12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Εδώ στο Νότο / Ιούνιος 2006 - φ.47

        
Τα Πανεπιστήμια είναι σε κινητοποίηση. Όχι δεν είναι μια από τις συνήθεις τα τελευταία χρόνια νοσηρές καταστάσεις όπου μικρές ομάδες δημιουργούν εθιμικές καταλήψεις. Μαζικές συνελεύσεις με πολιτικές αντιπαραθέσεις και πολιτική ζωντάνια είναι τα χαρακτηριστικά που σημειώνονται και καταγράφονται σε αυτές τις κινητοποιήσεις.
 
Οι αδελφοί Παλαιοκώστα πέταξαν, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ! Φυσικά μετά την παράκληση (!!!) του υπουργού κυρίου Πολύδωρα εκεί στον Κορυδαλλό όλοι είναι έτοιμοι μήπως και παραδοθούν με τον ίδιο εντυπωσιακό τρόπο. Σαν μάνα εξ ουρανού.

Εδώ Στο Νότο / Μάιος 2006 - φ.46

    
Οι εκλογές για τους τοπικούς άρχοντες όλο και πλησιάζουν. Όλο και περισσότεροι είναι αυτοί οι οποίοι επιθυμούν να σώσουν τον τόπο. Όλο και εντονότερη είναι η παραπολιτική κουβέντα. Δυστυχώς η ουσία μένει στο περιθώριο των μυστικών και ψηφοθηρικών διαβουλεύσεων.
 
Ο τσαμπουκάς απέναντι στο Ιράν φαίνεται να εντείνεται. Οι καουμπόηδες, ανατολής και δύσης, εκδίδουν για μια ακόμη φορά τελεσίγραφα πολέμου. Αυτόκλητοι ρυθμιστές της ζωής και της τύχης των λαών του κόσμου. Τσαμπουκάδες της μιας δραχμής που ενίοτε "επικοινωνούν" και με το θεό για την επιβεβαίωση της ορθότητας των εγκλημάτων τους.

Εδώ Στο Νότο / Ιανουάριος 2005 - φ42

Ο Υπουργός, ο Χάρης και η εμπιστοσύνη μας.
 
Πολύ μελάνι έχει χυθεί( και συνεχίζει να χύνεται) σε σχέση με την απομάκρυνση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης από την κυβέρνηση.
Δυστυχώς όσο περνάνε οι μέρες και απομακρυνόμαστε από την μέρα "αποκάλυψης" οπότε εξαντλούνται τα αστυνομικής φύσης ερωτήματα "ποιος τον έδωσε", "πως έγινε", κτλ όλο και περισσότερο βλέπουμε να μην ασχολείστε κανένας με την ουσία των απόψεων του κυρίου Μαρκογιαννάκη(προς τιμήν του συνεχίζει να τις υποστηρίζει και δημόσια).

Εδώ Στο Νότο / Απρίλιος 2006 - φ 45

Μέσα του Απρίλη του 2006.
 
Κάποιοι ανακάλυψαν ότι το σύστημα των μετρήσεων τηλεθέασης πάσχει από αξιοπιστία. Λες και ανακάλυψαν την Αμερική. Τόσα χρόνια η ασυδοσία βασιλεύει και μοιράζει κατά βούληση αριθμούς και εκατομμύρια και δεν έχει ανοίξει μύτη, τώρα; Αλήθεια γιατί δεν μας λέει κανένας για κάθε εκπομπή πόσοι δεν την είδαν. Έτσι για να δείτε ότι είμαστε σε ποιο ελπιδοφόρα κατάσταση απ΄ότι μας παραμυθιάζουν.

Εδώ Στο Νότο / Δεκέμβριος 2005 - φ 41

"Καλήν εσπέραν άρχοντες"

"Καλήν εσπέραν άρχοντες, αν είναι ορισμός σας,
Χριστού τη θείαν γέννησιν να πω στ’ αρχοντικό σας.
Χριστός γεννιέται σήμερον εν Βυθλεέμ την πόλη,
Οι ουρανοί αγάλλονται, χαίρετ’ η φύσις όλη,
Κυρά καμαροτράχηλη και φεγγαρομαγούλα
Απού τον έχεις τον υγιό, τον μοσχοκανακάρη.

                                                          

Εδώ στο Νότο / Μάρτιος 2006 - φ44

 
Το φαινόμενο μετανάστευση απασχολεί στον ένα ή τον άλλο βαθμό το σύνολο των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που έχουν βρεθεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαπενταετία.
 
Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που έχουν αντιμετωπίσει αυτά τα χρόνια οι μετανάστες πολλές όπως επίσης σημαντικοί οι κλυδωνισμοί που ένιωσε μια κοινωνία που είχε συνηθίσει να λειτουργεί στη λογική της ομοιογένειας σε όλα τα επίπεδα (κοινωνία, θρησκεία, οικογένεια, παιδεία  κτλ).
Κείμενα επί κειμένων έχουν γραφτεί για τα δικαιώματα όλων. Κείμενα στα οποία κατά κανόνα κυριαρχεί ένας καταγγέλλων  λόγος, συχνά ακραίος, που έχει ως κυρίαρχο χαρακτηριστικό ότι σε αυτή την ιστορία υπάρχουν "αυτοί" και οι "άλλοι".

Εδώ στο Νότο / Νοέμβριος 2005 - φ40

 
 
Τα τελευταία χρόνια, τον Νοέμβρη, τον Οκτώβρη, το Μάρτη, σκέφτομαι πως είναι δυνατόν να μιλήσει κάποιος σε ένα παιδί  για γεγονότα και ιστορικές στιγμές όπως αυτές του Νοέμβρη του 1973, του Οκτώβρη του 1940, του Μάρτη του 1821 και να κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό.

Εδώ Στο Νότο / Φεβρουάριος 2005 - φ43

Η  Γρίπη των πουλερικών  έμελε  να είναι ο "νέος" άρχοντας στη διατροφική μας τραγωδία. Έχοντας πλέον παρέμβει σε κάθε κύκλο της εξέλιξης ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους καρπούς "των έργων του".
 
Εκλογές Αυτοδιοίκησης. Καθώς πλησιάζουμε προς τον Οκτώβρη νιώθουμε να σωρεύονται στον πολιτικό στίβο δυνάμεις που μάλλον βρίσκονται μακριά από το να αφουγκραστούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να δράσουν για την ανάπτυξη αυτών. Παραγωντισμοί, σόγια, και αδιαφανείς συμμαχίες αναπτύσσονται… Ας ελπίσουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες θα δράσουν υπέρ αυτών που θα είναι και την επομένη δίπλα τους με συνέπεια και όραμα.

Εδω στο Νότο / Οκτώβριος 2005 - φ.39

Θυμάμαι πριν από χρόνια ο Σεπτέμβρης ήταν ο μεθυστής.
Όνομα και πράγμα που λένε.
Στα αμπέλια του νομού υπήρχε μια βουήζουσα ζωντάνια που έδινε τον τόνο προς όλες τις κατευθύνσεις. Η χαρά της απολαβής κόπων διαρκείας κάλυπτε την κούραση της χειρονακτικής εργασίας. Οι άνθρωποι δούλευαν αλλά παράλληλα μιλούσαν, γελούσαν, φλέρταραν χαιρόντουσαν εν τέλει την διαδικασία απολαβής των καρπών της μάνας Γης. Ο τρύγος και το πατητήρι άφηναν ένα άρωμα μέθης στην ατμόσφαιρα.