12112017Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μιά συζήτηση με τον Χανιώτη Μουσικό Λεωνίδα Λαινάκη

 

Η Κρητική μουσική  όπως και όλες οι μουσικές εξελίσσονται. Ανάλογα τις κοινωνικές συνθήκες, τα βιώματα του κάθε μουσικού, τους επηρεασμούς των μέσων ενημέρωσης, τη τεχνολογία,και όλων των υπεύθυνων φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Λεωνίδας Λαινάκης, μουσικός


"Νήσων Περίπλους"

 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας
 
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των βασικών επιδιώξεων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader, οι οποίες συνοψίζουν εν ολίγοις τους στόχους τους στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, τόσο η συνολική προσέγγιση των τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και των επιμέρους σχεδίων συνεργασίας, έχουν σχεδιαστεί στο να συνεισφέρουν στο μέτρο που τους αναλογεί, στον παραπάνω στόχο.

Οδυσσέας Ιωάννου: ο Μουσικός Παραγωγός, ο Στιχουργός, ο Συγγραφέας

"…Θεωρώ πως αν δεν βγεις στο δρόμο εκφράζοντας νέες συλλογικότητες που θα διεκδικούν κάτι καλύτερο, το τραγούδι δεν πρόκειται να αλλάξει…"
 
Οδυσσέας Ιωάννου, Διευθυντής Μελωδία fm, στιχουργός, συγγραφέας
 
 
 
Ο Οδυσσέας Ιωάννου είναι από τους ανθρώπους της γενιάς μας που έχει βάλει το λιθαράκι του στη διαμόρφωση μιας σχολής του ελληνικού ραδιοφώνου. Αυτής που προσπαθεί να αναδείξει τις αξιόλογες και συνάμα ελπιδοφόρες δουλειές. Είτε μιλάμε για παλιές είτε για νέες δημιουργίες. Εδώ και χρόνια 6-8 το απόγευμα(στον Μελωδία 99,2 fm και σε αναμετάδοση από το Δίκτυο 91.5  fm στα Χανιά) αφήνει τις νότες του να απλώνονται διακριτικά. Εδώ και χρόνια 6-8 το απόγευμα μας ταξιδεύει με ιστορίες χειροποίητες, ιστορίες καθημερινότητας και γι΄αυτό ιστορίες ιδιαίτερα δυναμικές. Παράλληλα ο Οδυσσέας Ιωάννου μας αγκαλιάζει με τους στίχους του οι οποίοι καταφέρνουν να αφηγούνται τις ιστορίες όλων μας…
 
"…Δεν ξέρω ποιόν παλεύω να νικήσω
φτάνω στην πόρτα και ζυγίζω την ζωή μου
νοιώθω τα μάτια σου να με τραβάνε πίσω
να μ' αγαπάνε δυο φορές για να γυρίσω
σαν βυθισμένες άγκυρες επάνω στο κορμί μου…"

Βυθισμένες άγκυρες
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
Μουσική - Πρώτη εκτέλεση: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Μια συζήτηση για την Κρητική Μουσική και παράδοση με τον Ηλία Χορευτάκη

"…Παράδοση δεν είναι μόνο η μουσική μας δεν είναι μόνο να βάλεις μια παραδοσιακή ενδυμασία. Είναι να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους, είναι να τιμάς τους φίλους σου…"
 
Ηλίας Χορευτάκης
 
 
Από τους νεότερους μουσικούς της Δυτικής Κρήτης αλλά με πολλά χρόνια στο πάλκο ο Ηλίας Χορευτάκης μας δίνει το στίγμα του για την Κρήτη, την Παράδοση, τα Γλέντια αλλά και για το μέλλον της δημιουργίας αυτού του τόπου.
Μ.Φ.

