οι σκουπιδιάρηδες μέσα στη μπόχα και τη δυσωδία. Τίποτε απ’ αυτά δε θα με αφορούσε πια. Το ταβάνια θα ανέβαινε πίσω στη θέση του. Με μένα κολλημένο πάνω του σαν κατσαρίδα στη σόλα καινούριου παπουτσιού. Τα άθλια δωμάτιά μας διαθέτουν όλες τις ανέσεις: Φως, τρεχούμενο νερό, δική τους τουαλέτα, εντοιχισμένους αλήτες.

Στήλη Άλατος / Μάιος 2009 - φ.79

Ερωτήματα για αρχάριους
 
   Οι άνθρωποι είναι σαν τα βιβλία. Όλοι έχουν μια ιστορία να σου πουν · τη δική τους. Συνήθως βέβαια είναι γεμάτη ψευτιές, γιατί είναι αδύνατο να είσαι ήρωας της ιστορίας που εσύ γράφεις και ταυτόχρονα να λες την αλήθεια.

Στήλη Άλατος / Μάιος 2008-φ.68

Κάποιον ν’ αγαπάς
 
            Ο Χοντρός ήταν για μένα ένα από τα μυστήρια της φύσης. Όχι μόνο για το πώς κατόρθωνε να κινεί αυτό το τεράστιο βουνό από σάρκα, που μόνο με πολλή καλή θέληση και υπό την απειλή όπλου θα μπορούσε κανείς να ονομάσει σώμα του, αλλά κυρίως για το ότι κατάφερνε χωρίς καμία δυσκολία να κινείται στους διαδρόμους και τους ορόφους της φυλακής χωρίς κανείς να τον ενοχλεί, να τον χλευάζει ή να του πουλάει τσαμπουκά, θαρρείς και ήμασταν κλεισμένοι σε μια εικονική φυλακή,όπου όλοι οι κρατούμενοι ήταν προγραμματισμένοι να μην προσέχουν τον Χοντρό, λες και ο Χοντρός και όλοι οι υπόλοιποι αποτελούσαν ασύμπτωτα προγράμματα, όταν εκτελούσες το ένα δεν μπορούσες να εκτελέσεις το άλλο.

Στήλη Άλατος / Απρίλιος 2009 - φ.78

Εν αρχή ην ο λόγος
 
 
Εν αρχή ην ο λόγος. Το σιγανό μηχανικό μουρμούρισμα και το κόκκινο φωτάκι που αναβόσβηνε ρυθμικά πιστοποιούσαν ότι ο εξομολόγος ήταν σε πλήρη διαθεσιμότητα εκείνη τη στιγμή. Εν αρχή ην ο λόγος, πρέσβευε μια θερμή, γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή και το μήνυμα επαναλαμβανόταν στη φωτεινή επιγραφή του εξομολογητηρίου με καλλιγραφικά γράμματα κατασκευασμένα από φώτα νέον που βούιζαν βραχυκυκλωμένα από την υγρασία της νύχτας και την έλλειψη συντήρησης.

Στήλη Άλατος / Μάρτιος 2009 - φ.77

  Μυστήρια όντα
 
  Κάτω από τη σκάλα ζούνε μυστήρια όντα. Είναι κακά και με μισούνε. Δεν ξέρω γιατί με μισούνε. Εγώ προσπαθώ να είμαι καλός. Δεν κάνω αταξίες, προσπαθώ να μη μιλάω πολύ, για να μη με προσέξουν. Αυτά όμως πάντα με βρίσκουν. Τα βράδια. Και τα απογεύματα πολλές φορές και το πρωί τις Κυριακές. Εγώ πολύ τα φοβάμαι αυτά τα μυστήρια όντα.

Στήλη Άλατος / Μάρτιος 2008 - φ.66

    Ο Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ

  Ο Τζίμυ ήταν λίγο φαφλατάς. Εμένα μου φαινότανε καλός τύπος κατά βάθος. Κάθε Κυριακή πρώτο στασίδι στην εκκλησία, πάντα διαβασμένος στους ύμνους, που τους τραγουδούσε με καθαρή και δυνατή φωνή, αν και λίγο φάλτσα. Εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ είχαμε μαζευτεί στο σπίτι του καμιά  δεκαπενταριά άτομα, άντρες, γυναίκες και παιδιά. Αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα εκεί, εξακολουθούσε να με ενοχλεί η αίσθηση ότι όπου κι αν ακουμπούσα το βλέμμα μου αντίκριζα Βίβλους, σημαίες σε διάφορα μεγέθη και αγαλματίδια ή άλλα έργα τέχνης με κραυγαλέο εθνικοπατριωτικό συμβολισμό.

