01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Οινοκρητικά 2010

του Γιώργου Μακρή – οινικού ερευνητή, οινογράφου

Με επιτυχία και προσέλευση οινόφιλου κοινού που ξεπέρασε κάθε προσδοκία έγιναν εφέτος τα Οινοκρητικά, η καθιερωμένη, πλέον, οινική εκδήλωση που στην 4η χρονιά της και σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε εξέπεμψε ένα άκρως αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα.

Ανάγνωση μιας συναυλίας

Για καλή μου τύχη η λαχτάρα της ψυχής νίκησε την κόπωση του κορμιού και  την Κυριακή στις 7 του Μάρτη παρακολούθησα στη Μικρή Σκηνή μια συναυλία- αφιέρωμα σε λιγότερο έως ελάχιστα γνωστές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με ερμηνευτές τους Ελισάβετ Βερούλη, Τάσο Ψαλλιδάκη, Ζωή Μαρκαντωνάκη.  Κιθάρα-φωνή ο Τάκης Δημητρόπουλος, πιάνο-φωνή ο Ευριπίδης Σταματίου. Εγχείρημα δύσκολο σε καιρό του συρμού μα η κατάμεστη αίθουσα θα δικαίωσε τους ερμηνευτές.

Το Νησί

Μια ψυχρή ριπή ανέμου διέσχισε τα στενά δρομάκια της Πλάκας και η παγωνιά του φθινοπωρινού αέρα αγκάλιασε τη γυναίκα, παραλύοντας το κορμί και το νου της, προκαλώντας ένα μούδιασμα που σχεδόν εκμηδένισε τις αισθήσεις, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να της απαλύνει τη θλίψη.

Το όνειρο που έγινε πραγματικότητα

αρχικά γραμμένο στις 24 Απριλίου 2007

Όταν το 2005 δύο άγνωστοι βρεθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Άπτερας λίγο πιο έξω από τα Χανιά για την πρώτη μας κοινή αστροπαρατήρηση η πρώτη μας σκέψη δεν ήταν “α! τι ωραία, να μαζευτούμε πολλοί να κάνουμε σύλλογο”, αλλά “ουφ! ευτυχώς βρήκα και κάποιον να κάνω παρατηρήσεις τα βράδια χωρίς να κινδυνεύω να με φάνε οι λύκοι”.

 

Συννεφάκια και εικόνες: …

Εγκαινιάζοντας αυτή την νέα στήλη επιτρέψτε μου να πάρω το θάρρος να περιγράψω τον ιδανικό της αναγνώστη, αυτόν που δίνει ζωή και δικαιώνει κάθε δημόσιο γραπτό λόγο, αυτόν που κάθε γραφιάς συνομιλεί μαζί του σε κάθε λέξη.

Υποθέτω λοιπόν ότι διαβάζετε, ανήκετε δηλαδή σε αυτό το σπάνιο είδος που μπορεί να κλείσει το χαζοκούτι και να βρει διασκέδαση και ψυχαγωγία σε ένα βιβλίο.

Ένα Λεύκωμα για τις πινακοθήκες

Παρουσιάστηκε, στις 28 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η έκδοση:
 
ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ - UNDISCOVERED ART
 
του Ιωάννη Μ. Βαρβιτσιώτη, Ευρωβουλευτή, πρώην υπουργού. Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Παν. Τέτσης, ακαδημαϊκός, Μ. Τσόκλη, δημοσιογράφος, Ολ. Μηλιαρέση- Βαρβιτσιώτη, τεχνοκριτικός, Αν. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και οι συντελεστές της έκδοσης, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Εύη Κυριακοπούλου, δημοσιογράφος.

Ψηλαφώντας τα ιστορικά κτήρια στα Χανιά

...μέσα από μια εμπειρία καταγραφής αξιόλογων  κτηρίων και στοιχείων αρχιτεκτονικής από ομάδα εργασίας του Τ.Ε.Ε. Τμ. Δυτικής Κρήτης.
 
Μιλάμε σήμερα για τις  ιστορικές γειτονιές των Χανίων, όπως για παράδειγμα η Χαλέπα ή άλλες περιοχές της πόλης, μόνο όταν ανακαλύπτουμε παλιότερα ίχνη ή αντίθετα από τον προορισμό τους σαν τωρινή, δική μας, αλλά και μελλοντική κληρονομιά;