12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Νίκος Παγιαυλάς βιοκαλλιεργιτής και Δημήτρης Βαμβουνάκης πρόεδρος της "ΓΑΙΑ"

"θέλεις να σκεφτείς μόνος σου κατά πόσο τηρείς βασικούς όρους διατροφής  ; Θυμήσου όταν  πηγαίνεις και παίρνεις κάθε τόσο και λιγάκι τα προϊόντα με τις διογκωτικές ύλες που κυκλοφορούνε στα περίπτερα. Φάε μόνος σου κάτι πιο υγιεινό, φάε  ας πούμε ένα παστέλι με καρύδι και μέλι δεν είναι ανάγκη να φας  "γλυκίσματα" που στην ουσία  είναι υπολείμματα σοκολάτας!"
 
Το διατροφικό είναι πλέον ένα από τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Η αναζήτηση "καθαρής-αγνής " τροφής αποτελεί ζητούμενο για τους περισσότερους από εμάς. Έννοιες όπως: βιοκαλλιέργεια, οικολογική γεωργία, ΔΗΩ κτλ Νίκος Παγιαυλάς - Δημήτρης Βαμβουνάκης έχουν σταδιακά μπει στο καθημερινό μας μενού. Αλήθεια έχουν μπει ; Μιλάμε για την αναγκαιότητα ή για μια μόδα η οποία θα κάνει τον κύκλο της. Είναι βιολογικά τα προϊόντα που συναντάμε στα ράφια ; Βιολογικά για όλους ή για λίγους ; Αλήθεια, πως γίνεται ένας συνεταιρισμός να αναπτύσσεται όταν το συνεταιριστικό κίνημα είναι σε βαθιά κρίση ; Αυτά και άλλα ακολουθούν στην συζήτηση που είχαμε με τον Νίκο Παγιαυλά βιοκαλλιεργιτή και το Δημήτρη Βαμβουνάκη πρόεδρο της "ΓΑΙΑ".

Μανόλης Πανηγυράκης Δικηγόρος – Οργανοποιός

Οι φίλοι της μουσικής συνήθως απολαμβάνουμε τους ήχους των οργάνων πιστώνοντας με τον θαυμασμό μας τους μουσικούς. Μανόλης Πανηγυράκης Σπάνια αναζητούμε τους ανθρώπους που κρύβονται "πίσω" από τα όργανα. Τους οργανοποιούς. Η οργανοποιία στο βαθμό που δεν συνδέεται με την βιοτεχνία – βιομηχανία παραγωγής οργάνων  βρίσκεται μάλλον σε άμυνα. Αφορμή για την κουβέντα που ακολουθεί  η δημοσιοποίηση μέσα από μια έκθεση της δουλειάς του Μανόλη Πανηγυράκη. Οργανοποιός από αγάπη και όχι από ανάγκη! Με μια μακρά πορεία αυτογνωσίας γύρω από την δημιουργία των οργάνων.  Πριν απολαύσετε αυτή την κουβέντα να σημειώσουμε την πολύτιμη βοήθεια της φίλης και συνεργάτιδας Ελένης Μπλαζάκη.

Νίκος Φραντζεσκάκης και Γιώργος Χατζήδακης από την Βάμος Α.Ε.

Νίκος Φραντζεσκάκης

Γιώργος Χατζηδάκης

Η δράση μας εδώ συνδυάζει την επένδυση, την ανάπτυξη, τη δημιουργία. Τα συνδυάζει όλα.


Ο επισκέπτης έρχεται εδώ για να αφουγκραστεί έναν πολιτισμό δεν έρχεται απλά και μόνο για να κοιμηθεί σε ένα ωραίο σπίτι. Γιώργος Χατζηδάκης

Ανάπτυξη σημαίνει να πάρεις τους τομείς και να τους εξελίξεις.
Νίκος Φραντζεσκάκης