Ειδικές Μορφές Τουρισμού / Συνέντευξη Γιώργος Αντωνακάκης

 
 
Η Κρήτη χάνει ετησίως
900.000 περίπου επισκέπτες Ειδικών Μορφών Τουρισμού
 
 
Γιώργος Αντωνακάκης, Οδηγός Βουνού
 
 
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερες δόξες και στον τόπο μας. Κατά τη γνώμη πολλών αποτελούν ένα πεδίο το οποίο έχει ιδιαίτερη δυναμική. Ένα τοπίο που μπορεί να συνδυάσει αρμονικά τον τουρισμό, την ήπια ανάπτυξη των περιοχών αλλά και όλα τα στοιχεία ενδοσκόπησης που χρόνο με το χρόνο χάνονται. Για τα παραπάνω διαλέξαμε ένα από τους πρώτους επαγγελματίες του χώρου για να έχουμε μια συζήτηση, τον Γιώργο Αντωνακάκη.
Μ.Φ.

Η Τέχνη είναι η αναζήτηση του ανείπωτου, του αιώνιου / Θόδωρος Αγγελόπουλος,

 
Στις αρχές Του Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς προβλήθηκε η νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το Τρίτο Φτερό". Η ταινία είναι η δεύτερη στη σειρά από την τριλογία του "Η Σκόνη του Χρόνου". Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στα πλαίσια σημαντικών ιστορικών γεγονότων του 20ου αιώνα. Στην "Πυξίδα" πήραμε σαν αφορμή αυτήν την ταινία για να συζητήσουμε μαζί του όχι μόνο για την ταινία ή για την τριλογία αλλά και για πολύ σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν ανήσυχους, ευαίσθητους και υποψιασμένους πολίτες.

Συνέντευξη: Αντώνης Πλυμάκης / Μάρτιος 2008 - φ.66

    
"…Η έλξη του βουνού, του ύψους, της καθάριας φύσης σε κυριεύει χωρίς πολλές φορές να μπορείς να εντοπίσεις τι συγκεκριμένο την προκαλεί…"
 
Αντώνης Πλυμάκης
 
Ο Αντώνης Πλυμάκης είναι από αυτούς που έχουν "φάει με το κουτάλι" τα Χανιώτικα βουνά και όχι μόνο. Πιθαμή προς πιθαμή γνωρίζει τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας μας. Γνωρίζει επίσης, και κυρίως, τους ανθρώπους που συνδέονται με τους τόπους. Εκ των πραγμάτων προστάτης του φυσικού πλούτου και παράλληλα κοινωνός μας μαγευτικής εμπειρίας. Την εμπειρία του στο πέρασμα του χρόνου αποτυπώνουμε σε αυτή την κουβέντα.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης 

www.radiobubble.gr

Οπότε τα όσα συμβαίνουν σήμερα με τα Νέα Μέσα είναι, τηρουμένων των αναλογιών, μια επανάσταση
 
Αποστόλης Καπαρουδάκης
 
 
Τα Νέα Μέσα είναι κατά τα φαινόμενα το πεδίο δράσης και επικοινωνίας που αναπτύσσεται ραγδαία και στην Ελλάδα. Από τους πρωτοπόρους στο χώρο τα παιδιά του radio bubble. Συζητάμε με τον – και Χανιώτη – Αποστόλη Καπαρουδάκη. Μάχιμο δημοσιογράφο σε πολλά από τα συμβατικά ΜΜΕ και πλέον δυναμικό δημοσιογράφο των Νέων Μέσων.
Μ.Φ.

Συνέντευξη: Αργύρης Μπακιρτζής / Μάρτιος 2008 - φ.66

     "…λέω καμιά φορά ότι θα έπρεπε να πληρώνω για να έχω αυτό που παίρνω απ’ τους Χειμερινούς Κολυμβητές"

