12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Από Μήνα Σε Μήνα / Φεβρουάριος 2008 - φ.65

    
Με τον Αλέξη και την Αριστερά
 
 Ένας νέος άνθρωπος, ο Αλέξης Τσίπας, στα 33 του χρόνια είναι πλέον ο αρχηγός του Συνασπισμού. Καταρχήν από μόνο του το γεγονός αποτελεί ανατροπή για ένα καταρχήν βιολογικά αραχνιασμένο πολιτικό σκηνικό. Είναι αυτό από μόνο του η ουσία; Σίγουρα όχι μόνο αυτό αλλά έχει και αυτό πολιτική σημασία καθώς ανοίγει νέα κανάλια πολιτικής επικοινωνίας και παράλληλα, όσο και να δηλώνουν το αντίθετο κάποιοι, δημιουργεί νέες συνθήκες διαδοχής και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Από Μήνα Σε Μήνα / Ιανουάριος 2008-φ.64

    
Μουσείο θα γίνει το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά
 
Σε μουσείο θα μετατραπεί το πατρικό σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά Χανίων, το οποίο αγόρασε προ ημερών από τους κληρονόμους του Γιάννη Θεοδωράκη, αδελφού του Μίκη, ο Δήμος Νέας Κυδωνίας. Η αγορά έγινε έναντι του ποσού των 220.000 ευρώ και αμέσως άρχισε η διαδικασία καταγραφής των αντικειμένων που υπάρχουν μέσα στο σπίτι.

Ανοίγει ο δρόμος για αποχαρακτηρισμούς δασών

    
 
Φόβους ότι το Δασολόγιο που καταρτίζει η Κτηματολόγιο ΑΕ ανοίγει το δρόμο σε αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων και την ένταξη τους στο σχέδιο πόλης εκφράζουν αρκετοί φορείς.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση μελετών οριοθέτησης δασών και δασικών εκτάσεων της χώρας, θα χρησιμοποιηθεί αεροφωτογραφικό υλικό της περιόδου 1945-1960, αλλά και νεότερες που φθάνουν ως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Από Μήνα Σε Μήνα / Δεκέμβριος 2007- φ.63

        
 
Από τις καταλήψεις έως τους "βανδαλισμούς"
 
Την  ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έπεφταν και τα τελευταία άνδρα των μαθητικών καταλήψεων. Οι φετινές καταλήψεις στιγματίστηκαν από τους "βανδαλισμούς" σε ένα σχολείο του Παγκρατίου. Οι ζημιές έφθασαν στο δυσθεόρατο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ για τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα. Οι άνθρωποι που δεν βιώνουν το χώρο της εκπαίδευσης βλέπουν από μακριά και καταδικάζουν τέτοιου τύπου φαινόμενα.

Όαση Πολιτισμού

        
-         Το σχολείο είναι μονότονο! Το σχολείο είναι βαρετό! Το σχολείο είναι αντί-δημιουργικό!
-          Το σχολείο είναι ανήσυχο! Το σχολείο είναι δημιουργικό! Το σχολείο είναι και ανατρεπτικό και καλλιτεχνικά διερευνητικό.

Από Μήνα Σε Μήνα / Νοέμβριος 2007 - φ.62

    
Χωροταξικοί  και άλλοι σχεδιασμοί
 
Στην επικαιρότητα είναι το τελευταίο διάστημα και στα Χανιά το θέμα των  Χωροταξικών σχεδιασμών με αφορμή την διαφοροποίηση του δήμου Νέας Κυδωνίας στο συμφωνηθέν σχέδιο κοινού σχεδιασμού με τους όμορους δήμους.

Με αφορμή ένα σχόλιο

Προς
κ. Ματθαίο Φραντζεσκάκη
Εφημερίδα "ΠΥΞΙΔΑ"
 
Κύριε Διευθυντά,
 
Με έκπληξη διάβασα το σχόλιο στη σελίδα 2 του φύλλου Μαρτίου της εφημερίδας σας, το οποίο επιγράφεται "Ο κ. Πρύτανης". Αφ’ ενός τα σχόλια είναι υποτιμητικά, υβριστικά και αναληθή, αφ’ ετέρου προέρχονται, όπως και εσείς παραδεχθήκατε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία μετά από πρωτοβουλία μου, από άγνωστη πηγή.