Μια συζήτηση για τον αγροτουρισμό και την ανάπτυξη αποτελεί θέμα (τουλάχιστον για εμάς ) ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Όταν φυσικά έχεις παρέα δυο από τους πρωτεργάτες της Βάμος Α.Ε. αλλα και παράλληλα συνδιαμορφωτές (σε επίπεδο χώρας ) του περιεχομένου του αγροτουρισμού, τότε δεν μπορεί παρά να βρεθείς απέναντι στα διλήμματα του περιορισμένου χώρου μιας συνέντευξης.
Στην συνέντευξη που ακολουθεί μιλήσαμε με τον Νίκο Φραντζεσκάκη, πρόεδρο της Βάμος Α.Ε. και το Γιώργο Χατζηδάκη μέλος του Δ.Σ. της Βάμος Α.Ε και Αντιπρόεδρο του Δικτύου του Αποκόρωνα.

Βασίλης Νικολακάκης, πρόεδρος ελληνικού Slow Food

Βασίλης Νικολακάκης

Είμαστε μια μαζική γαστρονομική οργάνωση που συνδυάζει τη γευστική απόλαυση με τις πολιτιστικές ταυτότητες και αξίες, τη γεύση με τη βαθιά γνώση, την οικολογική ευαισθησία και την ποιότητα ζωής

Εκεί που τα πάντα κινούνται με ρυθμούς πέρα από τις δυνατότητες και τις δυνάμεις μας... Εκεί που δεν προλαβαίνουμε να γευτούμε αλλα και να χαρούμε πολλά από αυτά που υπάρχουν γύρω μας…Κάπου εκεί συναντήσαμε το Slow Food. Με αφετηρία την γαστρονομία και άξονα την κοινωνία. Γιατι δεν μπορεί, το ζητούμενο είναι μια καλύτερη ποιότητα ζωής! Στον κόσμο του Slow Food μας ταξιδεύει ο πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος Βασίλης Νικολάκης.

Σε κάθε περίπτωση όμως το Slow Food έχει αποδείξει ότι οι πρωτοβουλίες του και η δράση του αποτελούν μια ουσιαστική, πρωτοποριακή όσο και πρωτότυπη κοινωνική παρέμβαση, με στόχο να ανατραπούν καταστάσεις ισοπέδωσης των αξιών και ταυτοτήτων στον οινογαστρονομικό και στον ευρύτερο αγροτοδιατροφικό τομέα.

Σήμερα η κουζίνα εξελίσσεται όχι πλέον στα σπίτια του άστεως και της Υπαίθρου από τις νοικοκυρές, αλλά από επαγγελματίες μαγείρους και εστιάτορες. Αυτοί λοιπόν οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να στηριχθούν στην τοπική κουζίνα και να την αναδείξουν και να την προσαρμόσουν στις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αντί να υιοθετούν και να μιμούνται, άκριτα, κάποιες ξένα μοντέλα, υπακούοντας στα κελεύσματα του βιομηχανικού μάρκετινγκ, της διαφήμισης και του μοντέλου που προωθούν τα διάφορα περιοδικά life style.

Νικήτας Λιοναράκης, πρόεδρος της επιτροπής για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του Υπουργείου Εξωτερι

Νικήτας Λιοναράκης

"το σύγχρονο γατόσκυλο έχει προ πολλού εμφανιστεί!"

Μεσημέρι μιας ηλιόλουστης Δευτέρας του Ιούνη του 2002 καταφέραμε να βρεθούμε με τον Νικήτα Λιοναράκη. Με το μάτι να ταξιδεύει στο υπέροχο τοπίο του Ενετικού λιμανιού των Χανίων μιλήσαμε για την κοινωνία των πολιτών αλλα και τη δημοσιογραφία. Με αφορμή το βιβλίο του "Οι συνέπειες του Γατόσκυλου" αλλα και με τις ιδιότητες του δημοσιογράφου και Προέδρου της Επιτροπής για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών.

    

Δημήτρης Αντωνακάκης, αρχιτέκτων, καλλιτεχνικός διευθυντής Κ.Α.Μ.

