12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Μύθος δεύτερος: Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει!

Κατά το Σλοβένο φιλόσοφο Σλάβοϊ Ζϊζεκ βασικό καθήκον των ευρωπαϊκών κυρίαρχων ελίτ εν μέσω της κρίσης είναι η κατασκευή μίας αφήγησης «…η οποία θα επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση όχι στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα καθαυτό, αλλά σε δευτερεύουσες και συγκυριακές παρεκκλίσεις…».

Η αφύπνιση των Λιονταριών

Γράφει η Ελένη Ικονιάδου

Lecturer in Media and Cultural Studies, Kingston University

επιμέλεια κειμένου Μιχάλης Νικολακάκης

 

Την  Πέμπτη, 9 Δεκέμβρη 2010, η κυβέρνηση συνασπισμού της Μ. Βρετανίας (Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι) ψήφισε υπέρ δρακόντειων περικοπών στον κρατικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων

Μύθος πρώτος: Περί τεμπελιάς

Ο δημόσιος λόγος στην Ελλάδα της κρίσης και του μνημονίου κατακλύστηκε ήδη από το 2008 με πληθώρα μυθευμάτων και ιδεολογημάτων που προσπαθούσαν να εξηγήσουν ή να αιτιολογήσουν την οικονομική δυσπραγία της χώρας, και όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, να προετοιμάσουν την «κοινή γνώμη» για τα ακραία μέτρα που ακολούθησαν.

Sandman

Ο Sandman στην αγγλοσαξονική μυθολογία είναι η μυθική εκείνη φιγούρα που φέρνει στα παιδιά τα όνειρα όταν πέφτουν για ύπνο, κάτι σαν μία καλή εκδοχή του δικού μας μπαμπούλα.

Αξιοπρέπεια και δικαιώματα για τους μετανάστες!Δημοκρατία για όλους!

Τις μέρες που ο κόσμος βούιζε για τους τρομοκράτες που καταλάμβαναν τη νομική και που τα κανάλια έρεαν χολή για έναν αγώνα που υπερέβαινε κατά πολύ το μπόι τους, πολλά ακούστηκαν για το εύθραυστο της δημοκρατίας και για την κατάχρηση των διατάξεων του νόμου περί ασύλου από μειοψηφίες.

Θέλουμε να κλείσουν τα φώτα στα χωριά μας;

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Μ. Σπουρδαλάκης περιέγραφε πρόσφατα τους μετασχηματισμούς του κράτους υπό το καθεστώς των νεοφιλελεύθερων μεταμορφώσεων του,

Η αναπόφευκτη ενοχή, ή αλλιώς από τον Φραντς Κάφκα στο Θεόδωρο Πάγκαλο

Στη Δίκη του Κάφκα ο ήρωας ο ανώνυμος Κ. παραπέμπεται στο δικαστήριο. Ένα δικαστήριο του οποίου ο Κ. ούτε την ύπαρξη εγνώριζε, ούτε τις αρμοδιότητες  επί του προσώπου του είχε κατά νου, μα και ούτε και τις λειτουργίες που καλούταν να επιτελέσει μπορούσε να κατανοήσει. Και πάνω από όλα δεν γνώριζε τους κανόνες που το διέπουν.

Η επανοικειοποίηση της «ξενιτιάς»

Σύμφωνα με τον Άγγλο ιστορικό Έρικ Χομπσμπάουμ όποιος θέλει να ερμηνεύσει τις κοινωνικές προϋποθέσεις που οδήγησαν στην Οκτωβριανή επανάσταση πρέπει να λάβει υπόψη του το κίνημα του Ρωσικού ποπουλισμού.