12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Από Μήνα Σε Μήνα / Οκτώβριος 2009 - φ.83

 
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία ταινιών Μεγάλου Μήκους απέσπασε, μετά από ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, η ταινία "Άλλος δρόμος δεν υπήρχε" του Σταύρου Ψυλλάκη, στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.
 
Το 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, ολοκληρώθηκε την Κυριακή 11-10-2009 και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και φέτος, τόσο από την άποψη της υψηλής ποιότητας των ταινιών που προβληθήκαν, όσο και από την αθρόα
προσέλευση των θεατών.

Από Μήνα Σε Μήνα / Σεπτέμβριος 2009 - φ.82

Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης"
 
Για μια ακόμη φορά τον Αύγουστο "άνοιξε" η κουβέντα; για την δημιουργία ανοιχτού θεάτρου αφιερωμένου στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη.
Παρακολουθώντας το θέμα από κοντά τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να καταθέσουμε μια σειρά από παρατηρήσεις.
Καταρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ή τουλάχιστον όσοι καταλαβαίνουν το μέγεθος του ονόματος Μίκης Θεοδωράκης, ότι το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με τεράστια αποθέματα προστιθέμενης αξίας για τον τόπο.

Από Μήνα Σε Μήνα / Ιανουάριος 2009 - φ.75

Ο "Κήπος" στο "Europa cinemas"
 
Με την ένταξη του στο Ευρωπαϊκό δίκτυο των "Europa cinemas" γιορτάζει τα 30 του χρόνια ο δημοτικός κινηματογράφος "Κήπος" συμφωνά με ανακοίνωση  του  δήμαρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, του πρόεδρου της ΔΗΠΕΧ, Γιώργου Βούρβαχη και του υπεύθυνου του δημοτικού κινηματογράφου "Κήπος", Λεωνίδα Κακάρογλου.

Χρειάζονται οι πυρκαγιές

 
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς άνθρωπος μεγάλης  ηλικίας για να θυμάται ότι  οι πυρκαγιές είναι ένα καλοκαιρινό  "έθιμο" των τελευταίων τριανταπέντε περίπου χρόνων. Ένα έθιμο που  εξυπηρετεί όχι βέβαια την ψυχαγωγία αυτών που συμμετέχουν σε αυτό αλλά (κυρίως) την επέκταση των σχεδίων πόλεως στις κατά την επικράτεια περιοχές.

Από Μήνα Σε Μήνα / Δεκέμβριος 2008 - φ.74

 
Η Κρήτη σε Δράση
 
 
Δυο  ενδιαφέρουσες  ειδήσεις αλιεύσαμε πριν μερικές μέρες στην εφημερίδα  "Τα Νέα". Καταρχήν  ένα μεγάλο αφιέρωμα στις συζητήσεις που γίνονται για το ενδεχόμενο δημιουργίας σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη. Σχέδιο που σύμφωνα με το αναλυτικότατο ρεπορτάζ βρίσκεται σε φάση προμελέτης και περιλαμβάνει την πλήρη διασύνδεση των πρωτευουσών των νομών της Κρήτης αλλά και της ενδοχώρας.

Οι "Ορέοι", κάνουν την διαφορά!

 Το "Πανεπιστήμιο των Ορέων", έρχεται με μια άλλη, εντελώς διαφορετική πρόταση-απάντηση, στην ερήμωση των ορεινών όγκων της Κρήτης.

Από Μήνα Σε Μήνα / Νοέμβριος 2008 - φ.73

Ζητούμενο η αξιοπρέπεια!!! (1)
 
Μετανάστες στα Χανιά έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας και διεκδικούν το αυτονόητο: Να ζήσουν νόμιμα στον καινούργιο τόπο κατοικίας τους.
 Ζητούν να γίνουν δεκτά αναδρομικά όλα τα δημόσια έγγραφα που αποδεικνύουν την παραμονή τους στην Ελλάδα πριν την 31-12-2004.

Από Μήνα Σε Μήνα / Ιούλιος-Αύγουστος 2009-φ.81

Ζητήματα Πολιτισμού 1

Τα ζητήματα της πολιτιστικής δράσης και παρέμβασης σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών παραμένουν πεδία προς ανίχνευση και διερεύνηση. Δυστυχώς είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις εκείνων των τοπικών αρχόντων που βλέπουν την πολιτιστική τους παρέμβαση στα πλαίσια ενός σχεδίου αναπτυξιακού της περιοχής τους.

