12122017Τρι
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Ειδικές Μορφές Τουρισμού / Συνέντευξη Γιώργος Αντωνακάκης

 
 
Η Κρήτη χάνει ετησίως
900.000 περίπου επισκέπτες Ειδικών Μορφών Τουρισμού
 
 
Γιώργος Αντωνακάκης, Οδηγός Βουνού
 
 
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ιδιαίτερες δόξες και στον τόπο μας. Κατά τη γνώμη πολλών αποτελούν ένα πεδίο το οποίο έχει ιδιαίτερη δυναμική. Ένα τοπίο που μπορεί να συνδυάσει αρμονικά τον τουρισμό, την ήπια ανάπτυξη των περιοχών αλλά και όλα τα στοιχεία ενδοσκόπησης που χρόνο με το χρόνο χάνονται. Για τα παραπάνω διαλέξαμε ένα από τους πρώτους επαγγελματίες του χώρου για να έχουμε μια συζήτηση, τον Γιώργο Αντωνακάκη.
Μ.Φ.

Συνέντευξη: Αντώνης Πλυμάκης / Μάρτιος 2008 - φ.66

    
"…Η έλξη του βουνού, του ύψους, της καθάριας φύσης σε κυριεύει χωρίς πολλές φορές να μπορείς να εντοπίσεις τι συγκεκριμένο την προκαλεί…"
 
Αντώνης Πλυμάκης
 
Ο Αντώνης Πλυμάκης είναι από αυτούς που έχουν "φάει με το κουτάλι" τα Χανιώτικα βουνά και όχι μόνο. Πιθαμή προς πιθαμή γνωρίζει τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας μας. Γνωρίζει επίσης, και κυρίως, τους ανθρώπους που συνδέονται με τους τόπους. Εκ των πραγμάτων προστάτης του φυσικού πλούτου και παράλληλα κοινωνός μας μαγευτικής εμπειρίας. Την εμπειρία του στο πέρασμα του χρόνου αποτυπώνουμε σε αυτή την κουβέντα.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης 

Συνέντευξη Πολυχρόνης Κουτσάκης

        
Πιστεύω πως ο πολιτισμός της εικόνας έχει φθάσει στα όριά του και σπρώχνει τους ανθρώπους στο να βρουν κάτι διαφορετικό, γιατί πια τους απωθεί.
Πολυχρόνης Κουτσάκης
 
 
Τα Χανιά από χρόνια έχουν την τύχη να γεννούν δημιουργούς της γραφής. Συγγραφείς  με ιδιαίτερο λόγο και στίγμα. Της νεότερης γενιάς αλλά με σημαντική παρουσία στο χώρο ο συνομιλητής αυτού του μήνα. Ένας μηχανικός που ερευνά, εκτός των άλλων, και στη λογοτεχνία ο  Πολυχρόνης Κουτσάκης.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Συνέντευξη: Αργύρης Μπακιρτζής / Μάρτιος 2008 - φ.66

     "…λέω καμιά φορά ότι θα έπρεπε να πληρώνω για να έχω αυτό που παίρνω απ’ τους Χειμερινούς Κολυμβητές"

 
Αργύρης Μπακιρτζής
 

 

Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου των Χειμερινών Κολυμβητών  Με τίτλο "Το πέρασμά σου" είχαμε μια απολαυστικότατη συζήτηση με τον πληθωρικό ερμηνευτή, και ψυχή του συγκροτήματος, Αργύρη Μπακιρτζή. Υπερτασικός Αρχιτέκτονας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με ειδίκευση στην αναστήλωση μνημείων, χειμαρρώδης συνομιλητής και λαϊκός περφόρμερ στις εμφανίσεις του. Αρχαιολογία και μουσική μερικά από τα θέματα της υπερδίωρης κουβέντας μας. Πάντως, μας έπεισε με θυμοσοφία, πως όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, ίσως τελικά αυτό να μην είναι κατ΄ ανάγκη αρνητικό…
Αντώνης Περιβολάκης
    

"΄Ασπρο Μαντήλι ανέμιζε" Μια συνέντευξη με τον Βασίλη Σκουλά

        
 
