12142017Πεμ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μια νύχτα στα Χανιά, μια νύχτα στη Γη: γνωριμία με τους Night On Earth.

   
Στις 13 του Μάη δόθηκε στα Ταμπακαριά μια πολύ ιδιαίτερη συναυλία. Στα πλαίσια των 2ων Γενεθλίων του σταθμού "Δίκτυο" έπαιξαν οι Sancho (Φώτης Σιώτας και Κώστας Παντέλης) και οι Night On Earth.
Οι Night On Earth πρόκειται να ξεκινήσουν μια συνεργασία με τον σημαντικό συνθέτη –τραγουδοποιό Θανάση Παπακωνσταντίνου. Το εναρκτήριο λάκτισμα της συνεργασίας των Ν.Ο.Ε. με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου δόθηκε στο τέλος Απρίλη του 2007 σε συναυλία στο Gagarin της Αθήνας. Λίγο πριν τις δύο συναυλίες τους στην Κρήτη –Ηράκλειο και Χανιά - είχαμε την τιμή να βρεθούμε με δύο μέλη του συγκροτήματος τον Κωστή Ζουλιάτη και τη Σοφία Σαρρή (Χανιώτισσα στην καταγωγή) για μια συζήτηση – γνωριμία μαζί τους. Με ιδιαίτερη χαρά σάς παρουσιάζουμε, αμέσως, μέρος αυτής της κουβέντας μας.
 
 
Αντώνης Περιβολάκης
    

Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων

    

    "…Τα παιδιά που έχουν ενημερωθεί για την ανακύκλωση μεταφέρουν την ευαισθητοποίηση στους οικείους τους ενθαρρύνοντας και ενίοτε απαιτώντας την συνεισφορά τους…"

 
Η ανακύκλωση αποτελεί ζητούμενο των σύγχρονων κοινωνιών. Ζητούμενο επιβίωσης καθώς τα σκουπίδια μας, καθημερινά  μας εκδικούνται. Η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ) αποτελεί μια από τις κατά κοινή ομολογία επιτυχημένες δομές στο χώρο.  Για την εταιρεία και την ανακύκλωση μιλήσαμε με την κ.   Θεοχαρούλα Μυλωνάκη Πρόεδρο του  Δ.Σ. Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και τον κ. Ελευθέριο Κοπάση Δ/νωντα Σύμβουλο της  Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης

www.cineek.gr και www.independent.gr

 www.cineek.gr  online περιοδικό για τον Εναλλακτικό Πολιτισμό   και

www.independent.gr  "Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φίλμ και Βίντεο"

 
Το σινεμά είναι από τα πεδία που εδώ και χρόνια είναι τόποι ανάπτυξης και ανεξάρτητης δράσης και δημιουργίας. Το ζητούμενο είναι πως αυτή η ανεξάρτητη δημιουργία φτάνει μέχρι τους τελικούς αποδέκτες της. Δηλαδή εμάς. Με ένα μαχητή της ιδέας του κινηματογράφου, αλλά και της ανάδειξης του μιλάμε αυτό τον μήνα, τον Παναγιώτη Χιονίδη κινητήριο μοχλό τόσο του  www.cineek.gr όσο και του www.independent.gr
 
Ματθαίος Φραντζεσκάκης
        

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στην

    
 "…κάποια στιγμή οι νέες γενιές θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και θα κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο."
Θανάσης Παπακωνσταντίνου
 
Έκλεισαν  τρεις μήνες από την κυκλοφορία του καινούριου του δίσκου με τον τίτλο "Διάφανος". Στα μέσα του Γενάρη ήρθε και έδωσε μια συναυλία στην "Οκτάβα" της πόλης μας.  Είχαμε μια εξαιρετική κουβέντα μαζί του, της οποίας ένα μέρος μόνο σας παρουσιάζουμε εδώ. Τα σχόλια περισσεύουν. Απολαύστε:
 
Συνέντευξη του Θανάση Παπακωνσταντίνου στον Αντώνη Περιβολάκη    
        

Μαριννέλα Βλαχάκη: Το "σιλάνς σιλβουπλέ" είναι ο ψίθυρος ενός παιδιού.

