12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Στη Δράμα το κέντρου βάρους του Φεστιβάλ είναι πάντα ο νέος κινηματογραφιστής

    Αντώνης Παπαδόπουλος

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας
 
Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ένα γεγονός που ξεκίνησε η Κινηματογραφική Λέσχη πριν από 30 χρόνια, εμπλουτίστηκε από Αθηναίους επαγγελματίες, το αγκάλιασε ο Δήμος, μετά ήρθε και το Υπουργείο Πολιτισμού, το κατέκτησε η πόλη.  Αν και εδρεύει στην περιφέρεια, εδώ και 20 χρόνια είναι Εθνικό Φεστιβάλ, εδώ και 13 χρόνια Διεθνές, κι αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, είναι ένα από τα δύο τρία σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ στον κόσμο.

Θερμοκοιτίδα νέων Επιχειρήσεων Χανίων

    
Τομείς  όπως η καινοτομία και η νεανική επιχειρηματικότητα είναι στο πεδίο δράσης αλλά και στόχευσης πολλών φορέων. Στους τομείς αυτούς δραστηριοποιείται, με επιτυχία, τα τελευταία χρόνια η Θερμοκοιτίδα νέων Επιχειρήσεων Χανίων. Για την θερμοκοιτίδα μας μίλησε ο διευθυντής της Θερμοκοιτίδας νέων επιχειρήσεων Χανίων  Γιάννης Βουρδουμπάς.
Μ.Φ.

"…Η τρέλα είναι τρόπος του υπάρχειν στον κόσμο."

    
Οι εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι ταχύτατες τα τελευταία χρόνια. Τομές, ανακατατάξεις αλλά και πολλά ερωτηματικά γεννιούνται σχετικά με το "που πάει" η ψυχική υγεία στη χώρα μας.
Από τους πλέον αρμόδιους ο συνομιλητής μας, ο ψυχίατρος Γιώργος Κοκκινάκος.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Πιταριδάκης Αντώνης, πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης

    "…μεγάλο ζήτημα για το νομό μας και την Κρήτη γενικότερα είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και κυρίως η σύνδεσή του με τους άλλους παραγωγικούς τομείς και με την ανάδειξη των στοιχείων του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος…"
 
Αντώνης Πιταριδάκης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΚ
 
Στον αστερισμό των εκλογών τυχαίνει να δημοσιεύεται αυτή η συνέντευξη η οποία έχει γίνει εδώ και περίπου 1,5 μήνα. Οι περιστάσεις δίνουν τώρα το δρόμο της δημοσιοποίησης. Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές και μέσα από τη συνέντευξη που ακολουθεί κατατίθενται μια σειρά από προτάσεις – προβληματισμοί που αφορούν την ανάπτυξη του νομού Χανίων αλλά και γενικότερα της Κρήτης. Μια συνέντευξη με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνη Πιταριδάκη εφ΄ όλης της ύλης.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Η προσχολική αγωγή είναι σταθμός στην ανάπτυξη του παιδιού

    
"…Η προσχολική εκπαίδευση είναι η αναγκαία και απαραίτητη συνθήκη για την ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξη του παιδιού…"
 
 
Μια συζήτηση με τη Νηπιαγωγό Μάρω Βελίγγου για την σπουδαιότητα της προσχολικής αγωγής.

Στη σημερινή Κρήτη θα πρέπει να διαιωνίσουμε "τα κοινά... καινώς"

       
Μαρία Χναράκη *
Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών κι επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ντρέξελ
 
 
Η Κρήτη είναι σημείο συζήτησης και αναφοράς των απανταχού Κρητικών. Η κ. Μαρία Χναράκη επιστήμονας, με ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό, και παράλληλα πρεσβευτής μιας Κρήτης που σέβεται και διατηρεί την παράδοση της είναι συνομιλητής στη κουβέντα που ακολουθεί.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

Λαογραφικός Όμιλος Χανίων

         "…αυτό που κρατάει τόσους ανθρώπους και κυρίως νέους ανθρώπους γύρω από τους συλλόγους είναι ότι εντός των συλλόγων δημιουργείται ένα δέσιμο πρωτόγνωρο, αναπτύσσεται το ιδεώδες της ομάδας, της συλλογικότητας και της κοινής προσπάθειας…" 
 
Στέλλα Αγιασμενάκη χοροδιδάσκαλος στο Λαογραφικό Όμιλο Χανίων
 
 
·        Να ξεκινήσουμε με το τι είναι ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ.  Οι δραστηριότητές σας ποιες είναι;
 
Ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων είναι μία οργανωμένη παρέμβαση στα πολιτιστικά του τόπου μας από το 1984.  Διατηρεί μεικτές χορευτικές ομάδες (παιδικές, εφηβικές, ενηλίκων) και παραδίδει καθημερινά μαθήματα παραδοσιακών χορών.  Χοροδιδάσκαλοι του Ομίλου είναι ο Γιάννης Αγιασμενάκης, ο Βαρδής Σελιανάκης, ο Σοφοκλής Μαυρομάτης και η συνομιλούσα.
Διαθέτει 12 σειρές παραδοσιακών στολών που καλύπτουν τα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας.  Η Ιματιοθήκη αυτή συντηρείται και εμπλουτίζεται συνεχώς από το εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών στολών που λειτουργεί στο σύλλογο, με πρώτο διδάξαντα τον αείμνηστο τερζή Αντώνη Βασιλακάκη από το Αμάρι Ρεθύμνου. 

www.tar.gr

 Ο διαδικτυακός τόπος για την κιθαρά μπορεί να είναι το "εναλλακτικό" που όλοι ελπίζουμε.
Νότης Μαυρουδής
 
 
Το διαδύκτιο είναι σίγουρα ένας χώρος επαναστατικών συναντήσεων και αντιστάσεων. Το διαδύκτιο παράλληλα είναι το καταφύγιο για τη δυναμική ανασύνταξη ολόκληρων κοινοτήτων που ωθούνται προς το περιθώριο των κρατούντων κοινωνικο-πολιτιστικών δομών. Χώρος δράσης και δυναμικής παρέμβασης και παράλληλα πόλος συσπείρωσης ισχυρών "μειοψηφιών". Από τις ποιο δυναμικές κοινότητες που συναντήσαμε τους τελευταίους μήνες αυτή του www.tar.gr. Συζητάμε με τον αγαπημένο συνθέτη και ψυχή του περιοδικού, τον Νότη Μαυρουδή.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

"Μούσα Πολύτροπος"

        
"…Πολύ δύσκολα θα βρεθεί ένα μικρό, ένα ελάχιστο πρόβλημα του λαού μας, το οποίο να μην έχει γίνει αντικείμενο μελωδικού σχολιασμού από το ελληνικό τραγούδι στην ροή του χρόνου…."
Ηλίας Βολιότης Καπετανάκης
 
 
Μια συνέντευξη-συζήτηση  με τον Ηλία Βολιότη Καπετανάκη πάντα έχει ενδιαφέρον καθώς ο φίλος Ηλίας εκτός από δεινός μελετητής του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού παραμένει αθεράπευτα μερακλής. Αφορμή για την συνέντευξη που ακολουθεί το νέο του βιβλίο με τίτλο  "Μούσα Πολύτροπος", από τις εκδόσεις Μετρονόμος.
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης