12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Για ένα διαβατήριο

    Ένας μήνας πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πολλοί βρίσκουν αφορμή για να κάνουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό. Όμως, τα διαβατήρια άλλαξαν. Οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές και από 1η Ιανουαρίου του 2007 στα σύνορα θα ζητάνε τα νέου τύπου διαβατήρια. Έτσι η κίνηση στα γραφεία έκδοσης διαβατηρίων παρουσιάζεται αυξημένη. Το ίδιο έγινε και στα Χανιά στο γραφείο που στεγάζεται στο Αστυνομικό Μέγαρο.

Τα στατιστικά μας…

    Πριν από λίγο καιρό η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας έδωσε στη δημοσιότητα μερικά εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τον Ελλαδικό χώρο. Η έρευνα αφορά την περίοδο 1993 – 2004 και έχει να κάνει με κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού μας. Σταχυολογούμε μερικά από αυτά:

Μέρες εκλογών οι μέρες του Οκτώβρη

    
Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να επιλέξουμε για το μέλλον του τόπου τούτου. Σε εποχές παλιότερες, μεγάλης πολιτικής έντασης, κάθε εκλογική μάχη κουβαλούσε το φορτίο της. Τώρα χαλαρώσαμε…

Για ένα εφετείο

    
 
Το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα της Κρήτης γυρνάει για μια ακόμη φορά  γύρω από το θέμα του εφετείου. Πολλά μπορούν να καταγραφούν σε σχέση με την τρέχουσα διαχείριση της υπόθεσης. Η αλήθεια είναι μάλλον στην απουσία ισόρροπης ανάπτυξης της Κρήτης.

Δημοτικά και άλλα…

    
 
 
  • Άγνωστες φάτσες δημοτικών και νομαρχιακών σωτήρων συναντάμε τις τελευταίες μέρες. Άραγε που ήταν 4 χρόνια;
  • Κάποιος έχει πει στους υποψηφίους ότι αν κρύψουν τις ρυτίδες και τα ψωμάκια  εκλέγονται. Ή μήπως εκλέγονται!

Η κλίση σας προωθείται…;

    Φαντάζει ανακουφιστικό για τον κόσμο των ενηλίκων και κυρίως για γονείς και δασκάλους και καθηγητές το γεγονός ότι με πρόσφατη εγκύκλιο απαγορεύθηκε όχι μόνο η χρήση αλλά και η παρουσία των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία.

Τα περιοδικά… σκάνδαλα

    Όταν πηγαίναμε στο σχολείο μαθαίναμε στη Φυσική για μια κατηγορία φαινομένων που ονομάζονται "περιοδκά" Όπως το λέει και η λέξη πρόκειται για φαινόμενα που χαρακτηρίζονται από σταθερή χρονικά επανάληψη.

Νίκησε η Αυτοδιοίκηση …

    
Δήμος Χανίων. Είναι φανερό πιστεύουμε ότι οι Χανιώτες καταρχήν πείστηκαν ότι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης πρέπει να έχει μια ακόμα τετραετία για να ολοκληρώσει το έργο του.
 
Την ίδια στιγμή είναι φανερό ότι δεν έπεισε (όσο χρειαζόταν) ο κύριος Ντερμανάκης ο οποίος ξεκίνησε με μια ευρύτητα και τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές μπλέχθηκε από την μια σε ένα ηλίθιας εμπνεύσεως  "σκάνδαλο" και από την άλλη σε μια αδιόρθωτη κομματοκρατία.
 
 Τέλος είναι αξιοσημείωτη (ανεξάρτητα με την εκλογική έκβαση) η ελπιδοφόρα παρουσία του κυρίου Σχετάκη ο οποίος με σαφήνεια και υπευθυνότητα παρεμβαίνει στα θέματα της πόλης.