 
Αργύρης Μπακιρτζής
 

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου των Χειμερινών Κολυμβητών  Με τίτλο "Το πέρασμά σου" είχαμε μια απολαυστικότατη συζήτηση με τον πληθωρικό ερμηνευτή, και ψυχή του συγκροτήματος, Αργύρη Μπακιρτζή. Υπερτασικός Αρχιτέκτονας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με ειδίκευση στην αναστήλωση μνημείων, χειμαρρώδης συνομιλητής και λαϊκός περφόρμερ στις εμφανίσεις του. Αρχαιολογία και μουσική μερικά από τα θέματα της υπερδίωρης κουβέντας μας. Πάντως, μας έπεισε με θυμοσοφία, πως όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, ίσως τελικά αυτό να μην είναι κατ΄ ανάγκη αρνητικό…
Αντώνης Περιβολάκης
    

"Δουλειές με φούντες" / Συνέντευξη με την συγγραφέα Αγγελική Μυλωνάκη

"…Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος έχει ζωντανή και οικεία γλώσσα, που κερδίζει την αγάπη του κοινού ακόμη και σήμερα…"
 
Αγγελική Μυλωνάκη, Δημοσιογράφος – συγγραφέας
 
Μ΄ ένα μαγικό τρόπο μέσα σε διάστημα δυο ημερών του Φλεβάρη δυο φίλοι – άγνωστοι μεταξύ τους – μου ζήτησαν να προσέξω το βιβλίο  "Δουλειές με φούντες" της Αγγελικής Μυλωνάκη. Έχοντας μια ευαισθησία για το θέμα ομολογώ ότι το έψαξα αυθημερόν και όταν ήρθε στα χέρια μου βρέθηκα με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερευνητική δουλειά που "παντρεύει" δυο μεγάλες αγάπες και παράλληλα δυο σπουδαία ερευνητικά πεδία. Τον ελληνικό κινηματογράφο και το χώρο της εργασίας. Η, Χανιώτισσα στην καταγωγή, Αγγελική Μυλωνάκη έχει αφιερώσει χρόνο για μεθοδική έρευνα που είναι χρήσιμη πολυεπίπεδα. Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί…
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

"Οι μέρες πριν τα χρόνια" συναντιούνται "Εδώ στο λίγο"

    
Ανάμεσα σε πολλά δήθεν στα ύστερα του 2007 έφτασαν στα χέρια μας δυο ποιητικές συλλογές.  Λόγος και λιτός και μεστός. Λέξεις που με βασανιστική σκέψη έχουν μπει στη θέση τους ώστε να εκφράσουν τον ποιητή. Σε μια εποχή που  λόγος  ακατάσχετος και συνήθως ανούσιος μας κυριεύει ο λόγος ο ποιητικός αποτελεί όαση.

Μερόπη, μια μούσα που γίνεται βιβλίο

Η "Μερόπη" ως βιβλίο, πρόσωπο αλλά και ως σύνολο προβληματισμού ήταν η αφορμή για την σύντομη κουβέντα που ακολουθεί. Με το βλέμμα στραμμένο στη δυσκολία της συνθετικής σκέψης ο συγγραφέας ερμηνεύει το σύνολο  με τη χρήση πολύμορφων εργαλείων. Ένα σύνθετο και κατά τη γνώμη μας ενδιαφέρον εγχείρημα..!
Περισσότερα στην συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα της "Μερόπης".
Μ.Φ.

Ο περιφερειακός τύπος είναι υποτιμημένος

        
... και  ποτέ δεν πήρε αυτά που του αναλογούσαν
 
Αντώνης Μουντάκης Εκδότης Εφημ. "Νέοι Ορίζοντες" και  Α’ Αντιπρόεδρος στην Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου
 
 
Ο Αντώνης Μουντάκης είναι εδώ και 15  χρόνια η ψυχή της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Νέοι Ορίζοντες" η οποία κυκλοφορεί με αφετηρία την επαρχία Κισάμου. Στα 15 αυτά χρόνια έχει δει και έχει μάθει αρκετά πράγματα σχετικά με τον εβδομαδιαίο επαρχιακό τύπο. Τα τελευταία 2 χρόνια παλεύει μέσα από το Δ.Σ. της Ένωσης Εβδομαδιαίων Επαρχιακών Εφημερίδων για εφημερίδες ανεξάρτητες, δυναμικές και δυνατές.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

