12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Φύλλο 105 - Οκτώβριος 2011

Για μια λύση με όνειρο

 

Είναι σίγουρο πως μια μεγάλη μερίδα του κόσμου θα αναρωτιέται: μα αίναι δυνατόν να μην μπορεί κανείς να βρει μια λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, την Ευρώπη, τη Δύση; ΚΑΝΕΙΣ; Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί κάτι, να ανοίξει τα κιτάπια του, να δει τι λένε τα βιβλία της Ιστορίας, οι θεωρίς οι Οικονομικές, τα βιβλία της φιλοσοφίας; ΚΑΝΕΙΣ;


Φύλλο 104 - Σεπτέμβριος 2011

Ο Αγροτικός Αύγουστος και οι γιορτές Γη και Πολιτισμός

Δυο δραστηριότητες που ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια η καθεμιά με σαφώς διαφορετικό χαρακτήρα. Ο Αγροτικός Αύγουστος ως έκθεση εμπορικού χαρακτήρα, οι γιορτές Γη και Πολιτισμός ως γιορτή και δραστηριότητα ανάδειξης αλλά και συνάντησης του τοπικού πολιτισμού, των τοπικών προϊόντων, των τοπικών παραγωγών και δημιουργών. Στην πορεία και παρότι είχαμε μια επιτυχημένη πορεία για καθεμιά από τις δραστηριότητες αποφασίστηκε από την προηγούμενη νομαρχιακή αρχή η συγχώνευση τους σ΄ένα μόρφωμα που ουσιαστικά αλλοίωνε την φιλοσοφία και των δυο δραστηριοτήτων. Εσχάτως είχαμε την επανεκκίνηση τόσο του Αγροτικού Αυγούστου όσο και της γιορτής Γη και Πολιτισμός στον δήμο Χανίων, στον δήμο Κισάμου και στον δήμο Πλατανιά. Αυτό που εδώ θέλουμε να επισημάνουμε (γιατί θα επανέλθουμε τον επόμενο μήνα ) είναι η έλλειψη προσανατολισμού αν όχι και φαινόμενα βεβήλωσης του περιεχομένου και της φιλοσοφίας κυρίως της γιορτής Γη και Πολιτισμός. Αν πραγματικά και ουσιαστικά θέλουμε δράσεις τέτοιου τύπου με αναπτυξιακό προσανατολισμό πρέπει τώρα να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε χαρακτήρα και περιεχόμενο.

Μ.Φ.

Τέταρτο Ράιχ

Έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, σε ένα μεγάλο αριθμό προηγούμενων σημειωμάτων και σχολίων μας, το γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν έπασχε απλώς από έλλειμμα δημοκρατίας αλλά ήταν απλώς επίφαση δημοκρατικού πολιτεύματος. Πολλοί φίλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν μια υπερβολική εκτίμηση που είχε να κάνει κυρίως με ιδεολογικές αγκυλώσεις. Νομίζω πως είναι πια καθαρό πως εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια στην Ελλάδα το σύστημα είναι «κοινοβουλευτική δικτατορία». Υπάρχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που παίρνει αποφάσεις ελέω κοινωνίας. Ίσως και να τις παίρνει βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο κάποιων βουλευτών, φαίνεται πως κι αυτό είναι αλήθεια (σε μια τέτοια περίπτωση ο μη επίορκος βουλευτής παραιτείται όπως ένα πυροσβέστης δίνει τη ζωή του για να σωθεί ο τόπος) Φυσικά, οι βουλευτές εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις κατά της χώρας τους είναι από ανίδεοι (βλ. π.χ. τις δηλώσεις της Εύας Καΐλή μετά την ψήφο της στο μεσοπρόθεσμο) μέχρι επίορκοι και προδότες αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα που ερευνούν τώρα σε τυπικό επίπεδο κάποιοι δικαστικοί.

Αυτό στο οποίο θέλουμε να σταθούμε είναι το γεγονός ότι από κάποιους στην Ευρώπη τίθεται ευθέως θέμα κατάργησης της όποιας Δημοκρατίας υπάρχει. Και εξηγούμαστε: μέσα στο καλοκαίρι το Γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ένα άρθρο το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ θέτει ζήτημα 4ου Ράιχ στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας του είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας και, δεχόμενος ότι την εξουσία την έχουν και πρέπει να την έχουν οι ελίτ στην Ευρώπη, προχωρά στην διατύπωση ενός προγράμματος συνολικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας της Γερμανίας στη Γηραιά Ήπειρο. Ως απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται ο περιορισμός της δημοκρατία αφού, όπως λέει ο συγγραφέας, η δημοκρατία για να υπάρχει χρειάζονται και συγκεκριμένες συνθήκες που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται στην Ευρώπη, άρα καλό είναι να καταργηθούν οι σχετικοί θεσμοί. Είναι σαφές σε όλους μας ότι πως όταν έχεις καταργήσει ένα σημαντικό μερίδιο δημοκρατικών θεσμών και κυριαρχίας σε χώρες της Ευρώπης προκειμένου να τις σώσεις από την δήθεν οικονομική κρίση, αναδεικνύεται περίτρανα αυτό που αναγνωρίζει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου: ότι πρόκειται για κρίση συστημική. Αν οι ελίτ της Ευρώπης θέλουν να προχωρήσουν σε κυριαρχία της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα τότε εμείς, ως κόσμος της εργασίας, τι έχουμε να αντιτάξουμε απέναντί τους;

Α.Π.

Μας βαραίνουν οι φίλοι

Που δεν ξέρουν πια πώς να πεθάνουν

Έγραφε πριν από αρκετές δεκαετίες ο Γιώργος Σεφέρης. Και παραφράζοντάς τον θα έβαζα στη θέση της λέξης «φίλοι» τη λέξη «πολιτικοί». Το κακό είναι ότι στην Ελλάδα η λέξη «πολιτικός» είναι συνυφασμένη συνειρμικά με τις λέξεις «πολιτικάντης» έως και τη λέξη «προδότης». Αδίκως τσουβαλιάζονται όλοι μαζί οι πολιτικοί και όλοι οι βουλευτές, αυτό πρέπει να το λέμε και να το ξαναλέμε, αντιθέτως θα πρέπει να τονίζουμε ότι το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα (και αλλού) φαίνεται να φτύνει τον επιθανάτιο ρόγχο του. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας δείχνει να στρέφει τα νώτα της στο πολιτικό σύστημα το οποίο η ίδια εξέθρεψε δεν δίνει προφανώς άφεση αμαρτιών στην ίδια. Οι πολιτικοί εκείνοι που υπήρξαν «φίλοι μας» θέλουν τώρα που πεθαίνουν να μας πάρουν μαζί τους . Και δεν θέλουν να μας το πούνε ευθέως. Γι΄ αυτό και μας «βαραίνουν» όπως λέει ο ποιητής. Γιατί έρχεται το τέλος τους αλλά μας θέλουν συμπορευτές σε αυτό. Μόνο που όσο οι ψηφοφόροι τους στήριζαν με την ψήφο τους και με τις πρακτικές τους, εκείνοι έκαναν αυτά που έκαναν χωρίς να δίνουν σε όλους λογαριασμό. Τώρα ζητάνε να εγκαταλείψουν αυτόν τον κόσμο μαζί μας. Δίκαιο; Όχι!

Ας φύγουν από αυτόν τον  τόπο, ας φύγουν από τη ζωή μας, ας φύγουν, στο τέλος - τέλος, από αυτή τη ζωή εκείνοι οι άνθρωποι που μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν. Τουλάχιστον όσοι από αυτούς κράτησαν το κεφάλι τους ψηλά δεν έχουν φόβο. Και όσες εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ψυχές σε αυτή τη χώρα κράτησαν το κεφάλι τους ψηλά, πάλι δεν έχουν φόβο. Η Ιστορία μας κλείνει προκλητικά το μάτι. Το μήνυμα της είναι αυστηρό, απαιτεί κουράγιο και θάρρος από εμάς που θα συνεχίσουμε. Και αυτοί που θέλουν και μπορούν να το παλέψουν είναι πολλοί, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση για κοινή πορεία που θα μας βγάλει από αυτό το σύστημα για συνευρέσεις που θα οδηγήσουν στη γέννηση της χαμένης αξιοπρέπειάς μας. Οι παλιοί μας «φίλοι» ας «πεθάνουν» όπως αυτοί διαλέξουν…

Α.Π.

Δήμος δεν είναι μόνο το κέντρο…

Από τους φόβους όσων εξέφραζαν ενστάσεις για τον Καλλικράτη ήταν οι συγκέντρωση εξουσίας αλλά και παρέμβασης στις εκτός κέντρου δήμων περιοχές. Δυστυχώς νωρίς – νωρίς η πραγματικότητα έρχεται να δικαιώσει. Συζητώντας με κατοίκους περιφερειακά της πόλης των Χανίων, περιφερειακά του Πλατανιά, περιφερειακά του Καστελιού κτλ όλοι επισημαίνουν φαινόμενα ελλιπών υπηρεσιών και παροχών. Από την καθαριότητα ως τις πολιτιστικές δράσεις το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται γύρω από την έδρα του κάθε δήμου, πιθανά με κάποιες εξαιρέσεις. Και είμαστε ακόμα στην αρχή !

Μ.Φ.

 

 

Φύλλο 94 - Οκτώβριος 2010

 

Τελικά αυτοί μας αξίζουν;

Πληρωμένες «συνεντεύξεις». Πληρωμένα σχόλια. Πληρωμένα παρά-πολιτικά. Πληρωμένοι πολιτικοί και «δημοσιογράφοι». Αυτά τα Χανιά μας αξίζουν;

Φύλλο 103 - Ιούλιος - Αύγουστος 2011

Μία – δύο – τρείς … πολλές Ελλάδες

Μέσα στο καλοκαίρι επέστρεψα για μια ακόμα φορά στην πατρώα γή των Χανίων για να περάσω τις διακοπές μου. Είμαι από εκείνους τους τυχερούς κατοίκους της πρωτεύουσας που έχουν τη δυνατότητα να έχουν μια βάση και στην επαρχία, μια βάση όχι μόνο για διακοπές αλλά ίσως και για ένα πρόσθετο εισόδημα, αγροτικό ή μη.

Φύλλο 93 - Σεπτέμβριος 2010

… Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!!!

Είναι φανερό και κοινά αποδεκτό, σε επίπεδο διακηρύξεων τουλάχιστον, ότι τα παραπάνω μορφώματα θα αποτελέσουν ενιαίες διοικητικές μονάδες με σαφή και ισόρροπα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ανάλογα με το ποιοι θα τα διοικήσουν.

Φύλλο 102 - Ιούνιος 2011

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»: Η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση χάθηκε στα χρέη των δήμων και την έλλειψη κονδυλίων.

 

Σε οικονομική περιδίνηση χωρίς τέλος, χωρίς καμία προοπτική εξόδου από την κρίση, έχουν περιέλθει στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες της χώρας, με αποτέλεσμα το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του «Καλλικράτη» να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Φύλλο 92 - Ιούλιος / Αύγουστος 2010

Εκλογές Δήμος Χανίων

  • Ο νομάρχης και υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης φαίνεται ότι έχει το πλεονέκτημα διαχείρισης σε σχέση με τις εξελίξεις που συμβαίνουν δεξιά και αριστερά του.

Φύλλο 101 - Μάιος 2011

Καλλικράτης αγάπη μου

Διανύουμε τον πέμπτο μήνα των νέων Καλλικρατικών δήμων και μια μικρή προσέγγιση της καθημερινότητας τους αρκεί για να δει τα αδιέξοδα που αναπτύσσονται.

Φύλλο 91 - Ιούνιος 2010

Υποψήφιοι


Αξιοσημείωτη κινητικότητα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα ευρύτερα και στην Κρήτη σε σχέση με τις υποψηφιότητες στο χώρο της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε απογοήτευση πολλών από εμάς φαίνεται ότι το πεδίο γίνεται  έρεισμα για βουλευτές , στελέχη και εν γένει  γνωστούς-αγνώστους έτοιμους και διαθέσιμους για κάθε θέση. Δύσκολα και δειλά βρίσκουν έδαφος αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες.

Φύλλο 100 - Απρίλιος 2011

Το Εφετείο

Όπως σας γράφαμε και τον προηγούμενο μήνα το θέμα του Εφετείου είχε εδώ και καιρό τελειώσει. Η αλήθεια είναι αυτό που εδώ και μήνες έλεγαν οι φίλοι μας από το Ηράκλειο. Ότι δηλαδή για το θέμα είχαν αποσπάσει την δέσμευση του πρωθυπουργού από τις τελευταίες εκλογές.

Φύλλο 90 - Μάιος 2010

Ο Καλλικράτης

Το τοπίο

Τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές ο Καλλικράτης βρίσκεται στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους. Ένας νόμος που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο όχι μόνο στην αυτοδιοίκηση αλλά στην χώρα.

Φύλλο 99 - Μάρτιος 2011

Το εφετείο …

Για τον γράφοντα το θέμα της ίδρυσης εφετείου στην Ανατολική Κρήτη αποτέλεσε από την αρχή θέμα που τραβήχτηκε στα άκρα σε βαθμό που χάθηκε  η ουσία του δικαίου που διεκδικούσαν όσοι υποστήριζαν την άποψη της μη ίδρυσης του.

Φύλλο 89 - Απρίλιος 2010

Έλα λύκε είμαι εδώ!

Ζητάμε από την ΕΕ και το ΔΝΤ (που αγαπούν τις αγορές) να μας βοηθήσουν να κατακτήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών που κερδοσκοπούν εις βάρος μας. Καταλάβατε;

Π.Λ.

Φύλλο 98 - Φεβρουάριος 2011

Κλείνουν σχολεία (για το καλό μας;), μας τα είπαν κι άλλοι !!!

Και μέσα σ΄όλα έσκασε, η για πολλούς αναμενόμενη, συζήτηση(;) για το κλείσιμο (συγχώνευση κατά το ποιο sic) σχολείων. Με μια προσέγγιση λογιστικού χαρακτήρα το ΥΠΕΠΘ προτείνει(;) την συγχώνευση.

Φύλλο 88 - Μάρτιος 2010

Νέα κοπή από τις τράπεζες

Πρόσφατα αποφάσισε ο Άρειος Πάγος να κρίνει καταχρηστικούς μερικούς όρους τραπεζών που αφορούν συναλλαγές τους με πελάτες τους. Για παράδειγμα καταχρηστικός κρίθηκε ο όρος που επέβαλλε προμήθεια 1,40 Ευρώ σε κάθε κατάθεση που γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε λογαριασμό πελάτη της,

Φύλλο 97 - Ιανουάριος 2011

Καλλικράτης, και τώρα «πρόσωπο με πρόσωπο» με την πραγματικότητα !!!

Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν πλέον μέρος της πρόσφατης ιστορίας. Αυτό που αποτελεί παρόν είναι οι δημοτικές αρχές οι οποίες έρχονται να υλοποιήσουν μια σειρά από πολιτικές στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που υποβάλλονται από το μνημόνιο.

Φύλλο 87 - Φεβρουάριος 2010

 

Ο Καλλικράτης,  οι πολιτικές συμμαχίες και οι αυτοδιοικητικές καρικατούρες

Καθώς ο Καλλικράτης προχωράει προς υλοποίηση μια σειρά από ερωτήματα μας έχουν γεννηθεί σε σχέση με τους διεκδικητές των δημαρχιακών θωκων. Μια σειρά από συμπολίτες μας διαρρέουν , άμεσα ή έμμεσα, ότι ενδιαφέρονται για το νέο τοπίο. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών διατείνονται για την ανάγκη δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών που πρέπει να κινηθούν εν όψει του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη.

Φύλλο 96 - Δεκέμβριος 2010

Καλλικράτης αγάπη μου!!!

Η περιφέρεια…

Σε λίγες μέρες το σχέδιο Καλλικράτης θα είναι αυτό το οποίο θα κινεί και τυπικά την ατμομηχανή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Κρήτη, όπως και πολλές άλλες περιφέρειες μπαίνουν σε αυτή την περίοδο με πολλές εκκρεμότητες.

Φύλλο 85 - Δεκέμβριος 2009

ΕΔΕ και παλι ΕΔΕ

Μερικές μέρες  μετά από τις εκδηλώσεις και τις  διαδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη  του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κυκλοφόρησε  στο Ίντερνετ ένα βίντεο που καταμαρτυρεί και αυτό με τη σειρά του την  πολύ καλή σχέση που έχει η Αστυνομία  με τους κουκουλοφόρους διαψεύδοντας με περίτρανο τρόπο την δήθεν εχθρική διάθεση που διέπει τη σχέση τους. Το βίντεο είναι ερασιτεχνικό. Τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας ]διαδήλωσης στο κέντρο της πόλης των Χανίων για τον 1 χρόνο απ΄ τη δολοφονία του Αλέξη. Δείχνει κουκουλοφόρους που είναι με τη μεριά των Αστυνομικών, έχοντας την απόλυτη κάλυψη των ΜΑΤ και της Αστυνομίας. Προκαλούν με την παρουσία τους και τη στάση τους τους διαδηλωτές ακριβώς απέναντι από την αγορά των Χανίων. Επίδειξη δύναμης και ισχύος μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στη θέση και στην υπηρεσία που βρίσκονται. Και μάλιστα παρουσία ενός υψηλού βαθμοφόρου της Αστυνομίας. Και βέβαια, υπάρχει ο διαβόητος νόμος περί της κουκούλας που ποινικοποιεί τη χρήση της σε περίεργες περιπτώσεις (το «περίεργες» το κρίνει η Αστυνομία). Αλλά όπως δήλωσε και πέρυσι ο Καρατζαφέρης, «ο Αστυνομικός όταν φορά κουκούλα κάνει το καθήκον του) και δεν πα να λέει ο νόμος ότι ο Αστυνομικός που βρίσκεται σε υπηρεσία πρέπει να φορά διακριτικά… Σύμφωνα και με το νεότερο σοσιαλιστικό δόγμα οι προληπτικές προσαγωγές είναι όχι απλά νόμιμες και σύμφωνες με το Σύνταγμα αλλά είναι και επιβεβλημένες από τις υπάρχουσες καταστάσεις. Επί σοσιαλισμού είχαμε στην Αθήνα να πετούν νυχθημερόν ελικόπτερα της Αστυνομίας επί 4 ημέρες, ρίχνοντας και τη νύχτα εκφοβιστικά τους προβολείς τους εκεί που έκριναν … Τώρα διατάχθηκε μας είπαν και ΕΔΕ για τα περιστατικά των Χανίων και της Θεσσαλονίκης. Μας έπεισαν για τη δημοκρατική τους παιδεία και για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών… Ξέρουμε τι σημαίνει ΕΔΕ τις περισσότερες φορές, είναι καταγεγραμμένες όλες οι περιπτώσεις στον Τύπο αλλά και στο … σχετικό αρχείο της Υπηρεσίας της Αστυνομίας… No problem κ. Χρυσοχοΐδη. Εξάλλου η Ν.Δ, δηλώνει ότι στηρίζει τις επιλογές σας. 

Α.Π.

Δημοκρατία και αυτοδιοίκηση

 

Το τέλος του 2009 βρίσκει την τοπική αυτοδιοίκηση σε κατάσταση αναμονής αλλά και αγωνίας  καθώς η επερχόμενη αλλαγή τόσο στον εκλογικό νόμο όσο και στο διοικητικό χάρτη αναμένεται να δημιουργήσει νέες συνθήκες, νέες δυναμικές και φυσικά νέα προβλήματα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση.