Δημήτρης Αντωνακάκηςο πολιτισμός οφείλει να εκδηλώνεται στην καθημερινή πρακτική μας και δεν έχουμε το δικαίωμα, ούτε μας επιτρέπεται η κοκεταρία της κατανάλωσης των λίγων ανθρώπων που προσφέρουν με αυτοθυσία τις υπηρεσίες τους στα κοινά

είμαστε ένας χώρος πολιτισμού που επιχειρεί να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του χώρου, κοιτάζοντάς τον από τις διαφορετικές γωνίες των πολιτισμικών δραστηριοτήτων αιχμής της σημερινής εποχής,

Οι πολιτες πρέπει να ασχολούνται με τον καθημερινό χώρο που ζουν να μάθουν να παρεμβαίνουν σωστά και να απαιτούν την συντήρηση και την βελτίωσή τουΤον τελευταίο χρόνο όλο και γυρνάμε γύρω από το ΚΑΜ. Από τη μια η επιβλητικότητα του χώρου ο οποίος δεσπόζει στην καρδιά του ενετικού λιμανιού των Χανίων. Από την άλλη ο οργανισμός ΚΑΜ ο οποίος με περισσή ζωντάνια συνεχώς μας προκαλεί και μας προσκαλεί σε εκδηλώσεις και δράσεις γύρω και πέρα από την Αρχιτεκτονική. Αυτό το τελευταίο, η ζωντάνια του ΚΑΜ, ήταν η αφορμή για μια συζήτηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΑΜ Δημήτρη Αντωνακάκη. Η συζήτηση που ακολουθεί "ξεκίνησε" περίπου στα μέσα του χειμώνα για να ολοκληρωθεί και να σας παρουσιαστεί αρχές καλοκαιριού. Αργά, επίπονα, επίμονα αλλα κυρίως ουσιαστικά!

Κώστας Κουκουράκης και Γιάννης Κοτσιφάκης δυο δήμαρχοι εξηγούν γιατι αξίζει κάποιος να ασχολείται μ

Κώστας Κουκουράκης

Γιάννης Κοτσιφάκης

Λίγους μήνες πριν από τις Δημοτικές εκλογές βρεθήκαμε με δυο από τους πιο έμπειρους Χανιώτες δημάρχους. Γιάννης Κοτσιφάκης, δήμαρχος Πλατανιά (15 χρόνια σε όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης ) και Κώστας Κουκουράκης δήμαρχος Ιναχωρίου (12 χρόνια σε όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης ). Θέμα μας ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης!

Ο Πόλεμος Τελείωσε (;)

Μετά από 3 περίπου εβδομάδες ο πόλεμος τελείωσε (;) λένε οι κατακτητές. Εμείς συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε. 22 πολίτες αυτής της χώρας καταθέτουν από ένα σχόλιο για τον πόλεμο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ  ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗΣ
"Δεν άντεξα... Έτρεξα και μπήκα στο αυτοκίνητο. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Έμεινα εκεί βουβός για δέκα λεπτά χωρίς να ξέρω αν οι αισθήσεις μου ανταποκρίνονται... Ο Αντόνιο που μου έδειξε το κομμένο χέρι είχε εξαφανιστεί. Προφανώς είχε πάθει κι αυτός σοκ... Όταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο "Παλαιστίνη" για να γράψω, είχα πλέον αποκάμει. Δεν ήθελα να μετρήσω όλους τους νεκρούς και τους τραυματίες. Μου έφτανε ό,τι είδα."

Κική Στρατινάκη, εθελόντρια με τους Γιατρούς του Κόσμου

"…Αυτό που κάνω δεν το αισθάνομαι σαν φιλανθρωπία. Το αισθάνομαι ως ανάγκη..."
 
 
1ο
"…έχω μία αγάπη ιδιαίτερη και είμαι επιρρεπής θα ΄λεγα, στον άνθρωπο ο οποίος είναι μειονότητα και υποφέρει…"
2ο
Διαβάζω διάφορα πράγματα ανάλογα  με  την ψυχολογική μου κατάσταση...
Ακούω περισσότερο ξένη μουσική. Μ’ αρέσει πάρα πολύ η μουσική από την ταινία  "Η διπλή ζωή της Βερόνικα".
Είμαι μοναχικός τύπος. Μ’ αρέσει πάρα πολύ το σπίτι μου και θέλω να είμαι εκεί πολλές ώρες. Χωρίς παράλληλα να παραμελώ τις παρέες και τους φίλους μου.
Δεν είμαι φωτογράφος επαγγελματίας. Αλλά μέσα από τον ερασιτεχνισμό μου βλέπω ότι βγαίνει κάτι καλό. Νομίζω ότι  έχω αυτό που λέμε "μάτι  φωτογράφου".
 