Στόχος, μια Τράπεζα με ανθρώπινο πρόσωπο

    
Στο νέο ιδιόκτητο κτήριο βρίσκεται πλέον η κεντρική διοίκηση της Τράπεζας Χανίων. Δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση της και με αλματώδη βήματα ανάπτυξης η τράπεζα φαίνεται να έχει για τα καλά κερδίσει σημαντική θέση στην τραπεζική αγορά.  Με γνώμονα τις συνεταιριστικές αξίες και στόχο τις συνεχώς ανανεούμενες υπηρεσίες ανοίγει συνεχώς νέους ορίζοντες.

Διότι έφαγαν (και) οι προηγούμενοι…

    Ας υποθέσουμε ότι διαθέτουμε έστω τη στοιχειώδη ιστορική μνήμη για τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα του τόπου μας. Αν πάμε 3 χρόνια πίσω θα δούμε ότι στις εκλογές του 2004 το ΠΑΣΟΚ έχασε από τη ΝΔ κυρίως επειδή η αλαζονεία της εξουσίας του είχε ξεπεράσει κάθε πολιτικό και ηθικό όριο.

Από Μήνα Σε Μήνα / Οκτώβριος 2007-φ.61

    
Η εκπαίδευση μας …
 
Θα γίνουμε πολύ γκρινιάρηδες αν αναφερθούμε και φέτος στην έκθεση για την Εκπαίδευση στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, μια έκθεση που μας κατατάσσει στο τελευταίο θρανίο; Πώς γίνεται και την τελευταία εικοσαετία έχουμε πάρει τέτοιο κατήφορο, και φέτος πιάσαμε και εντελώς πάτο, είναι ένα θέμα που δεν φαίνεται να πολυαπασχολεί τους κυβερνώντες.

Δύσκολοι καιροί για Δημοσιογράφους!!!

    Δύσκολοι οι καιροί για όσους επιμένουν να αντιστέκονται στον Τύπο, για όσους  θέλουν να κρατήσουν μια αξιοπρεπή στάση και να πουν την αλήθεια όπως την πιστεύουν χωρίς φτιασίδια ακόμα κι αν κάποιες φορές μπορεί να πέσουν σε υπερβολές, άθελά τους,

Από Μήνα Σε Μήνα / Σεπτέμβριος 2007-φ.60

    
Εκλογές
 
 
Επιστροφή σε καμένα τοπία. Σε μαύρα δέντρα. Σε στάχτες. Σε αποκαΐδια. Εκλογές εν μέσω φλεγόμενων δασών. Καμένη δημόσια και ιδιωτική περιουσία. Διεξαγωγή εκλογών όχι με χαμένη αλλά με καμένη υπόληψη.

Κεραμικά κολυμβάρι Χανίων

    
 
Με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε ότι ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αντιμετωπίζει το  ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της σχολής κεραμικής στο δήμο Κολυμβαρίου. Να σημειώσουμε ότι από την ιστορική περίοδο λειτουργίας της σχολής στο Κολυμβαρί έχουν αποφοιτήσει μια σειρά από γνωστούς επαγγελματίες του χώρου της κεραμικής.

Από Μήνα Σε Μήνα/ Ιούλιος-Αύγουστος 2007-φ.59

    
Πεζοδρόμηση παλιάς πόλης Χανίων
 
Τολμηρή η πρόταση αρμόδιας επιτροπής αλλά και παράλληλα η πλέον ρεαλιστική για την αναβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής και του τουριστικού προϊόντος που παρέχει. Ένας μεγάλος πεζόδρομος, μια πανέμορφη διαδρομή για τον Χανιώτη και τον επισκέπτη της πόλης. Μια διαδρομή που με την συνδυασμένη ανάδειξη μνημείων και αρχαιοτήτων φαντάζει ονειρεμένη πρόταση. Να το συζητάμε, να το τεκμηριώσουμε, να το απαιτήσουμε για να το κατακτήσουμε. Μας αξίζει!
Μ.Φ.