Μεγαλύτεροι δήμοι. Νομαρχίες τέλος. Εκλογή περιφερειάρχη. Αυτές είναι κωδικοποιημένα οι αναμενόμενες αλλαγές. Τρεις αλλαγές που στην κωδικοποίηση σίγουρα γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή αλλά στην εξειδίκευση όλοι περιμένουν για να δουν. Αυτό που υπάρχει ως κοινή αγωνία, τουλάχιστον όσων κινούνται στα όρια των μικρών δήμων αλλά και όσων ξέρουν τα αυτοδιοικητικά, είναι  το κατά πόσο θα ενισχυθεί ουσιαστικά η δημοκρατία τόσο στη λήψη των αποφάσεων όσο και  στην εφαρμογή τους. Θέματα που αν μη τι άλλο δεν έχουν μπει στο τραπέζι του διαλόγου, δυστυχώς με ευθύνη και των αυτοδιοικητικών.

 

Μ.Φ.

 

 

Για την πόλη και τον πολιτισμό

 

Στο τέλος της χρονιάς που οι απολογισμοί δίνουν και παίρνουν ένας από τους τομείς που για τα Χανιά θα κλείσει μάλλον ελλειμματικά είναι αυτός του πολιτισμού. Το έλλειμμα σίγουρα δεν εντοπίζεται στο πόσα πράγματα γίνονται σ΄αυτή την πόλη. Τομέας που είναι ιδιαίτερα πλούσιος. Το έλλειμμα εντοπίζεται στο τομέα μιας κεντρικής διοργάνωσης και κυρίως στην διαχείριση των χώρων πολιτισμού. Στο πρώτο κομμάτι το έλλειμμα είναι υπαρκτό αφού ως πόλη, ως νομός, ως τόπος δεν έχουμε καταφέρει να στηρίξουμε και να αναδείξουμε μια διοργάνωση που θα αποτελέσει την σημαία μας. Είναι γεγονός ότι τα Χανιά είναι από τις λίγες περιοχές στην περιφέρεια που γίνονται τόσα πολλά και αξιόλογα  πράγματα στο χώρο του πολιτισμού και σε καθημερινή βάση. Όμως γεγονός αποτελεί και η έλλειψη εκείνης της δράσης ή του θέματος που θα λειτουργούσε προωθητικά για τον πολιτισμό και τον τόπο.

Όσον αφορά το δεύτερο έλλειμμα αυτό της διαχείρισης των πραγματικά πολλών χώρων πολιτισμού που διαθέτει η πόλη . Στον τομέα αυτό η απουσία πολιτικής βούλησης σε σχέση με το πώς διαχειριζόμαστε έναν πολιτιστικό χώρο έχει αντικατασταθει από την κάθε λογής λογιστική επιχειρηματολογία. Έτσι εκεί που θα έπρεπε οι τοπικοί άρχοντες να ανοίξουν με κάθε τρόπο κάθε κλειστό χώρο δίνοντας τη δυνατότητα έκφρασης και δημιουργίας φτάσαμε να κυριαρχούν οι κάθε λογής ενοικιάσεις…

Σαφώς και τα δυο παραπάνω σημεία δεν έρχονται να μηδενίσουν καμιά προσπάθεια, είτε ιδιωτική είτε δημόσια. Έρχονται να καταδείξουν την ανάγκη ενός σχεδίου πολιτιστικής παρέμβασης με στοιχεία αναπτυξιακά. Ενός σχεδίου που θα επενδύσει στον πολιτισμό θεωρώντας ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα από τα πεδία ανάπτυξης του τόπου.

 

Μ.Φ.

 

Μετανάστες και εμείς

 

Είναι γεγονός ότι για πολλά χρόνια η συνύπαρξη Χανιωτών και μεταναστών είναι και κατά κανόνα παραμένει αρμονική. Έχοντας πλέον ως κατοίκους αυτός ο τόπος και την δεύτερη γενιά μεταναστών ζει στα πλαίσια της  συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών. Δεν υπάρχουν προβλήματα; Σίγουρα υπάρχουν. Αλλά δεν είναι ο κανόνας που κυριαρχεί στην καθημερινότητα της συνύπαρξης. Κατά κανόνα Χανιώτες και Μετανάστες συνυπάρχουν αρμονικά. Συλογικοτητες, κινήσεις, θεσμοί και μεμονωμένοι πολίτες εδώ και χρόνια εργάζονται μοχθηρά γι΄αυτή την αρμονικότητα. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα αυτή την συνύπαρξη κάποιοι προσπαθούν μεθοδικά να διαταράξουν. Δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών, επίθεση κατά του Στεκιού Μεταναστών, συνθήματα ξενοφοβικά – ρατσιστικά – φασιστικά, επίθεση σε σπίτι Χανιώτη ακτιβιστή κ.α.  συνθέτουν ένα τοπίο που φαίνεται να στήνεται ως τοπίο τρόμου τόσο για τους μετανάστες όσο και για όσους αποφασίζουν να στηρίζουν τόσο τους μετανάστες όσο και την ομαλή ένταξη τους στην τοπική κοινωνία. Είναι δεδομένο ότι οι παραπάνω συμπεριφορές δεν χαρακτηρίζουν ούτε τους Χανιώτες ούτε την κοινωνία μας. Είναι επίσης δεδομένο ότι επιβάλλεται τάχιστα ως κοινωνία να πολεμήσουμε και να αποβάλουμε κάθε στοιχείο που δρα με φασιστικά πρότυπα γιατί και η ανοχή είναι ένα είδος συνενοχής. Και κυρίως γιατί το «αυγό του φιδιού» όταν δεν σπας, επωάζεται και μετά είναι αργά.