 
 
 
 
 
 

Μιχάλης Αεράκης, καλλιτεχνικός διευθυντής ΔΗΠΕΘΕΚ

Μιχάλης Αεράκης
"Πρέπει να εναντιωνόμαστε στη φτήνια και την κακογουστιά που υπάρχει δίπλα μας  διαφορετικά γινόμαστε  δανεισμένες προσωπικότητες στην πορεία του χρόνου"
 
Είναι ζητούμενο, κατά πόσον η κοινωνία μας είναι έτοιμη ως χώρος υποδοχής για αυτούς τους  ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στον τόπο μας είτε από τύχη είτε από ανάγκη. Να ενσωματώσει αυτούς του ανθρώπους μέσα στο χωνευτήρι της ιστορίας και του πολιτισμού, χωρίς όμως να αλλοιώσει ή να βιάσει τις ιδιαιτερότητες αυτών των ανθρώπων που κουβαλάνε και αυτοί το δικό τους πολιτισμό και τη δική τους την ιστορία από όπου και να έρχονται.
 
 
"Σαλής ο μαύρος βαρκάρης"
 
Ο  Aιγύπτιος Σαλής, έζησε στα Xανιά από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπου και πέθανε, και  έγινε ιδιαίτερα αγαπητός στους Xανιώτες εκείνης της εποχής, καθώς διακρινόταν από μία μοναδική και σπάνια καλοσύνη, ανιδιοτέλεια, αλληλεγγύη και καλοσύνη.

Μιχάλης Βιρβιδάκης, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης

Οι άνθρωποι "χάνουν" της  ώρες τους ασχολούμενοι με το θέατρο γιατι αισθάνονται ένα είδος πολύτιμης "ανισορροπίας"  σημειώνει ο πρώτος "καλεσμένος" της στήλης. Ο  Μιχάλης Βιρβιδάκης. Ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης. Χανιά, Αθήνα, Χανιά  σε μια διαδρομή  ζωής και δημιουργίας.
Να ξεκινήσουμε λέγοντας κάποια βιογραφικά στοιχεία;
Τελείωσα  ηθοποιός στην σχολή του Πέλου  Κατσέλη το 1981 και μετά έκανα τη θητεία μου. Αμέσως μετά άρχισα να δουλεύω στο ελεύθερο θέατρο ως ηθοποιός. Γύρω στο 1990  ίδρυσα την εταιρεία θεάτρου "ΜΝΗΜΗ"  και  σκηνοθέτησα για πρώτη φορά τέσσερα έργα μικρής διάρκειας του ΟΥΙΛΛΙΑΜ ΜΠΑΤΛΕΡ ΓΕΗΤΣ, θεατρικά έργα του οποίου παρουσιάζονταν πρώτη φορά στην Ελλάδα.  Παράλληλα έγραφα. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω. Ήδη το 1987 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού  το πρώτο μου  θεατρικό έργο  "Το Φεγγάρι και η Λίρα". 

