12182017Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και εμείς

    
Μια από τις πρωτοβουλίες  που τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βρει το δρόμο της είναι αυτή της ίδρυσης του Ινστιτούτου. Με πολλή και επίμονη δουλειά του εκδότη των Χανιώτικων Νέων, Γιάννη Γαρεδάκη, το ινστιτούτο θα υλοποιηθεί και το βασικότερο, θα γίνει στα Χανιά.

Ελλάδα σε κρίση

    Η Ελληνική κοινωνία περνάει μια από τις δυσκολότερες φάσεις της. Σε όλους τους χώρους της κοινωνικής και πολιτικής ζωής αντανακλώνται ο τρόπος σκέψης των επιμέρους ατόμων, του καθενός μας, δηλαδή. Είναι προφανές αυτό στην πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων και δεν έχει να κάνει με τη πολιτική ή κομματική τοποθέτηση του κάθε πολίτη. Παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις διάφορες εκφράσεις της δημόσια εικόνας, του δημόσιου και ιδιωτικού λόγου. Κοντολογίς, υπερισχύει η ασυδοσία της φτήνιας και αυτό είναι ασθένεια, προσωπική, κοινωνική, πνευματική, πολιτική.

Ξαφνικά ξυπνήσανε;

        Ξαφνικά το εβδομαδιαίο περιοδικό Economist κυκλοφόρησε θέτοντας στο εξώφυλλό του  το ερώτημα για επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν. Το θέμα, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι καινούριο.

Κλείνουν το ΑΝΤΙ

    
 
Ένα ιστορικό έντυπο, το περιοδικό ΑΝΤΙ, που υπηρετεί εδώ και 35 χρόνια την ενημέρωση και που μόνο η χούντα των συνταγματαρχών είχε κλείσει σήμερα κινδυνεύει να κλείσει από μια καταδίκη του τυποκτόνου νόμου Βενιζέλου η οποία του επιβάλει πρόστιμο 80925,88 ευρώ.

Αστείρευτη πηγή πλούτου ο πολιτισμός

ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε στις 15-12-2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα οικονομικά του πολιτισμού, με κύριο εύρημα ότι ο τομέας συμβάλλει με 2,6% του ΑΕΠ στις 25 χώρες της Ε.Ε. 

Ο κ. Πρύτανης

    
 
 
"…παρακολουθούμε τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης να έχει χριστεί σε πρωτοκλασάτο υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής.

Περισσότεροι πόροι για την Κρήτη

    
 
Την βεβαιότητα του ότι κατά την  Δ΄ Προγραμματική Περίοδο θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι για την Κρήτη εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας  σε ενημερωτική   εκδήλωση για τους δημοσιογράφους στην Ελούντα στις 27-28 Ιανουαριου 2007.

Πολιτισμός, μήνυμα αντίστασης

    
Άνοιξη. Η ομορφότερη περίοδος για να παράγεις πολιτισμό. Αυτήν την εποχή τα σχολεία απ΄ άκρο σε άκρο σε όλη την επικράτεια παρουσιάζουν τις δουλειές μιας ολόκληρης χρονιάς.
Προγράμματα πολιτισμικά σε θέατρο, χορό, ζωγραφική, τραγούδι, τέχνες και αθλητισμό γενικότερα πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη των επιμέρους Διευθύνσεων αλλά κυρίως με τη δουλειά και την ενθάρρυνση εκπαιδευτικών.

Για τον Κωστή Νικηφοράκη

    
 
Θυμάμαι ένα βράδυ αρκετά αργά, μόλις είχα πρωτοέλθει στα Χανιά, δεν γνώριζα πολύ κόσμο και από κάποια ανάγκη είχα βρεθεί στο παλιό νοσοκομείο. Με εκείνο το εναγώνιο ερώτημα στο πρόσωπο, ποιος θα μου δώσει σημασία άραγε, τέτοια ώρα τέτοια λόγια, αλλά και επειγομενος από το συμβάν, έψαχνα με το πρόσωπο χωρίς να μιλάω, κοιτάζοντας προς διάφορους και διάφορες με άσπρες μπλούζες που περναγαν από μπροστά μου, μήπως και μου δώσει κάποιος προσοχή και κανείς δεν μου έδινε σημασία.
    

Ιστολόγιο: ένα βήμα λόγου, ένα βήμα έκφρασης

          Ιστολόγιο είναι η ελληνική απόδοση του γνωστού στους χρήστες του Διαδίκτυου όρου blog. Οι χλωροι για blog είναι ελεύθεροι προς χρήση χώροι στο Διαδίκτυο, χώροι που ανήκουν εξ ολοκλήρου στον χρήστη για να μπορεί να παρουσιάζει κείμενα, φωτογραφίες και άλλου είδους αρχεία.

Και τώρα δράση!

    
 
Αλλαγή φρουράς σε αρκετούς από τους δήμους του νομού Χανίων όσο και στη Νομαρχία. Με δεδομένη πλέον τη βούληση των τοπικών κοινωνιών  καθένας θα κριθεί στην πορεία με βάση το έργο που θα παράξει.
 