Στήλη Άλατος / Φεβρουάριος 2009 - φ.76

  Όλα είναι δυνατά
 
  Όλα στραβά μου πηγαίνουν σήμερα.  Πρώτα απ’ όλα ήταν αυτή η ψυχολογική αξιολόγηση  που ο διευθυντής μάς υποχρέωσε να την περάσουμε όλοι. Η Εταιρεία ενδιαφέρεται για την υγεία σας στο χώρο της εργασίας, μας είπε.

Στήλη Άλατος / Φεβρουάριος 2008 - φ.65

    
Νυχτερινή Διαδρομή
 
Πήρα το τελευταίο τρένο για το σπίτι. Συνήθως γυρνάω πολύ πιο νωρίς. Έτυχε και καθυστέρησα πολύ στο γραφείο για μια σημαντική υπόθεση. Όλη την εβδομάδα ασχολούμασταν με αυτήν, η προθεσμία ήταν εξαιρετικά μικρή. Φυσικά προσπάθησα να βρω ταξί, αλλά τέτοια ώρα η περιοχή είναι έρημη, δεν υπάρχει ψυχή, σβηστά τα φώτα παντού.

Στήλη Άλατος / Ιανουάριος 2009 - φ.75

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ
 
Ήταν κι αυτός ο τύπος στη γωνία, καθισμένος σύρριζα στον τοίχο, θαρρείς και τον στήριζε να μην καταρρεύσει. Ένας σύγχρονος Άτλαντας που κρατούσε στους ώμους του ολόκληρη την ταλαίπωρη τοιχοποιία του νοσοκομείου. Τον κοιτούσα ώρα. Έτσι είναι.

Στήλη Άλατος / Νοέμβριος 2007 - φύλλο 63

    
Από τη συλλογή Χριστουγεννιάτικων Παραμυθιών
 
Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από πολλά χρόνια, σ’ ένα μικρό χωριό χωμένο στο δάσος, ζούσε ένας πολύ φτωχός και τίμιος σιδεράς. Ολημερίς κι ολονυχτίς δούλευε σκληρά σκυμμένος πάνω από τη φωτιά προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα και να θρέψει την οικογένειά του. Ο ήχο από το σφυρί του αντιλαλούσε σε όλο το χωριό κι έφτανε μέχρι βαθιά μέσα στο δάσος, τρομάζοντας τα ανύποπτα πουλιά και ζώα.

Στήλη Άλατος / Δεκέμβριος 2008 - φ.73

Κάτι σαν πατέραςΣ
 
Πόσο χρονών είναι. Νιώθω αμήχανα, όταν μου κάνουν αυτή την ερώτηση. Δεν ξέρω αν είναι από πραγματική περιέργεια ή αν κρύβει πίσω της μια λεπτή ειρωνεία που εμένα μου διαφεύγει. Κάτι του  στυλ εσείς ρωτάτε και ο κύριος πολύξερος απαντάει. Έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα νιώθω αμήχανα με τις περισσότερες από τις ερωτήσεις που μου κάνουνε. Ακόμα και από τις πιο αφελείς και απλοϊκές.

Στήλη Άλατος / Νοέμβριος 2007- φ.62

    
ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ
 
Οι επιστήμονες λένε ότι το πείραμα απέτυχε και προς το παρόν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Εγώ πάλι δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Αν πράγματι είναι έτσι, τότε γιατί μας κρατάνε κλεισμένους εδώ μέσα τόσους μήνες; Τι στο διάολο θέλουν από μας; Έχω πει τόσες φορές την ιστορία μου, που νιώθω σχεδόν σαν να την έχει ζήσει κάποιος άλλος. Παρόλα αυτά φοβάμαι ακόμη. Κι ούτε τα αγχολυτικά βοηθούν όσο νομίζει ο γιατρός.

Στήλη Άλατος / Οκτώβριος 2008 - φ.72

Μικρές Αγγελίες
 
Ενοικιάζεται διαμέρισμα σε άριστη κατάσταση, τέσσερα δωμάτια, μπάνιο, κουζίνα, πολυτελούς κατασκευής με ανεμπόδιστη θέα. Εξαιρούνται οι αλλοδαποί – και για να συνεννοούμεθα, όλοι καταλαβαίνουμε ποιους αλλοδαπούς εννοούμε – τα ζώα, οι ανύπαντρες μητέρες, τα παιδιά. Οι μη έχοντες σώας τας φρένας, οι πάσχοντες από μεταδοτικές ασθένειες (ακολουθεί εξαντλητικό κατάλογος), οι ομοφυλόφιλοι – κυρίως όσοι έχουν την αναίδεια να μην το κρατούν κρυφό – οι κρυψίνοες, οι μυστικοπαθείς, οι ονειροπαρμένοι.

Στήλη Άλατος / Οκτώβριος 2007 - φ.61

    ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Το κακό με μένα είναι ότι είμαι παρορμητικός. Παίρνω γρήγορα αποφάσεις χωρίς να το πολυσκέφτομαι και μετά το σκυλομετανιώνω. Θα μπορούσε βέβαια κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής να πει ότι αυτό είναι μια ανθρώπινη πινελιά, μια σχεδόν συμπαθητική αδυναμία, που κάνει πιο ανεκτή την υπεροχή μου σε όλους τους άλλους τομείς.
 
Δέχομαι την παρατήρηση σκύβοντας ταπεινά το κεφάλι. Άλλωστε δεν μ’ αρέσει να μιλάω και πολύ για τον εαυτό μου, παρά μόνο στις περιπτώσεις που οι άλλοι δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να το κάνουν.

Στήλη Άλατος / Σεπτέμβριος 2008 - φ.71

Σεξπηρικός Αύγουστος
 
  Ήταν σχεδόν ωραία η γειτονιά μας εκείνο το καλοκαίρι, θα μπορούσε να πει κανείς. Ένας κακιασμένος Αύγουστος έπνεε τα λοίσθια φυλάγοντας για το τέλος τις πιο ζεστές του νύχτες. Όλοι στη γειτονιά υπέφεραν και είχαν μεταφέρει την ιδιωτική τους ζωή στα μπαλκόνια μαζί με τις τηλεοράσεις τους και τα ραδιόφωνα. Μπύρες, παγωμένα νερά, γέλια, φωνές και καυγάδες, μερικές φορές και ξύλο ανελέητο και σπαρακτικές τσιρίδες, αλλά αυτό πάντοτε στα ενδότερα. Και οι ειδήσεις των 8.30 να μιλάνε για εθνική ταπείνωση και εθνική υπερηφάνια, όλα μαζί στο ίδιο μισάωρο, μέσα στην παραζάλη ενός καλοκαιριού που έφευγε.

Στήλη Άλατος / Σεπτέμβριος 2007 - φ.60

    Black out

  Η χιονοθύελλα ξεκίνησε νωρίς το πρωί. Οι μετεωρολόγοι είχαν πέσει έξω στις προβλέψεις τους κατά ένα 24ωρο περίπου, κι όχι μόνο αυτό αλλά ήταν τέτοια η σφοδρότητα της θύελλας που τους έστειλε όλους αδιάβαστους. Κανονικά θα έπρεπε να βγουν στην τηλεόραση και να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη.

Στήλη Άλατος / Ιούλιος-Αύγουστος 2008 - φ.70

Μαθήματα Ανατομίας
 
 
Το σχολείο έχει ένα παράξενο τρόπο να σε προετοιμάζει για τη ζωή. Δύσκολος ρόλος βέβαια, γιατί που να ξέρει το σχολείο τι πραγματικά θέλει να γίνει ο καθένας μας και τι του μέλλει τελικά να γίνει. Ή να καταντήσει. Στις τελευταίες τάξεις κάναμε ανατομία. Υποχρεωτικό μάθημα.

Στήλη Άλατος / Ιούλιος-Αύγουστος 2007- φ.59

     "Το όνειρο"

Εκείνο το βράδυ, όπως και τ’ άλλα, έπεσε για ύπνο ταραγμένος. Βυθίστηκε στα σκοτεινά ποτάμια του ύπνου που πάνω τους επέπλεαν η χλεύη και η πικρή αγνωμοσύνη του κόσμου σαν απομεινάρια ενός θλιβερού ναυαγίου. Κι αυτός βιαζόταν να βουλιάξει όλο και βαθύτερα μήπως και απαλύνει το εγκαυματικό φως που έριχναν επάνω του.