12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Zidane

Το 1970 έπαιξε για πρώτη φορά στους γερμανικούς κινηματογράφους η ταινία, «Το ποδόσφαιρο όπως ποτέ δεν το ξανάδατε». Η ταινία αυτή είναι ένας αγώνας ποδοσφαίρου της Manchester united, με τις κάμερες του γερμανού σκηνοθέτης Hellmuth Costard να είναι εστιασμένες στον βορειοιρλανδό ποδοσφαιριστή George Best.


Η αριστερά, η ενότητά της και η εσωστρέφειά της

Το πολιτικό σχέδιο της ενότητας της αριστεράς σε πολλούς εξαρχής φάνταζε ως ένας τεχνητός τρόπος για να ξεπεραστούν βαθειές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές και εξ αυτού να στερηθούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στο χώρο της αριστεράς, την αναλυτική τους ικανότητα, το αγωνιστικό τους σφρίγος και εν τέλει την προοπτική την οποία έδινε η κάθε μία στους κοινωνικούς αγώνες.

Ο αγώνας του κάθε Ρωμιού

Μία διάσταση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα η οποία επιμελώς αποκρύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης είναι η επίδραση της στους χιλιάδες των μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Φύλλο 90 - Μάιος 2010

Σκέψεις γύρω από μία ταινία: Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου και η οικονομική κρίση.

Τρεις νέοι στην μετεφηβική τους ηλικία βρίσκονται κλεισμένοι σαν σε φυλακή στο σπίτι των γονιών τους κάπου στην Ελληνική επαρχία και εγκλωβισμένοι στο ρόλο του προσχολικού παιδιού∙ αυτό αποτελεί το κύριο θέμα της ταινίας «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου.

Ο αγώνας του κάθε Ρωμιού

Μία διάσταση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα η οποία επιμελώς αποκρύπτεται από τα μέσα ενημέρωσης είναι η επίδραση της στους χιλιάδες των μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η μάχη για την πόλη

Σημειώνω από τις τοπικές πολιτικές ειδήσεις της πόλης των Χανιών των τελευταίων χρόνων. Ομάδα πολιτών διεκδικεί τη χρήση του στρατόπεδου Μαρκοπούλου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου ενάντια στη βούληση των δημοτικών αρχών. Ποδηλάτες διαδηλώνουν διεκδικώντας ποδηλατόδρομους στην πόλη.

Από το Μάη ως το Δεκέμβρη

Οι περισσότερες ιστορικές αναλύσεις που προσπαθούν σήμερα να προσεγγίσουν το Μάη του ’68 και το νεολαιίστικο κίνημα που ξεσπούσε εκείνη την εποχή και από τις δύο μεριές του σιδηρούν παραπετάσματος, εκκινούν από την περιγραφή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς ως μίας ξεχωριστής κοινωνικής κατηγορίας με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Ποτέ ξανά κάτω από σβάστικα

Τέρμα τα αστεία. Τα σχολεία και οι μαθητές στις πόλεις των Χανιών και του Ρεθύμνου βρίσκονται ενώπιων μίας τεράστιας απειλής. Ανοίγουν και κλείνουν κάτω από τη σκιά του φασισμού.

Τα χωριά μας είναι σπατάλη της εργασίας των ταχυδρόμων;

Εξ’ αρχής η πρόθεση του Γ. Παπανδρέου, ήδη από την προεκλογική περίοδο, να στηρίξει το Β’ Καποδίστρια ήταν ανεξήγητη. Μία τέτοια μεταρρύθμιση ήταν σαφές ότι θα προκαλούσε τοπικιστικές αντιδράσεις με δυνητικό εκλογικό κόστος. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι η εν λόγω κίνηση  ταίριαζε με το αίτημα του προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διοικητικής ανασυγκρότησης και αξιοκρατίας στο δημόσιο, δεν δικαιολογούνταν από την άμεση πολιτική συγκυρία.