"Αυτό που κατά βάση δεν παρέχουμε στους επισκέπτες μας είναι η Κρητική Φιλοξενία

Βασίλης Μιχελιουδάκης, τουριστικός συντάκτης
 
 
Στην καρδιά του χειμώνα και οι συζητήσεις  για το χθες και το αύριο του τουρισμού είναι συνεχώς το επίκεντρο και στα Χανιά. Συχνά οι γενικόλογες και αφοριστικές αναφορές καταλήγουν σε αόριστες παραπομπές για το δια ταύτα της καθημερινής τουριστικής διαχείρισης και του δικού μας νομού. Για αυτά τα καθημερινά ζητήσαμε την γνώμη ενός ανθρώπου που εδώ και χρόνια παρακολουθεί με γνώση και προσοχή το χώρο του τουρισμού. Φιλοξενούμενος μας αυτό το μήνα ο τουριστικός συντάκτης Βασίλης Μιχελιουδάκης.
 
Συνέντευξη: Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Συνέντευξη Πολυχρόνης Κουτσάκης

        
Πιστεύω πως ο πολιτισμός της εικόνας έχει φθάσει στα όριά του και σπρώχνει τους ανθρώπους στο να βρουν κάτι διαφορετικό, γιατί πια τους απωθεί.
Πολυχρόνης Κουτσάκης
 
 
Τα Χανιά από χρόνια έχουν την τύχη να γεννούν δημιουργούς της γραφής. Συγγραφείς  με ιδιαίτερο λόγο και στίγμα. Της νεότερης γενιάς αλλά με σημαντική παρουσία στο χώρο ο συνομιλητής αυτού του μήνα. Ένας μηχανικός που ερευνά, εκτός των άλλων, και στη λογοτεχνία ο  Πολυχρόνης Κουτσάκης.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

"Νόσος … Χρόνος" από τις δημιουργικές γέφυρες

Η ομάδα έδωσε πρόσφατα, στα μέσα του καλοκαιριού την θεατρική παράσταση "Νόσος … Χρόνος" και με αφορμή αυτή τη δουλειά βρεθήκαμε για μια από τις ωραιότερες και πιο παραγωγικές συζητήσεις που έχουμε κάνει στην "Πυξίδα". Η κουβέντα μας κράτησε τρεισήμισι ώρες περίπου, εμείς κόψαμε, ράψαμε και σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά σημεία της. Στην συζήτηση συμμετείχαν η Νία Φώη, σκηνοθέτης και βασικός παράγοντας της ομάδας Δημιουργικές Γέφυρες, ο Αντώνης Κατσιάδας, επίσης από τα ιδρυτικά στελέχη των γεφυρών που ασχολείται κυρίως με τρόπους στήριξης και διαχείρισης της εταιρίας και τέλος, η μόλις 17 ετών Βάσια Μπαρνασά, ηθοποιός στη παράσταση και … μαθήτρια Λυκείου στο επάγγελμα. Η συζήτηση έγινε 4 μέρες μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους στο θέατρο "Δ. Βλησίδης", μια παράσταση που εντάχθηκε στα πλαίσια του 3ου πανελλήνιου φόρουμ ογκολογίας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αντώνης Περιβολάκης

"΄Ασπρο Μαντήλι ανέμιζε" Μια συνέντευξη με τον Βασίλη Σκουλά

        
 
