12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στη Δράμα το κέντρου βάρους του Φεστιβάλ είναι πάντα ο νέος κινηματογραφιστής

    Αντώνης Παπαδόπουλος

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας
 
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ένα γεγονός που ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη πριν από 30 χρόνια, εμπλουτίστηκε από Αθηναίους επαγγελματίες, το αγκάλιασε ο Δήμος, μετά ήρθε και το Υπουργείο Πολιτισμού, το κατέκτησε η πόλη.  Αν και εδρεύει στην περιφέρεια, εδώ και 20 χρόνια είναι Εθνικό Φεστιβάλ, εδώ και 13 χρόνια Διεθνές, κι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, είναι ένα από τα δύο τρία σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ στον κόσμο.

Θερμοκοιτίδα νέων Επιχειρήσεων Χανίων

    
Τομείς  όπως η καινοτομία και η νεανική επιχειρηματικότητα είναι στο πεδίο δράσης αλλά και στόχευσης πολλών φορέων. Στους τομείς αυτούς δραστηριοποιείται, με επιτυχία, τα τελευταία χρόνια η Θερμοκοιτίδα νέων Επιχειρήσεων Χανίων. Για την θερμοκοιτίδα μας μίλησε ο διευθυντής της Θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων Χανίων  Γιάννης Βουρδουμπάς.
Μ.Φ.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην

    
 "…κάποια στιγμή οι νέες γενιές θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο."
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
 
Έκλεισαν  τρεις μήνες από την κυκλοφορία του καινούριου του δίσκου με τον τίτλο "Διάφανος". Στα μέσα του Γενάρη ήρθε και έδωσε μια συναυλία στην "Οκτάβα" της πόλης μας.  Είχαμε μια εξαιρετική κουβέντα μαζί του, της οποίας ένα μέρος μόνο σας παρουσιάζουμε εδώ. Τα σχόλια περισσεύουν. Απολαύστε:
 
Συνέντευξη του Θανάση Παπακωνσταντίνου στον Αντώνη Περιβολάκη    
        

Πιταριδάκης Αντώνης, πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης

    "…μεγάλο ζήτημα για το νομό μας και την Κρήτη γενικότερα είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και κυρίως η σύνδεσή του με τους άλλους παραγωγικούς τομείς και με την ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος…"
 
Αντώνης Πιταριδάκης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΚ
 
Στον αστερισμό των εκλογών τυχαίνει να δημοσιεύεται αυτή η συνέντευξη η οποία έχει γίνει εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Οι περιστάσεις δίνουν τώρα το δρόμο της δημοσιοποίησης. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί κατατίθενται μια σειρά από προτάσεις – προβληματισμοί που αφορούν την ανάπτυξη του νομού Χανίων αλλά και γενικότερα της Κρήτης. Μια συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνη Πιταριδάκη εφ΄ όλης της ύλης.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

"… ο καθένας μας αναγνωρίζει στο ρεμπέτικο μια αυθεντική εικόνα του εαυτού του…"

Κώστας Βλησίδης
 
Ένα από τα μουσικά είδη που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας εδώ και δεκαετίες είναι το ρεμπέτικο. Μια μουσική, ένας τρόπος έκφρασης, μια ιστορία η οποία συνεχώς ανατροφοδοτείται δίνοντας ερεθίσματα τόσο στους παλιότερους όσο και στους νεότερους.
Ένας από τους πιστούς  μελετητές αυτής της ιστορίας είναι ο Κώστας Βλησίδης ο οποίος με ένα ακόμα βιβλίο ( Σπάνια κείμενα για το Ρεμπέτικο, 1929-1959) έρχεται να φωτίσει περισσότερο την μουσική αλλά και την κοινωνική μας παράδοση η οποία συμβαδίζει με το ρεμπέτικο.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης
    

Στη σημερινή Κρήτη θα πρέπει να διαιωνίσουμε "τα κοινά... καινώς"

       
Μαρία Χναράκη *
Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών κι επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ
 
 
Η Κρήτη είναι σημείο συζήτησης και αναφοράς των απανταχού Κρητικών. Η κ. Μαρία Χναράκη επιστήμονας, με ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό, και παράλληλα πρεσβευτής μιας Κρήτης που σέβεται και διατηρεί την παράδοση της είναι συνομιλητής στη κουβέντα που ακολουθεί.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Αριστείδης Χαιρέτης: Με μαντινάδες θα τα πω…

     
Λιγότερο από μια στιγμή μάθια να κοιταχτούνε
μπορεί να φύγει μια ζωή να μη λησμονηθούνε

Μαντινάδες από τα ορεινά και περήφανα Ανώγεια της Κρήτης καμωμένες από τον Αριστείδη Χαιρέτη που λαξεύει τις λέξεις με μαστοριά εδώ και 35 χρόνια (βοσκός το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σήμερα διατηρεί ένα μικρό καφενείο). Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του, με μαντιναδες με τίτλο "Λιγότερο από μια στιγμή…" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Σείστρον", με την επιμέλεια του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία διαλέξαμε 2 παλιότερες συνεντεύξεις του Αριστείδη Χαιρέτη να σας παρουσιάσουμε.

