12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Οι Άγιοι Απόστολοι

Δεν είναι λίγες οι φορές που και αυτό το καλοκαίρι βρεθήκαμε στους Άγιους Απόστολους των Χανίων μαζί με φίλους επισκέπτες της πόλης. Όλοι είχαν να επισημάνουν λίγο πολύ τα ίδια πράγματα.
 
-Τύχη για τους Χανιώτες η ύπαρξη σε τοσο κοντινή απόσταση από την πόλη μιας τέτοιας παραλίας
-Κρίμα που φαίνεται εγκατελειμένος ο περιβάλλον χώρος και με κάθε τρόπο ασύδοτα εκμεταλλευόμενος ο αιγιαλός.
 
Καταλαβαίνεται ότι πλέον δεν χρειάζεται κάποιος να ζει χρόνια στα Χανιά για να αντιληφθεί τι γίνεται στην περιοχή αρκεί να βρεθεί εκεί για λίγο.
Για εμάς είναι πλέον δεδομένο ότι κάποιοι λειτουργούν μεθοδικά για την απαξίωση της περιοχής μέσω της πλήρους εγκατάλειψης έτσι ώστε τελικά να δράσουν λυτρωτικά οι κάθε λογής "σωτήρες".
 
 
Μ.Φ.

Φραγκοκάστελλο

Μεγαλωμένος στα Χανιά, αλλά λείποντας αρκετά χρόνια τώρα, έρχομαι και περνάω τις διακοπές μου στα πάτρια εδάφη. Φέτος αφιέρωσα ένα πενθήμερο διακοπών στο μοναδικό Φραγκοκάστελλο. Πήγα μια φορά με τους γονείς μου όταν ήμουν 11 χρονών και τώρα, 25 χρόνια μετά, ξαναπήγα, με τα δικά μου παιδιά, για να βιώσω τη μοναδική, την εκπληκτική, κατά τη γνώμη μου, εμπειρία που λέγεται Φραγκοκάστελλο.

Ανακύκλωση

Ως η εκδίκηση των σύγχρονων υπερκαταναλωτικών κοινωνιών φαντάζει τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών που παράγουμε. Επί χρόνια πολλά δεν μας απασχολούσε το τι κάνουμε τα σκουπίδια μας. Ρέματα, ρυάκια, χωράφια του γείτονα κτλ αποτελούσαν (και εν μέρει αποτελούν) αυτοσχέδιες χωματερές. Η κοινωνία μας όμως παράγει πλέον τόσα και τέτοια σκουπίδια που η μη  διαχείριση τους  είναι μια  βόμβα  με προδιαγεγραμμένο χρόνο έκρηξης.
 
 .

Αλήθεια τι ανάπτυξη θέλουμε;

 
Με αφορμή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στον Αποκόρωνα.
 
Παρακολουθούμε με προσοχή το τελευταίο διάστημα τα όσα είναι σε εξέλιξη στην θέση "Ρουσές" του Δ.Δ. Παϊδοχώρου Δήμου Φρε, επαρχίας Αποκορώνου Ν. Χανίων σε σχέση με την κατασκευή μιας μονάδας παραγωγής τούβλων στην περιοχή. Σε μια περιοχή η οποία κατά κοινή ομολογία είναι από αυτές που γίνεται προσπάθεια ήπιας ανάπτυξης και εφαρμογής εναλλακτικών μορφών τουρισμού ένας επιχειρηματίας αποφασίζει να προχωρήσει σε μια βιομηχανική δραστηριότητα. Κάνει σωστά; Μάλλον δεν είναι αυτό που  θα πρέπει να μας απασχολήσει ή τέλος πάντων δεν είναι κατά τη  γνώμη μας το βασικό θέμα. Κυρίαρχο είναι το τι όροι υπάρχουν από την πολιτεία αλλά και τι συνείδηση υπάρχει από την τοπική κοινωνία σε σχέση με την ανάπτυξη.
 

Δωρεά Οργάνων

Τις μέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές ένα ακόμα παιδί(και μαζί του μια ολόκληρη οικογένεια) περνάει το μαρτύριο της κατά μέτωπο πάλης με το θάνατο.
 
Πιθανόν θα έχετε ακούσει για την περίπτωση του μικρού που βρίσκεται  στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο περιμένοντας να βρεθεί ένας δότης. Κατά κανόνα σε αυτή την χώρα υπάρχει ευαισθησία για τον συνάνθρωπο όμως στον συγκεκριμένο τομέα δείχνουμε μια αξιοσημείωτη υστέρηση. Μια σειρά από κακοδαιμονίες και μυθοπλασίες έρχονται να καλύψουν την λογική.
 