Γιώργος Βαρουξάκης

"Η Ελλάδα κάνει μετανάστες τους νέους επιστήμονές της!"
Με το Γιώργο Βαρουξάκη γνωριζόμαστε εδώ και κάποια χρόνια και κατά διαστήματα μοιραζόμαστε σκέψεις και ανησυχίες συχνά σε συζητήσεις που δεν εξαντλούνται … Η προσπάθεια να αποτυπωθεί η σκέψη και η εμπειρία του Γιώργου στον περιορισμένο χώρο μιας συνέντευξης δύσκολη αλλά εξόχως ενδιαφέρουσα!
Ο Γεώργιος Ε. Βαρουξάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1966. Αποφοίτησε το 1989 από το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Ακολούθως πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμα "Μάστερ στη Νομική και Πολιτική Θεωρία" του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Κατόπιν εκπονησε διδακτορική διατριβή στην Ιστορία της Πολιτικής Σκέψης. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ευρωπαϊκής Ιστορίας στη Σχολή Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Aston στο Μπερμινγκχάμ της Αγγλίας. Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Ευρωπαϊκής Πολιτικής και της Ιστορίας των Ιδεών που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο ASTON. Είναι επίσης συνιδρυτής και συνδιευθυντής της Εξειδικευμένης Ομάδας Πολιτικής Σκέψης της Βρετανικής Εταιρείας Πολιτικών Σπουδών. Εκτός από άρθρα σε Αγγλόφωνα περιοδικά Πολιτικής Θεωρίας ή Ιστορίας έχει έκδοση πρόσφατα δυο βιβλία:

Νότης Μαυρουδής

Με το Νότη Μαυρουδή βρεθήκαμε ένα ηλιόλουστο μεσημέρι   και μετά από μια  πραγματικά εξαιρετική (τόσο για τους θεατές όσο και για τον ίδιο) μουσική βραδιά. Ο Νιότης Μαυρουδής πέρα από την μουσική του ιστορία  είναι και ένας πολίτης δραστήριος. Ακούει, βλέπει και τολμά να μιλήσει για πράγματα και καταστάσεις. Δεν είναι αγαπημένος του star system και δεν έχει και άγχος να αγαπηθεί! Μια μουσική παρουσία συνέπειας και συνέχειας.
Η συζήτηση μας ξεκινάει με αναφορές στις ζωντανές εμφανίσεις των καλλιτεχνών. Ύφος, χαρακτήρας, κόστος …
….Συνήθως οι ζωντανές παραγωγές είναι αρκετά ακριβές, εμείς δηλαδή με λίγα λόγια, για να το πω ωμά, είμαστε σκανδαλωδώς φτηνοί, με την έννοια του χρήματος. Σκανδαλωδώς φτηνοί, με αποτέλεσμα να ‘μαστε πιο ευκίνητοι όμως και να μπορούμε να μας προσεγγίζει ένας φορέας, και να πηγαίνουμε να οργανώνουμε συναυλίες σε αντίθεση με άλλα γκρουπ τα οποία είναι δυσκίνητα έτσι  ο τοπικός φορέας δεν μπορεί να σηκώσει το οικονομικό βάρος πολύ απλά.

Γιώργος Βιτώρος

Γιώργος Βιτώρος

"Όποιος πατάει όσο μπορεί περισσότερο κοντά στο ήθος των παλαιών και τη δεξιοτεχνία τους αυτός είναι πιο κοντά στην παράδοση"

Μαντινάδα είναι ένα είδος ποιητικού λόγου που έχει μέσα αυτή τη σοφία των παλιότερων κρητικών, έχει μέσα αυτή τη δύναμη του λαού μας, έχει μέσα τα πάντα.

"Γρικάτε ίντα παράγγειλε μια μάνα του παιδιού τζη – γιε μου στο κόσμο που θα πας στο διάβα τση ζωή σου, στο ξένο πόνο μη γελάς, φίλο μη κοροϊδέψεις και ξένο ιδρώτα να μη πιεις".

Άλλος δρόμος δεν υπήρχε

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και αποφασίσαμε να μοιραστούμε αυτές τις δυο σελίδες της ΠΥΞΙΔΑΣ με δυο ανθρώπους που συνέδεσαν  τη ζωή τους με τους αγώνες για τις ιδέες τους.
Τον Νίκο και την Αργυρώ Κοκοβλή.  Μαζί τους μοιραστήκαμε κάποιες ώρες για την ανάγκη αυτής της συνέντευξης  και για μια ακόμη φορά νιώσαμε αυτό το πάθος για ζωή που αντλείται  από την εμπειρία και την ιστορική αποτίμηση ιδεών  και οξιών.  Η νωθρότητα και η ευκολία είναι δυο χαρακτηριστικά που συχνά συναντάμε στην εποχή μας αντίθετα η ζωντάνια και η επίμονη και επίπονη πάλη για τις ιδέες τους είναι τα χαρακτηριστικά του Νίκου και της Αργυρώς Κοκοβλή.
Θεωρητικά αφορμή για αυτή την συζήτηση είναι το βιβλίο τους ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ   εκδ. ΠΟΛΥΤΥΠΟ  στο οποίο καταγράφουν με ιδιαίτερη γλαφυρότητα την ιστορία μιας ζωής. Την ιστορία μιας χώρας …
ΤΙΤΛΟΣ
Η Αριστερά υπάρχει ως ιδεολογία, ως παράταξη, ως ελπίδα και δύναμη για τον διαφορετικό δρόμο, προς τον διαφορετικό κόσμο, προς μια κοινωνία λιγότερο άδικη περισσότερο ανθρώπινη.

