12152017Παρ
ΕνημέρωσηΠεμ, 09 Νοε 2017 11am

Δεκάξι να ‘ναι οι ώρες σου

Ο Λένιν έλεγε ότι είναι καλύτερο να ζεις μία επανάσταση παρά να γράφεις για αυτή. Εμένα βέβαια ούτε ο Λένιν ποτέ μου πολυάρεσε ούτε σε καμία επανάσταση μετέχω, παρά μάλλον σε μία εξέγερση μίας γενιάς που ανταρσίες μόνο από πειρατικές ταινίες είχε ακούσει. Η τριτοβάθμια παιδεία νοσεί: η ασύλληπτα συντηρητική αυτή φράση αληθεύει. Νοσεί επειδή όμως εδώ και πάνω από μία δεκαετία τα πανεπιστήμια υποχρηματοδοτούνται την ώρα που αυξάνονται οι εισακτέοι. Το να μιλήσει κανείς για σχέδιο θα ήταν τραβηγμένο. Στην πραγματικότητα η πνευματική ζωή της χώρας δέχεται μία άτακτη επίθεση νεοφιλελεύθερης βλακείας. Όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια και φυσικά ο νέος νόμος πλαίσιο να την τραβήξουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.


4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ / Είμασταν εκεί!

    
 
 
Ανάμεσα στις 4-7 του Μάη διεξήχθη στις εγκαταστάσεις ξιφασκίας και μπάσκετ στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.
 
 
Το να προσπαθήσει κανείς να το περιγράψει είναι παραπάνω από δύσκολο. Και αυτή η δυσκολία είναι ακριβώς αποτέλεσμα της αδυναμίας να αναστοχαστεί κανείς σε ένα πολιτικό γεγονός πελώριο, πολυσχιδές και κατακερματισμένο.
    

Τελικά ήμαστε ρατσιστές.

Αγαπητοί συμπολίτες όμως, κανένα δικανικό τέχνασμα δεν αλλάζει το ότι, τελικά ήμαστε ρατσιστές.
 
Η πρωτοχρονιά έφερε για το Ρέθυμνο ένα φόνο. Εδώ δεν μας απασχολεί αυτό καθεαυτό το έγκλημα, για το οποίο εκ’ των πραγμάτων μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι μπορεί να γνωρίζουν, αλλά κατά πόσο είναι, ή όχι, αυτό έκφραση ρατσιστικής συμπεριφοράς. Δεν μας απασχολεί λοιπόν το αν η υπερασπιστική γραμμή περί εγκλήματος τιμής αληθεύει, παρόλο που από μόνη της ακούγεται ύποπτο διαβατήριο νομιμοποίησης στην συνείδηση των περισσοτέρων πολιτών του Ρεθύμνου. Θα σταθούμε όμως στο κατά πόσο είναι θεμιτό κάτι τέτοιο να μπορεί να σταθεί ως αντεπιχείρημα στην κατηγορία περί ρατσιστικού εγκλήματος.

Όψεις - Απόψεις / Απρίλιος 2006 -φ 45

Η Νεολαία που νίκησε το Μάη

 
Στο "Αμερικανικό Ειδύλλιο" του Φίλιπ Ροθ, μία 16χρονη, κόρη μορφωμένων και καθ’ όλα φιλελεύθερων βιομηχάνων, εμπνευσμένη από τα ιδεώδη του Μαοϊκού αντάρτικου αποφασίζει να ανατινάξει το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς της και να μεταφέρει τον πόλεμο του Βιετνάμ στο σπίτι της. Με αυτό τον τρόπο αποφάσισε ο εν λόγο συγγραφέας να μεταφέρει το κλίμα των νεανικών εξεγέρσεων στα τέλη της δεκαετίας του 60’, ως μία λογική παρεξήγηση του ίδιου του φιλελευθερισμού που κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες λιμπιντικής πίεσης και ευημερούσας θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε επαναστατικές παρεκτροπές.

Όψεις - Απόψεις / Δεκέμβριος 2005 - φ 41

Όχι βία και γήπεδα
 
 
Αφορμή για το παρόν κείμενο αποτελούν τα επεισόδια στον πρόσφατο αγώνα ΑΕΚ – Λεβαδειακός. Πολλοί από εσάς θα θεωρούνε κάπως αδόκιμο να γράφει για το ποδόσφαιρο κάποιος παντελώς άσχετος, αλλά τελευταία εξελίσσεται σε υπερβολικά σημαντικό θέμα για να το αφήσουμε στους αθλητικογράφους.

Όψεις - Απόψεις / Μάρτιος 2006 - φ44

Εικόνες από τη Γη των Κρητών (2)
 
Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτεί από ένα φοιτητή που κάνει Erasmus στο πανεπιστήμιο Κρήτης, τον Μαξ. Όταν γνωριστήκαμε εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο που η Κρήτη είχε αποτυπωθεί στις παιδικές του αναμνήσεις με τρόπο παρόμοιο όπως και στις δικές μου. Μου είπε ότι μέχρι τα πέντε χρόνια του ζούσε στην Κίσσαμο, στα χωριά Βουλγάρο και Κατσοματάδο μαζί με τους γονείς του, και εγώ του ζήτησα να μου γράψει κάτι από τις αναμνήσεις του για την ΠΥΞΙΔΑ. Δική μου, σε όσα ακολουθούν, είναι μόνο η μετάφραση.

Όψεις - Απόψεις / Νοέμβριος 2005 - φ40

Το τσεκούρι

Είδατε το "τσεκούρι" του Γαβρά; Αν δεν το είδατε καλά θα κάνετε να μην συνεχίσετε ετούτο το άρθρο και να πάτε να το δείτε.
            Κινηματογράφος απλός, ανεπιτήδευτος, που δεν τυλίγει το πασιφανές του περιεχόμενο με πέπλα δυσπρόσιτων νοημάτων για την αποκλειστική χρήση των λίγων μυημένων, καταφέρνει να γίνει πολλαπλά πολιτικός χωρίς να είναι απωθητικός. Τα παρακάτω αποτελούν σκέψεις και συνειρμούς που μου προκάλεσε η ταινία.

Οι γελοιογραφίες του Μωάμεθ και η σύγκρουση των πολιτικών

 

Δώδεκα γελοιογραφίες στη Δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ, στάθηκαν ικανές να πυροδοτήσουν τι πλέον εκτεταμένες αντι-δυτικές διαδηλώσεις στο Ισλάμ από τη έναρξη του πόλεμου του Ιράκ και σίγουρα τις πλέον εκτεταμένες αντι-δανικές διαδηλώσεις που έχουν ποτέ συμβεί. Η απεικόνιση του Μωάμεθ, απαγορευμένη κατά το Κοράνι, και οι αντιδράσεις από την άλλη μεριά δημιούργησαν μία πόλωση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε αξιακό επίπεδο φέρνοντας μας ενώπιον μίας αντίθεσης φαινομενικά δυσεπίλυτης.

Μη-Κρατικά Εκκλησιατικά Πανεπιστήμια

 
"Ειδικά θέματα χρήσης και περιφοράς εξαπτέρυγων Ι & ΙΙ."  "Ιερή λογιστική αρχειοθέτηση ποίμνιων εισφορών υπέρ της αποπεράτωσης της Ιεράς Μητροπόλεως."Ο Θωμάς να παίρνει θέματα και σημειώσεις από τον Ιάκωβο στο μάθημα  " Σύγχρονες  Τεχνολογικές Εφαρμογές στην Εκκλησιαστική Μουσική."