12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Γλαύκη – Χανιά, σε μια δυναμική μαθητική συνάντηση.

xania

Γράφει ο Γιώργος Τσίμας,

εκπαιδευτικός – φιλόλογος στο Γενικό Λύκειο Γλαύκης

H αρχή έγινε στα Χανιά, τέλη Αυγούστου 2010, μετά από πολλές ρακές με το Μαθιό, τον εκδότη της Πυξίδας, στην Αγία Κυριακή.


Αντωνία Μποτωνάκη : «Ας΄το κι ας αποθάνει»

«H λογοτεχνία είναι σαν τα όνειρα του ύπνου μας. Εμείς είμαστε οι δημιουργοί τους.»

Πρόσωπο : Αντωνία Μποτωνάκη

Θέμα : Το πρόσφατο βιβλίο της «Ας΄το κι ας αποθάνει»

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Μάνος Δανέζης, Καθηγητής Αστροφυσικής

 

«…Η πεμπτουσία μιας Επιστημονικής Επανάστασης δεν ενέχει μόνο τη μεγάλη αύξηση της γνώσης αλά είναι μια συγκεκριμένη ανατροπή των επιστημονικών γνώσεων που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα τη ρήξη με την πολιτική και τη θεολογική κοινωνία του παρελθόντος…»

Μάνος Δανέζης, Καθηγητής Αστροφυσικής

Mαριάνα Καβρουλάκη : Συμπόσια Ελληνικής Γαστρονομίας

Τι μπορεί να εκφράζει  ένα συμπόσιο γαστρονομίας στις μέρες μας; Σε ποιο βαθμό μπορεί να συμβάλει στην αναζήτηση της όποιας γαστρονομικής ταυτότητας μας;

«ελαιουργείον – εργοστάσιο τέχνης» ΤΟ «εργοστάσιο τέχνης - ελαιουργείον»

DSC00396Σε «εργοστάσιο τέχνης» μετατράπηκε πριν 3 χρόνια ένα από τα παλιότερα ελαιουργεία της Κρήτης, αυτό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμβραγού, στο χωριό Δρομόνερο (33ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Χανίων - Παλαιόχωρας, λίγα χιλιόμετρα μετά τις Βουκολιές). Μια παρέα κουζουλών ΑΠΛΑ τόλμησε! Και όλα πήραν το δρόμο τους…

Συζητάμε με τον Ιωάννη Αρχοντάκη, Καλλιτεχνικό Επιμελητή του χώρου

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Τρεις Ιστορίες για τα ΜΜΕ

Τα ντόμπερμαν της ενημέρωσης

Η «πόλις» έχει αρχίσει να κόβεται στα δύο. Μας μιλούν πλέον σαν να είμαστε δούλοι -θέλουν «συμβάσεις μιας ημέρας», «απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις», θέλουν τις κόρες μας στο χαρέμι τους, τους γιους μας στη δούλεψή τους, γιουσουφάκια.

Τάσος Σακούλης, φωτογράφος φύσης

«Οι πολιτισμοί έχουν διαμορφωθεί από το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν… Αλλά και ο πολιτισμός διαμορφώνει το φυσικό περιβάλλον…»

Τάσος Σακούλης, φωτογράφος φύσης

Συνέντευξη Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Κωνσταντίνος Πρώιμος, πρόεδρος συλλόγου καταστηματαρχών και επαγγελματιών Πλατανιά «ΙΑΡΔΑΝΟΣ»

«…Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχουν περισσότερα πράγματα από τον ήλιο και τη θάλασσα που συνδέουν τον τόπο μας στη φαντασία, τη μνήμη και γενικά στη συνείδηση του τουρίστα…»

Κωνσταντίνος Πρώιμος, πρόεδρος συλλόγου καταστηματαρχών και επαγγελματιών Πλατανιά «ΙΑΡΔΑΝΟΣ»

Λεωνίδας Μαριδάκης - Μουσικός

cd_cover

 

 

«…με τους συνεργάτες μου δεν αντλούμε ηχοχρώματα από το φολκλόρ διαφόρων χωρών αλλά απ' ό,τι άπτεται μια παγκόσμιας μουσικής γλώσσας…»


Λεωνίδας Μαριδάκης, μουσικός

Στέλιος Αποστολόπουλος, σκηνοθέτης

«Νομίζω ότι αν και η παράδοση είναι κάτι που δεν είναι στατικό αλλά εξελίσσεται στο πέρασμα του χρόνου…»

Στέλιος Αποστολόπουλος, σκηνοθέτης

Φοίβος Ζαφειρίδης - Ψυχίατρος

«…Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι εξ ορισμού εξαρτητικές. Αυτό κατά τη γνώμη μου ερμηνεύεται από το τεράστιο κενό που δημιουργεί στην ανθρώπινη ύπαρξη μια κοινωνία που διαμορφώθηκε όχι για να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά την οικονομία της ελεύθερης αγοράς…»

Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος

Γιάννης Φίλης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

«..Η υποκειμενική ευτυχία των ανθρώπων, καθ’ οιονδήποτε τρόπο και αν ορίζεται, φθίνει πέρα από κάποιο όριο υλικής ευμάρειας. Οι ιεροκήρυκες όμως της καινοτομίας και των αγορών δεν ασχολούνται με τίποτα περισσότερο από δείκτες ανταγωνιστικότητας και χρηματοοικονομικής κατάστασης. Λιγότερο μετρήσιμα ζητήματα όπως της ευτυχίας ή της ατομικής ελευθερίας θεωρούνται ευτελή και αντάξια μόνο των φιλολογούντων…»