Αυτοκίνητα στο λιμάνι

    
 
Είναι τουλάχιστον λυπηρό κάθε φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση για τα αυτοκίνητα στο λιμάνι να κολλάμε στο ποιος είναι υπεύθυνος για να αστυνόμευση την περιοχή από τους θρασύτατους που διασχίζουν την περιοχή περιχαρείς με το αυτοκινητάκι τους.

Από Μήνα Σε Μήνα / Ιούνιος 2007 - φ.58

    
Ανοικτή επιστολή
προς τους
 Δήμαρχο Χανίων κ. Κ. Βιρβιδάκη
Αντιδήμαρχο κ. A.  Παπαδογιάννη
 
Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
 
"Στην πόλη των Χανίων διαπιστώνουμε καθημερινά την κακή αντιμετώπιση που έχουμε ως πεζοί.
Τα τελευταία χρόνια παρά τις θετικές ενέργειες  για την καλύτερη κυκλοφορία των πεζών όπως η κατασκευή-ανακατασκευή πεζοδρομίων και οι περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας σε κεντρικούς δρόμους, η  γενική εικόνα της πόλης παραμένει τραγική.

Χανιά - Χώρα Σφακίων, μια λακκούβα δρόμος.

    Για λόγους εργασίας είμαι υποχρεωμένος να κάνω καθημερινά τη διαδρομή Χανιά – Χώρα Σφακίων.

Παρατήτρησα ότι το φθινόπωρο ο δρόμος ήταν αρκετά καλός, ακόμα και στα "παράξενα" εκείνα σημεία όπου περιλαμβάνονται οι μεγάλες κατηφόρες και οι πολλές στροφές πριν από τη Χώρα Σφακίων.

Ποδηλατόδρομος από Αγιά μέχρι ΚολυμπάριΥπέρ της δημιουργίας ποδηλατόδρομου από την Αγιά μέχρι το Κολυμπάρι στη θέση του παλιού "χάντακα" που χρησιμοποιούταν για την άρδευση της περιοχής, τάχθηκε το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων.

Σχολή Καλών Τεχνών ιδρύεται στο Πολυτεχνείο Κρήτης

    
 
Στην τελική του φάση μπαίνει το θέμα για την ίδρυση στο Πολυτεχνείο Κρήτης τμήματος της σχολής Kαλών Tεχνών. Σύμφωνα με τον πρύτανη Ιωακείμ Γρυσπολάκη, το Ανώτατο Συμβούλιο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης δέχτηκε το αίτημα του Πολυτεχνείου και εισηγήθηκε θετικά προς την υπουργό Παιδείας.

Από Μήνα Σε Μήνα / Μάιος 2007 - φ.57

    
 
ΙΚΑ 16 Μαΐου 2007. Άνθρωποι σαν σκουπίδια
 
Περίπου 1 μετά το μεσημέρι την παραπάνω ημέρα και όσοι βρεθήκαμε στο ΙΚΑ αντικρίζαμε,ένα μετά τον άλλο, αγανακτισμένους, απελπισμένους, οργισμένους ασθενείς οι οποίοι περίμεναν πάνω από 1,5 ώρα έξω από ιατρεία και με τους γιατρούς να μην έχουν προσέλθει καν. Η οργή ήταν φανερή στα πρόσωπα των ασθενών, κυρίως ηλικιωμένων, οι οποίοι περίμεναν χωρίς κάποιος να μπαίνει στον κόπο να τους εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει.

Στην ανεργία οδηγούνται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΟΑΕΔ και στα Χανιά

Με την ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και την ανοχή της κοινωνίας

Στο ταμείο ανεργίας με τον πιο προκλητικό τρόπο οδηγουνται  σταδιακά από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς "αιώνια" έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΕ του ΟΑΕΔ σε ολη την χώρα αλλα και από το ΤΕΕ του ΟΑΕΔ στον Ταυρωνιτη.