Ο νέος νομάρχης έχει την υποχρέωση της διαχείρισης μιας σειράς από θεμάτων του νομού στη βάση της "ανάπτυξης τώρα" όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά. Θα πρέπει να δώσει δείγμα επί του περιεχομένου αυτής της ανάπτυξης. Το περιεχόμενο αυτό και ο τρόπος διαχείρισης της καθημερινότητας του νομού ( άνθρωποι-συνεργάτες, καταστάσεις κτλ) θα πρέπει να αποτελέσουν το πεδίο δράσης-ελέγχου-αντιπαράθεσης.

ΤΕΙ στην Κίσαμμο

    
Έχουμε αναφερθεί και παλιότερα για την ουσιαστική σκοπιμότητα λειτουργίας τμήματος ΤΕΙ στο Καστέλι Χανίων. Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια τη συχνότητα με την οποία είτε κλείνουν είτε ασφυκτιούν πολλά από τα περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ της χώρας για μια φορά αναρωτιόμαστε για την ευκολία με την οποία βουλευτές, πολιτευτές, τοπικές αρχές και παράγοντες τοποθετούνται για την δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος.

Για τους Ελεύθερους χώρους στην πόλη

    
 
Οι ελεύθεροι χώροι επανέρχονται για μια ακόμη φορά στη διαπραγμάτευση με αφορμή τη χρήση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου. Ανεξάρτητα με το συγκεκριμένο γεγονός αυτό που σε μεγάλο βαθμό τελεί υπό διαπραγμάτευση-σύγκρουση είναι η ανάγκη της ύπαρξης ελεύθερων χώρων.

Τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα!!!

    
Οι αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι από φτωχότερες μετά το μεγάλο κενό που άφησε ο χαμός του αγωνιστή της Αριστεράς Κωστή Νικηφοράκη.

Πλανήτης γη καλεί ανθρώπους… SOS! SOS! SOS!

    Βρισκόμαστε στη μέση ενός ανύπαρκτου χειμώνα. Ο Γενάρης τελειώνει και το πανηγύρι οργανισμών και εντόμων που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αυτήν την εποχή, όπως μύγες και σφήκες, συνεχίζεται. Οι κερασιές, οι ελιές, οι φασκομηλιές προσπαθούν, με επιτυχία, να μιμηθούν τις αμυγδαλιές που συνήθιζαν να ανθίζουν μόνο το Φλεβάρη.

Στρατόπεδο Μαρκόπουλου

    
Συνεχής είναι πλέον η κινητικότητα για ένα θέμα που αποτελεί ζωτικό σημείο για την δομή και μορφή των Χανίων σε βάθος χρόνου.

Στον Πύργο της Βαβέλ

    Θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο άνθρωπος πολύ σύντομα θα μπορεί να έχει προσδόκιμο όριο ζωής τα 115 χρόνια. Μάλιστα υπάρχουν ερευνητές - οπαδοί του "υπερανθρωπισμού" που υποστηρίζουν ότι πριν πεθάνουν οι ίδιοι η έρευνα θα μας έχει δώσει το κλειδί για την πραγματική αθανασία και όχι απλά για την μακροζωία.

Επιτέλους, κάτι κινείται

        Νομίζω πως για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό κυκλοφορεί μια μόδα εξαιρετικά χρήσιμη σε όλους μας. Είναι η μόδα της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Κυκλοφόρησε κάπως αργά, αλλά όχι πολύ αργά.

Ένας αναρχικός… πιγκουΐνος

    Συχνά θεωρούμε την Αμερική σαν τη χώρα στην οποία συμβαίνουν τα πιο παράξενα περιστατικά. Ακραίες καταστάσεις, ακραίες συμπεριφορές και κριτικές, ακραίες αποφάσεις… Θα αναφερθώ για την ακραία αντίδραση ενός δικτύου σε μια ταινία παιδική που προβλήθηκε μέσα στις γιορτές και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής.

Έτοιμος ο κατάλογος του Ιστορικού Αρχείου του Ελευθερίου Βενιζέλου

    
 
Το 2004 το Ίδρυμα Ιστορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου εξέδωσε τον κατάλογο του Ιστορικού Αρχείου του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος εκπονήθηκε από την κα. Νίκα Πολυχρονοπούλου-Κλαδά, διδάκτορα Ιστορίας.

Για μια πολιτική "κοινωνικής ανισότητας"!!!

    
 
Ο Δεκέμβριος είναι ο μηνάς κατά τον οποίο θυμόμαστε σε βαθμό μεγάλο τους αδύναμους και τους έχοντες δυσκολίες σε αυτό τον τόπο. Ξεκινώντας από τις αρχές του μήνα και τις παγκόσμιες μέρες για το AIDS, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και φτάνοντας μέχρι τις Χριστουγεννιάτικες μέρες κατά τις οποίες συχνά εκφράζουμε τη φιλανθρωπία μας.