Η κατά τον κ. Μητσοτάκη ανάπτυξη

    
Κατά μια έννοια αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη η συνέντευξη τύπου που έδωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ουσιαστικά, και  καθόλου αυτόκλητα κατά τη γνώμη μας, επανάφερε μια σειρά από θέματα που άπτονται του μοντέλου ανάπτυξης του νομού Χανίων. Καλό αυτό καθώς όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές είναι σημαντικό να ξέρουμε τις απόψεις των υποψηφίων για τα θέματα αυτά. Είναι σημαντικό να μάθουμε τις θέσεις των υποψηφίων Νομαρχών, αλλά και των υποψηφίων στους εμπλεκομένους δήμους, τόσο για τους Άγιους Αποστόλους όσο και για πιθανή επένδυση στην Γαυδοπούλα κτλ. Πάντως εμείς γράφαμε προ διμήνου και επαναλαμβάνουμε το σχόλιο μας αυτούσιο.

Αλήθεια ποιο ήταν το πολιτικό διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ στα Χανιά;

    
Οι Νομαρχιακές εκλογές στα Χανιά ήταν πιθανότατα αυτές με την ποιο έντονη πολιτική αντιπαράθεση πανελλαδικά. Από πολύ νωρίς είχαν τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης βασικά αναπτυξιακά θέματα του νομού ( Άγιοι Απόστολοι, Δεξαμενές καυσίμων, "επένδυση" Γαυδοπούλας, Βάσεις, κτλ) στα οποία το νομαρχιακό συμβούλιο με νομάρχη τον κύριο Κατσανεβάκη είχε εκδώσει αποφάσεις τα τελευταία χρόνια στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης του νομού.

"Όχι" σε ένα εκατ. δολάρια

    Γκριγκόρι Πέρελμαν είναι το όνομα ενός ιδιοφυούς Ρώσου μαθηματικού που επαλήθευσε πριν από 2 χρόνια μια μαθηματική υπόθεση γνωστή με το όνομα "υπόθεση Poincare". Η υπόθεση αυτή διατυπώθηκε χωρίς απόδειξη εδώ και αρκετές δεκαετίες από έναν σπουδαίο Γάλλο μαθηματικό, τον Poincare και ήταν ένα από τα επτά γνωστότερα επικηρυγμένα προβλήματα του 20ου αιώνα.

Η γη σε κίνδυνο

    
Επιτέλους! Ο Μπλερ παραδέχεται πια αυτό για το οποίο οι οικολογικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο φωνάζουν εδώ και 4 περίπου χρόνια: ότι ο πλανήτης γη βρίσκεται σε κίνδυνο, σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

Ο Πλούτωνας

    Στα 1930 οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον 9ο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Πλούτωνα. Από τότε, στο σχολείο μας μαθαίναμε όλοι πως οι πλανήτες είναι εννιά. Από τον φετινό Αύγουστο όμως, ο τα πράγματα άλλαξαν. Οι πλανήτες έγιναν οκτώ και ο Πλούτωνας δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον σε αυτούς. Βγήκε εκτός παιχνιδιού.

Αυτά τα φώτα ποιος θα τ’ ανάψει;

    
 
Άλλο ένα πανηγύρι στον τόπο μας έλαβε τέλος. Το πανηγύρι λέγεται Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές. Με κανένα τρόπο δεν επιχειρώ να υποβαθμίσω τον θεσμό, απλώς η δημόσια εικόνα του δεν με πείθει για τη σοβαρότητα με την οποία το αντιμετωπίζει ο κόσμος. Ας είναι. Αφού έτσι σκεφτόμαστε, έτσι και πράττουμε.

Ο πανικός τους

    
Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε και από την από τον πανικό που δημιουργήθηκε από τις επαπειλούμενες τρομοκρατικές ενέργειες σε αεροσκάφη που θα μετακινούνταν από την Ευρώπη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χάος επεκράτησε στα περισσότερα δυτικά αεροδρόμια μετά τη σύλληψη ατόμων που ενστερνίζονται το μουσουλμανισμό και που υποτίθεται πως σχετίζονταν με τρομοκρατικές ενέργειες που σύντομα θα πραγματοποιούνταν.

Οι Δήμοι, οι Δήμαρχοι και εμείς.

    
 
 
Οι Καποδιστριακοί Δήμοι κατά γενική ομολογία ήταν μια ώριμη ανάγκη η οποία όμως σίγουρα δεν στηρίχτηκε όπως θα έπρεπε. Δυστυχώς οι αδυναμίες είναι εμφανείς σε διαφόρους τομείς που έχουν σχέση τόσο με τη δομή όσο και με τη διοίκηση των δήμων. Ένα σύνολο από αρμοδιότητες κυριολεκτικά φορτώθηκαν στους δήμους χωρίς πραγματική υποστήριξη και παράλληλα συχνά χωρίς την ετοιμότητα και δυνατότητα των δημοτικών αρχόντων να ασκήσουν τέτοιου μεγέθους και απαιτήσεων εξουσία.

Εκλογές …

    
Α. Νομαρχία
 
Περίπου 3 μήνες μας χωρίζουν από τις Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές και το προ-εκλογικό τοπίο μπορεί και να βρει το δρόμο του. Για τη Νομαρχία Χανίων όλοι λίγο-πολύ περιμένουν τα ονόματα όσων θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων Νομαρχών. Πάντως συμφωνά με τα όσα μέχρι τώρα ακούμε δεν αναμένονται και ιδιαίτερες εκπλήξεις (ή μήπως κάτι μπορεί να ακούσουμε;). Κατά άλλα ο νυν Νομάρχης Γιώργος Κατσανεβάκης φαίνεται να συνεχίζει το έργο του σταθερά, ο υποψήφιος με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Τζανακάκης είναι στην ολοκλήρωση συγκρότησης ψηφοδελτίου, ο κύριος Νταγκουνάκης κινείται με τους συνήθεις ρυθμούς ενώ ο πρώην αντιδήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης κυριολεκτικά κινείται από άκρη σε άκρη του Νομού ακούγοντας και καταγράφοντας.

"Η χαμένη τιμή της (καθηγήτριας) Κατερίνας Μπλουμ"

    Ο Σεπτέμβρης ήταν μήνας αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άξιοι, αφού κατάφεραν να ορθώσουν την ριγμένη τους αξιοπρέπεια ενώ την ίδια στιγμή η αγωνιστική σημαία των καθηγητών κυμάτιζε μεσίστια. Πάντως, για όσους δεν θυμούνται, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από τον Απρίλη η ΟΛΜΕ, το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, είχε εξαγγείλει πως ο Σεπτέμβρης θα βρει τα σχολεία κλειστά. Ανέκρουσαν πρύμναν, όμως. Ας είναι…

Μια λωρίδα πόνου, η Λωρίδας της Γάζας

    Έχουν περάσει 58 χρόνια από τότε που το Εβραϊκό έθνος απέκτησε, με απόφαση του ΟΗΕ την νέα πατρίδα του, ένα γεωγραφικό τόπο στον οποίο εγκαταστάθηκε: είναι εκείνος ο χώρος στον οποίο βρίσκεται σήμερα το Ισραήλ, μια περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αλλαγή βάρδιας…

    Όλα δείχνουν πως στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ανάψει για τα καλά η διαμάχη για το θέμα της ορθότητας των επιλογών που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις Μπους στο θέμα "καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Θέσεις στάθμευσης Αναπήρων

    
 
Περνώντας καθημερινά για περίπου 15 μέρες από το χώρο του ΚΑΜ στα Χανιά στα πλαίσια της έκθεσης "Χάρτινες Συναντήσεις" που διοργανώσαμε βρεθήκαμε αντιμέτωποι  με το θέμα "θέση πάρκινγκ για αναπήρους".