12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Φοίβος Ζαφειρίδης - Ψυχίατρος

«…Οι σύγχρονες κοινωνίες είναι εξ ορισμού εξαρτητικές. Αυτό κατά τη γνώμη μου ερμηνεύεται από το τεράστιο κενό που δημιουργεί στην ανθρώπινη ύπαρξη μια κοινωνία που διαμορφώθηκε όχι για να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων αλλά την οικονομία της ελεύθερης αγοράς…»

Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος


Συνέντευξη : Γιώργος Μητρόπουλος - Yafka records

«…Η διαβόητη κρίση του τραγουδιού έχει να κάνει με τους μεσάζοντες και τα παιχνίδια ισχύος που παίζονται μεταξύ τους…»

Γιώργος Μητρόπουλος

Η ιστορία με το ελληνικό τραγούδι, την κρίση που αυτό περνάει και την επόμενη μέρα του είναι στο επίκεντρο μιας συζήτησης των τελευταίων χρόνων. Σ΄ένα τοπίο που συνεχώς αλλάζει, με τους δημιουργούς να ψάχνουν και να ψάχνονται το τραγούδι αυτό καθαυτό δεν μπορεί παρά να είναι το επίκεντρο της ιστορίας. Στο θολό αυτό τοπίο όπου και η κοινωνία θολά πορεύεται μια Yafka στήνεται για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συνεργατών της. «Καλλιτεχνικός βομβιστής» σ΄αυτή την προσπάθεια ένας παλιός γνώριμος του ελληνικού τραγουδιού, ο Γιώργος Μητρόπουλος με τον οποίο μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας…

Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Για την διάσωση του Ιστορικού Ελαιώνα της Κρήτης

 
 
Πρωτοβουλία για τη διάσωση των ιστορικών ελαιόδεντρων  της Κρήτης έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες. Περίπου τριάντα πέντε πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης μετέχουν πλέον στην πρωτοβουλία διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών ελαιοδέντρων του νησιού, ηλικίας εκατοντάδων, ακόμα και χιλιάδων ετών, που βρίσκονται διάσπαρτα στην ύπαιθρο. Η προσπάθεια στηρίζεται επιστημονικά από το ΤΕΙ Κρήτης.
Για την πρωτοβουλία αλλά και για τις προοπτικές της μιλάμε με τον κ. Σπύρο Λιονάκη, γεωπόνο – καθηγητή στο ΤΕΙ Κρήτης.
Μ.Φ.

Πάρις Περυσινάκης, μουσικός

«…θεωρώ πως η παράδοση από μόνη της -όπως μαρτυρά και η λέξη- έχει εγγενές το στοιχείο της κίνησης…»

Πάρις Περυσινάκης

 

Από τους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς της Κρήτης που έχουν καταφέρει να σωρεύσουν μεγάλη εμπειρία Κρήτης. Με διακριτές μουσικές φόρμες και παράλληλες δημιουργικές «συναντήσεις» με τους μεγάλους της Κρητικής μουσικής χαράζει την μουσική του διαδρομή. Τελευταίο του δημιούργημα η Εμινέ. Ένα ποίημα της Κρήτης, για την Κρήτη και τον έρωτα.

Μ.Φ.

Μιά συζήτηση με τον Χανιώτη Μουσικό Λεωνίδα Λαινάκη

 

Η Κρητική μουσική  όπως και όλες οι μουσικές εξελίσσονται. Ανάλογα τις κοινωνικές συνθήκες, τα βιώματα του κάθε μουσικού, τους επηρεασμούς των μέσων ενημέρωσης, τη τεχνολογία,και όλων των υπεύθυνων φορέων που ασχολούνται με τον πολιτισμό.

Λεωνίδας Λαινάκης, μουσικός

Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας»

«…Το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας, αντί για επιχείρηση, θα πρέπει να λειτουργήσει περισσότερο ως ένα «κίνημα» για την επιστροφή στην υγιεινή παραδοσιακή Κρητική Διατροφή, στην ενίσχυση των τοπικών προϊόντων και την πιο αποτελεσματική σύνδεση της παραγωγής με τις υπηρεσίες του τουρισμού - για να μπορέσει να καθιερωθεί η Κρήτη ως ένας ξεχωριστός και ποιοτικός γαστρονομικός προορισμός και να ενδυναμωθεί η οικονομίας της…»

Ζωή Νόβακ, Διευθύντρια «Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας»

"Νήσων Περίπλους"

 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας
 
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και των βασικών επιδιώξεων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Leader, οι οποίες συνοψίζουν εν ολίγοις τους στόχους τους στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, τόσο η συνολική προσέγγιση των τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και των επιμέρους σχεδίων συνεργασίας, έχουν σχεδιαστεί στο να συνεισφέρουν στο μέτρο που τους αναλογεί, στον παραπάνω στόχο.

Προφορική Ιστορία / Συνέντευξη: Τασούλα Βερβενιώτη, Ιστορικός

Ο βασικός στόχος της προφορικής ιστορίας είναι να φέρει στο ιστορικό προσκήνιο τους "αφανείς"
                                                                         
     Τασούλα Βερβενιώτη ιστορικός
 
Στο πέρασμα του ιστορικού χρόνου οι χαμένοι και οι αδύναμοι εναγώνιος ψάχνουν την δικής τους αλήθεια κάπου αποτυπωμένη στις γραμμές της επίσημης ιστορίας. Πράγμα δύσκολο και συχνά απλά ουτοπικό…
Την καταγραφή και ανάδειξη των καθημερινών πτυχών της ιστορίας μικρών ή μεγάλων κοινωνικών ομάδων, που όμως δεν συγκαταλέγονται κατά κανόνα στους "νικητές" της ζωής και των αγώνων, έρχεται να καλύψει η προφορική ιστορία.
Για την ουσία και το περιεχόμενο της προφορικής ιστορίας μιλάμε με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη. Αφορμή το εργαστήρι  επιμόρφωσης συνεντευκτών καταγραφής προφορικής ιστορίας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στα Χανιά με τη συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Μ.Φ.

Μια συζήτηση για την Κρητική Μουσική και παράδοση με τον Ηλία Χορευτάκη

"…Παράδοση δεν είναι μόνο η μουσική μας δεν είναι μόνο να βάλεις μια παραδοσιακή ενδυμασία. Είναι να σέβεσαι τους άλλους ανθρώπους, είναι να τιμάς τους φίλους σου…"
 
Ηλίας Χορευτάκης
 
 
Από τους νεότερους μουσικούς της Δυτικής Κρήτης αλλά με πολλά χρόνια στο πάλκο ο Ηλίας Χορευτάκης μας δίνει το στίγμα του για την Κρήτη, την Παράδοση, τα Γλέντια αλλά και για το μέλλον της δημιουργίας αυτού του τόπου.
Μ.Φ.