01172018Τετ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Το κράτος και το Κράτος

Γράφει ο Παραγωγός

Στο μεσαιωνικό βασίλειο των Σασσανίδων (ή και κάποιων άλλων δεν έχει σημασία) υπήρχαν δύο κράτη, δύο διοικητικές μηχανές που η μία καθόταν μέσα στην άλλη. Σε αυτή την αρχαία χώρα (ας πούμε της Περσίας) υπήρχαν δύο ειδών δημόσιοι υπάλληλοι. Τους οποίους, προς τιμήν του μεσαιωνικού συστήματος διοίκησης των Μεσοποτάμιων βασιλέων, ας τους ονομάσουμε συνθηματικά οι Πάρθοι και οι Σαπωρίδες.


Ο βασιλιάς είναι γυμνός

«Εγώ κι εσύ
και τα εκατομμύρια τιποτένιοι
σαν και σένα και σαν εμένα.
Υποκριτές, φιλόδοξοι, μικρόψυχοι, εγωιστές, δειλοί
εμείς κρατάμε μες στα ένοχα παράφορα τούτα χέρια
τις τύχες του κόσμου.

Να το θυμάσαι αυτό».

Τάσος Λειβαδίτης, «Συμφωνία αριθ. 1», 1957

«Βιβλία», όπως λέμε «Ρέγγες»

Είναι το βιβλίο ένα αντικείμενο με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία ή είναι ένα εμπόρευμα όπως όλα τα υπόλοιπα; Ο ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση μας απαντάνε εμφατικά το δεύτερο.

«Οι Podemos, το κόμμα και οι πρακτικές τους»

Και έτσι μια μέρα στα καλά του καθούμενου ένα ακόμα δικομματικό πολιτικό σύστημα, αυτό της Ισπανίας, μαράθηκε και πέθανε. Οι δημοσκοπήσεις στην Ιβηρική χερσόνησο δείχνουν το 10 μηνών κόμμα των Podemos να βρίσκεται πρώτο σε δημοσκοπήσεις.

«Βιβλία», όπως λέμε «Ρέγγες»

Γράφει ο Μιχάλης Νικολακάκης

Είναι το βιβλίο ένα αντικείμενο με ιδιαίτερη πολιτιστική σημασία ή είναι ένα εμπόρευμα όπως όλα τα υπόλοιπα; Ο ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση μας απαντάνε εμφατικά το δεύτερο.

O George R.R. Martin και το μέλλον του βιβλίου

George r.r. MartinΟ George R. R. Martin είναι, όπως και ο δημοφιλέστερος αντιήρωάς του, ο νάνος Tyrion Lannister, ένα πολιτισμικό σύμβολο του 21ου αιώνα. Μια φιγούρα που βγήκε από τα έγκατα της υποκουλτούρας, εκτοξεύτηκε στο επίκεντρο της πολιτισμικής βιομηχανίας και απέκτησε αποδοχή από ευρύτατα στρώματα αναγνωστών και καταναλωτών. Το έργο του  έχει ενδιαφέρον όχι μόνο εξαιτίας της πολυπλοκότητας της πλοκής και των ιδιαίτερων τρόπων με τον οποίο αναπαριστά την εξουσία, τις έμφυλες σχέσεις, την κοινωνική διαστρωμάτωση και το μεταφυσικό στοιχείο. Αποτελεί και ένα πολιτισμικό φαινόμενο με ιστορική σημασία, εξαιτίας του τρόπου με το οποίο αποτυπώνονται σε αυτό οι μετασχηματισμοί της λογοτεχνίας στην εποχή του διαδικτύου.

Άγιος Βασίλης ο κεντροαριστερός

Όπως χαρούμενα μπαίνουμε στις γιορτές ο δημόσιος διάλογος στη χώρα μας αναθερμαίνεται, καθώς δεν έχουμε λεφτά για πετρέλαιο θέρμανσης, από τη συζήτηση περί της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Μπορούμε μέσα σε αυτό το εορταστικό κλίμα των ημερών να βρούμε ομολογίες ανάμεσα σε αυτή τη συζήτηση και στο μύθο του Άγιου Βασίλη που δεσπόζει στα παιδικά όνειρα ετούτο τον καιρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το μέλλον «μιας μεγάλης αυταπάτης»

Το 1996 o Tony Judt, ιστορικός των ιδεών, μαχητικός σοσιαλδημοκράτης και οριακά αντικομουνιστής, ολοκλήρωνε το βιβλίο του, με τίτλο «Μια μεγάλη αυταπάτη; Ένα δοκίμιο για την Ευρώπη». Αντικείμενό του αποτελούσε το μέλλον που διαγραφόταν για την Ε.Ο.Κ. μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Κεντρική του ιδέα, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε τη βάση για το μνημειώδες έργο για την μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία «Μετά τον Πόλεμο», ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα συνεχόταν ως πολιτικό εγχείρημα ως μια μετάβαση σε ένα ανώτερο διεθνικό επίπεδο άσκησης της εξουσίας του κράτους πρόνοιας.

Το «Red Hulk» και ο οικείος μας φασισμός

Red Hulk. Το όνομα του spin-off αντιήρωα στο κλασικό κόμικς (The Incredible Hulk) της Marvel δανείστηκε η ταινία που κέρδισε το φετινό πρώτο βραβείο του 36ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.