Από Μήνα Σε Μήνα / Οκτώβριος 2008 - φ.72

Περί θρησκευτικής ελευθερίας, πίστης και αγάπης του πλησίον σου…
 
 
Περίπτωση πρώτη
 
Ο Κυδωνίας και Αποκορώνου μητροπολίτης Δαμασκηνός ζήτησε, με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων από ένα σύλλογο για να παραστεί, ο ίδιος ή εκπρόσωπος του, σε εγκαίνια που είχε κληθεί. Αφορμή κατά κοινή ομολογία ότι μέλος του ΔΣ του συλλόγου εκκλησιάζεται στην Ευαγγελική εκκλησία των Χανίων. Ενέργεια τουλάχιστον μικρόψυχη και ταυτόχρονα παραπέμπουσα σε άλλες εποχές και λογικές…

Από Μήνα Σε Μήνα / Ιούνιος 2009 - φ.80

Εκλογές..!
 
Πρώτες μέρες μετά τις εκλογές και ακούμε με ψυχραιμία την αποτίμηση (;)  που κάνουν τα κόμματα αλλά και τα διάφορα παπαγαλάκια στα τηλεπαράθυρα.
Καταρχήν είναι αξιοσημείωτη η ευκολία με την οποία οι περισσότεροι προσπερνούν την αποχή από την εκλογική διαδικασία. Αποχή που ακόμα και στις περιπτώσεις που συνδέεται με την παραλία (!) αν δεν αντιμετωπιστεί με όρους πολιτικούς αλλά με όρους "μεσημεριανάδικων" μαθηματικά θα γίνει μπούμερανγκ.

Από Μήνα Σε Μήνα / Σεπτέμβριος 2008 - φ.71

Αλλαγές στο χάρτη των ΟΤΑ
 
Όλο και ποιο κοντά φαίνεται να είναι ο "Καποδίστριας 2" που θα επιφέρει δραστικές αλλαγές στη δομή των ΟΤΑ της χώρας μας. Διάφορα σενάρια με επιδέξιο τρόπο διαρρέουν μάλλον για βολιδοσκόπηση αντιδράσεων. Είναι πάντως σε κάθε περίπτωση ζητούμενο ο βαθμός ετοιμότητας των ίδιων των ΟΤΑ για την επόμενη μέρα τους.

Από Μήνα Σε Μήνα / Μάιος 2009 - φ.79

Κρητικό Πανόραμα
 
Με ιδιαίτερη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η έκθεση "ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ", από 14 έως 17 Μαΐου με θέμα: "Η ΚΡΗΤΗ ΠΑΕΙ ΑΘΗΝΑ... Η ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ" στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do στο Φάληρο.

Από Μήνα Σε Μήνα / Ιούλιος-Αύγουστος 2008 - φ.70

Εικόνες από Ελαφονήσι
 
Βρεθήκαμε πρόσφατα στο Ελαφανήσι σε μια γρήγορη βόλτα. Είναι αλήθεια ότι θαυμάσαμε το σύνολο της δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή καθώς και την απόλυτη τάξη που κυριαρχεί στην περιοχή της παραλίας. Οριοθετημένες οι περιοχές πρόσβασης. Οριοθετημένες οι περιοχές περιπάτου. Ενημερωτικές πινακίδες για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Αναψυκτήριο πλήρως προσαρμοσμένο στο φυσικό περιβάλλον τόσο στα υλικά από τα οποία έχει γίνει όσο και από τη γενικότερη λειτουργία του (μουσική, καθαριότητα, σέρβις κτλ).
Τέλος θαυμάσαμε την αρμονία η οποία επικρατούσε στην περιοχή μάλιστα με την παρουσία χιλιάδων επισκεπτών.
Μ.Φ.

Πρωτοποριακή παροχή της ΑΝΕΚ LINES στους επιβάτες της

 με την υπογραφή της INTERAMERICAN
 
Η INTERAMERICAN και η ΑΝΕΚ Lines ανακοίνωσαν την έναρξη συνεργασίας τους με το πρωτοποριακό για τους ταξιδιώτες πρόγραμμα προστασίας "Ασφαλώς Μαζί".

Από Μήνα Σε Μήνα / Ιούνιος 2008 - φ.69

Ο τουρισμός Μας, ο καημός Μας
 
Είμαστε σε μήνα καλοκαιρινό και όπως συνήθως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις όπου σταθείς και όπου βρεθείς ακούς για την κρίση του τουρισμού. Χειρότερα ή καλύτερα από πέρσι; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί και που καλούνται να απαντήσουν τόσο οι γνωρίζοντας όσο και οι φιλολογούντες.

Από Μήνα Σε Μήνα / Απρίλιος 2009 - φ.78

Τι ψυχή θα παραδώσει;
 
Ο Πάπας της Ρώμης κήρυξε σε χώρες της Αφρικής που μαστίζονται από το AIDS ότι όποιος φοράει προφυλακτικό θα πάει στην κόλαση. Ας μην ανησυχεί ο gran Πάπας. Του υπόσχομαι ότι δεν θα τους έχει παρέα εκεί.
Π.Λ.
 

Από Μήνα Σε Μήνα / Μάιος 2008 - φ.68

Ελεύθεροι χώροι σε εξαφάνιση!
 
 
Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου παραμένει εδώ και καιρό στο επίκεντρο μιας κόντρας ακατανόητης ανάμεσα σε τοπικούς φορείς. Ευτυχώς οι πολίτες των Χανίων από την αρχή που προέκυψε το θέμα έχουν "πάρει το θέμα στα χέρια τους" διεκδικώντας το αυτονόητο. Ποιότητα ζωής. Τα πάντα  δηλαδή! Μαζί με το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στα Χανιά και χάρη στους ενεργούς πολίτες, μένουν στην επικαιρότητα τα θέματα, της διαχείρισης των εγκαταστάσεων του  πρώην Θ.Ψ.Π.Χ, των Αγίων Απόστολων, του Φαραγγιού της  Κανδάνου, του στρατοπέδου Μάλεμε,  κ.α.

Από Μήνα Σε Μήνα / Μάρτιος 2009 - φ.77

Με 4 ταινίες τα Χανιά στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
 
Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είμαστε κατά την διάρκεια του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα Χανιά αποτελεί ότι 3 ταινίες με αναφορά στα Χανιά διεκδικούν τη διάκριση τους.

Από Μήνα Σε Μήνα / Απρίλιος 2008 - φ.67

Στην Υγεία Μας...!
 
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι – εν μέρει – σε εξέλιξη η κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών Κρήτης. Αίτημα τους η πληρωμή δεδουλευμένων μάλιστα σε εφημερίες, νυχτερινά κτλ.  Ένας γιατρός, κατά περίπτωση, μπορεί να είναι σε συνεχή υπηρεσία 36, μπορεί κα παραπάνω, ώρες εισπράττοντας περίπου 4 ευρώ ανά ώρα για την υπερωριακή του εργασία.

Από Μήνα σε Μήνα / Φεβρουάριος 2009 φ.76

Με τη δίκη εργαζόμενου στο Ψυχιατρείο της Σούδας συνεχίζεται η υπόθεση του "κολαστηρίου"
 
Τρία χρόνια έχουν περάσει από το κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Ψυχιατρικών Παθήσεων της Σούδας, το οποίο παραμένει στη μνήμη όλων ως το "κολαστήριο" όπου οι τρόφιμοι αντιμετώπιζαν βιασμούς και ξυλοδαρμούς, ακόμα και μέχρι θανάτου. Το θέμα επανέρχεται στη δημοσιότητα, καθώς δέκα χρόνια μετά τον βάναυσο ξυλοδαρμό τροφίμου από εργαζόμενο του Ψυχιατρείου, ο τελευταίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Από Μήνα Σε Μήνα / Μάρτιος 2008 - φ.66

    
Επαγγέλματα που Χάνονται
 
Από 12 έως 30 Μαρτίου στο Μεγάλο Αρσενάλι στα Χανιά αναπτύσσεται μια δραστηριότητα με άξονα επαγγέλματα και δραστηριότητες που είναι υπό περιθωριοποίηση. Αξίζει την προσοχή όλων μας η δραστηριότητα όπως αξίζει ιδιαίτερα να φέρουμε στο επίκεντρο μιας συζήτησης το ερώτημα "σε ποιο βαθμό, με ποιο τρόπο, και ποια επαγγέλματα μπορούν να έχουν ρόλο ύπαρξης σήμερα". Σε ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης πολλά από τα επαγγέλματα που βρίσκονται υπό διωγμό μπορούν να αναπτυχθούν, αρκεί να το σχεδιάζουμε!
Μ.Φ.