Στα μέσα του καλοκαιριού κυκλοφόρησε ένας πολύ ενδιαφέρων δίσκος με συνθέσεις του Μάριου Τόκα, στίχους του Ανωγειανού Κώστα Φασουλά και  κύριο ερμηνευτή τον επίσης Ανωγειανό πασίγνωστο Βασίλη Σκουλά. Ο Βασίλης Σκουλάς, αληθινός θρύλος της Κρητικής μουσικής, κατ΄ εξοχής εκπρόσωπος της ευγένειας και της λεβεντιάς αυτού του μουσικού ιδιώματος στο οποίο ανήκουμε όλου, μας παρέθεσε μια απολαυστική, διδακτική, φρέσκια και ζωντανή συνέντευξη όχι μόνο για τον καινούριο δίσκο "’Ασπρο Μαντήλι ανέμιζε" αλλά και για θέματα που αφορούν γενικότερα τη μουσική. Εμείς από αυτή τη μακροσκελή αυτή συζήτηση, σας παραθέτουμε ένα μέρος της σοφίας του, νιώθοντας περήφανοι που μας έκανε την τιμή να μας φιλοξενήσει στον υπέροχο χώρο του στα Ανώγεια.

Συνέντευξη του μήνα: Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Πιστεύω ότι αυτό που θα υπάρχει ως πολιτιστική κληρονομιά στο μέλλον, θα είναι κάτι από όλες αυτές τις προσλαμβάνουσες που έχουν οι μουσικοί σήμερα.
 
Ζαχαριας Σπυριδάκης, μουσικός
 
Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των μουσικών που ζουν μαγεμένοι με τη μουσική και τον κόσμο της. Δαμαστής της λύρας και  επίμονος μελετητής της μουσικής. Συχνά μας μαγεύει με τις νότες του σε διαδρομές από την Κρητική μουσική μέχρι το Flamenco, από την Κρήτη μέχρι τα βάθη της Ανατολής. Με το Ζαχαρία Σπυριδάκη διαπραγματευόμασταν την συζήτηση που ακολουθεί περίπου 3 μήνες. Τελικά ο καρπός αυτής της, πιστεύουμε ενδιαφέρουσας, διαπραγμάτευσης είναι στη διάθεση μας.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

"Πλούτη και κάλλη φθείρονται, κι η Νιότη μπαταλεύγει,

                    Αγάπη και Καλή Καρδιά, στον κόσμο βασιλεύγει!"
Σταμάτης Αποστολάκης, Λαογράφος
 
 
Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας οι οποίοι ακούραστα αλλά και κυρίως μεθοδικά και ανιδιοτελώς  κοπιάζουν για την καταγραφή και την ανάδειξη του τόπου τούτου.
Ο λαογράφος, ο περιηγητής, ο μελετητής, ο άνθρωπος και κυρίως ο Δάσκαλος Σταμάτης Αποστολάκης είναι αυτό το μήνα ο συνομιλητής μας.
Μέσα από μια μεγάλη διαδρομή και μια βαθιά αναζήτηση και καταγραφή γύρω την Κρήτη μια κουβέντα από καρδιάς.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Οι "CYCLOWN CIRCUS"

Ίσως τους θυμάστε. Πέρασαν και από τα Χανιά πριν από μερικά χρόνια. Σε κάποιο δρόμο θα τους συναντήσατε με τα ψηλά τους ποδήλατα ή θα παρακολουθήσατε κάποια από τις "χρωματιστές" τους παραστάσεις. Στην αγορά, στη λαϊκή, στο παλιό λιμάνι…
 
Συνέντευξη του Δημήτρη Σφυρή  στον Γιώργο Τσίμα

Τίποτα από ότι κάνουμε δεν είναι μάταιο.

         Ακόμα κι όταν δεν έχει την ανταπόκριση που θα θέλαμε. Είναι θέμα αρχής και θετικής αντίληψης της δράσης!

Μανόλης Πουλής
 
Ακούραστα, επίμονα, συχνά επίπονα δουλεύει, εδώ και χρόνια στο χώρο του πολιτισμού ο Μανόλης Πουλής. Με απόλυτη συνέπεια και με συνεχή δημιουργική αναζήτηση παραμένει ένας από τους φάρους του πολιτισμού στα Χανιά και όχι μόνο. Με τον Μανόλη γνωριζόμαστε κάποια χρονιά και συνεχώς ανταλλάσουμε αγωνίες – σκέψεις – προβληματισμούς. Αυτή τη φορά ενώπιον των αναγνωστών της Πυξίδας.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης