12162017Σαβ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

όψεις - Απόψεις / Οκτώβριος 2009 - φ.83

Γιατί ο Γιώργος θα παραμείνει Γιωργάκης
 
            Δεν υπάρχει υγιέστερο συναίσθημα από την αμφισβήτηση ενός λαού απέναντι στις ηγεσίες του. Δεν υπάρχει τρανότερη απόδειξη των δημοκρατικών αντανακλαστικών της κοινωνίας μας από την διακωμώδηση των γαστρονομικών υπερβολών του τέως πρωθυπουργού, των αθλητικών επιδόσεων του νυν πρωθυπουργού, του παρωχημένου rockabilly κουρέματος του κ. Τσίπρα και των ακόμα πιο παρωχημένων ενδυματολογικών επιλογών της κ. Παπαρήγα.

Όψεις - Απόψεις / Σεπτέμβριος 2009 - φ.82

Η κρίση των εκλογών
 
Ο επί έξι χρόνια πρωθυπουργός της χώρας ήταν σαφής. Οι εκλογές προκηρύχτηκαν καθώς οι μεταρρυθμίσεις που ήθελε να προωθήσει δεν είχαν την απαραίτητη πολιτική στήριξη ενώπιων της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Για να αντιληφθούμε τι εννοεί ο Κ Καραμανλής με τον όρο μεταρρυθμίσεις πρέπει να σκεφτούμε τις αλλαγές τις οποίες κατά τη διάρκεια της θητείας του κατάφερε να προωθήσει, όπως π.χ. την πώληση του Ο.Τ.Ε. την πώληση της Ολυμπιακής αεροπορίας, τον περιορισμό των επιδοτήσεων για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές και την μετατροπή των ιδιωτικών κολεγίων σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με λίγα λόγια, για τον τέως πρωθυπουργό "μεταρρυθμίσεις" σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις και παραχώρηση όλο και μεγαλύτερων σφαιρών του δημόσιου βίου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Ασυνάρτητες σκέψεις περί κουκουλοφορίας

 
Στην Ελλάδα έτυχε η τραγική μοίρα, ποτέ της να μην γίνει κάθαρση από τους συνεργάτες των Γερμανών.  Η άνοδος του Ε.Α.Μ. ως αντιστασιακού κινήματος και ο εμφύλιος που ξέσπασε από την προσπάθεια των αστικών δυνάμεων να τον περιορίσουν, έκαναν τους συνεργάτες των Γερμανών οργανικό κομμάτι του μεταπολεμικού κράτους και των μηχανισμών καταστολής του.

Όψεις - Απόψεις / Ιούλιος-Αύγουστος 2009 - φ.81

 Αντιμεταναστευτικά

Οι περισσότερες κοινωνικές μελέτες που προσπαθούν να καταπιαστούν με το θέμα της μετανάστευσης χωρίζουν τις αναλύσεις τους σε παράγοντες για τους οποίους κάποιος εγκαταλείπει τη χώρα του και σε παράγοντες για τους οποίους κάποιος επιλέγει μία χώρα ως τόπο εγκατάστασης του.

Όψεις - Απόψεις / Μάρτιος 2009 - φ.77

Facebook
 
Τους τελευταίους μήνες βρέθηκα ξανά και ξανά μπροστά σε συζητήσεις και άρθρα για το facebook. Ως γνήσιος τεχνοφοβικός και ψηφιακά αναλφάβητος αδυνατούσα να πάρω θέση. Οι αντιδράσεις που δεχόμουνα κυμαίνονταν από τον εκστατικό ενθουσιασμό για τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας, μέχρι την ακραία φοβία για τα ατομικά μας δικαιώματα που καταπατώνται.

Όψεις - Απόψεις / Ιούνιος 2009 - φ.80

Σκέψεις γύρω από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών
 
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, χοντρικά, τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών ήταν τα ακόλουθα: Αποχή 48%, Πα.σο.κ. 19%, Νέα Δημοκρατία 17%, Κ.κ.ε. 4,2%, Λα.ο.ς. 3,5%, Συ.ριζ.α. 2,4%, Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%, Λοιπά 4%.

Όψεις - Απόψεις / Φεβρουάριος 2009 - φ.76

Η μνήμη και ο πόλεμος
 
            Ένας 40χρονος Ισραηλινός, σκηνοθέτης στο επάγγελμα, προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τη μνήμη του από την εποχή της στρατιωτικής του θητείας, κατά τη διάρκεια της εμπλοκής του Ισραήλ στον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, στις αρχές της δεκαετίας του 80’. Η προσπάθεια του αυτή, μέσα από συναντήσεις με παλιούς του φίλους, άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες της εποχής που παρευρέθηκαν στα γεγονότα και τον ψυχαναλυτή του, είναι το αντικείμενο του, πολυβραβευμένου πλέον, ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων  "Βαλς με τον Μπασίρ".

Όψεις - Απόψεις / Μάιος 2009 - φ.79

Τα σπίτια από τραπουλόχαρτα
 
Ο ακροατής της Αγγλικής τηλεόρασης, τις τελευταίες βδομάδες, βλέπει ένα σποτάκι ενοχλητικά διαφορετικό από τα άλλα. Η κάμερα διασχίζει το τοπίο μίας τυπικής Αγγλικής πόλης, τραβώντας τα σπίτια και τις πολυκατοικίες της από ψηλά. Όπως κυλάει η κάμερα, κάθε περίπου δέκα κτίσματα συναντάει και ένα σπιτικό φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα.

Όψεις - Απόψεις / Ιανουάριος 2009 - φ.75

Οι παγανιστικές δεισιδαιμονίες της ελληνικής πολιτείας
 
Η εξέγερση δεν υπήρξε ποτέ.  Εάν υπήρξε ποτέ εξέγερση, δεν είχε σχέση με τα βίαια γεγονότα που ακολούθησαν. Εάν υπήρξαν βίαια γεγονότα, δεν είχαν καμία σχέση με την δολοφονία του 16χρονου μαθητή. Εάν υπάρξει ποτέ εξέγερση, δεν θα ανοίξει ούτε ρουθούνι,  και τέλος πάντων εξέγερση δεν είχαμε, μα σας παρακαλώ γιατί επιμένετε τώρα! Τι κι αν το είπε ο αρχιεπίσκοπος, τι κι αν το είπε η Mond και οι New York Times, τι κι αν το είπαν οι τζαμάδες, τι κι αν το είπε ο γιός του γείτονα με το ανοιγμένο κεφάλι, ΕΞΕΓΕΡΣΗ δεν υπήρξε ΠΟΤΕ..!