12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Όψεις - Απόψεις / Δεκέμβριος 2008 - φ.74

Είναι ξημερώματα Παρασκευής 12.12.2008. Κάθομαι μπροστά από τον υπολογιστή και βλέπω της εφημερίδες της Κυριακής στο γραφείο μου. Δεν έχω διαβάσει ούτε λέξη από όσα λένε, γιατί όπως και τόσοι άλλοι είμαι από την Κυριακή το πρωί στους δρόμους. Αυτές τις γραμμές, καλέ μου αναγνώστη, θα τις διαβάζεις σε περίπου δύο με τρείς βδομάδες από τώρα. Όταν τα πάντα θα είναι αλλιώς. όταν θα ξέρεις τόσα πιο πολλά από εμένα.

Όψεις - Απόψεις / Νοέμβριος 2008 - φ.73

Joker
 
Ο Batman, όπως και τόσοι άλλοι Αμερικάνοι σουπερήρωες γεννήθηκε στο μεσοπόλεμο. Στην επαύριον του πιο καταστροφικού πολέμου που είχε γνωρίσει η ανθρωπότητα και της πρώτης επιτυχημένης σοσιαλιστικής επανάστασης, την εποχή της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος και στην κυοφορία ενός νέου καταστροφικότερου πολέμου.

Όψεις - Απόψεις / Ιούνιος 2008 - φ.69

            Ο Μπάρακ Ομπάμα και η "αλλαγή στην οποία μπορούμε να ελπίζουμε"        
 
Τον Αύγουστο του 1968 το Αμερικάνικο αντιπολεμικό κίνημα είχε δώσει το μεγάλο του ραντεβού. Με την αφορμή το συνεδρίου των δημοκρατικών στο Σικάγο, πλήθος ακτιβιστών είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν την αντίθεση τους στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Όψεις - Απόψεις / Οκτώβριος 2008 - φ.72

      Η γενιά των 6.000 ευρώ

 
Μετά από οκτώ χρόνια διαρκής προτίμηση στις καρδιές και στις κάλπες των Ελλήνων, ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στα μέσα του Σεπτέμβρη να έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Το γεγονός αυτό, βέβαια, δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται μέσα σε μία πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα αναδιάταξη του κομματικού μας συστήματος.

Όψεις - Απόψεις / Μάιος 2008-φ.68

Sous les paves, la plage
 
"Η Επαναστατική επιτροπή δράσης του τέως Θεάτρου της Γαλλίας διακηρύσσει: ‘Το μόνο δυνατό θέατρο είναι το θέατρο του αντάρτικου. Η επαναστατική τέχνη διαδραματίζεται στο δρόμο’. Την ίδια στιγμή, στις αίθουσες του υπό κατάληψη Οντεόν κυκλοφορούν κλοσάρ ντυμένοι με στολές λεγεωνάριων και οι καταληψίες φορούν τα θεατρικά κουστούμια και βγαίνουν να συγκρουστούν με την αστυνομία. Το καρναβάλι είναι παρόν."

Όψεις-Απόψεις / Σεπτέμβριος 2008-φ.71

Περί τουρισμού και της απουσίας αυτού
 
Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Κρήτη. Το φάντασμα του τουρίστα που φέτος δεν ήρθε.
Η παραπάνω διαπίστωση, κοινός τόπος για τους περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους στο νησί, εύκολα μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου  και στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Εξάλλου οι δαπάνες για διακοπές είναι φυσικό να είναι οι πρώτες που περιορίζονται από τα νοικοκυριά των μέχρι χθες Ευρωπαίων καταναλωτών του τουριστικού μας προϊόντος.

Όψεις - Απόψεις / Απρίλιος 2008 - φ.67

Σκέψεις γύρω από το μακεδονικό
 
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 90’, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου ανταγωνίζονταν στο στίβο της εθνικοφροσύνης, δύσκολα θα μπορούσε να προβλέψει κανείς ότι αυτή ακριβώς η στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας θα απέκλειε μία λογική λύση στο ζήτημα της ονομασίας της γείτονας χώρας.

Όψεις-Απόψεις / Ιούλιος-Αύγουστος 2008-φ.70

Περί εκρήξεων και άλλων ατυχών συμβάντων          
 
Σε μία ιδιαίτερη συζήτηση του ο γνωστός Σλοβένος φιλόσοφος Slavoj Zizek είχε πει ότι για την σημερινή αριστερά η βία είναι κάτι σαν συναγερμός. Αν την δεχτεί θα πει ότι κάνει καλά τη δουλειά της, ότι πέρασε μία κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας η δημοκρατικές λειτουργίες είναι πολύ επισφαλείς για την υπεράσπιση των κατεστημένων συμφερόντων. Θα πει ότι το σύστημα εξουσίας που πολεμάει μόλις έπαψε να ανέχεται άλλο την παρουσία της και μην έχοντας πλέον κανένα ιδεολογικό τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καταφεύγει στο σκληρό πυρήνα της ίδιας της εξουσίας, τη βία.

Όψεις - Απόψεις / Μάρτιος 2008 - φ.66

    
Logans Run
 
Υπάρχει μία ταινία του 1976 που λέγεται Logan’s Run. Πρωταγωνιστής είναι ο Michael York και η αφίσα της αποπνέει εκείνη την χαρακτηριστική seventίλα, που θα μπορούσε κάλλιστα να την κάνει εξώφυλλο δίσκου του David Bowie.