Αφροδίτη Κουκουτσάκη

Αφροδίτη Κουκουτσάκη
Ένα από εκείνα τα απογεύματα του Οκτώβρη  μιλήσαμε για πρώτη φορά με την Αφροδίτη Κουκουτσάκη. Το ραντεβού είχε κανονιστεί με αφορμή το καινούργιο της βιβλίο  "ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ
Συμπεριφορές μη συμμόρφωσης μεταξύ ποινικού και ιατρικού ελέγχου"
Εκδόσεις Κριτική. Στον απόηχο των συλλήψεων των φερόμενων ως μελών της 17Ν, με τα ΜΜΕ να οργιάζουν και τις φήμες  να υποκαθιστούν τις ειδήσεις. Με αυτά και μ΄αυτά η συνάντηση μας κράτησε περίπου 2 ώρες με τη συζήτηση να γυρνάει  γύρω από όλα … Έγκλημα, πολιτική, δημοσιογραφία, λογοτεχνία, μουσική, Χανιά, πανεπιστημιακή κοινότητα  … Τελικά η συζήτηση που θα διαβάσετε αποτελεί το αποτέλεσμα μιας δεύτερης και τρίτης "συνάντησης" με την Αφροδίτη γιατι σε εκείνη  την πρώτη συνάντηση είπαμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτά που θα χώραγε μια συνέντευξη.

Στράτος Μηλιδάκης, Υπεύθυνος Κοινοτικών Προγραμμάτων του Ο.Α.ΔΥ.Κ

"…Η αγροτουριστική συνείδηση υπάρχει μέχρι ενός βαθμού, για την ώρα όμως βασίζεται κυρίως σε μεμονωμένες ενέργειες προσώπων αλλά δεν είναι αναπτυγμένη σε ικανοποιητικό βαθμό…"
Στράτος Μηλιδάκης
Μέσα από τις σελίδες της ΠΥΞΙΔΑΣ  αυτό τον μήνα επιχειρούμε ένα πολυδιάστατο ταξίδι στο θέμα τουρισμός. Με μια σειρά παρεμβάσεις ανθρώπων που στον ένα ή στον άλλο βαθμό εμπλέκονται με τον χώρο του τουρισμού προσπαθούμε να αποτυπώσουμε μια αγωνία για το προς τα που κινείται η σύγχρονη τουριστική Κρήτη. Εδώ ο λόγος ανήκει στον Στράτο Μηλιδάκη,Υπεύθυνο Κοινοτικών Προγραμμάτων  του  Ο.Α.ΔΥ.Κ. Ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια έχει σε μεγάλο βαθμό εμπλοκή σε αυτό που λέμε "αγροτουρισμό" στην Δυτική Κρήτη. Εκ των πραγμάτων είναι,αν όχι "ο φορέας", ένας εκ των φορέων που διαμορφώνουν το τοπίο. Όμως τελικά υπάρχουν όροι και κανόνες σε αυτό το τοπίο ; Ο Ο.Α.Δ.Υ.Κ. διαμορφώνει και σε ποιο βαθμό τους όρους για ένα υγιές μοντέλο αγροτουρισμού;
Ο λόγος στον κύριο Μηλιδάκη.

