12122017Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Κρήτη 2004 – Γη και Πολιτισμός

Κρήτη 2004 - Γη και ΠολιτισμόςΚΡΗΤΗ 2004 - Γη και Πολιτισμός
 
Με αυτό το γενικό τίτλο κάνει την εμφάνιση του ένα διήμερο γιορτής και ενημέρωσης αφιερωμένο στις Τοπικές Γεύσεις, τις
Διατροφικές Συνήθειες και τον τοπικό Πολιτισμό.
 
Το διήμερο - Γιορτή  θα πραγματοποιηθεί 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2004 στο Μεσογειακό Αναπτυξιακό Κέντρο Κρήτης
στην Αγιά Χανίων
 
Μια γιορτή που έρχεται ως συνέχεια του Αγροτικού Αύγουστου  και επιδιώκει μέσα από ένα πλούσιο σε περιεχόμενο πρόγραμμα να συμβάλει
  • στην   ανάδειξη τοπικών πολιτιστικών και κοινωνικών  δράσεων
  • στην προβολή δραστηριοτήτων που συμβάλουν στην ανάπτυξη του φυσικού μας πλούτου
  • στην διάδοση της ταυτότητας της Κρητικής Διατροφής 
  • στην επαναπροσέγγιση των διαδικασιών παραγωγής  των προϊόντων της Κρητικης Γης

αναλυτικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Κρήτη 2004 – Γη και Πολιτισμός / Μιά Αναλυτική Παρουσίαση της Γιορτής

Καθώς απομακρυνόμαστε χρονικά από το 2ημερο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκε 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2004 στο Μεσογειακό Αναπτυξιακό Κέντρο Κρήτης ( πρώην περιφερειακή αγορά  στην Αγιά Χανίων) αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε από αυτή τη θέση ένα σύνολο από στοιχεία που αφορούν την διοργάνωση.
 
(απλά πατήστε σε μια από τις παρακάτω θέσεις και θα βρεθείτε στον αντίστοιχο τόπο)

Slow Food - Ένωση για το δικαίωμα στη γευστική απόλαυση

 
 ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ
 
 
Η' ΘΑ ΦΑΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΟΥΠΑ Η' ΤΙΠΟΤΑ 
 
οι ΗΠΑ διακόπτουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα στο Σουδάν  
 
Η USAID (Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ), στις 11 Μαρτίου 2004, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την αποστολή την ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρόφιμα στο Σουδάν, διότι η Κυβέρνηση της Αφρικανικής χώρας απαγορεύει την εισαγωγή τροφίμων που παρασκευάζονται με γενετικά τροποποιημένα υλικά (μεταλλαγμένα).
Η Υπηρεσία αυτή αποφάσισε να προβεί σε αυτή την ενέργεια, παρά το γεγονός  ότι ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα τροφίμων, σε αυτή τη χώρα, θα τελειώσουν τον Απρίλιο-Μάιο.
        

Κοιτάζοντας προς το Νότο... Μάρτης 2003

Πέρασε αρκετός καιρός, όσπου να στραγγίξει (ή μήπως όχι) το αίμα από το χώμα στα Βαλκάνια. Και τώρα; Ο παλιός, καλός γνώριμος. Μέση ανατολή! Επιτέλους ήρθε η στιγμή να γελάσει χαιρέκακα ο κάθε λογής πολεμοκάπηλος. Και ο κάθε λογής Αριστερός δυστυχώς...

Κρήτη 2004 – Γη και Πολιτισμός / Οι Μουσικοί

Κατά τη διάρκεια της Διήμερης Γιορτής Κρήτη 2004 - Γή και Πολιτισμός χόρεψαν,τραγούδησαν και παρουσίασαν τη δουλειά τους μια σειρά από τοπικά μουσικά συγκροτήματα.
Ενώ μετά της 9 κάθε βράδυ την ευθύνη για την διασκέδαση των επισκεπτών είχαν οι:

Κωστής Αβυσσινός
Οκτάβα
Χάρης και Γιώργος Παντερμάκης και το συγκρότημα τους
και το Τρίφωνο.
Δείτε παρακάτω τα βιογραφικά σημειώματα των σχημάτων.

Φλωρεντία Νοέμβριος 2002

Η εμπειρία … Η συμμετοχή …

Είναι πρωί τρίτης και ένας παππούλης κάτοικος Αθηνών κάνει τον πρωινό του περίπατο στο προαύλιο του Μουσείου στην Πατησίων. Έξι -εφτά σταματημένα λεωφορεία και πλήθος κόσμου, νέοι κυρίως, σπάνε την μονοτονία της βόλτας του. Με μεγάλη του έκπληξή ανακαλύπτει ότι όλους αυτός κόσμος φεύγει για Φλωρεντία. Καθώς φωνές και γέλια σπάνε την εικόνα που είχε φτιάξει για τέτοιου είδους ταξιδιώτες απομακρύνεται δίνοντας πρώτα της καλύτερες ευχές…

