12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Η Τέχνη είναι η αναζήτηση του ανείπωτου, του αιώνιου / Θόδωρος Αγγελόπουλος,

 
Στις αρχές Του Φεβρουαρίου αυτής της χρονιάς προβλήθηκε η νέα ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου "Το Τρίτο Φτερό". Η ταινία είναι η δεύτερη στη σειρά από την τριλογία του "Η Σκόνη του Χρόνου". Πρόκειται για μια ερωτική ιστορία που εκτυλίσσεται στα πλαίσια σημαντικών ιστορικών γεγονότων του 20ου αιώνα. Στην "Πυξίδα" πήραμε σαν αφορμή αυτήν την ταινία για να συζητήσουμε μαζί του όχι μόνο για την ταινία ή για την τριλογία αλλά και για πολύ σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν ανήσυχους, ευαίσθητους και υποψιασμένους πολίτες.

www.radiobubble.gr

Οπότε τα όσα συμβαίνουν σήμερα με τα Νέα Μέσα είναι, τηρουμένων των αναλογιών, μια επανάσταση
 
Αποστόλης Καπαρουδάκης
 
 
Τα Νέα Μέσα είναι κατά τα φαινόμενα το πεδίο δράσης και επικοινωνίας που αναπτύσσεται ραγδαία και στην Ελλάδα. Από τους πρωτοπόρους στο χώρο τα παιδιά του radio bubble. Συζητάμε με τον – και Χανιώτη – Αποστόλη Καπαρουδάκη. Μάχιμο δημοσιογράφο σε πολλά από τα συμβατικά ΜΜΕ και πλέον δυναμικό δημοσιογράφο των Νέων Μέσων.
Μ.Φ.

"Νόσος … Χρόνος" από τις δημιουργικές γέφυρες

Η ομάδα έδωσε πρόσφατα, στα μέσα του καλοκαιριού την θεατρική παράσταση "Νόσος … Χρόνος" και με αφορμή αυτή τη δουλειά βρεθήκαμε για μια από τις ωραιότερες και πιο παραγωγικές συζητήσεις που έχουμε κάνει στην "Πυξίδα". Η κουβέντα μας κράτησε τρεισήμισι ώρες περίπου, εμείς κόψαμε, ράψαμε και σας παρουσιάζουμε τα πιο σημαντικά σημεία της. Στην συζήτηση συμμετείχαν η Νία Φώη, σκηνοθέτης και βασικός παράγοντας της ομάδας Δημιουργικές Γέφυρες, ο Αντώνης Κατσιάδας, επίσης από τα ιδρυτικά στελέχη των γεφυρών που ασχολείται κυρίως με τρόπους στήριξης και διαχείρισης της εταιρίας και τέλος, η μόλις 17 ετών Βάσια Μπαρνασά, ηθοποιός στη παράσταση και … μαθήτρια Λυκείου στο επάγγελμα. Η συζήτηση έγινε 4 μέρες μετά την παρουσίαση της δουλειάς τους στο θέατρο "Δ. Βλησίδης", μια παράσταση που εντάχθηκε στα πλαίσια του 3ου πανελλήνιου φόρουμ ογκολογίας. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αντώνης Περιβολάκης

"Δουλειές με φούντες" / Συνέντευξη με την συγγραφέα Αγγελική Μυλωνάκη

"…Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος έχει ζωντανή και οικεία γλώσσα, που κερδίζει την αγάπη του κοινού ακόμη και σήμερα…"
 
Αγγελική Μυλωνάκη, Δημοσιογράφος – συγγραφέας
 
Μ΄ ένα μαγικό τρόπο μέσα σε διάστημα δυο ημερών του Φλεβάρη δυο φίλοι – άγνωστοι μεταξύ τους – μου ζήτησαν να προσέξω το βιβλίο  "Δουλειές με φούντες" της Αγγελικής Μυλωνάκη. Έχοντας μια ευαισθησία για το θέμα ομολογώ ότι το έψαξα αυθημερόν και όταν ήρθε στα χέρια μου βρέθηκα με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ερευνητική δουλειά που "παντρεύει" δυο μεγάλες αγάπες και παράλληλα δυο σπουδαία ερευνητικά πεδία. Τον ελληνικό κινηματογράφο και το χώρο της εργασίας. Η, Χανιώτισσα στην καταγωγή, Αγγελική Μυλωνάκη έχει αφιερώσει χρόνο για μεθοδική έρευνα που είναι χρήσιμη πολυεπίπεδα. Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί…
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Συνέντευξη του μήνα: Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Πιστεύω ότι αυτό που θα υπάρχει ως πολιτιστική κληρονομιά στο μέλλον, θα είναι κάτι από όλες αυτές τις προσλαμβάνουσες που έχουν οι μουσικοί σήμερα.
 