 

Μ.Φ.

 

 

Το ΤΕΕ/ΤΔΚ για τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών επιθέσεων

 

Το  τελευταίο διάστημα βιώνουμε στην κοινωνία των Χανίων φαινόμενα βίας που  δεν τιμούν την κοινωνία και την  ιστορική διαδρομή της περιοχής μας. Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχουν αναφερθεί 6 αντίστοιχα φαινόμενα, επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς, ακόμα και πυρπόληση με βενζίνη αστέγων μεταναστών την ώρα που κοιμούνταν σε παγκάκι. Από καθαρή τύχη οι επιθέσεις αυτές δεν είχαν τραγική κατάληξη. Πολύ πρόσφατα είδαμε τη δολοφονική επίθεση στην Πλατεία 1866 και χθες το βράδυ την εμπρηστική επίθεση στο στέκι μεταναστών.

Πισώπλατες  επιθέσεις και εμπρησμοί μπορούν  να αντιμετωπιστούν και να απομονωθούν  μόνο μέσα από κοινωνικές πρωτοβουλίες και επαγρύπνηση συλλογική αλλά και του καθενός από εμάς. Είναι η δημοκρατική κοινωνία της ανοχής και της αξιοπρέπειας, αλλά και του κάθε απλού πολίτη που πρέπει να σταθεί απέναντί τους, διότι αυτή η ίδια είναι ο στόχος, εντέλει αυτών των επιθέσεων. Και βέβαια είναι θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ που προϋποθέτει τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση όλων μας, μιας και οτιδήποτε συμβαίνει στη γειτονιά μας και στην κοινωνία μας είναι θέμα που μας αφορά όλους.

Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες  και θεωρούμε ότι είναι υπόθεση  τιμής για την κοινωνία μας, αλλά και καθήκον του καθενός από  εμάς ξεχωριστά να τις απομονώσουμε και να τις εξαλείψουμε. Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς να εκφράσουν έμπρακτα την αντίθεσή τους στα φαινόμενα αυτά και να σταθούν αλληλέγγυοι στους οικονομικούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην περιοχή μας.

Για το ΤΕΕ/Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Ο Πρόεδρος

Αντώνης Πιταριδάκης

Φύλλο 95 - Νοέμβριος 2010

Εκλογές … και τώρα δουλειά

Περιφέρεια

Η κυριαρχία του κυρίου Αρναουτάκη ήταν λίγο-πολύ δεδομένη οπότε το θέμα δεν ήταν ποτέ το ποιος θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης αλλά το τι θα κάνουν οι υπόλοιπες δυνάμεις και κυρίως ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε επίπεδο διοίκησης.

Φύλλο 86 - Ιανουάριος 2010

Η προίκα του Καλλικράτη

Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία. Τα υπάρχοντα σχήματα δεν ανταποκρίνονται στις σύνθετες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες. Ο "Καποδίστριας Ι" πρέπει να βελτιωθεί και να ολοκληρωθεί. Πριν ξεκινήσει, λοιπόν, η νέα φάση της μεταρρύθμισης, χρειάζεται στοιχειώδης απολογισμός για την πρώτη φάση. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι κραυγές που διήγειραν τον τοπικισμό, σύμφωνα με τις οποίες θα ερημώσει η ζωή στην περιφέρεια. Ένα σωστό μέτρο, όμως, όπως αυτό της συνένωσης των δήμων και κοινοτήτων, κινδυνεύει σήμερα από την οικονομική εγκατάλειψη εκ μέρους του κράτους.

 

Τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει, με τον ευφάνταστο τίτλο "Καλλικράτης", κατάργηση των νομαρχιών και ίδρυση των αιρετών περιφερειών. Πριν ξεκινήσει και πάλι ανάποδα η συζήτηση, δηλαδή γύρω από τα εδαφικά όρια των περιφερειών και των υπό συνένωση νέων δήμων, είναι αναγκαίο η δημόσια διαβούλευση να επικεντρωθεί στα μείζονα: ποιες αρμοδιότητες και με βάση ποιους πόρους μεταφέρονται από τη δημόσια διοίκηση στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

 

Η εποχή δεν επιτρέπει εφησυχασμό και ευκολόπιστες κριτικές. Ολόκληρη η δημόσια ζωή κινείται γύρω από τις ασφυκτικές πολιτικές περιορισμού των δημοσιονομικών. Αν η κυβέρνηση διαβλέπει στην πρόταση με τον "Καλλικράτη" μιαν ευκαιρία να περιορίσει το Δημόσιο τις υποχρεώσεις του για κοινωνικές παροχές και να σπρώξει στην αυτοδιοίκηση κρίσιμες λειτουργίες για τη ζωή του πολίτη, όπως είναι η κοινωνική μέριμνα, η υγεία, η παιδεία, οι συγκοινωνίες και πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, τότε θα δυσφημήσει εξ αρχής τη διοικητική μεταρρύθμιση και θα μεταβάλει την Περιφέρεια σε μια καρικατούρα κεντρικής διοίκησης, όμηρο στις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

 

Η συζήτηση για τον "Καλλικράτη" και τον "Καποδίστρια ΙΙ" προϋποθέτει δεσμεύσεις για την προικοδότηση των νέων θεσμών. Βεβαίως και μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι από τις συνενώσεις, αλλά ακόμη κι αυτοί δεν είναι αρκετοί, υπολείπονται κατά πολύ από τα αναγκαία κονδύλια για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατόν η εκάστοτε κυβέρνηση να αναγνωρίζει τα παρακρατηθέντα έσοδα από την τοπική αυτοδιοίκηση, να μην δεσμεύεται για την απόδοσή τους και να ετοιμάζεται να επιβαρύνει τους ήδη ετοιμόρροπους προϋπολογισμούς των δήμων και των νομαρχιών με επιπλέον αρμοδιότητες.

Μ.Φ.

ΚΑΜ

«…Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες, αλλά γνωρίζω επίσης ότι για να γίνει όλο αυτό το έργο, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί  -κτίριο και θεσμός- χρειάστηκε να βρεθούν λύσεις, χρειάστηκε  και να δουλέψουν με τόλμη και αποφασιστικότητα, χωρίς να λογαριάζουν ούτε τον χρόνο, ούτε τα χρήματα, ούτε τον κόπο για να βρουν λύση στις δυσκολίες.  Αυτό απαιτούν τα Χανιά από μας και σήμερα, που μας έχουν προικίσει, εκτός των άλλων, με αυτό το δύσκολο αλλά τόσο αξιόλογο κτίριο με αυτές τις θαυμάσιες προοπτικές…»

Δημήτρης Αντωνακάκης, αρχιτέκτων, καλλιτεχνικός διευθυντής Κ.Α.Μ., Πυξίδα φ.14 Μάιος 2004

Τα παραπάνω λόγια του κ. Αντωνακάκη 6 χρόνια πριν σημείωναν το βάρος που έχει το ΚΑΜ έναντι της πόλης και της αρχιτεκτονικής καθώς και το χρέος του «κάποιοι να βάλουν το κεφάλι τους στον πάγκο του χασάπη…» για να γίνει η δουλειά. Τα χρόνια πέρασαν, οι αιρετοί κρίθηκαν και κρίνονται για το αποτέλεσμα της δράσης τους και αυτοί που σε μεγάλο βαθμό έβαλαν το κεφάλι στον πάγκο του χασάπη, οι λιγοστοί εργαζόμενοι, απλά έμειναν στον δρόμο. Τρεις ουσιαστικά άνθρωποι που με αυταπάρνηση και με προσφορά μακράν πέραν των συμβατικών υποχρεώσεων τους λειτουργούσαν το ΚΑΜ αυτά τα χρόνια,  απλά έμειναν στον δρόμο. Μέσα από τον παραλογισμό των διάφορων και διαφορετικών τύπου συμβάσεων και του νέου νόμου του ΠΑΣΟΚ οι εργαζόμενοι, για μια ακόμη φορά, απλά είναι τα θύματα.

Είναι σαφές, και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, ότι το ΚΑΜ εκτός από τις χρηματοδοτήσεις, τις προγραμματικές συμβάσεις του, τα σχέδια ανάπτυξης του, πρωτίστως χρειάζεται τους ανθρώπους του. Αυτούς που με αυταπάρνηση θα το στηρίζουν και θα το υπηρετούν. Τους εργαζόμενους του. Με αυτό το σκεπτικό θα πρέπει να τελειώσει και αυτό το κακόγουστο ανέκδοτο που απλά με την αλλαγή ενός νόμου έκλεισε η πόρτα και … ούτε γάτα ούτε ζημιά. Κυρίως γιατί αναφερόμαστε σε ανθρώπους.

Μ.Φ.

Φασιστικές επιθέσεις (2)

«Στις 6 Γενάρη ,άγνωστοι αποπειράθηκαν  να κάψουν την συναγωγή που βρίσκεται  στην παλιά πόλη στα Χανιά, αφήνοντας την υπογραφή τους με το πέταγμα σαπουνιών .

Την Παρασκευή  15 Γενάρη  το βράδυ ,έγινε και δεύτερη απόπειρα εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής ,αυτή την φορά προκαλώντας πολύ σοβαρότερες καταστροφές.

Είναι δύσκολο να μην συνδέσει ο κάθε ένας μας ,τις δύο επιθέσεις που έγιναν   στη Συναγωγή μεταξύ τους  ,καθώς  και με την απόπειρα εμπρησμού  στο Κοινωνικό Στέκι –Στέκι Μεταναστών και τις δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες και Έλληνες αντιρατσιστές  .