Γαβριήλ Ψαράς, ο γιατρός που δουλεύει, παίζει μουσική και ζωγραφίζει στα Κύθηρα

"Νομίζω ότι ετούτο εδώ το νησί έχει ζωή αρκετή φτάνει βέβαια, οι άνθρωποι να θέλουνε να ζήσουνε!"
 
Στα Κύθηρα αξίζει καταρχήν να έρθει να ζήσει κάποιος  διότι ζει περισσότερο. Και  γιατί ζει περισσότερο ; Είχα κάνει έναν υπολογισμό όταν ήμουνα στην Αθήνα πόσες νεκρές ώρες έχει κανείς, π.χ. οδηγώντας το αυτοκίνητό του να πάει στη δουλειά του και  είναι περίπου ενάμισης μήνας το χρόνο. Εδώ τον ζεις αυτό τον  ενάμιση μήνα  διότι απλά  δεν έχει φανάρια.
 
Δεν θα ‘θελα το παιδί μου να είναι όλη την ημέρα μέσα στο σχολείο γιατί δίπλα από το σχολείο είναι η παραλία,  η θάλασσα, το δάσος που έχουν επίσης να του μάθουν πάρα πολλά πράγματα τα ίδια. Θα του μάθουνε να τα αγαπάει, να τα σέβεται, να τα χρησιμοποιεί.

"Οι Χανιώτες συμμετέχουν συνειδητά στην διαδικασία της ανακύκλωσης..!"

Λευτέρης Κοπάσης
Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΙΣΑ
Η Ανακύκλωση ως ιδέα αλλά κυρίως ως πρακτική της καθημερινής διαχείρισης των απορριμμάτων μας αποτελεί κομβικό σημείο πολιτικής στρατηγικής. Το θέμα "σκουπίδια" έχει επί μακρόν βασανίσει τα ν. Χανίων και μάλιστα με το χειρότερο τρόπο (βλέπε Κουρουπητός, περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις,πρόστιμα, κτλ). Τα τελευταία χρόνια με την ευθύνη της ΔΕΔΙΣΑ η διαχείριση του όλου θέματος είναι σε άλλη διάσταση. Πλέον μετράμε δείκτες αποδοτικότητας και αποζητούμε το βέλτιστο. Φυσικά προβλήματα υπάρχουν τόσο στη διαχείριση όσο και στην επεξεργασία των απορριμμάτων. Αυτά τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές που καταγράφονται συζητάμε με τον Λευτέρη Κοπάση, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΙΣΑ.

Δημήτρης Παπαδογιωργάκης, δάσκαλος – διευθυντής του 8ου δημοτικού σχολειου Χανίων

Για το ελληνικό σχολείο ας είμαστε αισιόδοξοι αλλά και να μην ξεχνάμε τα λόγια του ποιητή  "για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ"
 
υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που έχουν μεράκι και αγωνία για το μέλλον του σχολείου
 
Έρχεται δηλαδή και προσπαθεί το "Μελίνα" να κάνει  πιο ευχάριστη την παραμονή του παιδιού στο σχολειό, πιο ευχάριστη την παροχή της γνώσης αλλά και πέρα απ’ αυτό να δώσει γνώση ακουμπώντας πολιτιστικά στοιχεία μας.
 
Θέλει δουλειά για να αποδεχτεί κάποιος ότι χορεύοντας μπορεί το παιδί να κάνει και μαθηματικά όταν φτιάχνει το κύκλο ή όταν φτιάχνει ένα τετράγωνο με ένα παιχνίδι, μπορεί να κάνει την ίδια στιγμή και ιστορία κάνοντας ας πούμε τον λαβύρινθο.

Leader προγραμματική περίοδος 2007-2013

Leader προγραμματική περίοδος 2007 – 2013
"Οι δράσεις που αφορούν την ενθάρρυνση φορέων για συλλογικές δράσεις και συνεργασίες σε τοπικό,  διατοπικό και διεθνικό επίπεδο εξακολουθούν να αποτελούν τις σημαντικότερες δράσεις και στην τέταρτη περίοδο."
Στράτος Μηλιδάκης, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΟΑΔΥΚ
Συνέντευξη στον Ματθαίο Φραντζεσκάκη