     To "σιλάνς σιλβουπλέ" ειναι η κραυγή ενός παιδιού κατά τη συγγραφέα του. Αυτή την κραυγή  συζητάμε με την Μαριννέλα Βλαχάκη

Τι είναι αυτό που θέλεις να αναδείξεις μέσα από το βιβλίο σου;
 
Όταν έγραφα το "σιλάνς σιλβουπλέ" δεν προσπαθούσα να αναδείξω κάτι, μόνο  ελευθέρωνα μνήμες, εικόνες, μυρωδιές, φωνές, και τον αέρα που είχα εισπνεύσει σε εκείνα τα χρόνια.  Στο αποτέλεσμα ωστόσο προέκυψαν ενδιαφέροντα πράγματα… αναδεικνύεται μέσα από τη ματιά του παιδιού, το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό της δεκαετίας του ’60, τα ήθη τα έθιμα οι ιδιαιτερότητες του τόπου και των ανθρώπων μιας μικρής κοινωνίας, ενός χωριού της Κρήτης,  αλλά και ευρύτερα της Ελλάδας ολόκληρου του 20ου αιώνα.
    

"… ο καθένας μας αναγνωρίζει στο ρεμπέτικο μια αυθεντική εικόνα του εαυτού του…"

Κώστας Βλησίδης
 
Ένα από τα μουσικά είδη που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μας εδώ και δεκαετίες είναι το ρεμπέτικο. Μια μουσική, ένας τρόπος έκφρασης, μια ιστορία η οποία συνεχώς ανατροφοδοτείται δίνοντας ερεθίσματα τόσο στους παλιότερους όσο και στους νεότερους.
Ένας από τους πιστούς  μελετητές αυτής της ιστορίας είναι ο Κώστας Βλησίδης ο οποίος με ένα ακόμα βιβλίο ( Σπάνια κείμενα για το Ρεμπέτικο, 1929-1959) έρχεται να φωτίσει περισσότερο την μουσική αλλά και την κοινωνική μας παράδοση η οποία συμβαδίζει με το ρεμπέτικο.
Ματθαίος Φραντζεσκάκης
    

Από τις τρομερές σιωπές στον Άρτιο λόγο

    
Μαρινέλλα Βλαχάκη, Σιλάνς σιλβουπλέ
Κέδρος 2006
Γράφει η Αγγέλα Καστρινάκη
 
 
Πώς παλεύει κανείς με τα φαντάσματά του, με τις σκιές που τον τυραννούν, με το συνεχές πένθος των προσώπων γύρω του, με μια μάνα καταθλιπτική και δεσποτική, και με τις αδιάκοπες απαγορεύσεις; Ίσως γράφοντας ιστορίες, ίσως παίζοντας θέατρο στα άλογα ζωντανά ή και στα άψυχα του κόσμου.

Αριστείδης Χαιρέτης: Με μαντινάδες θα τα πω…

     
Λιγότερο από μια στιγμή μάθια να κοιταχτούνε
μπορεί να φύγει μια ζωή να μη λησμονηθούνε

Μαντινάδες από τα ορεινά και περήφανα Ανώγεια της Κρήτης καμωμένες από τον Αριστείδη Χαιρέτη που λαξεύει τις λέξεις με μαστοριά εδώ και 35 χρόνια (βοσκός το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, σήμερα διατηρεί ένα μικρό καφενείο). Πρόκειται για το δεύτερο βιβλίο του, με μαντιναδες με τίτλο "Λιγότερο από μια στιγμή…" που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις "Σείστρον", με την επιμέλεια του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία διαλέξαμε 2 παλιότερες συνεντεύξεις του Αριστείδη Χαιρέτη να σας παρουσιάσουμε.

Μ.Φ.

Η Συνέντευξη Του Μήνα: Γιώργος Σταθάκης / Νοέμβριος 2006-φ.51

    
Γιώργος Σταθάκης
 
"...Οι επαναστατικές πράξεις σήμερα αφορούν τη σύγκρουση με τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον καταναλωτισμό, τα ΜΜΕ και την κοινωνία του θεάματος. Όχι μόνο στο ιδεολογικό επίπεδο, αλλά στη γειτονιά, στο σπίτι, στην πόλη, στην εργασία, στην καθημερινότητα..."
 
Ο Γιώργος Σταθάκης είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Εδώ και χρόνια κινείται ανάμεσα στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Αθήνα αλλά και πολλούς άλλους προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδος παρατηρώντας και συμμετέχοντας (σ)τις εξελίξεις τοσο στην επιστήμη του όσο και την κοινωνία. Από το 2004 είναι εκτός των άλλων και πρόεδρος στο Δ.Σ. της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς "Η Αυγή". Η συζήτηση που ακολουθεί αποτελεί καρπό μακράς διαβούλευσης και εφ΄ολης της ύλης αναφορά!