Οι εμπρηστικές  επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας και σε κτίρια που στεγάζονται συλλογικότητες φιλλομεταναστευτικές ,  είναι εμπρησμοί ενάντια στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.»

Βίαιες ενέργειες με φασιστικα χαρακτηριστικά  (ανεξάρτητα αν υπογράφονται ή όχι) που χτυπάνε τους «ξεχασμένους της κοινωνίας»,θρησκευτικούς χώρους ,ανθρώπους με κριτήριο τον τόπο καταγωγής και το χρώμα τους.

Απέναντι σ΄αυτά τα φαινόμενα οφείλουν φορείς, θεσμοί και πολίτες να αντιταχθούν όσο είναι νωρίς.

Μ.Φ.

Αποσπάσεις και λοιπά συναφή

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείο Παιδείας η Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου διακήρυξε πως θα περικόψει τις αδικαιολόγητες αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Αυτό το διακήρυττε μαζί με τη διαπίστωση ότι έχουμε τον μικρότερο αριθμό καθηγητών ανά μαθητή στις χώρες του ΟΟΣΑ (1 προς 9). Λογικό λοιπόν ήταν να μιλήσει για την πρόθεσή της να περιοριστούν και οι μη αναγκαίες άδειες αλλά και οι αποσπάσεις που γενικά γίνονται για ψύλλου πήδημα. Παρ΄ όλα αυτά, ήδη γνωρίζουμε αρκετά παραδείγματα σχολικών μονάδων στις οποίες έγιναν αλλαγές στο εκπαιδευτικό τους προσωπικό, μέσω αποσπάσεων, και μάλιστα άλλες έγιναν κατ΄ ευθείαν σε γραφεία υπουργών, άλλες έγιναν με απ΄ ευθείας υπουργικές αποφάσεις και άλλες επίκεινται… Ακόμα κι όταν πια έχει γίνει η χώρα μας διεθνώς ρεζίλι με τις ιδιόρρυθμες λογιστικές και δικαιολογήσεις του παρελθόντος, αυτοί συνεχίζουν. Τελικά, δεν φαίνεται να αλλάζει το πράμα, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ η νοοτροπία τους, όσο και να το παλεύεις διότι πολλές φορές αυτά γίνονται με την ανοχή των συνδικαλιστικών οργάνων που ναι μεν καταγγέλλουν από τη μια την όποια κυβερνητική πολιτική αλλά πολλές φορές κρύβουν κάτω από το χαλί την ουσία της παρατυπίας. Και έχει ο Θεός…

Α.Π.

Περί χρεών

Πολλές φορές σκέφτομαι, όπως όλοι μας, τη φάση που διέρχονται τα οικονομικά της χώρας. Είναι άραγε η πρώτη φορά που η χώρα περνά μια τέτοια οικονομική κρίση; Τα στοιχεία δίνουν αρνητική απάντηση. Σοβαρότατη κρίση είχαμε και στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Υπάρχει σοβαρή διαφορά; Η απάντηση είναι θετική. Έχει να κάνει με την ποιοτική διαφορά. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η χώρα έχει ένα μεγάλο έλλειμμα και ένα πολύ μεγάλο χρέος. Είναι επίσης το γεγονός ότι κυριολεκτικά δεν υπάρχει πολίτης που να μην είναι χρεωμένος θύμα ο καθένας μας μιας σύγχρονης αντίληψης υποταγής στον καταναλωτισμό. Έτσι έχουμε μάθει οι νεοέλληνες, να έχουμε στην τσέπη ένα ευρώ, να θέλουμε κάτι που κάνει εκατό και να λεμε «ας πάρουμε ένα δάνειο» χωρίς να έχουμε προνοήσει για το αν θα καταφέρουμε να ξεχρεώσουμε ή για το αν έχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Εντάξει, δεν είμαι της άποψης να τα φυλάμε στο σεντούκι, αλλά και μόνο το γεγονός ότι τα χρέη αυτά θα περάσουν στα παιδιά μας θα έπρεπε να μας αποτρέπει από κάτι τέτοιο. Είναι και δείγμα νοημοσύνης, στο τέλος. Δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχουν οι μεγάλοι εγκληματίες που έφαγαν τα λεφτά των ταμείων στο Χρηματιστήριο, αλλά αρκετά με το σύνθημα «πάντα φταίνε οι άλλοι». Ας ψάξει ο καθένας και στον εαυτό του αλλά και στις πολιτικές οτυ επιλογές

Α.Π.

Θόδωρος Καλούμενος

Ένας φίλος ιδιαίτερος έφυγε μαζί το 2009. Συνεπής και ευαίσθητος δημιουργός με οράματα τόσο καλλιτεχνικά όσο και κοινωνικά. Ανήσυχος και δημιουργικός. Δέκτης πολλών ερεθισμάτων.

Καλό ταξίδι Θόδωρε

Υ.γ. Θυμάμαι πάνω από 10 χρόνια πριν να κάθομαι στην αυλή του Θοδωρή Καλούμενου και να συζητάμε για ώρες για την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινωνικό-πολιτιστικού μορφώματος που θα στέγαζε δημιουργικές ανησυχίες…

Μ.Φ.