Στα μέσα του καλοκαιριού κυκλοφόρησε ένας πολύ ενδιαφέρων δίσκος με συνθέσεις του Μάριου Τόκα, στίχους του Ανωγειανού Κώστα Φασουλά και  κύριο ερμηνευτή τον επίσης Ανωγειανό πασίγνωστο Βασίλη Σκουλά. Ο Βασίλης Σκουλάς, αληθινός θρύλος της Κρητικής μουσικής, κατ΄ εξοχής εκπρόσωπος της ευγένειας και της λεβεντιάς αυτού του μουσικού ιδιώματος στο οποίο ανήκουμε όλου, μας παρέθεσε μια απολαυστική, διδακτική, φρέσκια και ζωντανή συνέντευξη όχι μόνο για τον καινούριο δίσκο "’Ασπρο Μαντήλι ανέμιζε" αλλά και για θέματα που αφορούν γενικότερα τη μουσική. Εμείς από αυτή τη μακροσκελή αυτή συζήτηση, σας παραθέτουμε ένα μέρος της σοφίας του, νιώθοντας περήφανοι που μας έκανε την τιμή να μας φιλοξενήσει στον υπέροχο χώρο του στα Ανώγεια.

"Οι μέρες πριν τα χρόνια" συναντιούνται "Εδώ στο λίγο"

    
Ανάμεσα σε πολλά δήθεν στα ύστερα του 2007 έφτασαν στα χέρια μας δυο ποιητικές συλλογές.  Λόγος και λιτός και μεστός. Λέξεις που με βασανιστική σκέψη έχουν μπει στη θέση τους ώστε να εκφράσουν τον ποιητή. Σε μια εποχή που  λόγος  ακατάσχετος και συνήθως ανούσιος μας κυριεύει ο λόγος ο ποιητικός αποτελεί όαση.

"Πλούτη και κάλλη φθείρονται, κι η Νιότη μπαταλεύγει,

                    Αγάπη και Καλή Καρδιά, στον κόσμο βασιλεύγει!"
Σταμάτης Αποστολάκης, Λαογράφος
 
 
Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας οι οποίοι ακούραστα αλλά και κυρίως μεθοδικά και ανιδιοτελώς  κοπιάζουν για την καταγραφή και την ανάδειξη του τόπου τούτου.
Ο λαογράφος, ο περιηγητής, ο μελετητής, ο άνθρωπος και κυρίως ο Δάσκαλος Σταμάτης Αποστολάκης είναι αυτό το μήνα ο συνομιλητής μας.
Μέσα από μια μεγάλη διαδρομή και μια βαθιά αναζήτηση και καταγραφή γύρω την Κρήτη μια κουβέντα από καρδιάς.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Ο περιφερειακός τύπος είναι υποτιμημένος

        
... και  ποτέ δεν πήρε αυτά που του αναλογούσαν
 
Αντώνης Μουντάκης Εκδότης Εφημ. "Νέοι Ορίζοντες" και  Α’ Αντιπρόεδρος στην Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου
 
 
Ο Αντώνης Μουντάκης είναι εδώ και 15  χρόνια η ψυχή της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Νέοι Ορίζοντες" η οποία κυκλοφορεί με αφετηρία την επαρχία Κισάμου. Στα 15 αυτά χρόνια έχει δει και έχει μάθει αρκετά πράγματα σχετικά με τον εβδομαδιαίο επαρχιακό τύπο. Τα τελευταία 2 χρόνια παλεύει μέσα από το Δ.Σ. της Ένωσης Εβδομαδιαίων Επαρχιακών Εφημερίδων για εφημερίδες ανεξάρτητες, δυναμικές και δυνατές.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Τίποτα από ότι κάνουμε δεν είναι μάταιο.

         Ακόμα κι όταν δεν έχει την ανταπόκριση που θα θέλαμε. Είναι θέμα αρχής και θετικής αντίληψης της δράσης!

Μανόλης Πουλής
 
Ακούραστα, επίμονα, συχνά επίπονα δουλεύει, εδώ και χρόνια στο χώρο του πολιτισμού ο Μανόλης Πουλής. Με απόλυτη συνέπεια και με συνεχή δημιουργική αναζήτηση παραμένει ένας από τους φάρους του πολιτισμού στα Χανιά και όχι μόνο. Με τον Μανόλη γνωριζόμαστε κάποια χρονιά και συνεχώς ανταλλάσουμε αγωνίες – σκέψεις – προβληματισμούς. Αυτή τη φορά ενώπιον των αναγνωστών της Πυξίδας.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης