01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μουσική... Παραμόρφωση / Ιούνιος 2005 - φ.36

Mono - Walking Cloud and Deep Red Sky, Flag Fluttered and the Sun Shined.
 
 
            Υπάρχει ένας παλιός μύθος στην Ιαπωνία που λέει πως αυτός που θα καταφέρει να φτιάξει 1000 χάρτινους μικρούς γερανούς σε ένα βράδυ,  θα έχει όλες τους τις ευχές εκπληρωμένες από τους Θεούς. Το 1955 μία μικρή Γιαπωνέζα εμφάνισε λευχαιμία, ως αποτέλεσμα της βόμβας στην Χιροσίμα…Η καλύτερη της φίλης, θυμήθηκε τον μύθο, και γεμάτη πάθος και πίστη άρχισε να φτιάχνει μικρούς χάρτινους γερανούς αναμένοντας ένα θαύμα.

Μουσική... Παραμόρφωση / Μάΐος 2005 - φ.35

A silver mt. Zion – Horses in the sky
 
Και ενώ η σκηνή είναι ακόμη άδεια, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι τα 4 μικρόφωνα στο κέντρο της, στραμμένα προς 4 διαφορετικές κατευθύνσεις, το επιβλητικό κοντραμπάσο, τα λιτά τύμπανα και ο Εfrim, κιθαρίστας και προσφάτως τραγουδιστής της μπάντας, να περιφέρεται νωχελικά, καπνίζοντας ανάμεσά στον κόσμο. Μετά τα δύο πρώτα τραγούδια θα εξαπολύσει το πολιτικό μανιφέστο της μπάντας, για τον πόλεμο, για τα γκρίζα αστικά τοπία γύρω μας, για τους απανταχού πολιτικούς…και μετά θα πέσουν  όλοι μαζί ξανά μέσα στο πάθος της θλιβερής μουσικής τους τραγουδώντας ανορθόδοξα μπροστά από τα 4 μικρόφωνα.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Παπάζογλου

Tα μισά από τα καλύτερα τραγούδια που ακούσαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν δικά του. Σε κάθε συναυλία του γίνεται το αδιαχώρητο. Δημιούργησε "σχολή" με το ύφος του, τη γνωστή σχολή της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε για τον τύπο με το κόκκινο μαντήλι, τον "ινδιάνο" της ελληνικής μουσικής, Νίκο Παπάζογλου.
 
 

Μάνου Χατζιδάκι: Το Χαμόγελο της Τζοκόντας

Μάνου Χατζιδάκι
ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΗΣ ΤΖΟΚΟΝΤΑΣ
Έργο22. Δέκα τραγούδια στο  ίδιο κλίμα για ορχήστρα [1964]
 
          "Σε μια παρέλαση στη Νέα Υόρκη, με μουσικές, με χρώματα και με πλημμυρισμένη από κόσμο την 5η  Λεωφόρο, βρισκόμουν μια Κυριακή απόγευμα το Φθινόπωρο  του 1963, όταν συνάντησα μια γυναικούλα να περπατάει μοναχή με μιαν απελπισμένη αδιαφορία για ότι συνέβαινε γύρω της, χωρίς κανείς να την προσέχει, χωρίς κανέναν να προσέχει, μόνη έρημη μες στο άγνωστο πλήθος που την σκουντούσε, την προσπερνούσε ανυποψίαστο, εχθρικό, αφήνοντας την να πνίγει μες στη βαθειά πλημμύρα της λεωφόρου, μέσα στη θάλασσα που ακολουθούσε, μέσα στ’ αγέρι που άρχιζε να φυσά.".
 
      

Μίκη Θεοδωράκη: Ασίκικο Πουλάκη

ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
 
Ασίκικο Πουλάκη
Σε στίχους Μιχάλη Γκανά   -   Με τον Βασίλη Λέκκα
 
         Ο δίσκος γράφεται το 1995 και κυκλοφορεί ένα χρόνο αργότερα. Ο ίδιος ο Μίκης τον χαρακτηρίζει ως ένα από τα ωραιότερα δώρα για τα 70 του χρόνια! Περιλαμβάνει 10 τραγούδια, τα 9 σε στίχους του Μ. Γκανά και ερμηνεία του Β. Λέκκα και το 1 σε στίχους και ερμηνεία  δική του ("Η κάθοδος των Δωριέων", τραγούδι παλιότερο από το δίσκο "Διόνυσος" (1985), με τον Θανάση Μωραΐτη).

Misa Criolla: Η λειτουργια των Κρολων της Αργεντινής

MISA CRIOLLA
Η λειτουργια των Κρολων της Αργεντινής
Γράφει ο Στέλιος Γιακουμάκης
 
Εισαγωγικά
Στο χώρο της μουσικής η λέξη misa σημαίνει λειτουργία. Προέρχεται από το λατινικό ρήμα mitto, μια από τις βασικές σημασίες του οποίου είναι: πέμπω, στέλλω, αποστέλλω.
Στην κλασσική μουσική υπάρχουν θαυμάσια έργα μεγάλων δημιουργών, με κορυφαίο ίσως απ’ αυτά την MISA SOLEMNIS (επίσημη λειτουργία) του Μπετόβεν.
Αξιοθαύμαστο όμως είναι και το γεγονόςότι, κατά τη διάρκεια, κυρίως του αιώνα που μας πέρασε, δημιουργήθηκαν υπέροχα λυρικά έργα, από εμπνευσμένους δημιουργούς, τα οποία στηρίχθηκαν σε εθνικές μουσικές και σε κείμενα θρησκευτικά και στίχους σπουδαίων ποιητών. Είναι οι λειτουργίες των λαών.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:
 

V/A: JAPANESE ANANT - GARDE

Μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα νέα κυκλοφορία υπό την "εποπτεία" του DAVID TOOP. Όλη η σύγχρονη avant garde χορευτική σκηνή της Ιαπωνίας σε ένα μόνο CD που δεν μας αφήνει κάποιο περιθώριο να σκεφτούμε - για το πόσο προχωρημένη είναι αυτή η χώρα στα MUSIC - MULTI MEDIA - το αντίθετο.
Αρκετές επιρροές από παραδοσιακά καθώς και TOLK στοιχεία χωμένα πραγματικά με μεγάλες αξίες και δεξιοτεχνία πάνω στις χορευτικές "λούπες" που δεν υπάρχουν και πολλές από αυτές τις "τυποποιημένες" που μας έχουν συνηθίσει οι "νέοι" DJ προπάντων από την ΕΥΡΩΠΗ, σαν εύκολη λύση.
Ονόματα άγνωστα για πολλούς όπως SOYAKA - HASHI, KOJIASANO, OTOMO YOSHIDEOW - AKI ONDA και YOSITO MACHIDA (μερικά), δίνουν ένα άλλο χρώμα χορευτικής μουσικής από αυτά που ακούμε στα συνηθισμένα CLUBS.
Καλή Ακρόαση στα "προχωρημένα" αυτιά.

"Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
"Ήταν ένα requiem! Ήταν μια συναυλία, απόδοση πνευματικού χρέους στον ποιητή της ψυχής του ελληνικού λαού απ' αιώνων", χαρακτηρίζει ο Σταύρος Ξαρχάκος τη συναυλία - αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με την Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής. Μια μοναδική εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών η οποία ηχογραφήθηκε ζωντανά για να έρθει τώρα στα χέρια σας με τη μορφή συλλεκτικού διπλού CD.

Μάνου Χατζιδάκι: Ο Μεγάλος Ερωτικός

Έργο 46

" Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι μια σειρά από λαϊκά τραγούδια, που γράφτηκαν πρώτα από όλα για να επικοινώνησω εγώ ο ίδιος με όλα τα ελληνικά πρόσωπα που αγαπώ βαθειά, αυτά που γνώρισα, αυτά που θα γνωρίσω κι αυτά που δεν θα μπορέσω ποτέ μου να γνωρίσω. Κι ακόμη, μες από αυτά, να ενωθώ με την ψυχή του τόπου μου σε μια λειτουργία αθάνατη, ερωτική κι ελληνική."1.


"Δαιμονία Νύμφη"

Oι  "Δαιμονία Νύμφη" σχηματίστηκαν το 1994 και ύστερα απο τετράχρονη δημιουργική περίοδο κυκλοφόρησαν(το 1998) τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο ¨Ο Βακχικός χορός των νυμφών¨ απο τη γερμανική εταιρεία solistitium records. Πρόκειται για έναν δίσκο με θεματολογία που κινείται ανάμεσα στους μύθους της ελληνικής αρχαιότητας και μουσική που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  ΄΄θεατρική΄΄. Την ίδια χρονιά ανανεώνεται η σύσταση του σχήματος και δημιουργείται ένας πυρήνας μουσικών που συνθέτουν βασιζόμενοι στο αισθητικό και θεωρητικό πλαίσιο της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Ενα χρόνο μετά ξεκινά μία συνεργασία που αλλάζει σημαντικά την πορεία του σχήματος.