 

Για τους χώρους πολιτισμού στα Χανιά

Ένας νέος κύκλος συζητήσεων πλανάτε τελευταία στα Χανιά σε σχέση με τους χώρους πολιτισμού. Έχουμε χώρους στα Χανιά; Χρειαζόμαστε και άλλους; Θέλουμε θέατρα, συνεδριακά κέντρα, μουσικές σκηνές, θέλουμε …
 
Σκέψεις και απόψεις ακούγονται διάφορες αλλά με εμφανή στοιχεία μενομερούς (κατά τη γνώμη μας) προσέγγισης των πραγμάτων.
Όμως ας πάρουμε κάποια πράγματα από την αρχή.

Στα μουλωχτά κύριε Βουλευτά!!!

Στα μέσα του Μάη επιχειρήθηκε να περάσει στα μουλωχτά μια ρύθμιση από το Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτήν όποιος υποψήφιος βουλευτής δεν κατάφερε να επανεκλεγεί, θα εδικαιούτο για μια ολόκληρη διετία μηνιαία αποζημίωση της τάξης των 3.300 ευρώ, ήτοι 27 εκατομμυριάκια δραχμούλες ως παρηγορητική αποζημίωση... Τα ΜΜΕ μας ενημέρωσαν ότι μετά από ραγδαίες αντιδράσεις η πρόταση αποσύρεται.

Μιλώ

Μίλησαν όλοι για σκηνές φρίκης. Τις συνηθίσαμε και αυτές, μια από τα ίδια: Διαμελισμένα κορμιά, ματωμένα σώματα, άνθρωποι γεμάτοι τρόμο. Ναι, έτσι ήταν και στη Τζενίν της Παλαιστίνης πρόπερσι, και στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, και στο Κόσοβο και στη Βαγδάτη και στη Βοσνία… α, ναι ξέχασα τη Νέα Υόρκη, τη Μόσχα, την Άγκυρα, το Λονδίνο… ώστε υπάρχουν και στη Δύση θύματα, ε;  Τι μπανάλ…

Αγιοταφίτικα

     Να τι έγραφε πριν από μερικές μέρες ο έκπτωτος πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος σε επιστολή του προς τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο
 
"Ως διαπιστούμεν, αι πύλαι της Κολάσεως έχουν ανοίξει δια το παλαίμαχον και πολύπαθον Πατριαρχείον Ιεροσολύμων και Δαίμονες περιτρέχουν τα τείχη της Αγίας Πόλεως εν συνεργασία μετά πολλών και ποικίλων πραγμάτων".
 
 Υποψιαζόμαστε ότι οι δαίμονες περιτρέχουν προκειμένου να … σωθούν από τους σακουλοφόρους φασκελωτές παπάδες οι οποίοι φυλάττουν Θερμοπύλες στα άγια χώματα των Ιεροσολύμων.

Απλά(!) τους παρακολουθούν

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα πλαίσια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και στον Ελλαδικό χώρο, παρακολουθούνται, λέει, άκουσον, άκουσον, τουλάχιστον 250 άτομα που δραστηριοποιούνται κυρίως στον … αντιεξουσιαστικό χώρο. Αυτή είναι η αντίληψη των κυβερνώντων για το τι εστί τρομοκρατία.  Ώστε λοιπόν ο αναρχικός χώρος και ο ευρύτερος ακτιβιστικός χώρος περιέχει τρομοκράτες ή υποψήφιους τρομοκράτες, ε;  Δηλαδή, όταν οι εκάστοτε κυβερνώντες επιβάλλουν με το έτσι θέλω την κλοπή της περιουσίας μας μέσω του Χρηματιστηρίου και της εφορίας, όταν επιβάλλουν τη συμμετοχή μας σε διεθνείς πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όταν Αμερικανοί εποπτεύουν πια τον Ελλαδικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο, όταν το G8 επιβάλλει με το έτσι θέλω τις φασιστικής έμπνευσης αποφάσεις του για το περιβάλλον και για τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο τότε όσοι κάνετε σκέψεις σαν αυτές που μόλις διαβάσατε δε μπορεί παρά να είστε για τις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ ή για το Γκουαντάναμο. Μικροί μου Μπιν Λάντεν… εδώ μού κρυβόσασταν, ε;

Ας Κρατήσουμε Τις Παραλίες Καθαρές

 
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες γράφουμε το ίδιο πράγμα. Ένα νησί όπως η Κρήτη έχει να μας χαρίσει εκατοντάδες υπέροχες παραλίες. Μικρές ή μεγάλες, κοντά ή μακριά από τα αστικά κέντρα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όπου και να βρεθούμε είμαστε φιλοξενούμενοι και όχι κατακτητές. Ας σεβαστούμε λοιπόν τόσο τη φύση όσο και αυτούς που θα επισκεφτούν μετά από εμάς την παραλία. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον όπου και να βρεθούμε φεύγοντας να πάρουμε μαζί και τα σκουπίδια μας.
Μ.Φ.

Το χρέος της Δύσης

Και μιας και μας έχει πιάσει το καταγγελτικό μας πάλι, οι G8 χαρίζουν λέει μερίδιο από το χρέος του Τρίτου Κόσμου. Μα ολόκληρος σχεδόν ο Τρίτος Κόσμος δεν έγινε τους τελευταίους αιώνες αντικείμενο αποικιοκρατών της Δύσης; Άραγε, λοιπόν, μ΄ εκείνο το χρέος που έχει η Δύση απέναντι στον Τρίτο Κόσμο, χρέος σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες, τι θα γίνει; (Πάλι κοτσάνα είπα, ε;)

Εργοστάσιο Επεξεργασίας Σκουπιδιών

Πιο κοντά παρά ποτέ βρίσκεται πλέον  η πλήρης  λειτουργία  του εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών και μηχανικής ανακύκλωσης το οποίο βρίσκεται στο Ακρωτήρι  Χανίων. Έργο πνοής για ένα νομό όπως τα Χανιά όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα με την διαχείριση των σκουπιδιών εδώ και χρόνια.

Μεταμοσχεύσεις

Γράφαμε τον προηγούμενο μήνα για το δράμα που παίζεται στο χώρο των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας. Ενώ έχουμε το θλιβερό πρωτείο σε τροχαία δυστυχήματα παραμένουμε  στις τελευταίες θέσεις των μεταμοσχεύσεων. Άγνοια, αδιαφορία, παντελής έλλειψη ευαισθησίας τόσο από μέρους πολιτών όσο και από μέρους ιατρών και πολιτείας. Αυτά συνθέτουν το θλιμμένο παζλ. Ένα ακόμη παιδί έφυγε πριν από μερικές μέρες γιατί δεν βρέθηκε εδώ και 2 περίπου χρόνια μόσχευμα. Είναι καιρός να ξυπνήσουμε από το λήθαργο που μας κυριεύει. Εκτός αν περιμένουμε (ως συνήθως) να προκύψει σε εμάς η ανάγκη …
 
Υ.γ.  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ απλά νεκρός (καταπληκτικός τίτλος του Ευγένιου Αρανίτση στην Ελευθεροτυπία). Για όσους "συγκινήθηκαν" για το χαμό του μικρού Δημήτρη αλλά αφήνουν να γίνονται δότες "οι άλλοι".
 
Μ.Φ.

Κρήτη 2005 – Γη και Πολιτισμός

 
Ανακοινώθηκε επίσημα πριν από μερικές μέρες από την Αναπτυξιακή Χανίων Α.Ε. η έναρξη των προετοιμασιών για την πραγματοποίηση της γιορτής Κρήτη 2005 – Γη και Πολιτισμός στις 9-10-11 Σεπτεμβρίου  στο γνώριμο χώρο της Περιφερειακής Αγοράς στην Αγιά Χανίων. Δεύτερη χρονιά με την εμπειρία σύμμαχο αλλά και τις απαιτήσεις αυξημένες.  
 
Ο βασικός στόχος παραμένει ίδιος και πλέον η προσπάθεια εντείνεται για ουσιαστικότερη εμβάθυνση του: "η διοργάνωση θέλει να  αναδείξει την κρητική διατροφή αλλά και ευρύτερα τον κρητικό πολιτισμό ως στοιχεία της ζώσας καθημερινότητας". Αυτά με το δύσκολο έργο της κινητοποίησης στο μέγιστο βαθμό των τοπικών παραγωγικών αλλά και πολιτιστικών δυνάμεων.
Ραντεβού το Σεπτέμβρη.
 

Μουσείο Τυπογραφίας

Η τέχνη της τυπογραφίας έρχεται από πολλά χρόνια πίσω. Πιθανόν μιλάμε για μια "κρυφή επιστήμη" μιας και αποτέλεσε τον κρίκο για να κινηθούν ολόκληρες κοινωνίες. Τέλος του Μαΐου βρεθήκαμε στο Βιοτεχνικό πάρκο Χανίων όπου τα Χανιώτικα Νέα με περίσσευμα καρδιάς, μερακιού αλλά και χρημάτων έστησαν ένα ζωντανό μουσείο. Σχήμα οξύμωρο;

Στην πόλη με ποδήλατο

 
 
Πολίτες δεύτερης κατηγορίας θα πρέπει να αισθάνονται πολλές φορές όσοι αποφασίζουν να διασχίζουν τα Χανιά με ποδήλατο.Από την μια η δομή του οδικού δικτύου και απ΄την άλλη η συνήθως απαράδεκτη συμπεριφορά των οδηγών αυτοκινήτων φτιάχνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
Ας ευχηθούμε ότι με το πέρασμα του χρόνου θα μας γίνει συνείδηση ότι χρειαζόμαστε πόλεις με ποδήλατα.

Πόσο φακέλωμα ακόμα;

Σε καθεστώς υποχρεωτικής καταγραφής και παρακολούθησης μπαίνουν  οι τηλεπικοινωνίες όλως όσων ζουν και εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με απόφαση της Συνόδου των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποχρεώνονται όλες οι εταιρίες – παροχείς υπηρεσιών Internet και κινητής τηλεφωνίας να διατηρούν μέχρι και 48 μήνες αρχείο με τις επικοινωνίες και τα μηνύματα που στέλνει ή παραλαμβάνει κάθε κάτοικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Θέλω να δω τον Πάπα"

 
Το παλιότερο τραγούδι της Δήμητρας Γαλάνη στροβίλιζε μέρες το μυαλό μας όσο βλέπαμε την μαζικότερη σύγχρονη μετακίνηση  πιστών για "να δουν τον πάπα".Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα η ψυχολογία αυτών των ανθρώπων οι οποίοι βρέθηκαν στο Βατικανό υπό ένα πρίσμα πίστης και θεάματος.
Τέλος είναι αξιοσημείωτες οι ζυμώσεις και οι "διαρροές" που άρχισαν να γίνονται στην κατεύθυνση της αγιοποίησης του αποθανόντος πάπα.

Δημοψήφισμα στη Γαλλία

Είναι βέβαιο πως όσοι παρακολούθησαν στοιχειωδώς τις εξελίξεις με το δημοψήφισμα στη Γαλλία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα αναρωτήθηκαν: γιατί οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί κάνουν δημοψήφισμα γι΄ αυτό το θέμα ενώ εμείς στην Ελλάδα διεξάγουμε την αντίστοιχη συζήτηση μόνο σε επίπεδο πολιτικών και διανοουμένων; Μήπως δεν είμαστε ικανοί να έρθουμε σε επαφή με τις αντίστοιχες συμφωνίες που έχουν υπογραφεί (π.χ. Μάαστριχτ, Νίκαιας, Άμστερνταμ, Δουβλίνου…); Ή μήπως δεν πρέπει να γίνει μια τέτοια συζήτηση σε ευρύτερη βάση και αρκεί ο θρίαμβός μας σε επίπεδο Όττο Ρεχάγκελ και Έλενας Παπαρίζου;

Ευρωσύνταγμα

 
 
Είναι πιθανόν μια από τις σημαντικές στιγμές της Ενωμένης Ευρώπης και παρ΄όλα αυτά (τουλάχιστον στη χώρα μας) μάλλον θα μείνει στην ιστορία ως η πιο άγνωστη.Θεωριτικά η Ε.Ε. φτιάχνει το σύνταγμα της για να ισχυροποιηθεί και όμως την ίδια στιγμή αφήνει ένα τεράστιο κενό ενημέρωσης σε επίπεδο (ακόμα και των πιο υποψιασμένων) πολιτών φτιάχνοντας ηθελημένα άλλο ένα οικοδόμημα χωρίς την συμμετοχή των πολιτών. Μένουν απ΄έξω οι πολίτες γιατί προφανώς δεν χρειάζονται στην δόμηση αυτής της Ευρώπης. Αλλά μετά γιατί αναζητούνται αυτά τα συχνοαναφερόμενα  "ελλείμματα συνείδησης";