12182017Δευ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Για τη Βαστίλλη...

Του Δημήτρη Καραμάνη


Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία αποτελεί αντικείμενο πολλαπλών ερμηνειών. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να τοποθετηθεί, με τη σκέψη του μισοάδειου ή του μισογεμάτου ποτηριού, με σχετική αξιοπιστία και πειστικότητα.


Συνέντευξη των Γιάλα

«Η παραδοσιακή μουσική δεν ήταν ποτέ η μουσική της εξουσίας ή των πλουσίων» Συνέντευξη των Γιάλα στον Νίκο Σβέρκο

Η παρέα των τριών μουσικών που έπαιξε τα αγαπημένα της τραγούδια σε στέκια και σκηνές σε όλη την Ελλάδα κυκλοφορεί σε λίγες μέρες τον πρώτο της δίσκο. Με αφορμή αυτό τον δισκο , οι Γιάλα απάντησαν στις ερωτήσεις μας για τις επιρροές τους, την μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα και την σχέση της με την κρίση.

Στη χώρα των έσχατων πραγμάτων

Ένα διήγημα με θέμα το ολοκαύτωμα λειτουργεί πάντα ως μία μεταφορά ή ως μία αλληγορία σε σχέση με τις δυνατότητες της ανθρώπινης ψυχής, τα όρια της ηθικής και τις σκοτεινές πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης.

∆ώστε κόκκινο µελάνι στους διαδηλωτές της Wall Street!

Τι µας έµαθε το κίνηµα των καταλήψεων από τη Νέα Υόρκη ως τη Μαδρίτη   
Του Σλάβοϊ Ζίζεκ

Σκεπτόµενος τις διαµαρτυρίες του κινήµατος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» και τις ανάλογες εκδηλώσεις κατακραυγής σε ολόκληρο τον κόσµο, θυµήθηκα ότι πριν από µερικά χρόνια ο βρετανός συγγραφέας Τζον Μπέργκερ έγραψε ότι «τα πλήθη των ανθρώπων έχουν απαντήσεις σε ερωτήµατα που δεν έχουν τεθεί ακόµη...

Για τον τουρισμό, τα all inclusive, και μία κλεμμένη kodaκ

Όλες οι περικοπές μισθών, όλες οι ιδιωτικοποιήσεις, όλες οι συζητήσεις σχετικά με την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας, όλοι οι περιορισμοί των εργασιακών δικαιωμάτων, με άλλα λόγια όλες οι αιτίες της επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας υποτίθεται ότι αποτελούν θυσίες που πρέπει να γίνουν,

Παραρλάμα

Τη χρονιά που μας πέρασε (2011) ένα παράλογο φαινόμενο παρουσιάστηκε στο περιθώριο των εκδοτικών δραστηριοτήτων της χώρας. Οι εκδόσεις «Τόπος» δημοσίευσαν σε μορφή γραφικής Νουβέλας τη συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Βουτυρά «Παραρλάμα», σε σκίτσο Θανάση Πέτρου και σενάριο Δημήτρη Βανέλλη.

Το πανεπιστήμιο των μειωμένων προσδοκιών

Με πνεύμα δημοκρατικής ευαισθησίας, η κ. Διαμαντοπούλου, νύχτα, μες το κατακαλόκαιρο, αποφάσισε ότι ο διάλογος σχετικά με τα πανεπιστήμια ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε να προωθεί το νέο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια.

Τα Ιουλιανά και ο κ. Παπαδήμος

Στις 15 Ιουλίου του 1965 ο Γεώργιος Παπανδρέου, επικεφαλής της Ένωσης Κέντρου και μέχρι εκείνη τη στιγμή πρωθυπουργός της χώρας, υπέβαλε την παραίτηση του στον βασιλέα Κωνσταντίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιμονή του δεύτερου να μην διορίσει υπουργό Εθνικής Αμύνης πρόσωπο της επιλογής του πρωθυπουργού στην τότε κυβέρνηση.

Στις πλατείες…

Μέχρι πριν ενάμιση μήνα, από την ημέρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές, είχα κουραστεί να ακούω για την αδράνεια της κοινωνίας και για την ευκολία με την οποία είχε ενδώσει στα εκβιαστικά διλλήματα της κυβέρνησης,