Ζαχαριας Σπυριδάκης, μουσικός
 
Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των μουσικών που ζουν μαγεμένοι με τη μουσική και τον κόσμο της. Δαμαστής της λύρας και  επίμονος μελετητής της μουσικής. Συχνά μας μαγεύει με τις νότες του σε διαδρομές από την Κρητική μουσική μέχρι το Flamenco, από την Κρήτη μέχρι τα βάθη της Ανατολής. Με το Ζαχαρία Σπυριδάκη διαπραγματευόμασταν την συζήτηση που ακολουθεί περίπου 3 μήνες. Τελικά ο καρπός αυτής της, πιστεύουμε ενδιαφέρουσας, διαπραγμάτευσης είναι στη διάθεση μας.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Μερόπη, μια μούσα που γίνεται βιβλίο

Η "Μερόπη" ως βιβλίο, πρόσωπο αλλά και ως σύνολο προβληματισμού ήταν η αφορμή για την σύντομη κουβέντα που ακολουθεί. Με το βλέμμα στραμμένο στη δυσκολία της συνθετικής σκέψης ο συγγραφέας ερμηνεύει το σύνολο  με τη χρήση πολύμορφων εργαλείων. Ένα σύνθετο και κατά τη γνώμη μας ενδιαφέρον εγχείρημα..!
Περισσότερα στην συζήτηση που είχαμε με τον συγγραφέα της "Μερόπης".
Μ.Φ.

Οι "CYCLOWN CIRCUS"

Ίσως τους θυμάστε. Πέρασαν και από τα Χανιά πριν από μερικά χρόνια. Σε κάποιο δρόμο θα τους συναντήσατε με τα ψηλά τους ποδήλατα ή θα παρακολουθήσατε κάποια από τις "χρωματιστές" τους παραστάσεις. Στην αγορά, στη λαϊκή, στο παλιό λιμάνι…
 
Συνέντευξη του Δημήτρη Σφυρή  στον Γιώργο Τσίμα

"Αυτό που κατά βάση δεν παρέχουμε στους επισκέπτες μας είναι η Κρητική Φιλοξενία

Βασίλης Μιχελιουδάκης, τουριστικός συντάκτης
 
 
Στην καρδιά του χειμώνα και οι συζητήσεις  για το χθες και το αύριο του τουρισμού είναι συνεχώς το επίκεντρο και στα Χανιά. Συχνά οι γενικόλογες και αφοριστικές αναφορές καταλήγουν σε αόριστες παραπομπές για το δια ταύτα της καθημερινής τουριστικής διαχείρισης και του δικού μας νομού. Για αυτά τα καθημερινά ζητήσαμε την γνώμη ενός ανθρώπου που εδώ και χρόνια παρακολουθεί με γνώση και προσοχή το χώρο του τουρισμού. Φιλοξενούμενος μας αυτό το μήνα ο τουριστικός συντάκτης Βασίλης Μιχελιουδάκης.
 
Συνέντευξη: Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Οδυσσέας Ιωάννου: ο Μουσικός Παραγωγός, ο Στιχουργός, ο Συγγραφέας

"…Θεωρώ πως αν δεν βγεις στο δρόμο εκφράζοντας νέες συλλογικότητες που θα διεκδικούν κάτι καλύτερο, το τραγούδι δεν πρόκειται να αλλάξει…"
 
Οδυσσέας Ιωάννου, Διευθυντής Μελωδία fm, στιχουργός, συγγραφέας
 
 
 
Ο Οδυσσέας Ιωάννου είναι από τους ανθρώπους της γενιάς μας που έχει βάλει το λιθαράκι του στη διαμόρφωση μιας σχολής του ελληνικού ραδιοφώνου. Αυτής που προσπαθεί να αναδείξει τις αξιόλογες και συνάμα ελπιδοφόρες δουλειές. Είτε μιλάμε για παλιές είτε για νέες δημιουργίες. Εδώ και χρόνια 6-8 το απόγευμα(στον Μελωδία 99,2 fm και σε αναμετάδοση από το Δίκτυο 91.5  fm στα Χανιά) αφήνει τις νότες του να απλώνονται διακριτικά. Εδώ και χρόνια 6-8 το απόγευμα μας ταξιδεύει με ιστορίες χειροποίητες, ιστορίες καθημερινότητας και γι΄αυτό ιστορίες ιδιαίτερα δυναμικές. Παράλληλα ο Οδυσσέας Ιωάννου μας αγκαλιάζει με τους στίχους του οι οποίοι καταφέρνουν να αφηγούνται τις ιστορίες όλων μας…
 
"…Δεν ξέρω ποιόν παλεύω να νικήσω
φτάνω στην πόρτα και ζυγίζω την ζωή μου
νοιώθω τα μάτια σου να με τραβάνε πίσω
να μ' αγαπάνε δυο φορές για να γυρίσω
σαν βυθισμένες άγκυρες επάνω στο κορμί μου…"

Βυθισμένες άγκυρες
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
Μουσική - Πρώτη εκτέλεση: Μιλτιάδης Πασχαλίδης
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης