01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

“Vamos Ensemble”

Vamos Ensemble” μια μουσική πρόταση από τα Χανιά και …

από την Ανατολή μέχρι την Δύση

Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε με αφορμή την τελευταία επιτυχημένη παρουσίαση του μουσικού συνόλου «Vamos Ensemble» με τον τίτλο «Μέντα και Καννέλα». Μια κουβέντα με τον Καλλιτεχνικό Επιμελητή του Vamos Ensemble Κώστα Κεχράκο. Κουβέντα γνωριμίας τόσο της παράστασης όσου και του ίδιου του Μουσικού Συνόλου «Vamos Ensemble».


Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη: Τα μνημεία κινδυνεύουν αν το προσωπικό παραμείνει ίδιο ή μειωθεί

Συνέντευξη Πόλυ Κρημνιώτη

"Η προστασία των μνημείων κινδυνεύει αν ο αριθμός του προσωπικού παραμείνει στα σημερινά επίπεδα και πολύ περισσότερο, βέβαια, αν προσωπικό μπει σε διαθεσιμότητα ή απολυθεί". Το σήμα κινδύνου εκπέμπεται από την πλέον αρμόδια. Η Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού έως τις 27 Οκτωβρίου, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου από την εφαρμογή του νέου Οργανισμού, ο οποίος έθεσε την ίδια εκτός υπηρεσίας μετά από τρεισήμισι δεκαετίες θητείας.

Μαρία Χναράκη , συνέντευξη

«Τον επισκέπτη ενδιαφέρει η  ιδιαιτερότητα του Κρητικού να γλεντά χορεύοντας κυκλικά τη σκέψη του και να εκφράζει με το τραγούδι όχι μόνο τη χαρά αλλά τον πόνο του…»

Μαρία Χναράκη , Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ

Συνέντευξη στον Ματθαίο Φραντζεσκάκη

Η χώρα των θαυμάτων είναι η τέχνη, η μουσική, το τραγούδι Γιάννης Ψαρουδάκης , μουσικός

"... Για μένα η κρίση άρχισε πολύ πριν την οικονομική, και ήταν μια κρίση κυρίως παιδείας και πολιτισμού. Από τον καιρό που η ιδιωτική τηλεόραση εισέβαλε στη ζωή μας και άρχισε να αλλοιώνει τις συνειδήσεις. Τότε που ενοχοποιήθηκε η λέξη κουλτούρα, τότε που οι μανάδες άρχισαν να ονειρεύονται για τις κόρες τους καριέρες μοντέλων..."

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Γιάννης Ψαρουδάκης , μουσικός

«…η ποίηση ούτως ή άλλως είναι κοινωνικό γεγονός…» Βαγγέλης Κακατσάκης, ποιητής

 

«…η ποίηση ούτως ή άλλως είναι κοινωνικό γεγονός…»

Βαγγέλης Κακατσάκης, ποιητής

 Με τον Βαγγέλη Κακατσάκη είχαμε γνωριμία ,αλλά αλήθεια είναι, όχι συνεργασία. Με αφορμή την λογοτεχνική του προτροπή «Όταν γίνεις ποίημα» βρεθήκαμε σε μια εκδοτική συνεργασία, καρπός της οποίας η ομότιτλη ποιητική συλλογή αλλά και η συνέντευξη που ακολουθεί.

 

Τρέλα είναι ο «περισσεύον» άνθρωπος μέσα μας. Αντώνης Λιοδάκης, ψυχίατρος

Τρέλα είναι ο «περισσεύον» άνθρωπος μέσα μας.

Αντώνης Λιοδάκης, ψυχίατρος

Μια κουβέντα η οποία έχει ως αφετηρία την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την μέχρι τώρα πορεία της. Μια κουβέντα που αβίαστα περνά στην Ελλάδα του σήμερα. Μια κοινωνία που σφαδάζει, μια κοινωνία σε αποσύνθεση… Και η προοπτική; Στην συνεργασία, στις κοινές διαδρομές, αναζητώντας μέσα από τους καρπούς της Γης…

Μια πλούσια σε αγωνίες αλλά και σε οράματα συζήτηση αυτή που είχαμε με την Αντώνη Λιοδάκη και που μοιραζόμαστε μαζί σας.

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

«"Με παρηγορεί που ο χρόνος είναι αειθαλής και ας είναι η ζωή μας φυλλοβόλα"…»

Μια συζήτηση με την Μαριννέλα Βλαχάκη με αφορμή την κυκλοφορία της Μηλιάς του Ροΐδη και των διηγημάτων «Η Τελευταία Εργάσιμη»

Συνέντευξη στον Ματθαίο Φραντζεσκάκη

Παντελής Βούλγαρης: Tο ωραιότερο τοπίο το ανθρώπινο πρόσωπο

Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία», διαδραματίζεται στην Άνδρο την εποχή του Μεσοπολέμου και εξιστορεί μία διαχρονική όσο και τραγική ιστορία αγάπης. Το Tvxs.gr συνάντησε τον δημοφιλή σκηνοθέτη για μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, τόσο με αφορμή τη νέα του δημιουργία, όσο και για τη νέα γενιά Ελλήνων Κινηματογραφιστών, την παρούσα κατάσταση, καθώς και για τα μελλοντικά του σχέδια.              του       Γιώργου Ρούσσου

Οι άστεγοι στην Ελλάδα

Γράφει Όλγα Παναγιωτοπούλου

Στην Ελλάδα, το φαινόμενο της έλλειψης στέγης είναι αρκετά πρόσφατο συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση του άστεγου πληθυσμού που τείνει να πλησιάσει τους αντίστοιχους των Ευρωπαϊκών χωρών.

 

Είναι δικαίωμα του κάθε καλλιτέχνη να αυτοπροσδιορίζεται και φυσικά δικαίωμα του κάθε θεατή να αποφαίνεται γι’ αυτό που βλέπει. Μιχάλης Βιρβαδάκης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρικός δάσκαλος

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

 Αν σου ζητούσα να αυτοπροσδιοριστείς ως θεατρικός δημιουργός, τι θα έλεγες για τον εαυτό σου;

Ότι ζω 34 χρόνια μέσα στο θέατρο όπως, ας πούμε, ένας Βεδουίνος στην έρημο…

Γιάννης Κιουρτσάκης, συγγραφέας

“… για να προσεγγίσουμε κάπως ένα νέο όραμα – ή μια τέτοια ουτοπία – χρειάζεται κάτι πολύ πιο δύσκολο από την τρέχουσα πολιτική: ένας αγώνας του καθενός από εμάς για να χτίσουμε μια σωστή ανθρώπινη σχέση με τους άλλους και με τον ίδιο μας τον εαυτό…”

Γιάννης Κιουρτσάκης, συγγραφέας

Συνέντευξη στον Ματθαίο Φραντζεσκάκη

Τα πιο μεγάλα δώρα που μπορούμε να δώσουμε στους «αθλητές της ζωής» είναι τα δώρα της ψυχής, Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης, Προπονητής ΑΜΕΑ

«…Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στον αθλητισμό με ΑΜΕΑ είναι όλοι μας να υποστηρίξουμε το άτομο να κινητοποιήσει και να αναπτύξει ισόρροπα και ισότιμα τις ιδιαίτερες δυνατότητες και ικανότητές του…»

 Κωνσταντίνος Νικολαντωνάκης, Προπονητής ΑΜΕΑ

H ζωή και τίποτ' άλλο, Λεωνίδας Κακάρογλου

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Εκθέτει δημόσια τα γραπτά του από το 1981, ο Λεωνίδας Κακάρογλου μετρά έως σήμερα επτά ποιητικές συλλογές, με πρώτη αυτήν με τίτλο «Τοπία Κοριτσιών» και τελευταία την «Άδεια Εξόδου», του 2009. Μετά από τριάντα χρόνια ποιητικής έκφρασης δοκιμάζει αλλιώς… Χωρίς  να αφήνει ουσιαστικά την ποιητική του γραφή εκφράζεται μ΄ένα πεζογράφημα.  Δυο φωνές, μια σύνθετη πλοκή και … παντού εικόνες.

Αναπηρία σημαίνει έλλειψη κάποιου σωματικού μέλους. Όχι όμως πνεύματος Αντώνης Τσαπατάκης

Αναπηρία σημαίνει έλλειψη κάποιου σωματικού μέλους. Όχι όμως πνεύματος

 Αντώνης Τσαπατάκης, Χανιώτης παραολυμπιονίκης

Θωμάς Κινδύνης, σκηνοθέτης

Η φύση είναι ένα σημαντικό δυναμικό για την επιβίωσή μας

Θωμάς Κινδύνης, σκηνοθέτης

Διαβάζοντας κάποιος το βιογραφικό σας, μπορεί να σας αποδώσει τους τίτλους του ηθοποιού, σκηνοθέτη, μουσικοπαιδαγωγού, κινησιολόγου κτλ. Ποιος είναι ο επαγγελματικός τίτλος που υπερτερεί για εσάς απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους και γιατί;

Ελένη Καραϊνδρου : « Όταν ανακάλυψα το πιάνο, μαγεύτηκα.»

Συνέντευξη Αντώνης Περιβολάκης

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση από την ECM του CD "Eleni Karaindrou - Concert in Athens" με την ορχήστρα της καμεράτας και τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ συναντήθηκε ο Αντώνης Περιβολάκης, συνεργάτης της "Πυξίδας" αλλά και του Μουσικού περιοδικού "Μετρονόμος" με την διάσημη Ελληνίδα δημιουργό.

Στου Ορίζοντα την άκρη Γιάννης Μελαμπιανάκης

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν την πρόσφατη δουλειά σας;

Ως προς το μορφολογικό χαρακτήρα των τραγουδιών υπάρχει το παραδοσιακό ηχόχρωμα και ύφος, το οποίο βίωσα σαν άκουσμα στον τόπο που γεννήθηκα, δηλαδή στην Κρήτη καθώς και στοιχεία από την προσωπική αναζήτηση στην ευρύτερη παραδοσιακή μουσική…Μέρος των τραγουδιών της δουλειάς αυτής είναι επηρεασμένα από την λαϊκή και έντεχνη ελληνική μουσική

Συνέντευξη :Πέτρος Κακολύρης, συγγραφέας

«…Το μεγάλο μάθημά της μεταμόσχευσης είναι, φροντίδα για τον εαυτό μου, φροντίδα για τους άλλους…»

Πέτρος Κακολύρης, συγγραφέας , αντιπρόεδρος του συλλόγου μεταμοσχευμένων καρδιάς "Συνεχίζω"

 

"Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού"

Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα: «Έχω μια ιδέα» μου είπε ο συνομιλητής μου. «Διάλεξε μερικά από τα πιο αγαπημένα σου τραγούδια, ταίριαξέ τα μέσα σε μια ιστορία και φέρτη να την κάνουμε ραδιοφωνική εκπομπή».

Πολυχρόνης Κουτσάκης, συγγραφέας

«… Η προσωπικότητά του Βενιζέλου και οι αποφάσεις του αναγκαστικά δίχαζαν την χώρα – είτε τον υποστήριζε κάποιος φανατικά, είτε τον απεχθανόταν, δεν υπήρχε μέση οδός. Αυτά τα έντονα πάθη έχουν περάσει, ως ιστορική γνώση ή ως απλή φήμη, και στις επόμενες γενιές, οπότε το ενδιαφέρον για τον Βενιζέλο ανατροφοδοτείται διαρκώς…»

 Πολυχρόνης Κουτσάκης, συγγραφέας 

 

Αντώνης Παπαδεράκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων

«…Είναι ζωτικής σημασίας σήμερα η ουσιαστική στήριξη της πρωτοβουλίας των κοινωνικών φορέων του Ν. Χανίων για τη σωτηρία της κοινωνίας καθώς και της προσπάθειας για τη δημιουργία τοπικού δικτύου  κοινωνικής αλληλεγγύης..»