Γράμματα από τον Βορρά

Δεν ήταν η μέρα που ’φυγες ο χωρισμός. Αυτός εδώ είναι. Δεν ήταν εκείνη η πράξη του θεατρικού, που με αέρα και στόμφο απήγγειλα τα λόγια μου και αποχώρησα δραματικά. Είναι το τώρα, το χθες, το σήμερα και το αύριο, οι ώρες που περνώ στο σπίτι σου, και σιγά-σιγά κοιτώ και αποχαιρετώ κάθε γωνιά του. Και προσπαθώ να κρατήσω μέσα μου κάθε εικόνα, κάθε μυρωδιά (εκτός ίσως από αυτή του ψυγείου) γιατί κάθε σπιθαμή εδώ μέσα είναι γεμάτη από σένα, είσαι εσύ – και θέλω να γεμίσω εικόνες και ανάσες από σένα πριν φύγω.

Κοιτάζοντας προς το Νότο...

Ιούνης 2002 – Ιούνης 2003, Θεσσαλονίκη!!! Ή όπως λέμε Μάαστριχ, Γκέτεμποργκ, Νίκαια, Πράγα, Γένοβα, Βαρκελώνη... Η σύνοδος κορυφής των παγκοσμιοποιημένων ηγετών που ορίζουν τις τύχες 6 δις ανθρώπων (βλ. πολυεθνικές), ετοιμάζεται με περίτεχνα μαγειρέματα (βλ. Αναθεωριτική βουλή), ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της. Οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. θα συνέλθουν στις 20-21 Ιουνίου 2003, υπό την "προστασία" του Ελληνικού κράτους.

Κοιτάζοντας προς το Νότο...

· Η Πρόβλεψη!!!

’νοιξη επιτέλους! ’νοιξη όμως για ποιούς; Πλησιάζουν φοιτητικές εκλογές και όλοι οι ενδιαφερόμενοι τρέχουν να προλάβουν. Να προλάβουν τι, αναρωτιούνται όλοι. Κατάντια... Κοιτάζοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια διαπιστώνεις οτι ακόμα δεν ήρθαν τα χειρότερα που όλοι περιμένουν. Βλέπεις την υποτιθέμενα μορφωμένη ελίτ της μελλοντικής κοινωνίας να αφομοιώνει τέλεια τα όσα διδάχτηκε τόσα χρόνια από την πολιτισμικά προηγμένη ελληνική κοινωνία. Οι άγριοι ξυλοδαρμοί πολιτικών αντιπάλων είναι καθημερινό φαινόμενο από παρατάξεις που όσο απίστευτο και να φαίνεται παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ του πολέμου. Θράσος... Όσο για την "αγορά" ψήφων: Βάλτε την φαντασία σας να οργιάσει. Πιστεύω πως δεν χρειάζεται καν να αναφέρω οτι πολιτικά προγράμματα δεν υφίστανται στις εδώ και δεκαετίες πρώτες δυνάμεις των πανεπιστημίων. ’λλωστε απο κάποιους παραδειγματίζονται. Hell’s bells! Οι καμπάνες της παγκοσμιοποίησης (βλέπε κόλαση) χτυπούν εκκωφαντικά στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Όλα περνούν πρώτα από το φοιτητικό κίνημα και δυστυχώς αυτό είναι που αφήνει ξάγρυπνους κάτι ταλαίπωρους που παλεύουν καθημερινά για ενιαία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

Μουσικές Ιστορίες

Παίζοντας μουσική  ένα καλοκαίρι  πριν από χρόνια  σ΄ένα  από τα διαχρονικότερα μπαράκια  της πόλης  μου συνέβη  ένα περιστατικό  που θα το θυμάμαι  έντονα  για πολλά  χρόνια  ακόμα. Είχα ανακαλύψει,στην δισκοθήκη του μαγαζιού,  έναν δίσκο βινυλίου που έψαχνα  πολύ καιρό  και που τον θεωρούσα  από τους καλύτερους  της δεκαετίας του ’80. Τον χρησιμοποιούσα  αρκετές φορές μέσα στο πρόγραμμα μου  παίζοντας πολλά τραγούδια  από τον συγκεκριμένο δίσκο.
Είχα προσέξει μια αφιέρωση  που είχε  ο δίσκος  γραμμένη στα αγγλικά. Ήταν από δυο  κοπέλες που είχαν δωρίσει  το συγκεκριμένο βινύλιο  στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού  το καλοκαίρι του 1988. Ήδη είχαν περάσει  12 χρόνια  και παρόλες  τις γρατσουνιές  και την ταλαιπωρία  που είχε υποστεί κάθε φορά που έπαιζε  στο πικάπ  ανταποκρινόταν μια  χαρά .