Μ.Φ.

www.tar.gr

 Ο διαδικτυακός τόπος για την κιθαρά μπορεί να είναι το "εναλλακτικό" που όλοι ελπίζουμε.
Νότης Μαυρουδής
 
 
Το διαδύκτιο είναι σίγουρα ένας χώρος επαναστατικών συναντήσεων και αντιστάσεων. Το διαδύκτιο παράλληλα είναι το καταφύγιο για τη δυναμική ανασύνταξη ολόκληρων κοινοτήτων που ωθούνται προς το περιθώριο των κρατούντων κοινωνικο-πολιτιστικών δομών. Χώρος δράσης και δυναμικής παρέμβασης και παράλληλα πόλος συσπείρωσης ισχυρών "μειοψηφιών". Από τις ποιο δυναμικές κοινότητες που συναντήσαμε τους τελευταίους μήνες αυτή του www.tar.gr. Συζητάμε με τον αγαπημένο συνθέτη και ψυχή του περιοδικού, τον Νότη Μαυρουδή.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

www.cineek.gr και www.independent.gr

 www.cineek.gr  online περιοδικό για τον Εναλλακτικό Πολιτισμό   και

www.independent.gr  "Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο"

 
Το σινεμά είναι από τα πεδία που εδώ και χρόνια είναι τόποι ανάπτυξης και ανεξάρτητης δράσης και δημιουργίας. Το ζητούμενο είναι πως αυτή η ανεξάρτητη δημιουργία φτάνει μέχρι τους τελικούς αποδέκτες της. Δηλαδή εμάς. Με ένα μαχητή της ιδέας του κινηματογράφου, αλλά και της ανάδειξης του μιλάμε αυτό τον μήνα, τον Παναγιώτη Χιονίδη κινητήριο μοχλό τόσο του  www.cineek.gr όσο και του www.independent.gr
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης
        

"…Η τρέλα είναι τρόπος του υπάρχειν στον κόσμο."

    
Οι εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι ταχύτατες τα τελευταία χρόνια. Τομές, ανακατατάξεις αλλά και πολλά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με το "που πάει" η ψυχική υγεία στη χώρα μας.
Από τους πλέον αρμόδιους ο συνομιλητής μας, ο ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Μαριννέλα Βλαχάκη: Το "σιλάνς σιλβουπλέ" είναι ο ψίθυρος ενός παιδιού.

     To "σιλάνς σιλβουπλέ" ειναι η κραυγή ενός παιδιού κατά τη συγγραφέα του. Αυτή την κραυγή  συζητάμε με την Μαριννέλα Βλαχάκη

Τι είναι αυτό που θέλεις να αναδείξεις μέσα από το βιβλίο σου;
 
Όταν έγραφα το "σιλάνς σιλβουπλέ" δεν προσπαθούσα να αναδείξω κάτι, μόνο  ελευθέρωνα μνήμες, εικόνες, μυρωδιές, φωνές, και τον αέρα που είχα εισπνεύσει σε εκείνα τα χρόνια.  Στο αποτέλεσμα ωστόσο προέκυψαν ενδιαφέροντα πράγματα… αναδεικνύεται μέσα από τη ματιά του παιδιού, το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό της δεκαετίας του ’60, τα ήθη τα έθιμα οι ιδιαιτερότητες του τόπου και των ανθρώπων μιας μικρής κοινωνίας, ενός χωριού της Κρήτης,  αλλά και ευρύτερα της Ελλάδας ολόκληρου του 20ου αιώνα.
    

Η προσχολική αγωγή είναι σταθμός στην ανάπτυξη του παιδιού

    
"…Η προσχολική εκπαίδευση είναι η αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για την ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού…"
 
 
Μια συζήτηση με τη Νηπιαγωγό Μάρω Βελίγγου για την σπουδαιότητα της προσχολικής αγωγής.

Από τις τρομερές σιωπές στον Άρτιο λόγο

    
Μαρινέλλα Βλαχάκη, Σιλάνς σιλβουπλέ
Κέδρος 2006
Γράφει η Αγγέλα Καστρινάκη
 
 
Πώς παλεύει κανείς με τα φαντάσματά του, με τις σκιές που τον τυραννούν, με το συνεχές πένθος των προσώπων γύρω του, με μια μάνα καταθλιπτική και δεσποτική, και με τις αδιάκοπες απαγορεύσεις; Ίσως γράφοντας ιστορίες, ίσως παίζοντας θέατρο στα άλογα ζωντανά ή και στα άψυχα του κόσμου.

Λαογραφικός Όμιλος Χανίων

         "…αυτό που κρατάει τόσους ανθρώπους και κυρίως νέους ανθρώπους γύρω από τους συλλόγους είναι ότι εντός των συλλόγων δημιουργείται ένα δέσιμο πρωτόγνωρο, αναπτύσσεται το ιδεώδες της ομάδας, της συλλογικότητας και της κοινής προσπάθειας…" 
 
Στέλλα Αγιασμενάκη χοροδιδάσκαλος στο Λαογραφικό Όμιλο Χανίων
 
 
·        Να ξεκινήσουμε με το τι είναι ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ.  Οι δραστηριότητές σας ποιες είναι;
 
Ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων είναι μία οργανωμένη παρέμβαση στα πολιτιστικά του τόπου μας από το 1984.  Διατηρεί μεικτές χορευτικές ομάδες (παιδικές, εφηβικές, ενηλίκων) και παραδίδει καθημερινά μαθήματα παραδοσιακών χορών.  Χοροδιδάσκαλοι του Ομίλου είναι ο Γιάννης Αγιασμενάκης, ο Βαρδής Σελιανάκης, ο Σοφοκλής Μαυρομάτης και η συνομιλούσα.
Διαθέτει 12 σειρές παραδοσιακών στολών που καλύπτουν τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.  Η Ιματιοθήκη αυτή συντηρείται και εμπλουτίζεται συνεχώς από το εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών στολών που λειτουργεί στο σύλλογο, με πρώτο διδάξαντα τον αείμνηστο τερζή Αντώνη Βασιλακάκη από το Αμάρι Ρεθύμνου. 

Η Συνέντευξη Του Μήνα: Γιώργος Σταθάκης / Νοέμβριος 2006-φ.51

    
Γιώργος Σταθάκης
 
"...Οι επαναστατικές πράξεις σήμερα αφορούν τη σύγκρουση με τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον καταναλωτισμό, τα ΜΜΕ και την κοινωνία του θεάματος. Όχι μόνο στο ιδεολογικό επίπεδο, αλλά στη γειτονιά, στο σπίτι, στην πόλη, στην εργασία, στην καθημερινότητα..."
 
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εδώ και χρόνια κινείται ανάμεσα στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Αθήνα αλλά και πολλούς άλλους προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδος παρατηρώντας και συμμετέχοντας (σ)τις εξελίξεις τοσο στην επιστήμη του όσο και την κοινωνία. Από το 2004 είναι εκτός των άλλων και πρόεδρος στο Δ.Σ. της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς "Η Αυγή". Η συζήτηση που ακολουθεί αποτελεί καρπό μακράς διαβούλευσης και εφ΄ολης της ύλης αναφορά!

"Μούσα Πολύτροπος"

        
"…Πολύ δύσκολα θα βρεθεί ένα μικρό, ένα ελάχιστο πρόβλημα του λαού μας, το οποίο να μην έχει γίνει αντικείμενο μελωδικού σχολιασμού από το ελληνικό τραγούδι στην ροή του χρόνου…."
Ηλίας Βολιότης Καπετανάκης
 
 
Μια συνέντευξη-συζήτηση  με τον Ηλία Βολιότη Καπετανάκη πάντα έχει ενδιαφέρον καθώς ο φίλος Ηλίας εκτός από δεινός μελετητής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού παραμένει αθεράπευτα μερακλής. Αφορμή για την συνέντευξη που ακολουθεί το νέο του βιβλίο με τίτλο  "Μούσα Πολύτροπος", από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Από την Κρήτη στην κατεχόμενη Παλαιστίνη: Μια Ελιά ενώνει δυο λαούς

        
Γράφει η Μαρία Νικηφόρου*
 
Τον Απρίλιο του 2005 πραγματοποίησα το πρώτο μου ταξίδι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκπληρώνοντας έτσι μια επιθυμία χρόνων. Έμεινα τότε δύο εβδομάδες ως ακτιβίστρια της International Solidarity Movement (ISM), η οποία είναι ανεξάρτητη κίνηση εθελοντών για τον τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας. Η Διεθνής Κίνηση Αλληλεγγύης βασίζεται στις αρχές της μη βίαιης, άμεσης παρέμβασης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και της ενημέρωσης του κοινού στο εξωτερικό. Είναι μία πρωτοβουλία Παλαιστινίων πολιτών οι οποίοι συντονίζουν τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο, με συμμετοχή εθελοντών από διάφορες χώρες του κόσμου.
    

Μια νύχτα στα Χανιά, μια νύχτα στη Γη: γνωριμία με τους Night On Earth.

   
Στις 13 του Μάη δόθηκε στα Ταμπακαριά μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία. Στα πλαίσια των 2ων Γενεθλίων του σταθμού "Δίκτυο" έπαιξαν οι Sancho (Φώτης Σιώτας και Κώστας Παντέλης) και οι Night On Earth.
Οι Night On Earth πρόκειται να ξεκινήσουν μια συνεργασία με τον σημαντικό συνθέτη –τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου. Το εναρκτήριο λάκτισμα της συνεργασίας των Ν.Ο.Ε. με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου δόθηκε στο τέλος Απρίλη του 2007 σε συναυλία στο Gagarin της Αθήνας. Λίγο πριν τις δύο συναυλίες τους στην Κρήτη –Ηράκλειο και Χανιά - είχαμε την τιμή να βρεθούμε με δύο μέλη του συγκροτήματος τον Κωστή Ζουλιάτη και τη Σοφία Σαρρή (Χανιώτισσα στην καταγωγή) για μια συζήτηση – γνωριμία μαζί τους. Με ιδιαίτερη χαρά σάς παρουσιάζουμε, αμέσως, μέρος αυτής της κουβέντας μας.
 
 
Αντώνης Περιβολάκης
    

Μιλτιάδης Πασχαλίδης: "Πέρασαν χρόνοι δέκα..."

    
 
 
Ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης  μετράει πάνω από 15 χρόνια στην ελληνική μουσική και 10 από αυτά με προσωπική δισκογραφία. Το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε ένα δημόσιο απολογισμό παρουσιάζοντας τα τραγούδια αυτής της πορείας μαζί με τους φίλους του σε μια μεγάλη συναυλία – κατάθεση ψυχής. Η συναυλία αυτή έγινε cd και αφορμή για την κουβέντα που ακολουθεί.
        

Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων

    

    "…Τα παιδιά που έχουν ενημερωθεί για την ανακύκλωση μεταφέρουν την ευαισθητοποίηση στους οικείους τους ενθαρρύνοντας και ενίοτε απαιτώντας την συνεισφορά τους…"

 
Η ανακύκλωση αποτελεί ζητούμενο των σύγχρονων κοινωνιών. Ζητούμενο επιβίωσης καθώς τα σκουπίδια μας, καθημερινά  μας εκδικούνται. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ) αποτελεί μια από τις κατά κοινή ομολογία επιτυχημένες δομές στο χώρο.  Για την εταιρεία και την ανακύκλωση μιλήσαμε με την κ.   Θεοχαρούλα Μυλωνάκη Πρόεδρο του  Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και τον κ. Ελευθέριο Κοπάση Δ/νωντα Σύμβουλο της  Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Η αλήθεια της θείας

 Νίκη Κουκουνάκη – Τρουλλινού Ηράκλειο 1995   
 
   
   H κηδεία της θείτσας επί τάπητος, πήρα το Μουρσελά για παρέα να γυρίσω στην όμορφη πόλη. Νεκροταφείο μ' ανδριάντες, στρατηγοί και κτηματίες. Η πάλη των τάξεων φιγουράρει εμπρός και δεξιά, "Φιλιπόττης εποίει" είχε δίκιο η Ιωάννα, η διαδρομή της μνήμης περνάει κι' αποδώ.
 
      Βουρκιασμένο νερό και μαραμένα λουλούδια, ταγκισμένο λάδι σε σβηστά καντήλια. Τούτους τους ξεχάσανε. Η γεύση της απώλειας, της αναχώρησης. Η μάνα φιλιασμένη με τους νεκρούς της να τους τακτοποιήσει θέλει. Με πήγε και βίζιτα στα κόκαλα του παππού και του πατέρα. Περπατήσαμε ανάμεσα σε τάφους και κασελάκια, αραδιασμένες ημερομηνίες σημαδιακές της ζωής, του θανάτου, του τόπου, της Μοίρας, της Φυλής. Ψιλή βροχή και τέλη Μάη. Σαυρίτσες μπαινοβγαίνουνε σε τρύπες -δε θέλω άλλο να σκεφτώ. Όλα σήμερα μου την έχουνε στημένη.