12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δυναμοικολογία

Με τον αυθαίρετο αυτόν όρο θα επιδιώξω να εξηγήσω τη νέα αντίληψη που επικρατεί σχετικά με τη λειτουργία της φύσης και η οποία επεξηγεί τη σύγχρονη αυτή οικολογική αντιμετώπιση της, θέτοντας το εξής ερώτημα:Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε για το φυσικό περιβάλλον; το ενδιαφέρον μας για το φυσικό περιβάλλον ενέχει εγωιστικά κριτήρια; έχει αλτρουιστική βάση; ή οφείλεται σε ένα αίσθημα υποχρέωσης που νιώθουμε απέναντι στην φύση;
Η οικολογική κίνηση στην εποχή μας υπηρετεί πολλούς και ποικίλους σκοπούς και φαίνεται να μην διαπνέεται πια από μια θεμελιώδη αρχή, που να στηρίζει την αναγκαιότητα του οικολογικού κινήματος. Αν η ανάγκη μας για οικολογική συνείδηση βασίζεται μόνο σε εγωιστικά κριτήρια, δηλαδή στην κάλυψη των προσωπικών μας επιθυμιών, τότε το οικολογικό κίνημα δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πια ως ένα αναγκαίο και ταυτοχρόνως απολύτως θεμιτό κίνημα. Αν όμως ενέχει ένα άλλο στοιχείο που χαρακτηρίζεται από οικουμενική αναγκαιότητα, ένα στοιχείο έξω-ανθρώπινο, τότε το κίνημα αυτό πρέπει να γίνει πλήρως αποδεκτό. Η αναγκαιότητα της επίλυσης αυτού του ζητήματος οφείλεται στην εποχή μας κυρίως στις γρήγορα εξελισσόμενες βιοτεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. γενετική τροποποίηση) και στις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι εξελίξεις στην φύση.


Δίκτυο Εστιατορίων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου

Αρχίζει η Λειτουργία Δικτύου Εστιατορίων Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου
Με πρωτοβουλία του Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ)

Ολοκληρώθηκαν  οι ιδρυτικές διαδικασίες και  αρχιζουν πλεον οι εργασίες και η λειτουργία του "Δικτύου   Επιχειρήσεων Προιόντων Ελαιολάδου Κρήτης (ΔΕΠΕΚ). Βασικό κορμό  του Δικτύου αυτού  θα αποτελέσουν   "Εστιατόρια Αποκλειστικής Χρήσης Ελαιολάδου", που θα   εχουν σαν κοινό χαρακτηριστικό το ότι θα χρησιμοποιούν  σε όλα  απολύτως  τα  φαγητά που θα προσφέρουν -περιλαμβανομένων όλων των τηγανητών-  αποκλειστικά  ελαιόλαδο.

Το Δίκτυο όμως θα περιλαμβάνει και μικρό αριθμο Εργαστηρίων και Καταστηματων Παραγωγής και Εμπορίας Παραδοσιακών Προιόντων Εδεσμάτων  που θα εχουν σαν βάση το  παρθένο Κρητικο ελαιόλαδο.

LIMITED EDITION

Όταν ακούω αυτή τη λέξη "Limited Edition" που στα ελληνικά μεταφράζεται ως "Περιορισμένη έκδοση" ή "Συλλεκτική έκδοση",  το μυαλό μου ταξιδεύει. Σκέφτομαι... αυτό το αντικείμενο που φέρει αυτόν τον χαρακτηρισμό,  θα πρέπει να είναι πολύτιμο. Ξεχωριστό. Που λίγοι το έχουμε  ή λίγοι ίσως μπορούμε να το αποκτήσουμε. Ή αξίζει να το αποκτήσουμε. Ή πρέπει να το αποκτήσουμε. Ή όλα τα παραπάνω.

Λονδίνο. Δύο μέρες μετά.


Tο ταξίδι στο Λονδίνο είχε προγραμματιστεί αρκετούς μήνες πριν τα γεγονότα του Ιουλίου. Το πρωινό της Πέμπτης, όπως κάθε πρωί στo βαρετό Loughborough της κεντρικής Αγγλίας, άνοιξα το pc και άρχισα να διαβάζω εφημερίδες, το site του bbc κτλ… Οι πρώτες ειδήσεις μιλούσανε για εκρήξεις στο μετρό του Λονδίνου που οφείλονταν σε υπερφόρτωση του δικτύου. Και για μία έκρηξη σε ένα διπλό κόκκινο λεωφορείο.

"Ραντεβού στο Πλοίο"

"Ραντεβού στο Πλοίο" έδωσε η ΑΝΕΚ LINES με εκπροσώπους αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου στα λαμπρά εγκαίνια του νέου της πλοίου Ε/Γ – Ο/Γ "ΕΛΥΡΟΣ που πραγματοποιήθηκαν τόσο στον Πειραιά όσο και στην Σούδα το διήμερο 26-27 Σεπτεμβρίου 2008.  Αξίζει να σημειωθεί η αθρόα προσέλευση κόσμου και κατά τις 2 ημέρες των εγκαινίων.

Ως μια περίπτωση ψυχανάλυσης

Πώς μπορεί να είναι μια φάση του χρόνου όταν κάποιος επισκέπτεται έναν τόπο που γνωρίζει ότι από εκεί προέρχονται οι πρόγονοί του; Όταν μάλιστα η καταγωγή δεν φαίνεται να είναι πρόκριμα για τον ενδιαφερόμενο, αφού μάλιστα γεννήθηκε εκτός Ελλάδος και είναι ένα city-boy, δεδομένης της συνεχούς διαβίωσής του σε μια μεγάλη πόλη; Και όταν από τους προγεννήτορες γνώρισε μόνο μια γιαγιά, γιατί όλοι οι άλλοι είχαν πεθάνει;

Η ΑΠ-ΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Η απ-ληστία μέγιστο ανθρώπινο ελάττωμα, έχει ως αποτέλεσμα την "πάχυνση" διαφόρων ειδών και μεγεθών, δυστυχώς κολλάει και στις επιχειρήσεις που τις διαχειρίζονται απ-ληστοι άνθρωποι με πρόσχημα την αύξηση των κερδών και το μοίρασμά τους στους μετόχους που συμμετέχουν το κεφάλαιο, που συνήθως είναι οι ίδιοι και οι εκάστοτε πιστοί (οι μεγαλομέτοχοι).

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006 Αυτό το μήνα

Μ   Η  Ν     Ξ  Ε  Χ  Α  Σ  Ω……..
Γράφει ο Νίκος Λαμπαθάκης
·        Πως ο χρόνος έχει 12 μήνες  και βρισκόμαστε κιόλας στον δεύτερο…..Θεέ μου πως περνά ο καιρός………..Υπομονή άλλους έντεκα  ακόμη και μετά θα είμαστε κατά ένα χρόνο σοφότεροι……και γεροντότεροι.
·        Να μην ξεχάσω να έχω πάντα ΥΠΟΜΟΝΗ……ιδιαίτερα στο μποτιλιάρισμα.
·        Να πληρώσω την Γεωργία ( η λογίστρια μου ) ….αυτή και αν έχει ΥΠΟΜΟΝΗ.!!!!!
·        Ότι οι ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ τέλειωσαν και ο χειμώνας είναι ΜΠΡΟΣΤΑ άρα πρέπει να βάλω πετρέλαιο….για δεύτερη φορά φέτος ….. Αχχχ Βάχχχχχ…και ο νοών νοείτο.

Γιατί επιλέξατε τα Χανιά ;

Λίγο πριν την αναχώριση της ομάδας  Water Polo του ΠΑΟΚ ο Βαγγέλης  Βλαζάκης αρχηγός  της αποστολής & προπονητής  των  τμημάτων  Υποδομών,  μας  μίλησε  για  τους ''στόχους''  και  τον  σκοπό  της  προετοιμασίας στα  Χανιά.
Γράφει ο Φώτης Παπαποστόλου

Τρία site-εργαλεία από την Αγροτουριστική

Μια "πύλη" στο μέλλον του ελληνικού αγροτουρισμού ή αλλιώς του τουρισμού της υπαίθρου εγκαινιάσθηκε την Τετάρτη 24 Μαΐου ανοίγοντας νέους δρόμους στην προσέλκυση υψηλού επιπέδου τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε άλλοτε παραμελημένες, αλλά πάντα πανέμορφες γωνιές της πατρίδας. Η λειτουργία της πρώτης επίσημης ελληνικής πύλης στο Internet για τον τουρισμό της υπαίθρου - αγροτουρισμό, αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα αναζωογόνησης της περιφερειακής Ελλάδας.

Εργαλεία Γραφής

Στην καθημερινότητά μας υπάρχουν αρκετά εργαλεία  γραφής που δεν μας προσφέρουν μόνο την πρακτικότητα  αλλά και την ευχαρίστηση.
Οι περισσότεροι τα χωρίζουμε σε μολύβια, στυλό και πένες χωρίς να συνειδητοποιούμε τις υποδιαιρέσεις τους αλλά και χωρίς να δίνουμε πολλές φορές σημασία στο αν μας αρέσει να γράφουμε με κάποιο συγκεκριμένο εργαλείο.

Είναι πρόβλημα η διαφωνία ή η έλλειψη της;

‘’Το αντίθετο μιας αλήθειας, μπορεί
κάλλιστα να είναι μια άλλη αλήθεια’’
NIELS BOHR
‘’Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα σε υπερασπιστώ μέχρι θανάτου για να μπορείς ελεύθερα να το λες’’, έλεγε ο Βολταίρος πριν 3 αιώνες.
Διαφωνώ με ότι λες και σε κηρύσσω ανεπιθύμητο στην πόλη σε αντικατάσταση της ρήσης του Βολταίρου μας λέει σήμερα,εν έτει 2008, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων δια στόματος του προέδρου του.

Αφιερωμένες σ’ έναν Ποιητή που γιορτάζει:

Λέξεις συνταιριασμένες για να θυμίσουν
Μου είπαν: "Γράψε για τον ποταμό" Κι έγραψα:
"… Δεν θα σας πω μια ιστορία μακρινή…
Την είδα με τα μάτια μου, την έζησα…
Ήταν τόσο πραγματική, όπως ο ήλιος,
τόσο κοντινή, όσο μια σταγόνα,
τόσο ήρεμη, όσο μια λίμνη,
τόσο γοργή, όσο ένας ποταμός,
και τόσο σπουδαία, όσο η ζωή…