Κατά τη διάρκεια μιας βραδιάς  τίποτα ιδιαίτερο δεν είχε συμβεί μέχρι εκείνη τη στιγμή όπου ήρθε κοντα μου μια ξένη κοπέλα η οποία αφού με χαιρέτησε ρώτησε αν μπορούσε  να ακούσει  ένα τραγούδι μέσα από ένα συγκεκριμένο δίσκο. Με έκπληξη  την άκουσα να ζητάει  το βινύλιο που τόσο αγαπούσα και εγώ. Το χάρηκα  και πολύ  πριν  απομακρυνθεί  από την κονσόλα  την ρώτησα αν ακούει  συχνά τον καλλιτέχνη που  ζήτησε. Αυτή κοντοστάθηκε, μου χαμογέλασε  και μου ζήτησε να δει το βινύλιο  αυτό. Το κοίταξε  για μια στιγμή  και μετά μου είπε  πως η ίδια το είχε  κάνει δώρο στο μαγαζί όταν  ήρθε  για πρώτη φορά στην Κρήτη  πριν από  12 χρόνια. Το είχε υποσχεθεί  στον εαυτό της  να ξανάρθει  για να ξαναπεράσει  όλα αυτά που την ενθουσίασαν την πρώτη φορά. Ένα από αυτά  ήταν και το συγκεκριμένο μαγαζί  και φυσικά  ξετρελάθηκε που είδε ένα δώρο φίλιας  που έκανε  τότε είχε παραμείνει  στη θέση του τόσα χρόνια  και είχε διασκεδάσει τόσο κόσμο …

Κρήτη 2004 – Γη και Πολιτισμός / Συνέντευξη Τύπου

Παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου από τους Γιώργο Κατσανεβάκη, Νομάρχη Χανίων, Γιάννη Περάκη, Πρόεδρο ΤΕΔΚ Χανίων - Δήμαρχο Σούδας και Αντώνη Παπαδεράκη, πρόεδρο της Αναπτυξιακής Χανίων και Νομαρχιακό Σύμβουλο Χανίων το πρόγραμμα της Γιορτής ΚΡΗΤΗ 2004 – ΓΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.

Απόσπασμα από το κείμενο:Παίζοντας ως το Τέλος, μια προσέγγιση στο Τέλος του Παιχνιδιού του Μ

Στο Τέλος του Παιχνιδιού, (1957) οι ήρωες βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε ένα κλειστοφοβικό δωμάτιο. Δυο σκουπιδοτενεκέδες, μια καρέκλα και η πίσω πλευρά ενός πίνακα είναι τα μοναδικά αντικείμενα του άδειου αυτού δωματίου. Ψηλά στους τοίχους, δύο μικρά παράθυρα είναι η μόνη επαφή με τον έξω κόσμο. Έναν κόσμο που φαίνεται να έχει καταστραφεί, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι ήρωες, από μια μεγάλη συμφορά. Νομίζοντας λοιπόν ότι είναι οι τελευταίοι επιζώντες, ο Χαμ και ο υπηρέτης του, Κλοβ, έχουν μετατρέψει το κάποτε σαλόνι του σπιτιού σε καταφύγιο και περιμένουν τον λυτρωτικό θάνατο. Το τέλος όμως αργεί και επινοούν διάφορα τεχνάσματα για να μην έρθουν αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερό τους φόβο, τον χρόνο. Παίζουν ένα παιχνίδι περιμένοντας το τέλος.

"First we take Manhattan, then we take Bali, Moscow, Madrid….".

 
 
"First we take Manhattan, then we take Bali, Moscow, Madrid….".
 
Γράφει ο Αντώνης Περιβολάκης
 
Αν δεν καταλάβατε ακόμα πρόκειται για ορισμένα από τα μέρη στα οποία έχει χτυπήσει η υποτιθέμενη οργάνωση – φάντασμα Αλ Κάιντα. Είναι γνωστό ότι το χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης στις 11 του Μάρτη είναι το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην Ευρώπη από την εποχή του 1980 που μια ακροδεξιά φασιστική μυστική οργάνωση (Gladio) σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και τη Μασονική στοά Ρ2 χτύπησε στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία με δεκάδες νεκρούς και με απώτερο στόχο της διεξαγωγή πραξικοπήματος.

Σκέψεις για τις Εκλογές και τη Δημοκρατία

Η Ελλάδα διαβαίνει αυτές τις μέρες μια γκρίζα, θλιβερή περίοδο που χαρακτηρίζεται ως "προεκλογική". Σε λίγες μέρες θα έρθει η στιγμή που ο κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους να εκλέξει τους δικτάτορές του: η απόλυτη αντίφαση…

Η στάση του κοινού απέναντι στα θέματα Βιοτεχνολογίας

Η βιοτεχνολογία αντιπροσωπεύει μια νέα και ταχέως εξελισσόμενη περιοχή επιστημονικής ανακάλυψης και τεχνολογικών νεωτερισμών. Στα τριάντα περίπου χρόνια που έχει απασχολήσει το κοινό, έχει εγείρει ηθικά και πολιτικά ερωτήματα που μένουν άλυτα μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από βιοτεχνολογικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα τα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα, η γονιδιακή θεραπεία, η αναπαραγωγική και θεραπευτική κλωνοποίηση, έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού, κυρίως μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δίκτυο Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιολάδου Κρήτης (Δ.Ε.Π.Ε.Κ.)

Στη συνέχεια παρουσιάζονται πίνακες με:

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