Γιάννης Φίλης,  Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης

Συνέντευξη : Γιώργος Μητρόπουλος - Yafka records

«…Η διαβόητη κρίση του τραγουδιού έχει να κάνει με τους μεσάζοντες και τα παιχνίδια ισχύος που παίζονται μεταξύ τους…»

Γιώργος Μητρόπουλος

Η ιστορία με το ελληνικό τραγούδι, την κρίση που αυτό περνάει και την επόμενη μέρα του είναι στο επίκεντρο μιας συζήτησης των τελευταίων χρόνων. Σ΄ένα τοπίο που συνεχώς αλλάζει, με τους δημιουργούς να ψάχνουν και να ψάχνονται το τραγούδι αυτό καθαυτό δεν μπορεί παρά να είναι το επίκεντρο της ιστορίας. Στο θολό αυτό τοπίο όπου και η κοινωνία θολά πορεύεται μια Yafka στήνεται για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συνεργατών της. «Καλλιτεχνικός βομβιστής» σ΄αυτή την προσπάθεια ένας παλιός γνώριμος του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιώργος Μητρόπουλος με τον οποίο μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας…

Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Γιώργος Φακανάς, μπασίστας - συνθέτης

Η Ελληνική πολιτιστική πολιτική δεν εξυπηρέτησε ποτέ το στόχο που θελήσαμε να δείξουμε προς τα έξω, δηλαδή, ότι είμαστε απόγονοι μιας πολύ μεγάλης πολιτιστικής κληρονομιάς

Γιώργος Φακανάς, μπασίστας - συνθέτης

Ο πρώτος Έλληνας υποψήφιος για βραβείο Grammy

Πάρις Περυσινάκης, μουσικός

«…θεωρώ πως η παράδοση από μόνη της -όπως μαρτυρά και η λέξη- έχει εγγενές το στοιχείο της κίνησης…»

Πάρις Περυσινάκης

 

Από τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς της Κρήτης που έχουν καταφέρει να σωρεύσουν μεγάλη εμπειρία Κρήτης. Με διακριτές μουσικές φόρμες και παράλληλες δημιουργικές «συναντήσεις» με τους μεγάλους της Κρητικής μουσικής χαράζει την μουσική του διαδρομή. Τελευταίο του δημιούργημα η Εμινέ. Ένα ποίημα της Κρήτης, για την Κρήτη και τον έρωτα.

Μ.Φ.

Μιχάλης Αεράκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

«..ΔΗΠΕΘΕ που δεν ενσωματώνονται στα σπλάχνα των τοπικών κοινωνιών που υπηρετούν, πρέπει να κλείνουν..»

Μιχάλης Αεράκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας»

«…Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, αντί για επιχείρηση, θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα «κίνημα» για την επιστροφή στην υγιεινή παραδοσιακή Κρητική Διατροφή, στην ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και την πιο αποτελεσματική σύνδεση της παραγωγής με τις υπηρεσίες του τουρισμού - για να μπορέσει να καθιερωθεί η Κρήτη ως ένας ξεχωριστός και ποιοτικός γαστρονομικός προορισμός και να ενδυναμωθεί η οικονομίας της…»

Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας»

Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος – συγγραφέας

Την ιστορία μπορεί να την γράφουν οι νικητές, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν πάντα το βάρος της.

Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος – συγγραφέας

Προφορική Ιστορία / Συνέντευξη: Τασούλα Βερβενιώτη, Ιστορικός

Ο βασικός στόχος της προφορικής ιστορίας είναι να φέρει στο ιστορικό προσκήνιο τους "αφανείς"
                                                                         
     Τασούλα Βερβενιώτη ιστορικός
 
Στο πέρασμα του ιστορικού χρόνου οι χαμένοι και οι αδύναμοι εναγώνιος ψάχνουν την δικής τους αλήθεια κάπου αποτυπωμένη στις γραμμές της επίσημης ιστορίας. Πράγμα δύσκολο και συχνά απλά ουτοπικό…
Την καταγραφή και ανάδειξη των καθημερινών πτυχών της ιστορίας μικρών ή μεγάλων κοινωνικών ομάδων, που όμως δεν συγκαταλέγονται κατά κανόνα στους "νικητές" της ζωής και των αγώνων, έρχεται να καλύψει η προφορική ιστορία.
Για την ουσία και το περιεχόμενο της προφορικής ιστορίας μιλάμε με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη. Αφορμή το εργαστήρι  επιμόρφωσης συνεντευκτών καταγραφής προφορικής ιστορίας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στα Χανιά με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μ.Φ.

Γιώργος Κοκκινάκος, Ψυχίατρος

«…ο καθένας μας θα πρέπει να γνωρίζει ότι το υγιές από το άρρωστο στην ψυχιατρική δεν χωρίζονται με ένα βαθύ χαντάκι αλλά από μια πολύ λεπτή γραμμή…»

Γιώργος Κοκκινάκος, ψυχίατρος, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου ΚΟΙΣΠΕ Χανίων

Για την διάσωση του Ιστορικού Ελαιώνα της Κρήτης

 
 
Πρωτοβουλία για τη διάσωση των ιστορικών ελαιόδεντρων  της Κρήτης έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες. Περίπου τριάντα πέντε πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης μετέχουν πλέον στην πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών ελαιοδέντρων του νησιού, ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών, που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο. Η προσπάθεια στηρίζεται επιστημονικά από το ΤΕΙ Κρήτης.
Για την πρωτοβουλία αλλά και για τις προοπτικές της μιλάμε με τον κ. Σπύρο Λιονάκη, γεωπόνο – καθηγητή στο ΤΕΙ Κρήτης.
Μ.Φ.