12172017Κυρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Όψεις - Απόψεις / Απρίλιος 2007 - φ.56

    
Μα γιατί ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές;
 
Από τη στήλη αυτή έχουμε επιχειρηματολογήσει επανειλημμένα για το δίκαιο των φοιτητικών κινητοποιήσεων των τελευταία έντεκα μηνών. Αυτή τη φορά θα προσπαθήσουμε να ισχυριστούμε ότι το φοιτητικό κίνημα προκάλεσε και προκαλεί ένα μικρό σεισμό στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα πολλές από τις ρωγμές του οποίου θα τις συναντήσουμε σε βάθος χρόνου.

Όψεις - Άπόψεις / Μάρτιος 2007-φ.55

 Συννεφούλα που πας;
 
 
Ζούμε σε μία αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Καμία ψευδαίσθηση ως προς αυτό. Ως τέτοια, η δημοκρατία μας έχει δεχθεί τους τελευταίους δέκα μήνες, που είναι ανοικτό το εκπαιδευτικό μέτωπο, σωρεία παραβιάσεων από την ίδια τη κυβέρνηση. Ενδεικτικά μόνο σημειώνουμε:

Σκέψεις πάνω στην αριστερά και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

    
Στις πρόσφατες εκλογές η αριστερά, σε όλο της το φάσμα, τα πήγε καλά. Από τον Δημαρά μέχρι τον Μπουτάρη και από τον Τσίπρα μέχρι τον Μαυρίκο, προέκυψαν μία σειρά από εκπλήξεις που χρήζουν ερμηνείας. Καλούμαστε τώρα από τα Μ.Μ.Ε. να δεχτούμε αυτή τη μικρή νίκη ως αποτέλεσμα είτε της προσωπικής ακτινοβολίας ορισμένων στελεχών της είτε ως ψήφο διαμαρτυρίας, δηλαδή ως συμβάν άσχετο με το πολιτικό της πρόσταγμα.

Όψεις - Απόψεις / Φεβρουάριος 2007 - φ.54

      Σημειώσεις γύρω από την συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16
 
"Ο ανταγωνισμός με τα ιδιωτικά θα βελτιώσει τα δημόσια πανεπιστήμια" Αυτό το επιχείρημα αποκαλύπτει τη λογική μέσα από την οποία αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την παιδεία και τη σχέση της με την οικονομία. Ως εμπόρευμα που θα αποφέρει σε κάποιους άμεση και γρήγορη κερδοφορία και όχι ως επένδυση μακράς πνοής που θα αναζωογονεί την Ελληνική οικονομία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα αυτό που θα επιτευχθεί θα είναι η λειτουργία των υπαρχόντων δημοσίων πανεπιστημίων με όρους αγοραίους και όχι αυστηρά ακαδημαϊκούς.

Οι καλοί δάσκαλοι

    
Την ώρα που γράφονται ετούτες οι γραμμές, έχει μόλις γίνει γνωστό ότι το συλλαλητήριο των απεργούντων δασκάλων έχει για άλλη μία φορά δοκιμάσει τα κατασταλτικά μέτρα της αστυνομίας, αφού πρώτα οι εκπρόσωποι τους αρνήθηκαν να εξευτελιστούν με την υπόσχεση ότι θα λάβουν 2 Ευρώ παραπάνω, από τα 103 που από διετίας τους χρωστάει η κυβέρνηση. Οι δάσκαλοι είναι, μαζί με τους καταστολείς τους, η πιο κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, την στιγμή που ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να αμφισβητήσει ότι εκτελούν το σημαντικότερο των επαγγελμάτων.

Όψεις - Απόψεις / Ιανουάριος 2007 - φ.53

Χριστουγεννιάτικος επισκέπτης

Κλίνγκ, κλόνγκ, κλίνγκ, κλόνγκ, κλίνγκ, κλόνγκ!  ...  Ντούπ ... Ντούπ ...  Ντούπ.
 
-Ποιος είναι, ποιος είναι;
-Ποιανού είναι αυτά τα βήματα;
-Ποιανού είναι οι μπότες που ακούμε να καταχτυπάνε στη σκεπή μας;
-Σβήσε το τζάκι! Γρήγορα σβήσε το τζάκι!
-Σβήσε τη σόμπα, σβήσε και το καλοριφέρ. Με τόσο χοντρό παλτό θα ζεσταίνεται σίγουρα.
-Γρήγορα, γρήγορα, βγάλε έξω τα γλυκά να φιλέψουμε τον επισκέπτη.
-Δεν έχουμε άλλα γλυκά!

...στην παραλία

    
Τίποτα δεν αφήνει σημάδια στην άμμο παρά μόνο το σώμα μας. Ότι και αν προσπαθήσουμε να γράψουμε το παίρνει το κύμα. Μόνο το σώμα υποχρεώνει το νερό να βρει πιο σύντομη πρόσβαση πίσω στη θάλασσα και έτσι δημιουργεί τάφρους και λαγούμια γύρω και κάτω από τα πόδια μας. Το καλοκαίρι, ο ήλιος, η ζέστη, τα αυγουστιάτικα μελτέμια, αυτά όλα είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά το να νομίζει κανείς ότι τα μπάνια είναι κάτι το φυσικό είναι σαν να πιστεύει ότι η τηλεόραση είναι φρούτο οπωροφόρου δέντρου. Αυτά τα δύο μάλιστα φαίνεται πως έχουν ένα μαγικό δεσμό, κάτι που προδίδεται και από την αντανάκλαση του φωτός πάνω τους.

Ας κάνουμε τα γήπεδα γκολφ να τα βρούνε μπαστούνια

    
Θυμάται κανείς τον κ. Καραμανλή στην προεκλογική του καμπάνια να μέμφεται εναντίον της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας του Ελληνικού δημοσίου που παρεμποδίζει την πολυπόθητη ανάπτυξη; Ως παράδειγμα τότε έφερνε μεγάλη επένδυση Αγγλικού επενδυτικού οίκου στο νομό Λασιθίου. Η έγκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το περί ου ο λόγος έργο εγκρίθηκε από τον κ. Σουφλιά και επιτέλους παράδοση και κρητικοσύνη θα συναντήσουν τον φυσικό τους ταίρι: τα γήπεδα του γκολφ.

Είμαστε στον αέρα;

    
Στις πρόσφατες καταλήψεις βρεθήκαμε με άλλους τρεις συμφοιτητές μου σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό, προσπαθώντας να προπαγανδίσουμε τα αιτήματά μας και να υπερασπιστούμε το δίκαιον του αγώνα μας. Ο καλός κύριος ραδιοφωνικός εκφωνητής (τον οποίο μη θέλοντας να εκθέσω δεν πρόκειται να αναφέρω το όνομα του) μας καλωσόρισε πολύ θερμά, αντιμετωπίζοντας μας,  με το που πατήσαμε το πόδι μας, ως ένα δροσερό άνεμο αλλαγής που σάρωσε το στούντιο του. Το ότι μπορεί να ήμασταν οι τέσσερις πιο ξινοί άνθρωποι του κόσμου δεν είχε σημασία. Οι εξεγερμένοι φοιτητές ήρθαν!